[Teszt] Crown of Wu

Crown of Wu

Oldern2023.04.07. 15:34

Hűha. Szóval az a nagy helyzet, hogy én bármikor vevő vagyok arra, hogy a Nyugati Utazás n+1-edik feldolgozását játék formájában kipróbáljam - és hát a The Crown of Wu egészen dögös artwörkökkel meg promókkal igyekezte felkelteni az ember érdeklődését. Haraptam – bár, ha ezért a csomagért fizetnem kellett volna, akkor azt hiszem, rá kellett volna tenyerelnem arra a bizonyos steam refund gombra. Méghogy nincs pontozás!

"De mi a baj vele?", teszi fel az ember a kérdést. Nekem is el kellett ezen a dolgon méláznom. Ahhoz, hogy elmondhassam, “mi a baj vele”, először körül kéne írjam? Adott Wukong, a Dragon Balltól Saiyukin át egészen a League of Legendsig parádézó Majomkirály - a szokásos dolgokkal, mint bot, settingtől függő high-tech vagy varázserővel ellátott (esetleg mindkettő módon felturbózott) szerelés, valami isteni büntetés, amiből kiszabadulva kemény kalandok elébe nézünk. Itt is erről van szó, ezúttal sci-fi variációval, teleporttal, futurisztikus technológiákkal. A téma szinte kijelöli magától a műfajt, mint ahogy tette ezt az Enslaved esetében is (tíz éve volt talán? te jó ég...): bunyóból és ugrándozásból igérnek sokat a fejlesztők. Végülis ez tényszerűen igaz: ebből a kettőből fogunk sokat kapni, némi puzzle-szórakozással együtt, már ha az általam megélteket szórakozásnak lehet nevezni.

Na, de most már tényleg eleget húztam az időt: mi a baj vele? Az a probléma, hogy ez a játék így ebben a formában egyszerűen 15, de talán még több évet letagadhatna a korából. De ha visszaemlékszek a Jak and Daxter 1-2-re, akkor rá kell döbbenjek, hogy van az húsz is: egyszerűen ez a játék félelmetesen ódivatú és félkész. Hiányzik belőle a büdzsé, az emberi munka, a kifinomultság. Nyers. Egyszerűen fapadosan darabos, animációk szempontjából bűdületesen gyenge, érzésre pedig hasonlóan nehézkes. Nem esik jól benne az ütés. Nem esik jól benne az ugrás. Ez pedig mind platformer, mind bunyós elemeinél szörnyű probléma. Nem áll össze szórakoztató, élvezetes játékká, egyszerűen nem. Inkább játszok akkor VALÓDI retróval, retró-bunyóval, retró-platformerrel, sőt akár magával az Enslaveddel: egyszerűen többet nyújtanak, legyenek akármilyen régiek.

A Crown of Wu csatái elvileg stamina-alapú, Dark Souls-inspirálta rendszert hoznak. Ha hunyorítók, beveszek valami nyugtatóból még hármat, csak hogy minden rendben legyen, esetleg bepróbálkozok a közeli vadonból eső után kinövő gombákkal is, azt mondhatom: igen, hasonlít. De annyira darabos a mozgás, annyira nincs megfelelő hitstun animáció, annyira nincs egymáshoz passzírozva ez a pár elem, hogy józanul, higgadtan, egyszerűen 0, 0db ember létezik, akinek ezt a játékot tudnám ajánlani egy akárhanyadik Dark Souls 1 végigjátszás helyett. Miért tenné ezt bárki magával? Ugrándozás? Szerezz egy N64-et, és bármelyik, ismétlem, bármelyik játék jobban átgondolt, kicsiszoltabb ugrásokat fog hozni.

Ezt a csiszolatlanságot pedig emiatt azok az elemek bánják, amiken látszik hogy igyekeztek velük - ilyen például a környezet, a kifejezetten egyedi és egészen korrekt színvilágával, a futurisztikus elemek (a párbeszédek nem, azok nagyon a nyolcvanas évek végét idéző kliséket hozzák). Bele sem merek gondolni, hogy megfelelő pénzzel és idővel ezekből a concept artokból mit lehetett volna kihozni. A Crown of Wu jelenlegi formájában kínszenvedés, nagyon sok időre és odafigyelésre, csiszolásra és több további változatra lenne szüksége, hogy őszintén szórakoztató akció-platformernek nevezhessem. Erre a titulusra azonban a jelenlegi állapotában egyszerűen nem érdemes. Őszintén sajnálom.

PLATFORM PC, PS5, PS4, Xbox Series, Xbox One
KIADÓ Meridiem FEJLESZTŐ Red Mountain Consulting
MEGJELENÉS 2023. március 24. ÁR 20 EUR

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

PS5-ön is nagyot ment a Sea of Thieves, masszív Life is Strange betekintés – ez történt csütörtökön

Továbbá: Lollipop Chainsaw RePop, THQ Nordic, PS5 x Discord, Dragon Ball: Sparking! Zero, Super Monkey Ball Banana Rumble.

