[Teszt] Disney Speedstorm - Early Access

Disney Speedstorm - Early Access

sQrNagy Csaba2023.05.13. 09:30

A Gameloft Barcelona az Asphalt sorozat számozott és mellékutakra terelt részeivel már többször bizonyította, hogy nem idegen számára az adrenalin pumpáló árkád száguldozás. A 2006 óta nagyjából százhetven fővel dolgozó stúdió ráadásul az utóbbi években már a Disney / Pixar rendkívül gazdag mesevilágával és ikonikus karaktereivel építkezhetett tovább a gondosan lefektetett játékmechanikai alapokra. Egy Gombakirályságból importált gokartversenyt innentől egyszerűen képtelenség elrontani. Vagy... mégsem?

A Disney Speedstorm hivatalos indulása a tervek szerint év végén, rosszabb esetben 2024 első hónapjaiban várható a korábban bejelentett F2P modellre építve. A jelenleg elérhető támogatói csomagokkal azonban már korai hozzáférést (és némi digitális lépéselőnyt) szerezhetünk minden platformon, így mi is kíváncsian gurultunk pályára az első adandó alkalommal. Mellettünk többek között a Mickey Egér & Barátai, Herkules, A szépség és a szörnyeteg, A dzsungel könyve, Mulan, A Karib-tenger kalózai és a Szörny Rt. jól ismert karakterei foglalták el a rajtrácsot. A volán mögé persze kizárólag a fontosabb figurák ülhetnek, a mellékszereplőket a passzív képességeket biztosító csapatkártyákon láthatjuk viszont.

Egyedi vonás, hogy a kezdő névsorral rendelkezésünkre álló 20 versenyző mindegyike előre be van osztva testalkata és személyisége alapján a Speedster, Trickster, Brawler, Defender kategóriák egyikébe. Ez némileg befolyásolja a pályán felszedhető különböző Power-Up variációk előfordulásának gyakoriságát, az agresszív lökdösődéssel szerezhető pillanatnyi előnyt, valamint a Boost alapvető működését. A műfajon belül megszokott játékmenetet ugyan egyik sem forgatja fel, de egy jól megválasztott hőssel eredményesebben építhetünk a vezetési stílusunkra - ugyanakkor elképzelhető, hogy a rendszer kötöttségei miatt az nem a vászonról ismert kedvencünk lesz.

A verseny kimondottan pörgős és agresszív. A jól használható maréknyi erőnyerő ismerős eszközöket dob a kezünkbe, az irányítás hamar kézre áll, a kissé fantáziátlan sablon gokartokat pedig kellően könnyű és élvezetes terelgetni. Bár valószínűleg tudatos döntés, de a drift füstölő kerekei szerintem a kelleténél erősebben fogják vissza a sebességet és a pályatervezés sem teszi lehetővé sajnos a kanyarok látványos egymásba fűzését kilinccsel előre. Ellenben a fizikai kontaktust ösztönzi a jobb karral elérhető lökdösődés is, míg az alternatív ösvények kipróbálását vagy levágások keresését kéken pulzáló átívelő sínek és dedikált ugratás gomb segíti.

Ilyen szempontból érezhetően átgondolt és aránylag jól felépített a jelenleg elérhető kilenc mesevilág, ráadásul mindegyikre rajzoltak pár eltérő ívet, a megnyesett útvonalakkal és tükrözésekkel 4-8 különböző variációt kialakítva. A gond leginkább a rövidségük, az elkerülhetetlen önismétlés, valamint a hálás alapanyag ellenére valahogy fantáziátlannak és jellegtelennek érződő vizuális megvalósítás. Kevés a könnyen felismerhető környezeti elem és egyértelmű referencia. Nem látni köztük az instant klasszikust, amire évek múlva is emlékezni fogunk - talán a kraken csápja között dörgő karibi vitorlás ágyúi és a ‘30-as évekbe visszarepítő fekete-fehér nosztalgiatúra áll hozzá legközelebb.

Az egységesített dizájnon keresztül ráadásul nem csupán az animált helyszínek hangulatát voltak képtelenek hatásosan megragadni, de a legtöbb karakter szintén elvesztette a vászonról ismert báját. A hosszútávon fenntartható tartalombővítéshez nyilván igazodnia kellett az ambíciónak, de láttunk már hasonló művészeti irányvonalat ennél sokkal eredményesebben működni egy epikus metaverzumban. Bár a stúdió ezzel a projekttel úgy tűnik hátrahagyta a mobil platformok digitális piactereit, a kissé kétarcú látvány és a klasszikus dallamok megkérdőjelezhető minőségű remixei továbbra is inkább egy igényesebb Android / iOS koppintás benyomását keltik.

