[Teszt] Disney Speedstorm - Early Access

Disney Speedstorm - Early Access

sQrNagy Csaba2023.05.13. 09:30

A Gameloft Barcelona az Asphalt sorozat számozott és mellékutakra terelt részeivel már többször bizonyította, hogy nem idegen számára az adrenalin pumpáló árkád száguldozás. A 2006 óta nagyjából százhetven fővel dolgozó stúdió ráadásul az utóbbi években már a Disney / Pixar rendkívül gazdag mesevilágával és ikonikus karaktereivel építkezhetett tovább a gondosan lefektetett játékmechanikai alapokra. Egy Gombakirályságból importált gokartversenyt innentől egyszerűen képtelenség elrontani. Vagy... mégsem?

A Disney Speedstorm hivatalos indulása a tervek szerint év végén, rosszabb esetben 2024 első hónapjaiban várható a korábban bejelentett F2P modellre építve. A jelenleg elérhető támogatói csomagokkal azonban már korai hozzáférést (és némi digitális lépéselőnyt) szerezhetünk minden platformon, így mi is kíváncsian gurultunk pályára az első adandó alkalommal. Mellettünk többek között a Mickey Egér & Barátai, Herkules, A szépség és a szörnyeteg, A dzsungel könyve, Mulan, A Karib-tenger kalózai és a Szörny Rt. jól ismert karakterei foglalták el a rajtrácsot. A volán mögé persze kizárólag a fontosabb figurák ülhetnek, a mellékszereplőket a passzív képességeket biztosító csapatkártyákon láthatjuk viszont.

Egyedi vonás, hogy a kezdő névsorral rendelkezésünkre álló 20 versenyző mindegyike előre be van osztva testalkata és személyisége alapján a Speedster, Trickster, Brawler, Defender kategóriák egyikébe. Ez némileg befolyásolja a pályán felszedhető különböző Power-Up variációk előfordulásának gyakoriságát, az agresszív lökdösődéssel szerezhető pillanatnyi előnyt, valamint a Boost alapvető működését. A műfajon belül megszokott játékmenetet ugyan egyik sem forgatja fel, de egy jól megválasztott hőssel eredményesebben építhetünk a vezetési stílusunkra - ugyanakkor elképzelhető, hogy a rendszer kötöttségei miatt az nem a vászonról ismert kedvencünk lesz.

A verseny kimondottan pörgős és agresszív. A jól használható maréknyi erőnyerő ismerős eszközöket dob a kezünkbe, az irányítás hamar kézre áll, a kissé fantáziátlan sablon gokartokat pedig kellően könnyű és élvezetes terelgetni. Bár valószínűleg tudatos döntés, de a drift füstölő kerekei szerintem a kelleténél erősebben fogják vissza a sebességet és a pályatervezés sem teszi lehetővé sajnos a kanyarok látványos egymásba fűzését kilinccsel előre. Ellenben a fizikai kontaktust ösztönzi a jobb karral elérhető lökdösődés is, míg az alternatív ösvények kipróbálását vagy levágások keresését kéken pulzáló átívelő sínek és dedikált ugratás gomb segíti.

Ilyen szempontból érezhetően átgondolt és aránylag jól felépített a jelenleg elérhető kilenc mesevilág, ráadásul mindegyikre rajzoltak pár eltérő ívet, a megnyesett útvonalakkal és tükrözésekkel 4-8 különböző variációt kialakítva. A gond leginkább a rövidségük, az elkerülhetetlen önismétlés, valamint a hálás alapanyag ellenére valahogy fantáziátlannak és jellegtelennek érződő vizuális megvalósítás. Kevés a könnyen felismerhető környezeti elem és egyértelmű referencia. Nem látni köztük az instant klasszikust, amire évek múlva is emlékezni fogunk - talán a kraken csápja között dörgő karibi vitorlás ágyúi és a ‘30-as évekbe visszarepítő fekete-fehér nosztalgiatúra áll hozzá legközelebb.

Az egységesített dizájnon keresztül ráadásul nem csupán az animált helyszínek hangulatát voltak képtelenek hatásosan megragadni, de a legtöbb karakter szintén elvesztette a vászonról ismert báját. A hosszútávon fenntartható tartalombővítéshez nyilván igazodnia kellett az ambíciónak, de láttunk már hasonló művészeti irányvonalat ennél sokkal eredményesebben működni egy epikus metaverzumban. Bár a stúdió ezzel a projekttel úgy tűnik hátrahagyta a mobil platformok digitális piactereit, a kissé kétarcú látvány és a klasszikus dallamok megkérdőjelezhető minőségű remixei továbbra is inkább egy igényesebb Android / iOS koppintás benyomását keltik.

