[Teszt] Fort Solis

Fort Solis

fcsabaFarkas Csaba2023.09.04. 22:25

Roger Clark, Troy Baker és Julia Brown fémjelzik a Fallen Leaf bemutatkozó játékát, a Marson töltött hosszú éjszakát pedig a történetközpontú thriller élmény, az élethű karakterábrázolás, valamint az Unreal Engine 5 jelentette számos technológiai attrakció igyekszik emlékezetessé tenni. Bár ez kétségkívül jól hangzik, kipróbálás előtt nem árt tisztázni, játékmenet tekintetében mit is kínál pontosan a Fort Solis.

Marslakó szörnyekre, lövöldözésre, akcióra vagy kemény horrorra például senki ne számítson. Az interakció a kihalt környezet ráérős felderítésére, a különböző levelezések elolvasására, a videóbejegyzések megtekintésére, vagy épp az audiofelvételek meghallgatására korlátozódik, mindezek feldolgozása során pedig lépésről-lépésre nyomozzuk ki a rejtélyt és rakjuk össze a teljes sztorit. Amikor “történés” van, leginkább quick time eventek formájában köszönt be az izgalom, a játék magját azonban a felfedezés és a vastagon megkomponált hangulat jelenti. Röviden azt is mondhatnánk, hogy sétaszimulátor, ezzel kapcsolatban leginkább a Firewatch kerül felemlegetésre, a hangulat terén pedig az Until Dawn és a Dead Space jelentették a legfőbb inspirációt. Ezek mellett az “egysnittes” filmeket is hozzáadhatjuk a képlethez (Birdman vagy 1917), melyek videojátékos implementásáról mindenkinek a 2018-as God of War ugorhat be először.

2080-ban járunk, Jack Leary (Roger Clark) és Jessica Appleton (Julia Brown) kedélyes szerelgetéssel és javítgatással töltik egy eseménytelennek ígérkező hétköznapjukat a Marson, mígnem a Fort Solis komplexumból segélykérő hívás fut be. Jack azonnal utánanéz a váratlan vészhelyzetnek, a helyszínen azonban nyugtalanító kihaltság és gyanús csend fogadja főhősünket, elkezdődik tehát a kutakodás Fort Solis naplóbejegyzései és személyzeti anyagai között. Az intézmény bejárásakor folyamatos kapcsolatban maradunk Jessicaval, itt pedig meg is említhetjük a színészek munkáját, akik életet visznek szereplőink minden ténykedésébe és interakciójába. A karaktereknek írt szöveg és a szinkron kitűnően működik, később pedig a Troy Baker által alakított Wyatt Taylor is egyre inkább a történetvezetés részévé válik. Bár akik sokszor láttak már rejtélyes és elhagyatott kutatóállomást, valamint az ehhez párosítható merész kísérleteket és azok rettenetes következményét, azok nem biztos, hogy életük sztoriját fogják átélni, amikor felgyöngyölítik majd Fort Solis titkait.

A szinkron mellett az elképesztő karaktermodellek is fokozzák a beleélést, Jack egy ponton még a sisakját is leveszi, hogy közelebbről is megcsodálhassuk a készítők munkáját, amit az arcok kidolgozásába fektettek. Hőseink küllemét a kifejező tekintet, gazdag arc- és testanimáció, valamint a meggyőzően prezentált haj és arcszőrzet ékesíti. A Fallen Leaf a szereplők bemutatása és a történet felvezetése mellett a hangulat megalapozásában is jól teljesít, a részletesen kidolgozott folyosók és közösségi terek, a fények és nyomasztó hanghantások, valamint a felszínen tomboló vihar egyaránt jól kiaknázzák a technológiában rejlő lehetőségeket. Sajnos nem példa nélküli mostanában, hogy az Unreal Engine esetén addig-addig tekergetik az újgenerációs mutatványokat, hogy eközben a felbontás és képkockasebesség kétségbeejtő mélységekbe zuhanhat, a Fort Solis esetében viszont úgy érzem, hogy hellyel-közzel sikerült megtalálni azt a középutat, melyben a konzolosoknak is kijár a gyönyörködés, valamint a viszonylag stabil teljesítmény kombinációja. PS5-ön szerencsére választhatunk a szebb és gördülékenyebb opciók között, akik pedig a performance mód mellet teszik le voksukat, azok sem érzik majd úgy, hogy vállalhatatlan kompromisszumot kell kötniük, noha a 60 FPS sok esetben így sem lesz tartható