Akárcsak a gokart-káoszt keretbe foglaló váz. Az elnevezésre hagyatkozva a Starter Circuit menüben kezdtem az ismerkedést, ami jelenleg hat fejezeten keresztül kínál fokozatosan feloldható lineáris versenytérképet - egy-egy ikonikus karakter nevével fémjelezve. A probléma az, hogy ezeken belül hiába teljesítünk minden versenyt és opcionális kihívást 3 csillagra, ha a következő bajnokság hőse még nincsen a gyűjteményünkben - ami kizárólag a legdrágább támogató csomag mellett evidens. Nem gond, a Season Tour bőven kínál még hasonlóan egymás után fűzött kihívásokat a magányos farkasoknak, olykor ügyesen manipulálva az alapszabályokat - ilyen a kieséses Last One Standing, a Boss Challenge párharc, az egyetlen Power-Up opciót meghagyó Single Skill vagy a pályaismeretünket próbára tevő Fog Challenge. Ameddig egy újabb elérhetetlen előfeltételbe nem ütközünk…

Ezen a ponton még szemezhetünk ugyan a napi és heti kihívásokból, de már érezhetően a többjátékos opciók felé terel minket a mesterséges korlát. A Local Freeplay négy fős osztott képernyője (Switch esetében csak kettő) és a Private Track kezdetleges várója nagylelkűen enged minket szabadon barátaink ellen a teljes tartalmat kezünkbe adva, egyenlő feltételekkel - viszont bármilyen honorálás vagy érezhető előrehaladás nélkül. Utóbbi esetében külön megmosolyogtató az alapfunkciónak tekinthető barátlista és közvetlen invitálás teljes hiánya, amit valószínűleg egy porosodó floppy lemezről beszúrt szobakódos rendszer igyekszik átívelni.

Már meg sem lepett, hogy a passzív bónuszok nélkül mindenkinek fix szintet nyújtó Regulated Multiplayer lehetőségét szintén visszafogja egy adott időszak alatt elérhető maximum pontszám és feloldható jutalom. Marad a játék magjának szánt kompetitív mód: Ranked. Itt az MPR (MultiPlayer Rank) szintünk lépcsőin haladva szép lassan minden az ölünkbe eshet és exkluzív kozmetikai elemeket is feloldhatunk - ha képesek vagyunk szemet hunyni a gyermekbetegségei fölött vagy éppen kihasználni azokat. Néhány szereplő speciális tulajdonsága ugyanis irreális előnyt jelent (Mike teleport kapui) és az aktuális szezon karakterei kíméletlenül uralják a mezőnyt pusztán azért, mert a fejlesztésükhöz szükséges egyedi tárgyakból jelentősen többet tudnak elérni.

Végül ideje tudomást venni Dumbóról a szobában! A játék fejlődési rendszere és monetizációs megoldásai egyszerűen katasztrofálisak. Már a különböző tokeneket, szezonális és többjátékos érméket, univerzális dobozt nyitó tallérokat és Golden Pass krediteket is elég átlátni, ezeknek viszont csak egy része ad valóban közvetlen hozzáférést bármihez. A karakterek megnyitásához és a csillagokkal jelölt szintplafonuk kitolásához szilánkok szükségesek, míg fejlesztésükhöz általános eszközök garmadája és ritka egyedi tárgyak. A passzív bónuszt nyújtó csapattagokat kártyák szétszórt darabjaiból szerezhetjük meg. Aztán ott vannak a gokartok alkatrészei, festései, speciális elemei. A versenyzők megjelenését módosító kozmetikai opciók. A profilunkra tűzhető avatarok és mottók. Százával. Nyilván többféle zsákbamacskaként működő doboz mélyén! Ha termelt már ki magából fullasztó, feleslegesen túlbonyolított, nyerőgépszerűen működő rendszert a videojáték ipar…

A Disney Speedstorm jelenlegi állapotában tehát nehezen ajánlható darab. Bár a játékmechanikai elemek kellően csiszoltak és aránylag stabil alapot biztosítanak, a Disney és Pixar világok varázsát nem igazán sikerült megragadni mellé. A fizetős Early Access periódus ellenére ráadásul már most egy kényelmetlen mesterséges korlátokat állító, nehezen átlátható, szükségtelenül körülményes F2P rendszer súlya alatt roskadozik. Gyakorló körnek mondjuk hasznos volt, de remélhetőleg lesz ideje a fejlesztőknek komolyabban benézni a motorháztetők alá még a éles versenynap előtt.

PLATFORM PS5 (tesztelt), XSX|S, PS4, XBO, NSW, PC
KIADÓ Gameloft FEJLESZTŐ Gameloft Barcelona
MEGJELENÉS 2023. április 18. (Early Access) ÁR 10.590 - 23.990 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

7 órája
1

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

15 órája
10

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

1 napja
13

Heti megjelenések

2 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

3 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

4 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

4 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

5 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

6 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

6 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

6 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

6 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

7 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

7 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

8 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

8 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

9 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

9 napja
21

Heti megjelenések

9 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

2024.04.13.
14

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==