[Teszt] Crown of Wu

Crown of Wu

Oldern2023.04.07. 15:34

Hűha. Szóval az a nagy helyzet, hogy én bármikor vevő vagyok arra, hogy a Nyugati Utazás n+1-edik feldolgozását játék formájában kipróbáljam - és hát a The Crown of Wu egészen dögös artwörkökkel meg promókkal igyekezte felkelteni az ember érdeklődését. Haraptam – bár, ha ezért a csomagért fizetnem kellett volna, akkor azt hiszem, rá kellett volna tenyerelnem arra a bizonyos steam refund gombra. Méghogy nincs pontozás!

"De mi a baj vele?", teszi fel az ember a kérdést. Nekem is el kellett ezen a dolgon méláznom. Ahhoz, hogy elmondhassam, “mi a baj vele”, először körül kéne írjam? Adott Wukong, a Dragon Balltól Saiyukin át egészen a League of Legendsig parádézó Majomkirály - a szokásos dolgokkal, mint bot, settingtől függő high-tech vagy varázserővel ellátott (esetleg mindkettő módon felturbózott) szerelés, valami isteni büntetés, amiből kiszabadulva kemény kalandok elébe nézünk. Itt is erről van szó, ezúttal sci-fi variációval, teleporttal, futurisztikus technológiákkal. A téma szinte kijelöli magától a műfajt, mint ahogy tette ezt az Enslaved esetében is (tíz éve volt talán? te jó ég...): bunyóból és ugrándozásból igérnek sokat a fejlesztők. Végülis ez tényszerűen igaz: ebből a kettőből fogunk sokat kapni, némi puzzle-szórakozással együtt, már ha az általam megélteket szórakozásnak lehet nevezni.

Na, de most már tényleg eleget húztam az időt: mi a baj vele? Az a probléma, hogy ez a játék így ebben a formában egyszerűen 15, de talán még több évet letagadhatna a korából. De ha visszaemlékszek a Jak and Daxter 1-2-re, akkor rá kell döbbenjek, hogy van az húsz is: egyszerűen ez a játék félelmetesen ódivatú és félkész. Hiányzik belőle a büdzsé, az emberi munka, a kifinomultság. Nyers. Egyszerűen fapadosan darabos, animációk szempontjából bűdületesen gyenge, érzésre pedig hasonlóan nehézkes. Nem esik jól benne az ütés. Nem esik jól benne az ugrás. Ez pedig mind platformer, mind bunyós elemeinél szörnyű probléma. Nem áll össze szórakoztató, élvezetes játékká, egyszerűen nem. Inkább játszok akkor VALÓDI retróval, retró-bunyóval, retró-platformerrel, sőt akár magával az Enslaveddel: egyszerűen többet nyújtanak, legyenek akármilyen régiek.

A Crown of Wu csatái elvileg stamina-alapú, Dark Souls-inspirálta rendszert hoznak. Ha hunyorítók, beveszek valami nyugtatóból még hármat, csak hogy minden rendben legyen, esetleg bepróbálkozok a közeli vadonból eső után kinövő gombákkal is, azt mondhatom: igen, hasonlít. De annyira darabos a mozgás, annyira nincs megfelelő hitstun animáció, annyira nincs egymáshoz passzírozva ez a pár elem, hogy józanul, higgadtan, egyszerűen 0, 0db ember létezik, akinek ezt a játékot tudnám ajánlani egy akárhanyadik Dark Souls 1 végigjátszás helyett. Miért tenné ezt bárki magával? Ugrándozás? Szerezz egy N64-et, és bármelyik, ismétlem, bármelyik játék jobban átgondolt, kicsiszoltabb ugrásokat fog hozni.

Ezt a csiszolatlanságot pedig emiatt azok az elemek bánják, amiken látszik hogy igyekeztek velük - ilyen például a környezet, a kifejezetten egyedi és egészen korrekt színvilágával, a futurisztikus elemek (a párbeszédek nem, azok nagyon a nyolcvanas évek végét idéző kliséket hozzák). Bele sem merek gondolni, hogy megfelelő pénzzel és idővel ezekből a concept artokból mit lehetett volna kihozni. A Crown of Wu jelenlegi formájában kínszenvedés, nagyon sok időre és odafigyelésre, csiszolásra és több további változatra lenne szüksége, hogy őszintén szórakoztató akció-platformernek nevezhessem. Erre a titulusra azonban a jelenlegi állapotában egyszerűen nem érdemes. Őszintén sajnálom.

