[Teszt] Final Fantasy VI - Pixel Remastered

Final Fantasy VI - Pixel Remastered

KennyKern Péter2023.05.24. 09:37

A Final Fantasy VI számomra a világ legjobb játéka. Régebben MRenton blogjában csináltunk egy all-time top 100 videójáték listát, és ott is igen előkelő helyen szerepelt. Korábban volt egy mobile Remake, ami modern chibi grafikát használt, szerencsére a modern Pixel Remaster verzióban ezt a megközelítést elfelejtették, a játék most inkább az eredeti alapra hasonlít. Menjünk még egy kört az FFVI körül, jó?

Az újrakiadás fő előnye az eredetihez képest, hogy most már teljes képernyőn tündököl, valamint a szövegdoboz cserélhető retro betűsre, így nem üt el annyira és nem is túl steril. A csomag egy retro filtert is kapott, amivel jobban visszakapjuk a CRT tévés hatást. A háttereket is sok helyen újra alkották, így látványosabbak a korábbiaknál. Pozitívum még, hogy az angol fordítás a GBA-s verzióra hasonlít, azaz a varázslatok és tárgyak nevei a mostani részekhez igazodott.

Persze van, ami hátrányosan változott, azaz sok dialógust kivágtak, így Edgar szexista megjegyéseit (régen minden nővel flörtölt, még a kislányokkal is), de Ultros keményebb beszólásai is törölve lettek (ne kötekedjél a polippal kölyök!). Játékmenetbéli segítségeket is kaptunk, mint a harcoknál súgót, így például Sabin Blitz támadásainál mutatja a speciális képességek előcsalásának módját, valamint azt is, hogy mi mit vittünk be, így szinte lehetetlen elhibázni azokat. Beállítható, hogy 4x gyorsabban fejlődjünk, vagy szerezzünk gil-t, de a harc kikapcsolható bármikor. Előny még, hogy folyamatosan ment a játék automatikusan is, így egy vesztes meccs után a legutolsó checkpoint-nál folytatjuk, sőt ilyenkor minden fejlesztésünk is megmarad.

Van automata harc beállításra lehetőség, valamint részletes világtérképet is kapunk, amin meg van jelölve többek között a kincsesládák száma. Super Nintendo-n a játékban nem is volt ilyen, de ezt kompenzálva a játékhoz csomagolva járt a kétoldalas kihajtható világtérkép. Rengeteg finomítás van, így a karakterek közötti tárgycsere is a mai viszonyokhoz igazított, így sok dologban előnyére változott a játék. Az Opera jelenetet érte a legnagyobb módosítás. Ez Octopath Traveler féle HD-2D-t kapott, eredeti opera énekléssel (több nyelven is meghallgatható). Itt annyira meghatódtam, hogy zsebkendőhöz kellett nyúlni. Hihetetlen érzés ezt ilyen köntösben látni. A zene is választható újra kevert és eredeti formában is. Nekem mindkét változat tetszik, bár sokszor a régi jobban illik a helyszínhez, pld. Zozo-ban halott muzsika nem sikerült olyan jól most. Kaptunk még olyan finomságokat is, mint a játékhoz készült művészi rajzok, koncepciós képek gyűjteménye, ami szintén nagyon kellemes extra.

Sajnálatos módon hiányzik a választható menü séma, így Chocobo-s témát hiába keressük, mert kivágták. Nincsen benne a GBA-s extra tartalom, és nem elérhető a Playstation változatban látott látványos CG intro és outro sem. Nem tetszett, hogy a világtérkép GBA-s verzióból van, így az túl világos. A harc sebesség beállítás is kicsit bugos. Ha régen tekertél a battle speed-en, akkor a csapat ATB-je hamarabb töltődött fel, de minden más, mint a mérgezés hatása nem gyorsult fel - itt sajnos az is. További cenzúra is üti az összképet. Ilyen például, hogy az Esper Siren már nem meztelen, valamint a bebörtönzött Celes nőt verő jelenete is ignorálva lett, de Gestahl császár seregének karlendítése is a múlté. A karakter sprite-okat lecserélték, és sokkal világosabbak és az árnyékolás is szerintem a régiben jobb volt. Néhány karakter, így Gau kinézete is megváltozott, így ő például Amano eredeti rajzai alapján zöld hajat kapott. A scroll sem tökéletes mindig, és sokszor amikor gyorsan vált a kamera, bedadog a motor. A régi verzióban, ha megmérgeztek, akkor sétálva az egész képernyő eltorzult, itt csak a karakter villog. Amit hiányoltam még, hogy kivették a multiplayer lehetőséget is, így csak egyedül tudunk harcolni.

A Pixel Remastered kiadás Vegához hasonlatosan nagyon tetszett, még ha néhány dologban rosszabb is, mint az eredeti alap. Nagyon jó dolog mindenesetre, hogy most már szinte minden rész elérhető modern konzolokon is. Remélem azért egyszer egy frissítéssel az eredeti SNES-es verzió is választható lesz, vagy felkerül majd mondjuk a Nintendo online szolgáltatásába a játék, és akkor eredeti pompájában is elérhető lesz.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Heti megjelenések

1 órája
1

Berserk Boy

Nem mondhatjuk el, hogy szana-szét lennénk kényeztetve Mega Man játékokkal, sőt még klónokkal se nagyon, de szerencsére a berzerkerek gondolnak ránk és elénk vetik a fiukat - ezzel is betöltve az űrt.