Akárcsak a gokart-káoszt keretbe foglaló váz. Az elnevezésre hagyatkozva a Starter Circuit menüben kezdtem az ismerkedést, ami jelenleg hat fejezeten keresztül kínál fokozatosan feloldható lineáris versenytérképet - egy-egy ikonikus karakter nevével fémjelezve. A probléma az, hogy ezeken belül hiába teljesítünk minden versenyt és opcionális kihívást 3 csillagra, ha a következő bajnokság hőse még nincsen a gyűjteményünkben - ami kizárólag a legdrágább támogató csomag mellett evidens. Nem gond, a Season Tour bőven kínál még hasonlóan egymás után fűzött kihívásokat a magányos farkasoknak, olykor ügyesen manipulálva az alapszabályokat - ilyen a kieséses Last One Standing, a Boss Challenge párharc, az egyetlen Power-Up opciót meghagyó Single Skill vagy a pályaismeretünket próbára tevő Fog Challenge. Ameddig egy újabb elérhetetlen előfeltételbe nem ütközünk…

Ezen a ponton még szemezhetünk ugyan a napi és heti kihívásokból, de már érezhetően a többjátékos opciók felé terel minket a mesterséges korlát. A Local Freeplay négy fős osztott képernyője (Switch esetében csak kettő) és a Private Track kezdetleges várója nagylelkűen enged minket szabadon barátaink ellen a teljes tartalmat kezünkbe adva, egyenlő feltételekkel - viszont bármilyen honorálás vagy érezhető előrehaladás nélkül. Utóbbi esetében külön megmosolyogtató az alapfunkciónak tekinthető barátlista és közvetlen invitálás teljes hiánya, amit valószínűleg egy porosodó floppy lemezről beszúrt szobakódos rendszer igyekszik átívelni.

Már meg sem lepett, hogy a passzív bónuszok nélkül mindenkinek fix szintet nyújtó Regulated Multiplayer lehetőségét szintén visszafogja egy adott időszak alatt elérhető maximum pontszám és feloldható jutalom. Marad a játék magjának szánt kompetitív mód: Ranked. Itt az MPR (MultiPlayer Rank) szintünk lépcsőin haladva szép lassan minden az ölünkbe eshet és exkluzív kozmetikai elemeket is feloldhatunk - ha képesek vagyunk szemet hunyni a gyermekbetegségei fölött vagy éppen kihasználni azokat. Néhány szereplő speciális tulajdonsága ugyanis irreális előnyt jelent (Mike teleport kapui) és az aktuális szezon karakterei kíméletlenül uralják a mezőnyt pusztán azért, mert a fejlesztésükhöz szükséges egyedi tárgyakból jelentősen többet tudnak elérni.

Végül ideje tudomást venni Dumbóról a szobában! A játék fejlődési rendszere és monetizációs megoldásai egyszerűen katasztrofálisak. Már a különböző tokeneket, szezonális és többjátékos érméket, univerzális dobozt nyitó tallérokat és Golden Pass krediteket is elég átlátni, ezeknek viszont csak egy része ad valóban közvetlen hozzáférést bármihez. A karakterek megnyitásához és a csillagokkal jelölt szintplafonuk kitolásához szilánkok szükségesek, míg fejlesztésükhöz általános eszközök garmadája és ritka egyedi tárgyak. A passzív bónuszt nyújtó csapattagokat kártyák szétszórt darabjaiból szerezhetjük meg. Aztán ott vannak a gokartok alkatrészei, festései, speciális elemei. A versenyzők megjelenését módosító kozmetikai opciók. A profilunkra tűzhető avatarok és mottók. Százával. Nyilván többféle zsákbamacskaként működő doboz mélyén! Ha termelt már ki magából fullasztó, feleslegesen túlbonyolított, nyerőgépszerűen működő rendszert a videojáték ipar…

A Disney Speedstorm jelenlegi állapotában tehát nehezen ajánlható darab. Bár a játékmechanikai elemek kellően csiszoltak és aránylag stabil alapot biztosítanak, a Disney és Pixar világok varázsát nem igazán sikerült megragadni mellé. A fizetős Early Access periódus ellenére ráadásul már most egy kényelmetlen mesterséges korlátokat állító, nehezen átlátható, szükségtelenül körülményes F2P rendszer súlya alatt roskadozik. Gyakorló körnek mondjuk hasznos volt, de remélhetőleg lesz ideje a fejlesztőknek komolyabban benézni a motorháztetők alá még a éles versenynap előtt.

