[Teszt] Final Fantasy VI - Pixel Remastered

Final Fantasy VI - Pixel Remastered

KennyKern Péter2023.05.24. 09:37

A Final Fantasy VI számomra a világ legjobb játéka. Régebben MRenton blogjában csináltunk egy all-time top 100 videójáték listát, és ott is igen előkelő helyen szerepelt. Korábban volt egy mobile Remake, ami modern chibi grafikát használt, szerencsére a modern Pixel Remaster verzióban ezt a megközelítést elfelejtették, a játék most inkább az eredeti alapra hasonlít. Menjünk még egy kört az FFVI körül, jó?

Az újrakiadás fő előnye az eredetihez képest, hogy most már teljes képernyőn tündököl, valamint a szövegdoboz cserélhető retro betűsre, így nem üt el annyira és nem is túl steril. A csomag egy retro filtert is kapott, amivel jobban visszakapjuk a CRT tévés hatást. A háttereket is sok helyen újra alkották, így látványosabbak a korábbiaknál. Pozitívum még, hogy az angol fordítás a GBA-s verzióra hasonlít, azaz a varázslatok és tárgyak nevei a mostani részekhez igazodott.

Persze van, ami hátrányosan változott, azaz sok dialógust kivágtak, így Edgar szexista megjegyéseit (régen minden nővel flörtölt, még a kislányokkal is), de Ultros keményebb beszólásai is törölve lettek (ne kötekedjél a polippal kölyök!). Játékmenetbéli segítségeket is kaptunk, mint a harcoknál súgót, így például Sabin Blitz támadásainál mutatja a speciális képességek előcsalásának módját, valamint azt is, hogy mi mit vittünk be, így szinte lehetetlen elhibázni azokat. Beállítható, hogy 4x gyorsabban fejlődjünk, vagy szerezzünk gil-t, de a harc kikapcsolható bármikor. Előny még, hogy folyamatosan ment a játék automatikusan is, így egy vesztes meccs után a legutolsó checkpoint-nál folytatjuk, sőt ilyenkor minden fejlesztésünk is megmarad.

Van automata harc beállításra lehetőség, valamint részletes világtérképet is kapunk, amin meg van jelölve többek között a kincsesládák száma. Super Nintendo-n a játékban nem is volt ilyen, de ezt kompenzálva a játékhoz csomagolva járt a kétoldalas kihajtható világtérkép. Rengeteg finomítás van, így a karakterek közötti tárgycsere is a mai viszonyokhoz igazított, így sok dologban előnyére változott a játék. Az Opera jelenetet érte a legnagyobb módosítás. Ez Octopath Traveler féle HD-2D-t kapott, eredeti opera énekléssel (több nyelven is meghallgatható). Itt annyira meghatódtam, hogy zsebkendőhöz kellett nyúlni. Hihetetlen érzés ezt ilyen köntösben látni. A zene is választható újra kevert és eredeti formában is. Nekem mindkét változat tetszik, bár sokszor a régi jobban illik a helyszínhez, pld. Zozo-ban halott muzsika nem sikerült olyan jól most. Kaptunk még olyan finomságokat is, mint a játékhoz készült művészi rajzok, koncepciós képek gyűjteménye, ami szintén nagyon kellemes extra.

Sajnálatos módon hiányzik a választható menü séma, így Chocobo-s témát hiába keressük, mert kivágták. Nincsen benne a GBA-s extra tartalom, és nem elérhető a Playstation változatban látott látványos CG intro és outro sem. Nem tetszett, hogy a világtérkép GBA-s verzióból van, így az túl világos. A harc sebesség beállítás is kicsit bugos. Ha régen tekertél a battle speed-en, akkor a csapat ATB-je hamarabb töltődött fel, de minden más, mint a mérgezés hatása nem gyorsult fel - itt sajnos az is. További cenzúra is üti az összképet. Ilyen például, hogy az Esper Siren már nem meztelen, valamint a bebörtönzött Celes nőt verő jelenete is ignorálva lett, de Gestahl császár seregének karlendítése is a múlté. A karakter sprite-okat lecserélték, és sokkal világosabbak és az árnyékolás is szerintem a régiben jobb volt. Néhány karakter, így Gau kinézete is megváltozott, így ő például Amano eredeti rajzai alapján zöld hajat kapott. A scroll sem tökéletes mindig, és sokszor amikor gyorsan vált a kamera, bedadog a motor. A régi verzióban, ha megmérgeztek, akkor sétálva az egész képernyő eltorzult, itt csak a karakter villog. Amit hiányoltam még, hogy kivették a multiplayer lehetőséget is, így csak egyedül tudunk harcolni.

