[Teszt] Dread Templar

Dread Templar

fcsabaFarkas Csaba2023.02.04. 23:15

A múltidéző shooterek egyre növekvő arénaharcában a Dread Templar is megküzd azon gamerek kegyeiért, akik sallangoktól mentes belsőnézetű akcióra vágynak. Na meg azoknak, akik a frappánsan megírt dialógusok helyett azzal a verbális megnyilvánulással is bőven megelégszenek, amikor egy életerőcsomag miatt jó nagyot nyög a főhős. A Steamen látható kiváló értékelések arról tanúskodnak, hogy a nosztalgikus puffogtatás már a korai hozzáféréssel is kellőképpen behálózta a célközönségét, a teljes megjelenés pedig további fejezetekkel bővítette rettegett templomosunk könyörtelen küldetését.

Első ránézésre a Dread Templar egyenesen a 90-es évek második feléből érkezett, amikor FPS-ek helyett mindenki csak “Quake-klónoknak” nevezte a műfaj képviselőit. Valamikor a 2,5D terek és a sprite-objektumok után, de még a 3D gyorsítók hajnalán járhatunk. A rövidke tutorialt követően rögtön tisztázódik, hogy a T19 Games valóban nem feszegeti az ezredforduló előtti sztenderdek határait, tehát gyors akcióra, sűrű oldalazásra, manuális mentésre, valamint fedezékbe bújás helyett folyamatos hátrálásra és a szörnyek ügyes terelgetésére kell felkészülnünk. Ismerős tempó és komfortos irányítás várja azokat a digitális őslakókat, akik 25 éve (is) virtuális rakétavetővel és sörétespuskával heverték ki a szürke hétköznapok fáradalmait, a puritán quakezést csupán az időlassítás és a fejlesztések gyűjtögetése egészíti ki. A „történetvezetés” szintén John Carmack egykori filozófiáját követi, tehát egy hagyományos felnőttfilmhez hasonlóan itt sem kell attól tartanunk, hogy szórakozásunkat újszerű elemekkel próbálnák feldobni. Ez jelen esetben annyit jelent, hogy sem átvezető videók, sem kéretlen hintek és irányjelzők, sem pedig váratlan párbeszédek nem fogják megzavarni a brutális mészárlás szent nyugalmát.

A lövöldözés helyett a kaszabolás is járható út, alap felszereltségünkhöz ugyanis kettő darab katana is hozzátartozik. Pengénket akár hozzá is vághatjuk az egyik szörnyeteghez, a cooldown ideje alatt viszont csak ököllel védhetjük magunkat, így nem árt, ha az elhajítást követően mégiscsak kéznél van egy lőfegyver. A pusztítóeszközök felhozatala változatos, de meglepetésektől mentes, többek között pisztoly, gépfegyver, sörétes puska, rakétavető és revolver áll rendelkezésre a tisztogatáshoz, távolabbi ellenfelek pedig mesterlövész puska helyett egy mezei íjjal intézhetők el. A nyilak szerencsére nem fogynak el, bizonyos darabszám után viszont itt is a cooldownra kell várni. A megfontolt tűzharcot olyan tényezők kényszeríthetik ki a játékosból, mint az azonos a lőszertípusra támaszkodó fegyverek (pisztoly és gépfegyver, sima vagy duplacsövű puska), vagy éppen a különböző terepviszonyok: zárt terekben könnyebb dolgunk lehet az ellenfelek terelgetésével, néha azonban az is előfordul, hogy a Serious Samre fog hasonlítani az alapszituáció. Utóbbi esetben, vagy bossharcok alkalmával jól jöhet a megfelelően beosztott időlassítás, illetve a pályákon begyűjthető különböző fegyverfejlesztések, melyekkel többek között extra sebzést és nagyobb lőszerkapacitást érhetünk el. Három különböző slotot is kioldhatunk a fejlesztéseknek, az adott fegyverünket így többféle variációban erősíthetjük.

A töltőképernyők néhány szokatlannak ható körülményre is figyelmeztetnek, a készítők például jó előre tisztázzák, hogy ne is keressünk vécéket a játékban, tehát városi környezet helyett kripták, temetők, romos várak és kietlen pusztaságok várnak minket, szigorúan low poly modellekkel és messziről is jól látható pixelekkel, kínosan ügyelve arra, hogy semmi olyat ne láthassunk, ami 95-ben ne lett volna elképzelhető az akkori képernyőkön. Jó hír, hogy a pályák elég hosszúak és bőven akad bennük felfedezni való, az ellenfelek pedig megkapóan rusnyák és kellőképpen elborultak. Komoly fejtörésre ne számítsunk (inkább csak a szó szerinti értelemben), a továbbjutáshoz általában elegendő a pentagrammal, vagy fordított kereszttel díszített kulcsokat felkutatni. A hangulatot páratlan metálzene pörgeti a maximumra, a horzsoló riffelés és kíméletlen betonozás azonban hamar unalomba fullad, a pályák ugyanis sokkal hosszabbak, mint amennyire az aláfestő trackek, főleg, ha az összes mellékutat és titkos helyszínt is felderítjük. A zenék elhasználódását tovább fokozza, amikor a következő pályán is ugyanaz a nóta csendül fel. A változatosság érzését talán jobban fenntartaná, ha csak az akció közben indulna be a zúzás, persze az is igaz, hogy szinte állandóan akció van.