11 órája
2

Steam Next Fest 2024 nyár #2: varázslók, háborúk, háborgó önmagunk klónjai

A Next Fest következő állomásán megállunk, hogy varázslóként kommandózzunk, elnézzünk az emberiség egyik legsötétebb korszakába, a háborgó mélységbe, valamint önmagunk háborgó klónjainak segítségével éljünk túl egy vad bolygó viszontagságai között.

1 napja
1

Beyond Good & Evil 2 életjel, kevesebb belsős PS VR2 játék jöhet- ez történt pénteken

Továbbá: PowerWash Simulator, Fate Seeker II, Stray Gods: The Roleplaying Musical.

2 napja
5

Tiny Terry's Turbo Trip - Tipli van, Terry!

A Short Hike, a Lil' Gator és hasonló társaik felnyitották szemünket a falatnyi élvezetek irányába. Végy egy aprócska világot, egyszerű, de szemnek tetszetős látvánnyal, majd tömd tele kedves-rendes karakterekkel, pöttöm tennivalókkal, pár óra alatt teljesíthető sztorival.

2 napja
4

Visszatér a Beyond Good & Evil, tovább nosztalgiázik a Limited Run Games – ez történt csütörtökön

Továbbá: Warhammer 40,000: Space Marine 2, Dune: Awakening, Otherskin, The Berlin Apartment, Nivalis, Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, Pepper Grinder, Teenage Mutant Ninja Turtles: Splintered Fate, Deliver Us the Moon.

3 napja
13

Steam Next Fest 2024 nyár #1: szörnyek, futárok, szájberpunkok

Indulhat a nyári Steam Next Fest zúzás? Első felvonásunkban egy John Wick szimulátorral, igazságosztókkal, futárkodással és cyberpunk városnézéssel szolgálunk. Öveket becsatolni!

3 napja
1

Kihagyja a Sony a Gamescomot, PlayStationre jön a Fesztáv – ez történt szerdán

Továbbá: Creatures of Ava, Eden Genesis, Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin.

4 napja
2

Kamaeru: A frog refuge – Hippity-hoppity

Chloe megunta a nagy hajtást és helyette nyugodtabb életre vágyik. Ezt a motivációját segítő szándékkal is ötvözi: békáknak akar menhelyet létrehozni. Ennek kialakításában és menedzselésében segítünk mi a Kamaeru játékmenetében.

4 napja
2

Game Pass: mozgolódás június második felében

Érkezik az EA Sports FC 24 az EA PLAY kínálatába, ezen kívül azonban túl sok nagy név nem tűnik fel a hónap második felében.

4 napja
1

Egy Direct és más szinte semmi - ez történt kedden

Továbbá: Yars Rising, Baten Kaitos I & II HD Remaster, Evotinction, Bandai Namco.

5 napja
3

Games to Get Excited About Fest 2024 - a mágikus szám: 105!

Vajon mennyi indie játék fér bele egy órányi műsorba?

5 napja
1

Új Metroidot és Zeldát hozott a nyári Nintendo Direct - összefoglaló

Metroid Prime 4: Beyond, The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom, Mario & Luigi: Brothership, Super Mario Party Jamboree, Donkey Kong Country Returns HD, Dragon Quest III HD-2D REMAKE, és még sok minden más...

5 napja
26

Elden Ring – Shadow of the Erdtree

Hogy mit nyújthat több száz óra után a FromSoftware legutóbbi souls-műremeke? Természetesen még több kihívást, még több kegyetlen főellenfelet - és ezzel együtt még több katarzist és felfedezést, amik kárpótolnak szenvedéseinkért.

5 napja
24

Játékadaptációt kap a Hang nélkül, bezár a Pieces Interactive - ez történt hétfőn

Továbbá: Graven, Captain Blood, Uncharted, Forza Horizon 5, Life By You, Lords of the Fallen.

6 napja
9

Heti megjelenések

7 napja
4

Alan Wake 2: Night Springs – szörnyen vicces rémálmok

Hasonlóan az alapjátékhoz a Remedy munkásságának ismerői ismét komoly előnyben vannak, de az Alkonyzóna nyomán született fiktív tévésorozat abszurd humortól sem mentes interaktív epizódjai bárki számára emlékezetes perceket tartogatnak. Night Springsbe látogattunk!

7 napja
5

Shovel Knight bejelentések, bezár a Galvanic Games - ez történt pénteken

Továbbá: Mina the Hollower, John Hight, Until Dawn.

9 napja
2

PS5-ön is nagyot ment a Sea of Thieves, masszív Life is Strange betekintés – ez történt csütörtökön

Továbbá: Lollipop Chainsaw RePop, THQ Nordic, PS5 x Discord, Dragon Ball: Sparking! Zero, Super Monkey Ball Banana Rumble.

2024.06.14.
4

Summer Game Fest: információ-morzsák

Dragon Age: The Veilguard. Gears of War: E-Day. Astro Bot. Perfect Dark. LEGO Horizon Adventure. Phantom Blade Zero.

2024.06.13.
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==