[Teszt] Disney Speedstorm - Early Access

Disney Speedstorm - Early Access

sQrNagy Csaba2023.05.13. 09:30

A Gameloft Barcelona az Asphalt sorozat számozott és mellékutakra terelt részeivel már többször bizonyította, hogy nem idegen számára az adrenalin pumpáló árkád száguldozás. A 2006 óta nagyjából százhetven fővel dolgozó stúdió ráadásul az utóbbi években már a Disney / Pixar rendkívül gazdag mesevilágával és ikonikus karaktereivel építkezhetett tovább a gondosan lefektetett játékmechanikai alapokra. Egy Gombakirályságból importált gokartversenyt innentől egyszerűen képtelenség elrontani. Vagy... mégsem?

A Disney Speedstorm hivatalos indulása a tervek szerint év végén, rosszabb esetben 2024 első hónapjaiban várható a korábban bejelentett F2P modellre építve. A jelenleg elérhető támogatói csomagokkal azonban már korai hozzáférést (és némi digitális lépéselőnyt) szerezhetünk minden platformon, így mi is kíváncsian gurultunk pályára az első adandó alkalommal. Mellettünk többek között a Mickey Egér & Barátai, Herkules, A szépség és a szörnyeteg, A dzsungel könyve, Mulan, A Karib-tenger kalózai és a Szörny Rt. jól ismert karakterei foglalták el a rajtrácsot. A volán mögé persze kizárólag a fontosabb figurák ülhetnek, a mellékszereplőket a passzív képességeket biztosító csapatkártyákon láthatjuk viszont.

Egyedi vonás, hogy a kezdő névsorral rendelkezésünkre álló 20 versenyző mindegyike előre be van osztva testalkata és személyisége alapján a Speedster, Trickster, Brawler, Defender kategóriák egyikébe. Ez némileg befolyásolja a pályán felszedhető különböző Power-Up variációk előfordulásának gyakoriságát, az agresszív lökdösődéssel szerezhető pillanatnyi előnyt, valamint a Boost alapvető működését. A műfajon belül megszokott játékmenetet ugyan egyik sem forgatja fel, de egy jól megválasztott hőssel eredményesebben építhetünk a vezetési stílusunkra - ugyanakkor elképzelhető, hogy a rendszer kötöttségei miatt az nem a vászonról ismert kedvencünk lesz.

A verseny kimondottan pörgős és agresszív. A jól használható maréknyi erőnyerő ismerős eszközöket dob a kezünkbe, az irányítás hamar kézre áll, a kissé fantáziátlan sablon gokartokat pedig kellően könnyű és élvezetes terelgetni. Bár valószínűleg tudatos döntés, de a drift füstölő kerekei szerintem a kelleténél erősebben fogják vissza a sebességet és a pályatervezés sem teszi lehetővé sajnos a kanyarok látványos egymásba fűzését kilinccsel előre. Ellenben a fizikai kontaktust ösztönzi a jobb karral elérhető lökdösődés is, míg az alternatív ösvények kipróbálását vagy levágások keresését kéken pulzáló átívelő sínek és dedikált ugratás gomb segíti.

Ilyen szempontból érezhetően átgondolt és aránylag jól felépített a jelenleg elérhető kilenc mesevilág, ráadásul mindegyikre rajzoltak pár eltérő ívet, a megnyesett útvonalakkal és tükrözésekkel 4-8 különböző variációt kialakítva. A gond leginkább a rövidségük, az elkerülhetetlen önismétlés, valamint a hálás alapanyag ellenére valahogy fantáziátlannak és jellegtelennek érződő vizuális megvalósítás. Kevés a könnyen felismerhető környezeti elem és egyértelmű referencia. Nem látni köztük az instant klasszikust, amire évek múlva is emlékezni fogunk - talán a kraken csápja között dörgő karibi vitorlás ágyúi és a ‘30-as évekbe visszarepítő fekete-fehér nosztalgiatúra áll hozzá legközelebb.