Vannak sétaszimulátorok és van a Fort Solis, mely a komótos, körültekintő szemlélődést új szintre emeli, és sajnos sokáig tarthat, mire a játékos elhiszi és feldolgozza, hogy a tempóra bizony semmilyen ráhatása nincs. Ezen a ponton rájöttem, nem csupán én vizsgálom a Fort Solist, a játék visszateszteli a tesztelőjét, méghozzá pszichológiailag: az elengedés számtalan fázisa alatt az ember rengeteg gombot és valószínűtlen kombinációt próbál ki, mire beletörődik, hogy nincs szaladgálás a folyosókon. A sebességkorlátozás akkor válik igazán fájóvá, amikor az események felpörögnek, úticélunk elérése pedig viszonylag sürgetővé válna, de olyan esetek is előállnak, amikor a nyugodt nézelődést felváltja egy feszültebb jelenet, az adrenalin felfokozódását azonban hamar lelombozza, hogy ilyenkor is marad a gyökkettőre állított tempomat. Rossz döntésnek tartom, hogy ezen a téren nem kap nagyobb mozgásteret a játékos, mert bár előfordulhat, hogy az 5-6 órás impresszió 2-3 órára csökkenne, de az ebből következő szabadságérzet nagyban hozzájárulna ahhoz, hogy a Fort Solist igazi videojátéknak érezzük, ne pedig egy szigorúan vezetett techdemo élmények.

Bár a térkép önmagában nem túl méretes, bizonyos helyszíneket többször meg kell látogatnunk. A különböző helyiségeket és szállásokat többszintű hozzáférés védi, a megfelelő kártyával így sokszor vissza kell majd cammognunk egy korábban felderített folyosóra, vagy épp át kell verekedni magunkat az odakint tomboló viharon, célunk ugyanis egy másik épületben vár minket. Bevallom, én többször elvesztettem a motivációmat, amikor azzal szembesültem, hogy a történet látszólag fordulóponthoz érkezik, ennek eléréséig azonban további battyogás, poroszkálás, andalgás, vagyis a szó szoros értelmében vett sétaszimuláció vár rám, a gyaloglás összes létező árnyalatával. Simán elképzelhető, hogy ez nem mindenkinek veszi el a kedvét, a játék üteme pedig hozzájárul a narratíva érzelmi kibontakozásához és a filmszerű közérzethez, de számomra inkább csak indokolatlanul elnyújtotta a cselekményt.

Benne van a pakliban, hogy az impresszív technológiával és a lomha játékmenettel olyan félkarú óriás jött a világra, mely nehezen talál rá a közönségére, így valószínűleg sokan nem azt fogják kapni, amire először számítanak. Elsősorban azoknak ajánlanám, akiknek az atmoszférikus sci-fi thriller nagyon-nagyon felkelti az érdeklődését, és akkor sem válik zaklatottá, amikor kiderül, hogy bár az elérni kívánt cél mindig nagyon közel van, egyúttal beláthatatlanul távol.

PLATFORM PC, PS5 (tesztelt), PS4, Xbox Series
KIADÓ Dear Villagers, Merge Games, Plug In Digital FEJLESZTŐ Fallen Leaf, Black Drakkar Games, Fallen Leaf S.A.
MEGJELENÉS 2023. augusztus 22. ÁR €25

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

20 órája
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

1 napja

A The Triple-i Initiative-en túl – ez történt szerdán

Benne: Dead Space, The Bridge Curse 2: The Extrication, Let Bions Be Bygones, Super Monkey Ball Banana Rumble, Reigns: Beyond.

1 napja
1

Ilyen volt a The Triple-i Initiative

45 perc, majdnem ugyanennyi játék. Összefoglaljuk a lényeget.

2 napja
5

Hungame.Blog: TOP 50 magyar játék és interjúsorozat

A Hungame.blog alkotói folyamatosan próbálják a hazai játékfejlesztés történelmét és különböző aspektusait érdekes-színes formában tálalni a nagyközönség számára. Toplisták, interjúk, mutatjuk a tutit!

