[Teszt] Final Fantasy VI - Pixel Remastered

Final Fantasy VI - Pixel Remastered

KennyKern Péter2023.05.24. 09:37

A Final Fantasy VI számomra a világ legjobb játéka. Régebben MRenton blogjában csináltunk egy all-time top 100 videójáték listát, és ott is igen előkelő helyen szerepelt. Korábban volt egy mobile Remake, ami modern chibi grafikát használt, szerencsére a modern Pixel Remaster verzióban ezt a megközelítést elfelejtették, a játék most inkább az eredeti alapra hasonlít. Menjünk még egy kört az FFVI körül, jó?

Az újrakiadás fő előnye az eredetihez képest, hogy most már teljes képernyőn tündököl, valamint a szövegdoboz cserélhető retro betűsre, így nem üt el annyira és nem is túl steril. A csomag egy retro filtert is kapott, amivel jobban visszakapjuk a CRT tévés hatást. A háttereket is sok helyen újra alkották, így látványosabbak a korábbiaknál. Pozitívum még, hogy az angol fordítás a GBA-s verzióra hasonlít, azaz a varázslatok és tárgyak nevei a mostani részekhez igazodott.

Persze van, ami hátrányosan változott, azaz sok dialógust kivágtak, így Edgar szexista megjegyéseit (régen minden nővel flörtölt, még a kislányokkal is), de Ultros keményebb beszólásai is törölve lettek (ne kötekedjél a polippal kölyök!). Játékmenetbéli segítségeket is kaptunk, mint a harcoknál súgót, így például Sabin Blitz támadásainál mutatja a speciális képességek előcsalásának módját, valamint azt is, hogy mi mit vittünk be, így szinte lehetetlen elhibázni azokat. Beállítható, hogy 4x gyorsabban fejlődjünk, vagy szerezzünk gil-t, de a harc kikapcsolható bármikor. Előny még, hogy folyamatosan ment a játék automatikusan is, így egy vesztes meccs után a legutolsó checkpoint-nál folytatjuk, sőt ilyenkor minden fejlesztésünk is megmarad.

Van automata harc beállításra lehetőség, valamint részletes világtérképet is kapunk, amin meg van jelölve többek között a kincsesládák száma. Super Nintendo-n a játékban nem is volt ilyen, de ezt kompenzálva a játékhoz csomagolva járt a kétoldalas kihajtható világtérkép. Rengeteg finomítás van, így a karakterek közötti tárgycsere is a mai viszonyokhoz igazított, így sok dologban előnyére változott a játék. Az Opera jelenetet érte a legnagyobb módosítás. Ez Octopath Traveler féle HD-2D-t kapott, eredeti opera énekléssel (több nyelven is meghallgatható). Itt annyira meghatódtam, hogy zsebkendőhöz kellett nyúlni. Hihetetlen érzés ezt ilyen köntösben látni. A zene is választható újra kevert és eredeti formában is. Nekem mindkét változat tetszik, bár sokszor a régi jobban illik a helyszínhez, pld. Zozo-ban halott muzsika nem sikerült olyan jól most. Kaptunk még olyan finomságokat is, mint a játékhoz készült művészi rajzok, koncepciós képek gyűjteménye, ami szintén nagyon kellemes extra.

Sajnálatos módon hiányzik a választható menü séma, így Chocobo-s témát hiába keressük, mert kivágták. Nincsen benne a GBA-s extra tartalom, és nem elérhető a Playstation változatban látott látványos CG intro és outro sem. Nem tetszett, hogy a világtérkép GBA-s verzióból van, így az túl világos. A harc sebesség beállítás is kicsit bugos. Ha régen tekertél a battle speed-en, akkor a csapat ATB-je hamarabb töltődött fel, de minden más, mint a mérgezés hatása nem gyorsult fel - itt sajnos az is. További cenzúra is üti az összképet. Ilyen például, hogy az Esper Siren már nem meztelen, valamint a bebörtönzött Celes nőt verő jelenete is ignorálva lett, de Gestahl császár seregének karlendítése is a múlté. A karakter sprite-okat lecserélték, és sokkal világosabbak és az árnyékolás is szerintem a régiben jobb volt. Néhány karakter, így Gau kinézete is megváltozott, így ő például Amano eredeti rajzai alapján zöld hajat kapott. A scroll sem tökéletes mindig, és sokszor amikor gyorsan vált a kamera, bedadog a motor. A régi verzióban, ha megmérgeztek, akkor sétálva az egész képernyő eltorzult, itt csak a karakter villog. Amit hiányoltam még, hogy kivették a multiplayer lehetőséget is, így csak egyedül tudunk harcolni.

A Pixel Remastered kiadás Vegához hasonlatosan nagyon tetszett, még ha néhány dologban rosszabb is, mint az eredeti alap. Nagyon jó dolog mindenesetre, hogy most már szinte minden rész elérhető modern konzolokon is. Remélem azért egyszer egy frissítéssel az eredeti SNES-es verzió is választható lesz, vagy felkerül majd mondjuk a Nintendo online szolgáltatásába a játék, és akkor eredeti pompájában is elérhető lesz.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

5 órája
1

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

13 órája
9

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

1 napja
13

Heti megjelenések

2 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

2 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

3 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

4 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

5 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

6 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

6 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

6 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

6 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

7 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

7 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

7 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

8 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

9 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

9 napja
21

Heti megjelenések

9 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

2024.04.13.
14

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==