[DLC] Resident Evil 4 – Separate Ways

Resident Evil 4 – Separate Ways

dragCsető Zsolt2023.09.22. 09:30

Sokan csalódásként élték meg, hogy a Resident Evil 4 kiegészítő történetszála, az annak idején a PS2-verzióval együtt debütált Separate Ways nem került bele a játék idén megjelent remake-jébe. Sejteni lehetett azonban, hogy ez inkább csak idő kérdése - most pedig el is jött az ideje annak, hogy Ada Wong szemszögéből is átéljük a történéseket.

Ahogy maga az alapjáték, úgy a Separate Ways sem egyszerű grafikai felújítás. Sőt: már Leon kalandja is nagy bátorsággal tért le sok ponton a 2005-ös eredeti által kitaposott ösvényről, itt pedig még inkább szabad kezet engedtek maguknak az alkotók. Ez pedig egyértelműen jó dolog, hiszen azok számára is tartogat rengeteg meglepetést a mellékszál, akik töviről-hegyire ismerik az eredetit. Hogy ez valódi új impulzusokat is jelent-e? Ez az a pont, ahol már kissé kettéválik a régi és a mostani változat megítélése, teljesen más ugyanis a kontextus – emellett pedig nem tudunk elmenni szó nélkül.

2005-ben egy ilyen volumenű „ajándék” az alapjáték mellé kis túlzással kuriózumnak számított, manapság azonban, a DLC-k korában már más szemüvegen keresztül kell vizsgálnunk a felállást. Hiába építkezik ugyanis betonbiztos alapokra a Separate Ways, hiába a szórakoztató – és továbbra is kifogástalan – játékmenet, túlságosan sok olyan dolgot nem tud felmutatni ez a kiegészítő, amit az alapjátékban ne láttunk volna. Oké, van egy-két új fegyver, mint ahogy Ada spéci kütyüjei (mint például a grappling hook vagy az AR-szem), mindeközben azonban az ellenfelek mind ismerősek, mint ahogy a leosztások többsége is, így túlságosan sok új szituáció nem vár ránk a végigjátszás során. Az a kevés is inkább a bossharcoknál jelentkezik, melyek legalább többségében jól sikerültek – és igen, bekerült az is, amelyiket az alapjátékból nagyon sokan hiányolták...

Ez utóbbi kapcsán meg kell jegyezni, hogy kicsit talán túlságosan is checklist-jelleggel épül fel a Separate Ways. Az, hogy Adát ide-oda rángatja a sztori (gyakran szó szerint) annak érdekében, hogy meglegyen a kontinuitás Leon szálával, még valamelyest érthető, az viszont kicsit erőltetett volt számomra, hogy a fejlesztők minden egyes olyan szekvenciát igyekeztek átpakolni ide, ami az alapjátékba ilyen-olyan okból már nem fért bele. Ez egyrészről érthető, hiszen a 2005-ös Resident Evil 4 nem véletlenül lett instant klasszikus, így joggal érezhető veszteségnek minden egyes kiollózott jelenet. Csak hát eközben az a helyzet, hogy a remake zseniális munkát végzett: már a tesztben is leírtam, hogy az ikonikus set-piece-ek többségét szerintem sikerült még egy csipetnyivel felülmúlni a remake-ben, méghozzá egy még hosszabb, még konzisztensebb, még inkább sodró lendületű játékba ágyazva. Bennem tehát nem volt hiányérzet, de akiben igen, az joggal várhatta, hogy a kimaradt részek hasonlóan magas minőségben térjenek vissza. Hogy ez megvalósult-e? Nos, szerintem inkább nem. Félreértés ne essék: a Separate Ways szuper szórakozás, és öröm volt visszatérni még egy menet erejéig 2023 egyik legjobb játékához. Csak amíg ott végig azt éreztem, hogy mindent egy picit jobban tudott tálalni, mint az eredeti, itt inkább fordított a helyzet. Így aztán fura mód ez a DLC nem önmaga érdemei miatt jelentőségteljes, hanem azért, mert rávilágít arra: mennyire kivételes az, amit a Capcom elénk rakott idén tavasszal.