2 napja
5

Final Fantasy progmetál koncert: MondoConra jön a Chocobo Band

Remek hírt hozott a tavaszi szél, meg a MondoCon szervezőcsapata, akik a Final Fantasy zenei felhozatalát a progresszív metál stílusában fogják nektek asztalra teríteni a Chocobo Band segítségével.

2 napja

Augusztusban jön a Star Wars Outlaws, bővül a Mortal Kombat 1 – ez történt kedden

Továbbá: Dredge filmadaptáció, Battlefield, 63 Days, Blizzard x NetEase, Runa, Amber Isle, Echoes of Elysium, Tales from Candleforth, Dicefolk, Hidden Grove, Prince of Persia: The Sands of Time Remake.

2 napja
9

Nevet vált a Gearbox Publishing, előbb jön a Fallout-sorozat – ez történt hétfőn

Továbbá: Konami fizetésemelések, Singularity 6 leépítés, Ready, Steady, Ship! megjelenési dátum.

3 napja
8

Heti megjelenések

4 napja
1

Bulwark: Falconeer Chronicles - az Ursee úttörői

A Bulwark egy különleges, teljesen egyedi világlátást közvetítő, művészi városépítő játék, amely egy egyszemélyes fejlesztő kreatív csatornáinak teljes keresztmetszetében kínálja az áramlást a játékosok irányába. Tesztlaborba vittük az egész Urseet.

5 napja
1

Dragon Quest producer váltás, Stellar Blade DLC-k - ez történt pénteken

Továbbá: Gears of War 6, Star Wars Outlaws, Sam Lake a Kojima Productions-nél.

6 napja
3

Llamasoft: The Jeff Minter Story

7 napja
1

Eternal Strands bossfight, Tameem Antoniades leköszönt- ez történt csütörtökön

Továbbá: Flint: Treasure of Oblivion, C-Smash VRS, Pinball FX, Crypt of the NecroDancer, Divine Rush.

7 napja
1

Horizon: Forbidden West - Complete Edition (a PC változat)

Aloy visszatér, hogy másodjára is felrázza a PC-s zsiványokat! A Horizon: Forbidden West - Complete Edition maga a megtestesült blockbuster, PlayStation-gúnyában, a mesterplatformon. Lássuk a Nixxes képes volt-e újra beváltani ígéreteit! Teszt!

7 napja
1

Open Roads - Sétaszimulátor teljes gázzal

A Gone Home és a Tacoma mögött álló Fullbright emberei saját bevallásuk szerint már 2018-ban megkörnyékezték az Annapurnát egy utazásra épülő sétaszimulátor ötletével, a 2020-as bemutatkozás után pedig szinte fű alatt jelent meg a játék. Miért? Hogyan? Lássuk!

8 napja
5

Ubisoft Forward a láthatáron, bemutatkozott a Windblown – ez történt szerdán

Továbbá: NeoSprint, Castaway, Age of Water, SaGa Emerald Beyond, Kamaeru: A Frog Refuge, Timothy and the Tower of Mu, TriggerHeart EXELICA.

8 napja
1

Pepper Grinder - Kicsi a bors, de őröl!

A Devolver Digitalra mindig lehet számítani, ha izgalmas címekről van szó - most itt van például egy platformer, amiben pont ugrálni nem kell, de mégis a műfaj klasszikus képviselőihez áll közelebb.

9 napja
6

Contra: Operation Galuga

Hosszú idő után a Konami leporolta a népszerű run-and-gun játékukat, így egy újabb Contrával örvendeztették meg a nagyérdeműt. Sajnos rengeteg gyenge próbálkozás volt korábban, melyek rombolták a sorozat renoméját, de most a trailerek és a minden platformon elérhető demó után bizakodók lettünk.

9 napja
5

Bemutatkozott az Eternal Strands, megnyugszik az Embracer – ez történt kedden

Továbbá: MechWarrior 5: Clans, Dragon's Dogma II, Class of Heroes, Square Enix, Pathless Woods.

9 napja
8

PlayStation Game Catalog: dupla indie premier

A Dave the Diver és a Tales of Kenzera: Zau is a szolgáltatás részeként debütál PlayStation platformon a hónap második felében!

2024.04.02.
3

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==