PLATFORM PS5 (tesztelt), XSX|S, PS4, XBO, NSW, PC
KIADÓ Gameloft FEJLESZTŐ Gameloft Barcelona
MEGJELENÉS 2023. április 18. (Early Access) ÁR 10.590 - 23.990 Ft

LEGO 2K Drive

A LEGO 2K Drive egy meglepően magabiztos kitérőnek tűnik a Visual Concepts sportjátékok uralta portfoliójában. Sajnos a kiadói részleg már nem volt képes hasonlóan kellemes meglepetést okozni a monetizációjával. TESZT!

1 órája
1

Veterán fejlesztők a Netflix AAA csapatában

Joseph Staten. Jerry Edsall. Chacko Sonny. Rafael Grassetti. A streaming szolgáltató egy nagy költségvetésű saját projekten dolgozik.

2 napja
3

PlayStation Plus: a júniusi trió

Aktuális sportjáték, dinoszauruszos stratégia és egy stílusos független fejlesztés alkotja a Sony aktuális kínálatát a belépő szinten.

2 napja
7

Tényleg börtönbe mehet a Sonic szülőatyja

Megszületett a bírósági ítélet Yuji Naka ügyében.

2 napja
1

Sokkal nagyobb lesz a Marvel's Spider-Man 2, mint az első rész

A karakterváltásról is beszéltek a fejlesztők.

2 napja
8

Kiderült, milyen játékokat tartogat a következő Ubisoft Forward

Új leleplezés is várható a június 12-én esedékes élő show-n.

2 napja
11

Meta Quest Gaming Showcase 2023

Idén is visszatér a Meta Quest headsetek kínálatának saját műsora. Talán látjuk végre mozgásban a GTA: San Andreas-t?

2 napja
9

Folytatódik a Hot Wheels Unleashed, jön a HWU 2 Turbocharged

Mától hivatalosan is nyár van, miért ne ugratnánk ki a fűbe?

3 napja
5

The Tartarus Key

Miért kell 2023-ban úgy kinéznie egy friss megjelenésnek, mintha az 1998-as PlayStation kollekcióból húzták volna elő? A The Tartarus Key megadja a választ.

3 napja
2

Game Pass: június első heteinek kínálata

Számos független fejlesztés debütál a következő hetekben is közvetlenül a Microsoft előfizetéses rendszerének kínálatában.

4 napja
6

Games with Gold: a júniusi duó

Meditatív morális és spirituális kaland, valamint egy egészen egyedi élmény, ami csak a hangokra támaszkodik.

4 napja

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Egy új Legend of Zelda játék megjelenése mindig egyfajta gamer-ünnep, mi pedig teli torokból ünnepelünk, miközben a Királyság krokodilkönnyeket hullajt. Nahát, hogy milyenek vagyunk!

4 napja
28

Újabb PS-exkluzív költözik át PC-re

Július végén érkezik a Ratchet & Clank: Rift Apart Steam-verziója.

4 napja
36

Interaktív, de nem játék: bemutatkozott a Silent Hill: Ascension

A közösség dönthet majd a karakterek sorsáról ebben az interaktív sorozatban.

5 napja
3

Do Not Feed The Monkeys 2099: semmit a kéznek!

Folytatódik a disztópikus, nyomozós kukucska-szimulátor.

5 napja

Óriási mérföldkőhöz ért a The Witcher 3

A CD Projekt bejelentette, hogy a harmadik rész eladásai átlépték az 50 milliós álomhatárt.

5 napja
6

Street Fighter 6

Egy új Street Fighter megjelenése nem kicsi esemény - egészen pontosan hét éveket kell mostanában várni rá, a 2009-es konzolos SF4 megjelenése óta. A Street Fighter franchise, tisztelt harcostársak, visszatért - és alaposan körbejártuk, hogy mit is tud a Capcom legfrissebb kiadványa. Teszt!

5 napja
11

Star Trek: Resurgence

A Star Trek videojátékok végső határát bizonyos értelemben a Telltale-mechanikákra épülő kalandjátékok jelenthetik. Gondoljunk bele, milyen más műfaj adhatja át jobban Roddenberry filozófiájának lényegét, mint amelyben mi magunk hozzuk a vízválasztó (sokszor élet-halál) döntések egész sorozatát. Tesztlaborba

6 napja
4

Heti megjelenések

6 napja
8

Forspoken: In Tanta We Trust

Egy némiképp csalódást keltő alapjáték után a DLC-n állna, hogy valamennyire kiköszörülje a csorbát. Az In Tanta We Trust azonban keveset markol, azt is bizonytalanul.

6 napja
5

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