4 órája
3

Summer Game Fest: információ-morzsák

Dragon Age: The Veilguard. Gears of War: E-Day. Astro Bot. Perfect Dark. LEGO Horizon Adventure. Phantom Blade Zero.

17 órája
8

Astor: Blade of the Monolith

Bármelyik elemét is nézzük, az Astor igencsak attraktív és csalogató képet sugároz magáról. A figurák jellegzetesek és megkapóak, a környezet és az art style mesébe illő, a leírásban hangoztatott akció-rpg műfaj pedig az élvezetes harcok, illetve egy jól felépített fejlődési rendszer ígéretét hordozza. Valóban csábítóan hangzik, de vizsgáljuk meg behatóbban, hogy mi is lapul a maszk mögött.

1 napja

Visszatér a Summer Game Fest, 25 millió felett az Elden Ring – ez történt szerdán

Továbbá: Lifeless Moon, Limited Run Games Showcase, Visions of Mana, Goodnight Universe, Ara: History Untold

1 napja
7

SteelSeries Arctis Nova 5 - hangos mindenes

A Nova széria folytatásaként a SteelSeries elhozta az Arctis Nova 5 fejhallgatót, amely sok pontban a tradíciókat folytatja. Más ponton viszont ott újít, ahol az előd hiányosságait valóban ki kellett egészíteni. Körülbelül egy hónapig nyúztuk a készüléket, most pedig tesztben mondjuk el a véleményünket!

1 napja

PlayStation Game Catalog: a júniusi felhozatal

Monster Hunter Rise. Crusader Kings III. After Us. Anno 1800. Valamint újabb PlayStation VR2 érkező, ráadásul a ma debütáló DLC-vel együtt!

1 napja
5

Bemutatkozott a Dragon Age: The Veilguard játékmenete, rekordot döntött a Resident Evil Village – ez történt kedden

Továbbá: Mixtape, Sumo Group, Marvel's Spider-Man 2, Amerzone: The Explorer's Legacy, Conscript, Exo One.

2 napja
11

Echostasis – Könnycsepp az esőben

Mi van akkor, ha az emberiség és az androidok kapcsolatában valójában nem a gépek, hanem mi vagyunk a szörnyetegek?

2 napja

Ubisoft Forward 2024 nyár - egyenesen Los Angelesből

A forró Xbox bemutató után az Ubisoft is folytatja a klasszikus E3-hangulat megidézését.

3 napja
44

PC Gaming Show 2024 - nyári dömping

10 éves a PC Gaming Show, ennek örömére pedig a PC Gamer és a stream szervezői 70+ trailert gyűjtöttek össze. Jól olvastátok, több mint hetvenet!

4 napja
4

Heti megjelenések

4 napja
3

Xbox Games Showcase

A Microsoft igyekezett visszahozni a klasszikus E3 konferenciák hangulatát, ami a belsős és külsős címek együttesével sikerült is.

4 napja
153

Call of Duty: Black Ops 6 Direct

Az Xbox Showcase után közvetlenül egy félórás külön műsort szenteltek az idei Call of Duty epizódnak. Lássuk mit tudtunk meg!

4 napja
3

Future Games Show Summer Showcase 2024

A mennyiségre és a minőségre sem lehetett panasz a Future Games Show nyári műsorában.

5 napja
2

Future of Play Direct 2024

Az indie címek szerelmesei újabb digitális adásból szemezgethettek: több mint 20 címet láthattunk a nagyjából félórás adásban.

5 napja

Day of the Devs 2024 - támadnak az indie-k

A jóféle indie játéknak nem kell a cégér, de mégis, sokszor kell az a figyelemfelhívás a fejlesztőknek, amit az E3 utáni világban kapnak a különböző műsorokban való részvétellel. A 2024-es Day of the Devs-et szemlézzük.

5 napja
2

Devolver Direct 2024: boldog szülinapot, Volvy!

A Devolver Digital ismét megcsinálta a saját kis Direct eseményét - a Devolver Direct 2024 Volvy születésnapjáról szólt. A szokásos elmebeteg stílusban.

6 napja
1

Summer Game Fest 2024

Lezajlott az idei Summer Game Fest műsor, mely az előzetes előrejelzéseknek megfelelően inkább az idei címekre és a kisebb stúdiók címeire koncentrált.

6 napja
32

Wizardry: Proving Grounds of the Mad Overlord

43 éves játékokat viszonylag ritkán szoktak remake-elni, de ha a Wizardryhoz hasonló klasszikusról van szó, akkor inkább azon csodálkozunk, miért kellett erre ennyit várni.

7 napja
4

Címet váltott a Dragon Age, PlayStationre is jöhet a Halo remaster – ez történt csütörtökön

Továbbá: Atlas Fallen, Akimbot, Everafter Falls, Naheulbeuk's Dungeon Master, Frogun Encore, Nintendo Switch Online.

7 napja
14

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==