A Pixel Remastered kiadás Vegához hasonlatosan nagyon tetszett, még ha néhány dologban rosszabb is, mint az eredeti alap. Nagyon jó dolog mindenesetre, hogy most már szinte minden rész elérhető modern konzolokon is. Remélem azért egyszer egy frissítéssel az eredeti SNES-es verzió is választható lesz, vagy felkerül majd mondjuk a Nintendo online szolgáltatásába a játék, és akkor eredeti pompájában is elérhető lesz.

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

A Baldur's Gate 3 főszereplői magukat adva D&D-znek

Ma este 8 órától kiderül, mennyire tud Astarion, Gale, Karlach, Lae'zel, Shadowheart, és Wyll csapatként együttműködni.

7 órája

Resident Evil 4 – Separate Ways

A történetet már ismerjük, de nem minden szeletét - most itt az ideje, hogy Ada Wong szemszögéből is átéljük a Resident Evil 4 cselekményét.

11 órája
11

Új látnivalót szállított a Dragon's Dogma II

Megkaptuk az első részleteket a játékmenetet illetően, főként a harcra és a kasztokra koncentrálva.

22 órája
1

Először mozgásban a Hotel Barcelona

Életjelet adott magáról Swery65 és Suda51 koprodukciója.

1 napja
4

A Battlefield támogatására vezénylik át a Criteriont

A stúdió emellett továbbra is dolgozik a Need for Speed szérián.

1 napja
6

Januárban keresi a gazdagságot a Like a Dragon: Infinite Wealth

A megjelenési dátum mellé 15 percnyi látnivalót csomagolt a Sega.

1 napja
3

Glen Schofield távozik a Striking Distance-től

Nem sokáig volt új csapatának élén a veterán fejlesztő.

1 napja
2

Feng Wei vezeti fel a Tekken 8 zárt bétáját

Az új belépő mellett a jövő hónapban esedékes próbakört is felfedte a Namco.

2 napja

Baldur's Gate 3

2017 óta készül, három évig korai hozzáférésben patkolták, most pedig itt van velünk a Baldur’s Gate 3, hogy másfél hónapja minden szabad percemet elvegye és minden kósza gondolatomat uralja. Röpke 23 évet vártuk rá, a tőlem telhető legnagyobb alapossággal kiélveztem, de most már csak megpróbálom szavakba önteni az átélteket.

3 napja
25

Új Xbox, dollármilliók és Nintendo: brutális szivárgás a Microsoft háza táján

A gaming történelem egyik legnagyobb szivárgására ébredhettünk ma.

3 napja
34

Jövőre jön a Rainbow Cotton felújítása

A kultsorozat új része tér vissza felújított formában.

3 napja

Heti megjelenések

4 napja
11

Firewall Ultra

A PlayStation VR legnépszerűbb többjátékos taktikai lövöldéje egyfajta újragondolásként is felfogható folytatással költözött át a következő generációs headsetre. Az Unreal Engine 5 fényesre csiszolt váza alatt azonban néhány régi elem már kínosan rozsdásodik. TESZT!

6 napja
2

Akciódús sztori trailert villantott az Avatar: Frontiers of Pandora

Decemberben illeszkedhetünk be a Na'vi közösségbe.

7 napja
4

Marvel's Spider-Man 2: fókuszban a kibővített világ

A nagyobb terület több tennivalóval jár.

7 napja
22

Bemutatkozott a Resident Evil 4 várva várt DLC-je

Hivatalosan is érkezik a Seperate Ways, de egyéb frissítésekre is számíthatunk a remake kapcsán.

7 napja
7

Februárban folytatódik a Final Fantasy VII Remake

A State of Play-en végre felfedték a Rebirth megjelenési dátumát.

7 napja
17

Október végén jön a Ghostrunner 2

A demó azonban már most elérhető.

7 napja

Jövő nyáron érkezik a Hades II...

...legalábbis Early Access-be. Előtte pedig zárt próbakörre is számíthatunk.

7 napja
2

Masszív leépítés az Immortals of Aveum fejlesztőinél

Az Ascendant Studios a dolgozóinak közel felétől megválik.

7 napja

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