A Dread Templar minden előnye és hátránya egyaránt a letisztult és egyszerű koncepciójából ered: a tökéletesen eltalált old school hangulat, valamint a megszakítást nélkülöző pörgős játékmenet azonnal képes beszippantani a stílusra fogékony játékosokat, ugyanakkor az is hamar nyilvánvalóvá válik, hogy itt minden pontosan az, aminek elsőre látszik: a bullet time-ot bullet time, a side area-t side area, a Hell Knight-ot pedig Hell Knight néven ismerheted fel. Működik, de mégsem válik többé, mint a változatos - és korábban sok helyen látott - alkotóelemek összessége.

Nincs rocket jump, ettől eltekintve minden ugyanolyan, mint a 90-es évek közepén. Lehet, hogy egy árva pixellel sem kapunk többet, mint amit a képek és az előzetes első ránézésre ígérnek, de akiben a Quake+bullet time+katana kulcsszavak mégis fel tudják kelteni az érdeklődést, azok nem fognak csalódni. Persze csak akkor, ha nem ez a sokadik boomer shooter, amit a közelmúltban kipróbáltunk.

PLATFORM PC KIADÓ Fulqrum FEJLESZTŐ T19 Games MEGJELENÉS 2023. január 26 ÁR 20 EUR

Resident Evil 4 – 5 tipp, hogy túléld a spanyol kiruccanást

A négyes számú Resident Evil is remake formájában éled újra, tesztünk után pedig most néhány tippel is készültünk számotokra, hogy felkészülten vághassatok neki a kalandnak.

12 órája

Redemption Reapers

Tapasztalt japán nagyágyúkat bevetve támad a körökre osztott taktikai játékok piacán a Redemption Reapers, de úgy tűnik a rutin sem mindig garancia a minőségre.

14 órája
2

MindsEye: az EVERYWHERE metaverzumának úttörője

Leslie Benzies, a Rockstar Games egykori elnökének ambiciózus projektje újra megmutatta magát néhány látványos villanással.

15 órája
5

EDGE #383 pontszámok

Címlapon a Rockstar North egykori alkalmazottaiból verbuválódott Build a Rocket Boy debütáló alkotása, az Everywhere. De a pontszámok is érdekesek!

15 órája
2

Oculus Publishing: tíz évnyi VR tapasztalat

A Meta a belsős Oculus Studios csapatok mellett a külsős fejlesztőket és partnerstúdiókat is támogatja. Jelenleg több mint 150 címet.

15 órája

LEGO 2K Drive: megtörtént a hivatalos bejelentés

Több napi szivárgás után végre hivatalosan is leleplezték a LEGO Racers spirituális utódját! Ráadásul nem is kell rá sokat várni...

16 órája
3

PS5-re is megjelenhetett volna a Redfall

A Microsoftnak azonban más tervei voltak az Arkane játékával.

17 órája
6

Atari x Nightdive Studios felvásárlás

A mára francia kézbe került legendás vállalat felvásárolta a retro játékok felújítására és kiadására szakosodott stúdiót.

17 órája

Pixel Ripped 1978: az Atari virtuális világaiban

Az ARVORE sorozata trilógiává bővül, ráadásul mostantól nem kell fiktív retro címekre szorítkoznia. Megkapta az Atari támogatását!

18 órája
1

Júniusban érkezik a Crash Team Rumble

Napra pontos megjelenési dátum. Előrendelés. Pár perc gameplay. Na meg egy zárt tesztidőszak jövő hónapban!

19 órája

Layers of Fear: 11 perc gameplay

A Bloober Team és az Anshar Studios először enged betekintést a trilógiát lezáró folytatásba. Ami egy újragondolás is egyben.

19 órája

State of Unreal összefoglaló: a jövő valótlanul erős grafikát hoz majd

Fortnite, Hellblade 2, Project M... Csak azért nem írtuk, hogy "unreális grafikát", mert nem akartunk feleslegesen modoroskodni.

20 órája
7

Miasma Chronicles: irányítsd a sötét erőt!

Remek taktikai TPS-kalandjáték érkezik a Mutant Year Zero fejlesztőitől. Trailert is tudunk mutatni.

21 órája

Aliens: Dark Descent - fókuszban a taktikus játékmenet

Zsoldos csapatokkal a xenók csapatai ellen.

21 órája
1

Tovább zöldül az Xbox platform, köszönhetően az energiafogyasztást figyelő fejlesztői eszközöknek

A játék fejlesztése során lehet figyelni a felvett teljesítményt.

21 órája
8

A Valve bejelentette a Counter-Strike 2-t!

A következő generáció a Counter-Strike: Global Offensive ingyenes frissítéseként érkezik idén nyáron!

1 napja
11

Cuki animével hangolódhatunk a Resident Evil 4 megjelenésére

A minisorozat első részében Leon a Titokzatos Faluban kutakodik Ashley után.

1 napja
9

Project Zero 4: Mask of the Lunar Eclipse

A 2008-ban Nintendo-exkluzívként Wii-re megjelent Project Zero 4: Mask of the Lunar Eclipse végre Japánon kívül is debütál PC-n és a jelen generációs konzolokon, megvalósításában pedig felér egy időutazással a múltba. Visszatértem a holdkórosok szigetére!

1 napja
4

Game Pass: március utolsó heteinek kínálata

MLB The Show 23. Infinite Guitars. Ni no Kuni II: Revenant Kingdom. Jövő hónap elején pedig érkezik a Ghostwire: Tokyo is.

2 napja

Műfajteremtő címnek készül a Spellcraft

A One More Game stúdió első játéka nincs híján ambíciónak.

2 napja