Dragon Ball Z for Kinect

mcmackoGéczy Attila2012.11.05. 10:00

“Egy szendvics csak finomabb lesz, ha legyőzöd!" - hirdeti az agybajos DBZ paródia, a Dragon Ball Kinect-el játszva pedig felmerül: élvezetesebb-e a verekedős játék, ha nem kontrollerrel, hanem saját testedet használva győzöd le az ellenfelet? A válasz akár egy gyors “igen” is lehetne, de mint azt mindenki előre megjósolta, a Dragon Ball Z for Kinect nem tud felülkerekedni a hardver korlátain, sőt, a fejlesztők sem igen tudtak teljesen zöld ágra vergődni a koncepcióval.

Mely koncepció egyébként akár igazán jól is működhetne. Belső nézetes bunyó formájában tálalják a DB témában már veteránnak számító Spike-ék a sokszor újrajátszott Zed-sagát, ahol a harcot testünk különböző mozdulataival vívhatjuk meg a mozgásérzékelő kamera segítségével. Az alap ütéstípusok (horog, egyenes, stb) és rúgások mellett speciális támadások is a repertoár részét képezik. A charge-jellegű csapás után négyféleképp vihetjük tovább a mozdulatot, de az ellenfél támadásait is hasonló módon háríthatjuk. Természetesen van védekezés, oldalra kilépés, távolsági harc (lövedékekkel), kombózás és ki-energia is, aminek gerjesztésével a nevezetes támadásokat indíthatjuk el (lásd Goku Kamehameha mozdulatát).

A rendszer - bár nem néz túl mélyre - egész jó kis megoldásokat rejt magában. De (és itt előjön a Kinect játékoknál oly sokszor emlegetett “de”) sem az érzékelés nem tökéletes, sem pedig a mechanika nem elég következetes. A tesztelés során például alig sikerült eltalálni a ki-gerjesztés pózát, és a speckókat is nagyon nehezen tudtuk elsütni. Persze idővel tanulható az, hogy a szenzor mit vár az embertől, de a szokásostól talán többször éreztük azt, hogy önhibánkon kívül nem sikerül a hárító-rúgás, vagy a mindent eldöntő szuper mozdulat. Az alap gesztúrák szerencsére általában működnek, a QTE jellegű boss-harcoknál például a hajlongás, ugrás, futás mozdulatokkal többnyire bevehetők az akadályok. Aztán amikor a normális kerékvágásba visszatérve rájövünk arra, hogy a levegő csépelésével beüt a darálós kombó, onnantól minden más spéci támadás felesleges úri mókának fog tűnni, amelyeket legfeljebb csak a saját szórakoztatásunkra fogunk elsütni, és azért, hogy változatosabb legyen a játékkal töltött idő.

Pedig a prezentáció ígéretes. A hátterek kifejezetten jól festenek, az animációk (a gyatra szájmozgást leszámítva) tisztességesek, a DBZ-s pózolások és sokszor hallott, klasszikus dumák is mind itt vannak. Valahogy az átvezetők sem tűnnek annyira vontatottnak, mint a legutóbbi Raging Blast és Tenkaichi játékokban. A játék lemezén található húsz-perces Bardock-anime is vonzó lehet a rajongóknak, de annyit talán nem ér, hogy csak emiatt szerezzük be a játékot.

A sztori mód nem túl hosszú, kábé 4 óra alatt le lehet tudni a teljes Sagát (ha ügyesen haladunk), utána pedig már csak a score-attack mód és a hozzá tartozó acsik leküzdése marad. A harcrendszer, mint már kiderült, nem rejti magában a profi pontvadászat lehetőségét, de kocajátékosként minimális izgalmat ebben a módban is találhatunk. (Amíg rá nem ununk az egyre nagyobb életerővel bíró ellenfelekre, és az egyre hosszabbra nyúló meccsekre...)

*A Dragon Ball Z for Kinect-et leginkább a sokszor felmerülő Kinect betegségek tünetei gyötrik: nehezen betanulható és döcögős érzékelés, önismétlő és egyúttal sovány tartalom, valamint nem elég profi fejlesztői hozzáállás türköződik a programon. Pedig az előzetes ígéretek alapján még talán ennyit sem néztünk volna ki belőle.

A beszerzésre ajánlott kategóriától tehát egyelőre messze tanyázik a Kinectes DBZ - addig mindenképp, amíg az árcimkére nézve így üvöltünk fel: **It's over nine thousaaand!!!***

Crusader Kings 3 csaták a Mount & Blade 2-ben?

