[Teszt] Firewall Ultra

Firewall Ultra

sQrNagy Csaba2023.09.16. 20:00

A 2018-ban megjelent Firewall: Zero Hour remek időzítéssel kapaszkodott fel az első generációs PlayStation VR eladási hullámára nagyjából 3 millió felhasználónál, miközben a polcokra kerülő Aim Controller segítségével a kezdetleges hardver hiányosságait is képes volt nagyrészt áthidalni. A kellemes kritikai visszhangra rendkívül lelkes és aktív rajongótábor gyűlt össze, az amerikai székhelyű First Contact Entertainment pedig még további négy éven és tíz szezonon keresztül szolgálta ki őket friss tartalommal. Ennek ismeretében nem meglepő talán, hogy a következő generációs headset első exkluzív címei között a többjátékos taktikai lövölde folytatása is feltűnt.

Az ezt követő tizenkét hónap ügyetlenül építkező marketingkampánya alatt azonban lassan a “folytatás” definícióját is árnyalták, ugyanis a projekt a stúdió kommunikációja szerint tekinthető akár felújításnak vagy újragondolásnak is. Nem véletlenül. A játék minimális háttér-információt nyújtó világában éppúgy öt év telt el a Zero Hour eseményei óta, de ez csupán az újrahasznosított tartalmak apró változtatásaihoz jelent némi logikai kapaszkodót. A Firewall Ultra meg sem próbálja elmélyíteni sztereotip zsoldosait és klisés helyszíneit a karakterek előéletével vagy motivációival, a küldetések koherens egészbe ágyazásával, esetleg bármilyen egyjátékos történetszállal. A logókat követően megjelenő gyorsmenüből vagy a lobbiként szolgáló rejtekhely falai közül jelenleg mindössze kétfajta játékmódot érhetünk el.

Egyike az elődből már jól ismert Contracts, ami továbbra is a játék 4v4 felállású PVP összecsapásainak alapját jelenti. A cél egy titkos információkkal tömött laptop védelme / feltörése, ahol a változatosságot ennek véletlenszerű elhelyezése és az operátorok egyéni eszköztárának kihasználása biztosítja. Az egyetlen módosítás a formulán, hogy ezúttal a meccs már csak két nyert kör után ér véget. Mellé érkezett kooperatív PVE opcióként a szólóban vagy akár négyfős csapatba verődve is teljesíthető Exfil. Itt három random ponton megjelenő laptophoz kell elérnünk, ráadásul a megszerzett információkat a végén ki is kell menekíteni a harctérről az AI ellenfelek kereszttüzében. Mindkettő kiválóan szolgálja a folyamatos kommunikációra építő, lassú, megfontolt, taktikázós csapatjátékot - de egy idő után elkerülhetetlenül repetitívvé válnak. A következő egy évre felvázolt tervek között pedig mindössze két újabb co-op központú mód bemutatkozása szerepel.

Ahogy a meglévő 8 pályához is csupán kettő csatlakozik majd az ingyenes frissítésekkel ebben az időszakban. Ez már csak azért is problémás, mert a mostani helyszínek szinte kivétel nélkül ismerősek lesznek a Zero Hour frontvonaláról érkezőknek - még ha látványosabb formába öntve, picit átalakítva, kibővítve vagy napszakot váltva tértek is vissza a térképek. Bár a stúdió hosszú évekre tervez a GaaS felépítéssel, első pillantásra a szűkös induló tartalom mellett az eddig bejelentett roadmap is korlátozott erőforrásokat feltételez. Ezt próbálja valószínűleg takargatni a megjelenés óta már több alkalommal módosított fejlődési rendszer, ami a jelenlegi állapotában is kínosan lassan enged szintet lépni, valamint feloldani újabb fegyvereket és kiegészítőket. Nyilván valós valutáért némileg gyorsíthatunk a folyamaton…

A tartalmi hiányosságoknál viszont nagyobb problémának érzeztem az immerzió romboló, egyszerűsített, a modern VR trendeket abszolút figyelmen kívül hagyó játékelemeket. Az előző generációban ezek egy része még érthető hardveres limitáció volt a platformon, de ma már nem DualShock 4-et és Aim kontrollert szorongatunk. Kinyitnál egy ajtót? Hiába nyúlsz a kilincs felé, inkább tartsd lenyomva az L1-et! Újratöltenél? Nem kell megtanulnod a fegyvered működését, elég az X-re taposni. Vállhoz emelnéd a célzó-optikát egy természetes mozdulattal? Ugyan, L2! Nyilván ez akár segítheti is az új belépők komfortérzetét, de a gyakorlottabb VR játékosok számára rengeteget vesz el az élményből. A hivatalos kommunikáció szerint a manuális újratöltés legalább egy opcionális Ultra mód alatt elérhető lesz később.

Ráadásul miután a remek Sense kontrollerek úgy tűnik hiányoztak a fejlesztői készletből, a headset szemkövető funkciójára erőltettek rá mindent. Az, hogy a villanógránát elől becsukhatod a szemed egy zseniális gimmick! Jópofa, hogy a játékbeli karakterünkön tükröződik éppen merre nézünk. Az összes menüpont között is aránylag probléma nélkül cikázhatunk vele és azon is túltettük már magunkat, hogy fegyverváltáskor sem a pisztolytáskához nyúlunk. De hogy a gránátok eldobása tenyérből elpöckölve történik az eye tracking által kijelölt pontra, az már abszolút nevetséges. Minden hasonló hibás dizájn döntés és inkonzisztencia csupán kidob az élményből.