Az egységesített dizájnon keresztül ráadásul nem csupán az animált helyszínek hangulatát voltak képtelenek hatásosan megragadni, de a legtöbb karakter szintén elvesztette a vászonról ismert báját. A hosszútávon fenntartható tartalombővítéshez nyilván igazodnia kellett az ambíciónak, de láttunk már hasonló művészeti irányvonalat ennél sokkal eredményesebben működni egy epikus metaverzumban. Bár a stúdió ezzel a projekttel úgy tűnik hátrahagyta a mobil platformok digitális piactereit, a kissé kétarcú látvány és a klasszikus dallamok megkérdőjelezhető minőségű remixei továbbra is inkább egy igényesebb Android / iOS koppintás benyomását keltik.

Akárcsak a gokart-káoszt keretbe foglaló váz. Az elnevezésre hagyatkozva a Starter Circuit menüben kezdtem az ismerkedést, ami jelenleg hat fejezeten keresztül kínál fokozatosan feloldható lineáris versenytérképet - egy-egy ikonikus karakter nevével fémjelezve. A probléma az, hogy ezeken belül hiába teljesítünk minden versenyt és opcionális kihívást 3 csillagra, ha a következő bajnokság hőse még nincsen a gyűjteményünkben - ami kizárólag a legdrágább támogató csomag mellett evidens. Nem gond, a Season Tour bőven kínál még hasonlóan egymás után fűzött kihívásokat a magányos farkasoknak, olykor ügyesen manipulálva az alapszabályokat - ilyen a kieséses Last One Standing, a Boss Challenge párharc, az egyetlen Power-Up opciót meghagyó Single Skill vagy a pályaismeretünket próbára tevő Fog Challenge. Ameddig egy újabb elérhetetlen előfeltételbe nem ütközünk…

Ezen a ponton még szemezhetünk ugyan a napi és heti kihívásokból, de már érezhetően a többjátékos opciók felé terel minket a mesterséges korlát. A Local Freeplay négy fős osztott képernyője (Switch esetében csak kettő) és a Private Track kezdetleges várója nagylelkűen enged minket szabadon barátaink ellen a teljes tartalmat kezünkbe adva, egyenlő feltételekkel - viszont bármilyen honorálás vagy érezhető előrehaladás nélkül. Utóbbi esetében külön megmosolyogtató az alapfunkciónak tekinthető barátlista és közvetlen invitálás teljes hiánya, amit valószínűleg egy porosodó floppy lemezről beszúrt szobakódos rendszer igyekszik átívelni.

Már meg sem lepett, hogy a passzív bónuszok nélkül mindenkinek fix szintet nyújtó Regulated Multiplayer lehetőségét szintén visszafogja egy adott időszak alatt elérhető maximum pontszám és feloldható jutalom. Marad a játék magjának szánt kompetitív mód: Ranked. Itt az MPR (MultiPlayer Rank) szintünk lépcsőin haladva szép lassan minden az ölünkbe eshet és exkluzív kozmetikai elemeket is feloldhatunk - ha képesek vagyunk szemet hunyni a gyermekbetegségei fölött vagy éppen kihasználni azokat. Néhány szereplő speciális tulajdonsága ugyanis irreális előnyt jelent (Mike teleport kapui) és az aktuális szezon karakterei kíméletlenül uralják a mezőnyt pusztán azért, mert a fejlesztésükhöz szükséges egyedi tárgyakból jelentősen többet tudnak elérni.

Végül ideje tudomást venni Dumbóról a szobában! A játék fejlődési rendszere és monetizációs megoldásai egyszerűen katasztrofálisak. Már a különböző tokeneket, szezonális és többjátékos érméket, univerzális dobozt nyitó tallérokat és Golden Pass krediteket is elég átlátni, ezeknek viszont csak egy része ad valóban közvetlen hozzáférést bármihez. A karakterek megnyitásához és a csillagokkal jelölt szintplafonuk kitolásához szilánkok szükségesek, míg fejlesztésükhöz általános eszközök garmadája és ritka egyedi tárgyak. A passzív bónuszt nyújtó csapattagokat kártyák szétszórt darabjaiból szerezhetjük meg. Aztán ott vannak a gokartok alkatrészei, festései, speciális elemei. A versenyzők megjelenését módosító kozmetikai opciók. A profilunkra tűzhető avatarok és mottók. Százával. Nyilván többféle zsákbamacskaként működő doboz mélyén! Ha termelt már ki magából fullasztó, feleslegesen túlbonyolított, nyerőgépszerűen működő rendszert a videojáték ipar…

A Disney Speedstorm jelenlegi állapotában tehát nehezen ajánlható darab. Bár a játékmechanikai elemek kellően csiszoltak és aránylag stabil alapot biztosítanak, a Disney és Pixar világok varázsát nem igazán sikerült megragadni mellé. A fizetős Early Access periódus ellenére ráadásul már most egy kényelmetlen mesterséges korlátokat állító, nehezen átlátható, szükségtelenül körülményes F2P rendszer súlya alatt roskadozik. Gyakorló körnek mondjuk hasznos volt, de remélhetőleg lesz ideje a fejlesztőknek komolyabban benézni a motorháztetők alá még a éles versenynap előtt.