Legalábbis ezt ígéri egy mod fejlesztő a Crusader Blade nevű projekt keretein belül.

5 órája

Ingyenessé vált az Artifact

A Valve kártyajátéka a 2.0 helyett két ingyenes verzióval próbál új játékosokat toborozni.

5 órája
1

Így hullik a xeno az Aliens: Fireteamben

Közel fél órányi gameplay bemutató a frissen bejelentett Aliens játékból.

1 napja
11

Apex Legends: kaotikus március

A Switch porttal együtt érkezik az új event. És hoz néhány komoly változtatást is.

1 napja
1

Ghosts 'n Goblins Resurrection

Arthur, a hős lovag egy domb oldalában, fa árnyékában, egy szál piros szivecskés boxeralsóban pihengette a legutóbbi (tizenpáréves) megmérettetése fáradalmait. Azonban az ördög soha nem alszik, így ismét van apropója a démonhentelésnek.

1 napja
7

Prinny Presents NIS Classics Vol. 1 - NIS klasszikusok egy helyen

Hé, dood! Az obskúrus kedvenceket ezúttal Prinny felvezetésével hozza be újra köztudatba a japán fejlesztő/kiadó.

1 napja
4

Disgaea 6: friss tartalmak, régi hősök

A bónusz tartalmakat pedzegeti a legfrissebb videós anyag a Disgaea hatodik epizódjáról.

1 napja
1

Elite Dangerous: így fest egy Odyssey küldetés

Izgalmas tartalommal bővül az Elite Dangerous - az Odyssey PC-s alfa fázisa március 29-én indul majd.

1 napja
1

Sea of Solitude: a magány tengere Switchről is hajózható

A Quantic Dream és a berlini Jo-Mei stúdió bejelentette, hogy az eredeti változathoz képest exkluzív funkciókkal és plusz tartalmakkal kibővített Sea of Solitude: The Director’s Cut mától elérhető Nintendo-Switch-re.

1 napja

Csúszik a Guilty Gear -Strive-

Sajnos késik a manga-anime stílusú verekedős széria legújabb része.

2 napja

Rhythm Doctor

A Rhythm Doctor egyik fórumbejegyzése egyetlen mondat: „Hogy lehet, hogy a space gombot megnyomva könnyekben török ki?” és ez az egyetlen mondat tökéletesen jellemzi a játékot, mely ha nem lesz az idei év egyik indie szenzációja, akkor nincs igazság a világban.

2 napja
5

Mail Mole

Carrotland low-poly világa ma megnyitotta kapuit mindenki számára, aki egy bájos, gyors és precíz platformerre vágyik.

2 napja
2

Nintendo Switch 7''-os OLED kijelzővel?

Csöndesen készül a Super Nintendo Switch? Egyes források máris érdekes dolgokat kezdtek pletykálni a konzollal kapcsolatban.

2 napja
18

After the Fall

Az Arizona Sunshine fejlesztőinek új játéka teljes cross-platform támogatású kooperatív opciót kapott. Meg egy új előre renderelt mozgóképet.

2 napja
2

I Expect You To Die 2 platformok

The Spy And The Liar alcímmel érkezik a virtuális valóság legjobb kémkomédiás, szabadulószobás logikai játéka. PlayStation VR platformra is.

2 napja
1

Zenith: The Last City

PlayStation VR headsetekre is érkezik a klasszikus japán szerepjátékok inspirálta MMORPG. Készen állsz egy újabb véget nem érő kalandra?

2 napja
1

Fracked

A remekül sikerült Phantom: Covert Ops megalkotói úgy néz ki PlayStation VR exkluzív fejlesztésébe fogtak. A kajakot sílécre cseréljük?

2 napja
1

Song in the Smoke

A Skulls of the Shogun és a GALAK-Z fejlesztői egy különleges túlélő kalanddal lépnek be a virtuális valóságba. Irány a kőkorszak?

2 napja

DOOM 3: VR Edition

6 PSVR bejelentés egyetlen nap? Ez a VR Spotlight, aminek első leleplezése rögtön a pokolba visz! Kiegészítőkkel megpakolva érkezik a rettegés.

2 napja
9

Echtra Games x Zynga

A Max Schaefer vezette veterán fejlesztőket felvásárolta a mobiljáték piacának egyik cápája. Konzolokra és PC-re vágynak ők is a jövőben.

2 napja