Pedig a meglepően kompetens térhangzás könnyedén becsapná a hallójáratainkat, miközben az Unreal motor ötödik generációja a teljes feature szett nélkül is fantasztikus látványt mozgat az OLED paneleken. A dinamikus fények és árnyékok, a különböző felületek kidolgozása és a effektek minősége olykor egészen döbbenetes pillanatokat eredményez. Ettől függetlenül belefuthatunk alacsonyabb felbontású textúrákba, a környezet alapvetően statikus, a karaktermodellekkel és főleg az animációkkal pedig még mindig nehezen birkózik meg a stúdió. De technológiai szempontból jelenleg nincsen vetélytársa a piacon.

Biztos vagyok benne, hogy a Firewall Ultra megfontolt és taktikus játékmenete a mai, telítettebb mezőnyben is megtalálja majd a célközönségét - hiszen az első hetekben rögtön a letöltési toplisták élére ugrott. Az újrahasznosított és erősen korlátozott tartalom pedig még így is biztosítja a szükséges minimumot egy szolgáltatás alapú felépítéshez, ami a következő években lassan megmutathatja a projektben rejlő potenciált és idővel kellő változatosságot kínálhat a játékosainak. A legfrusztrálóbb, hogy a fent olvasható problémák jelentős részére tökéletesen rámutatott volna egy többlépcsős tesztidőszak. Akár a türelmetlenül várakozó Firewall közösség aktív bevonásával. Premier áron azonban nem hiszem, hogy korrekt lenne ajánlanom ezt a kísérleti alany szerepkört.

PLATFORM PlayStation VR2
KIADÓ SIE FEJLESZTŐ First Contact Entertainment Inc.
MEGJELENÉS 2023. augusztus 24. ÁR 13.990 Ft

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Grand Theft Auto VI: az első trailer

6 órája
23

Laika: Aged Through Blood - az első motorvania konzolokra költözik

A megjelenés pedig szinte azonnali!

16 órája
1

Pacific Drive: autós kirándulás a zónába

Misztikus autó-rpg-thriller készülget. Trailert is tudunk mutatni.

19 órája
1

Flintlock: The Siege of Dawn - így küzdesz majd a hamis istenek ellen

Puskapor-punk, akció és mágia - friss trailer érkezett Új-Zélandról.

19 órája
2

A Banjo-Kazooie rajongók kiáltásait Phil Spencer Xbox fővezér is hallja

Lehet visszatérnek hamarosan a híres Rare-franchise-hoz?

20 órája
5

A Time magazin már elő is állt 2023 legjobb játékainak listájával

Game of the Year - a Time-nál ezek a GOTY játékok.

20 órája
33

Heti megjelenések

22 órája
5

Lake: Season’s Greetings DLC – Ünnepi andalgás

A fejlesztők 2021-ben debütált, Lake című alkotásában egy postást alakítva sétálhattunk komótos tempóban Providence Oaks kies városában, miközben a helyiek ügyes-bajos dolgaiban is elmerülhettünk. Most visszatérünk az 1980-as évekbe, és megnézzük, egykori hősünk apja hogy teljesít a karácsonyi hajrában.

1 napja
7

Dredge: The Pale Reach - Ez nem narvál!

Az idei év egyik legjobb indie címe a Dredge, efelől nincs kétsége annak, aki kipróbálta a játékot. A Team 17 / Black Salt párosától érkező hajózós RPG most friss tartalommal bővül, ami a jeges vizekre csábítja a ködben megrészegült hajókapitányokat.

2 napja
3

Egy váratlan fordulattal TikTok videón szivárgott a GTA VI

Még váratlanabb, hogy valószínű egy gyerekcsínyről lehet szó.

2 napja
15

Itt az új Fallout trailer

Mármint nem egy új játéké, hanem a sorozaté. Teljesen korrektnek tűnik első látásra.

2 napja
6

Super Crazy Rhythm Castle

A Super Crazy Rhythm Castle minden összetevőt tartalmaz ahhoz, hogy egy szuper szórakoztató és bájos ritmusjáték legyen. Tényleg az lett? Tesztben jártunk utána.

2 napja
2

Sokat ígér az új Cyberpunk frissítés

Metró, újrajátszható versenyek és minden más - teljesen ingyen.

2 napja
9

Baldur's Gate 3 gigapatch érkezett kibővített befejezéssel

Végre megkaptuk az epilógust, amit érdemeltünk, és egy csomó mást is!

2 napja
3

25 éves a Thief: ünnepeljünk új kiegészítővel!

A Looking Glass Studios legendás tolvajos játéka nem hivatalos kiegészítést kapott.

2 napja
2

Resident Evil: újra újrázás

A Capcom nem száll le a remake-vonatról.

2 napja
7

Kedden jön a GTA VI trailer

Vége az évtizedes várakaozásnak.

2 napja
8

Assassin’s Creed Nexus VR

Az Assassin’s Creed Nexus VR a Ubisoft első kísérlete arra, hogy saját szemszögbe, és ugyanazzal a lendülettel a virtuális térbe helyezze a szériát. Az eredmény meglepő.

3 napja
14

Új tartalmakat kap az Atari 50 kiadvány

Hivatalos Atari 2600 játékok, prototípusok, homebrew finomságok jönnek a platformra.

3 napja

Resident Evil 4 (Remake): érkezik a VR Mode!

Alig pár nap múlva már PlayStation VR2 headsettel a fejünkön is beléphetünk az idei év egyik legkiválóbb felújításának világába.

4 napja
4

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