PLATFORM PS5 (tesztelt), XSX|S, PS4, XBO, NSW, PC
KIADÓ Gameloft FEJLESZTŐ Gameloft Barcelona
MEGJELENÉS 2023. április 18. (Early Access) ÁR 10.590 - 23.990 Ft

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

The Game Awards 2023

1 órája
60

Exoborne bejelentés

A trendeket meglovagoló nyílt világú “extraction shooter” játékon dolgozik a Vampire: The Masquerade – Bloodhunt fejlesztőcsapata.

1 órája
1

Xbox-ra is megjelent a Baldur's Gate 3!

Végre-valahára az Xbox tulajok is belevághatnak az év kalandjába.

1 órája

15 után visszatér a World of Goo

A nagy sikerű logikai játék jövőre kapja meg a folytatását.

1 órája
1

The Casting of Frank Stone bejelentés

A Supermassive Games májusban megszellőztetett új narratív kalandja a Dead by Daylight világába kalauzol majd minket 2024-ben.

1 órája

Elindult a THE FINALS első szezonja!

Az exDICE veterán fejlesztőiből álló stúdió debütáló alkotása mostantól ingyenesen elérhető a csapatalapú többjátékos lövöldére vágyóknak.

1 órája

Hazai pályáról kap kihívót a Payday a Den of Wolves képében

A sci-fi környezetbe helyezett csapatos rablás a megbízásokon is csavar egyet.

2 órája

Sötét traileren a Banishers: Ghosts of New Eden

Megjelenési dátumot is kaptunk a Don't Nod következő játékához.

3 órája

Offline módot kap a Suicide Squad: Kill the Justice League

Igaz, nem rögtön a megjelenéskor lesz elérhető ez az opció.

3 órája

Felcsendül a Final Fantasy VII Rebirth új dala, és szem nem marad szárazon

No Promises to Keep - énekli Loren Allred.

3 órája
2

Már elérhető a Final Fantasy XVI első DLC-je

Az Echoes of the Fallent tavasszal követi majd a The Rising Tide.

3 órája

Rise of the Golden Idol - folytatódik a nyomozás

Ám ezúttal a huszadik század bűnökkel kikövezett időszakában.

7 órája

A Dave the Diver világába jönnek a Dredge aberrációi

A két csúcs indie csoda egyesíti erejét!

7 órája
3

Light No Fire bejelentés

A No Man’s Sky fejlesztőcsapata a végtelen űr után most egy új világba invitál, ami elmondásuk szerint az első valódi open-world.

11 órája
2

No Rest for the Wicked bejelentés

Az Ori sorozatról ismert Moon Studios először engedett betekintést a következő projektjébe, ami egy brutális akció-szerepjátéknak ígérkezik!

11 órája

OD - Kojima és az Xbox közös projektje

Leleplezték a Kojima Productions és a Microsoft közös fejlesztését, ami a félelmed és a médium határait is feszegeti majd a tervek szerint.

12 órája
12

Last Sentinel bejelentés

A Rockstar Games veterán Steve Martion vezetésével és a Tencent anyagi hátterével egy ambiciózus kalandnak nézünk elébő Tokió utcáin.

12 órája
1

Nagyszabású vadászatot sejtet a Monster Hunter Wilds

A Capcom lerántotta a leplet a sorozat következő részéről.

12 órája
1

Marvel’s Blade bejelentés

A DEATHLOOP fejlesztői a Marvel Games embereivel karöltve Franciaországba költöztetik a legendás karaktert egy külső nézetű akciójátékhoz.

13 órája
11

Februárban bont vitorlát a Skull & Bones

A nehézkes fejlesztés után pedig csak remélhetjük, hogy nem fut zátonyra.

13 órája
4

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