Hat-hétórás hosszának köszönhetően nem lehet panasz arra, amit a Separate Ways ár-érték arányban kínál – már csak azért sem, mert az újrajátszási faktor itt is erősen megvan a gyűjtögetnivalóknak és a nehézségi fokozatoknak hála. Az alapjátékhoz méltó kiegészítésnek azonban aligha nevezhetjük – inkább olyan, mint amikor már rég tele vagy, de mégis kérsz még egy tányérral ugyanabból az ételből. Aggodalomra azonban nincs ok: a DLC még ezzel együtt is határozottan szórakoztató. De ahogy azt már említettem, új impulzusokat ne nagyon várj tőle...

MEGJELENÉS 2023. szeptember 21.
ÁR 3 490 Ft (PS Store, Xbox Store) / 9.99 EUR (Steam)

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Grand Theft Auto VI: az első trailer

5 órája
20

Laika: Aged Through Blood - az első motorvania konzolokra költözik

A megjelenés pedig szinte azonnali!

15 órája
1

Pacific Drive: autós kirándulás a zónába

Misztikus autó-rpg-thriller készülget. Trailert is tudunk mutatni.

18 órája
1

Flintlock: The Siege of Dawn - így küzdesz majd a hamis istenek ellen

Puskapor-punk, akció és mágia - friss trailer érkezett Új-Zélandról.

19 órája
2

A Banjo-Kazooie rajongók kiáltásait Phil Spencer Xbox fővezér is hallja

Lehet visszatérnek hamarosan a híres Rare-franchise-hoz?

19 órája
5

A Time magazin már elő is állt 2023 legjobb játékainak listájával

Game of the Year - a Time-nál ezek a GOTY játékok.

19 órája
33

Heti megjelenések

21 órája
5

Lake: Season’s Greetings DLC – Ünnepi andalgás

A fejlesztők 2021-ben debütált, Lake című alkotásában egy postást alakítva sétálhattunk komótos tempóban Providence Oaks kies városában, miközben a helyiek ügyes-bajos dolgaiban is elmerülhettünk. Most visszatérünk az 1980-as évekbe, és megnézzük, egykori hősünk apja hogy teljesít a karácsonyi hajrában.

1 napja
7

Dredge: The Pale Reach - Ez nem narvál!

Az idei év egyik legjobb indie címe a Dredge, efelől nincs kétsége annak, aki kipróbálta a játékot. A Team 17 / Black Salt párosától érkező hajózós RPG most friss tartalommal bővül, ami a jeges vizekre csábítja a ködben megrészegült hajókapitányokat.

2 napja
3

Egy váratlan fordulattal TikTok videón szivárgott a GTA VI

Még váratlanabb, hogy valószínű egy gyerekcsínyről lehet szó.

2 napja
15

Itt az új Fallout trailer

Mármint nem egy új játéké, hanem a sorozaté. Teljesen korrektnek tűnik első látásra.

2 napja
6

Super Crazy Rhythm Castle

A Super Crazy Rhythm Castle minden összetevőt tartalmaz ahhoz, hogy egy szuper szórakoztató és bájos ritmusjáték legyen. Tényleg az lett? Tesztben jártunk utána.

2 napja
2

Sokat ígér az új Cyberpunk frissítés

Metró, újrajátszható versenyek és minden más - teljesen ingyen.

2 napja
9

Baldur's Gate 3 gigapatch érkezett kibővített befejezéssel

Végre megkaptuk az epilógust, amit érdemeltünk, és egy csomó mást is!

2 napja
3

25 éves a Thief: ünnepeljünk új kiegészítővel!

A Looking Glass Studios legendás tolvajos játéka nem hivatalos kiegészítést kapott.

2 napja
2

Resident Evil: újra újrázás

A Capcom nem száll le a remake-vonatról.

2 napja
7

Kedden jön a GTA VI trailer

Vége az évtizedes várakaozásnak.

2 napja
8

Assassin’s Creed Nexus VR

Az Assassin’s Creed Nexus VR a Ubisoft első kísérlete arra, hogy saját szemszögbe, és ugyanazzal a lendülettel a virtuális térbe helyezze a szériát. Az eredmény meglepő.

3 napja
14

Új tartalmakat kap az Atari 50 kiadvány

Hivatalos Atari 2600 játékok, prototípusok, homebrew finomságok jönnek a platformra.

3 napja

Resident Evil 4 (Remake): érkezik a VR Mode!

Alig pár nap múlva már PlayStation VR2 headsettel a fejünkön is beléphetünk az idei év egyik legkiválóbb felújításának világába.

4 napja
4

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