PLATFORM PC, PS5, PS4, Xbox Series, Xbox One
KIADÓ Meridiem FEJLESZTŐ Red Mountain Consulting
MEGJELENÉS 2023. március 24. ÁR 20 EUR

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Resident Evil 4 – Separate Ways

A történetet már ismerjük, de nem minden szeletét - most itt az ideje, hogy Ada Wong szemszögéből is átéljük a Resident Evil 4 cselekményét.

1 órája
4

Új látnivalót szállított a Dragon's Dogma II

Megkaptuk az első részleteket a játékmenetet illetően, főként a harcra és a kasztokra koncentrálva.

13 órája

Először mozgásban a Hotel Barcelona

Életjelet adott magáról Swery65 és Suda51 koprodukciója.

21 órája
4

A Battlefield támogatására vezénylik át a Criteriont

A stúdió emellett továbbra is dolgozik a Need for Speed szérián.

1 napja
6

Januárban keresi a gazdagságot a Like a Dragon: Infinite Wealth

A megjelenési dátum mellé 15 percnyi látnivalót csomagolt a Sega.

1 napja
3

Glen Schofield távozik a Striking Distance-től

Nem sokáig volt új csapatának élén a veterán fejlesztő.

1 napja
2

Feng Wei vezeti fel a Tekken 8 zárt bétáját

Az új belépő mellett a jövő hónapban esedékes próbakört is felfedte a Namco.

2 napja

Baldur's Gate 3

2017 óta készül, három évig korai hozzáférésben patkolták, most pedig itt van velünk a Baldur’s Gate 3, hogy másfél hónapja minden szabad percemet elvegye és minden kósza gondolatomat uralja. Röpke 23 évet vártuk rá, a tőlem telhető legnagyobb alapossággal kiélveztem, de most már csak megpróbálom szavakba önteni az átélteket.

2 napja
19

Új Xbox, dollármilliók és Nintendo: brutális szivárgás a Microsoft háza táján

A gaming történelem egyik legnagyobb szivárgására ébredhettünk ma.

2 napja
34

Jövőre jön a Rainbow Cotton felújítása

A kultsorozat új része tér vissza felújított formában.

2 napja

Heti megjelenések

4 napja
11

Firewall Ultra

A PlayStation VR legnépszerűbb többjátékos taktikai lövöldéje egyfajta újragondolásként is felfogható folytatással költözött át a következő generációs headsetre. Az Unreal Engine 5 fényesre csiszolt váza alatt azonban néhány régi elem már kínosan rozsdásodik. TESZT!

5 napja
2

Akciódús sztori trailert villantott az Avatar: Frontiers of Pandora

Decemberben illeszkedhetünk be a Na'vi közösségbe.

7 napja
4

Marvel's Spider-Man 2: fókuszban a kibővített világ

A nagyobb terület több tennivalóval jár.

7 napja
22

Bemutatkozott a Resident Evil 4 várva várt DLC-je

Hivatalosan is érkezik a Seperate Ways, de egyéb frissítésekre is számíthatunk a remake kapcsán.

7 napja
7

Februárban folytatódik a Final Fantasy VII Remake

A State of Play-en végre felfedték a Rebirth megjelenési dátumát.

7 napja
17

Október végén jön a Ghostrunner 2

A demó azonban már most elérhető.

7 napja

Jövő nyáron érkezik a Hades II...

...legalábbis Early Access-be. Előtte pedig zárt próbakörre is számíthatunk.

7 napja
2

Masszív leépítés az Immortals of Aveum fejlesztőinél

Az Ascendant Studios a dolgozóinak közel felétől megválik.

7 napja

Családi rejtély ügyében nyomoz Detective Pikachu

A dinamikus duó személyes érintettség miatt járja Ryme City utcáit.

7 napja

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