[Teszt] CrossfireX

CrossfireX

liquidSomosi László2022.03.01. 17:45

Találós kérdés: melyik az az FPS, ami 15 év alatt egymilliárd játékost gyűjtött össze nyolcvan országból, és több, mint tizenkét milliárd dollár bevételt söpört be? A helyes megfejtés a Crossfire, ami 2007-ben indult hódító útjára Koreából, hogy aztán szépen letarolja előbb Ázsiát, aztán Dél-Amerikát, végül pedig a Közel-Kelet egy részét is. A játék népszerűségének oka mai (és nyugati) szemmel nehezen magyarázható, szimpla Counter-Strike klónról van szó ugyanis, ami később további (eredetinek nem mondható) játékmódokkal bővült – közvélekedés szerint a Crossfire jókor volt jó helyen, ingyenes, és rendkívül alacsony gépigényű CS-alternatívaként, így gyakorlatilag bárki tudott vele játszani, aki kicsit is akart.

A konzolra (pontosabban: Xbox konzolokra) szánt verzió régóta készül, és (valószínűleg) nem lövünk le nagy poént, ha eláruljuk: minimális az esélye a korábbi nagy diadalmenet megismétlődésének, sőt, a CrossfireX komoly esélyese lapunk év végi Különdíjai egyikének, jelesül a „Holtan Érkezett Érdemrend”-nek.

Kezdjük a multival! A játék ezen része továbbra is ingyenes (ennek hátulütőiről később), és már az elindítása után öt másodperccel kimutatja a foga problematikus fehérjét. A felhasználói felület borzalmas, a láthatóan egérre tervezett interfész, és az olvashatatlanul apró betük nekifutásból elveszik az ember kedvét attól, hogy tovább lépjen.

Ha továbblép, akkor sem várja sok jó: a CFX multija tartalmi szempontból igencsak fapados, összesen hat játékmód, és összesen (!) öt pálya várja a játékosokat – minden játékmódhoz egy pálya, azzal a csavarral, hogy a bombalerakós / hatástalanítós Search and Destroy mód kétféle verziójához ugyanaz a pálya tartozik. Maguk a játékmódok sem túl izgalmasak, a korábban említett S&D nyílt CS koppintás (a pálya is az, egyébként), a Team Deathmatch agyatlan mészárlás egy nagyon kis pályán (ez egyébként egy hosszú nap után úgy 15 percig még némi örömöt is tud okozni a maga butácska módján), a Nano pedig nagyjából értelmezhetetlen „fertőzd meg a másikat” módozat, ahol a szörny oldal gigászi előnyökkel bír (gyorsak, egy csapással átváltoztatnak), és az esetek 95 százalékában a totális győzelmükkel zárul a meccs.

A Call of Duty-t majmoló Point Capture (azt kell benne csinálni, amit a neve mond) nem lenne rossz, ha nem egy pálya járna hozzá, és a két csapat nem stabil, egy szobába helyezett spawn-lokációkkal bírna – a meccsek többsége így durva spawn-kempelésbe megy át, a beszorított csapatnak minimális esélye van kitörni a folyamatos tűz alatt tartott területről. Azaz: alapvető, amatőr pálya + játéktervezési hiba vágja tönkre az egészet. A legérdekesebb játékmód egyértelműen a Spectre , ahol az egyik csapat normál katona, lőfegyverekkel a másik pedig (majdnem) láthatatlan Szellem, késekkel, és bombalerakós / hatástalanítós objektívával. Máshol is láttunk ugyan már ilyet, de a CRX sovány kínálatából még mindig ez a legeredetibb / érdekesebb játékmód.

Az összes játékmódra rányomja a bélyegét a béna célzás. Itt is egy egérre kitalált irányítást próbáltak áthozni, alapvetően sikertelenül. Hiába a többféle érzékenység és auto-aim beállítás, a célzás soha nem tűnik pontosnak, a célkereszt sokszor ugrál, valószínűleg rosszul belőtt célzás-gyorsulás áll a háttérben. Ami kifejezetten ciki, 2022-ben egy konzolos FPS-nek csuklóból kéne hoznia a normális, kontrollerre szabott irányítást.

A hab a tortán: a CrossfireX még csak titkolni sem próbálja, hogy durva pay-to-win alapokon nyugszik, vagyis: nyúlj a pénztárcádba, hogy súlyos előnyökhöz juss a többiekkel szemben. Ez leginkább a fegyverek frontján érhető tetten, élő példa: az Ultimate Edition kezdőcsomagot választod, a két (amúgy fizetős) SP kampány mellé kapsz egy grátisz kezdőfegyvert, ami egy ki-be-ba...nánpürésített Gatling Gun, egy gépágyú, amivel boldogan lőheted halomba az akkor még csak a hat megnyitható alapfegyver (felével) rendelkező ellenfeleidet. A fizetés nélküli fejlődés kínkeserves – oké, tudom, ez egy ingyenes játék, de akkor is, a hasonló nyugati játékok sokkal (sokkal!) elegánsabban oldják meg a monetizációt.

Ott van aztán a két single player kampány – őszintén szólva az egyetlen ok, amiért tesztet közlünk a CrossfireX-ről. A két, egyenként nagyjából két és fél órás játékidőt kínáló kampányt ugyanis a finn Remedy fejlesztette, egy olyan stúdió, akit sokan szeretnek a korábbi játékaik okán, és mi sem vagyunk kivételek.

Míg a multiplayer komponens esetében gyakorlatilag nem voltak elvárásaink, a Remedy-féle SP kampányok esetében határozottan létezett ilyesmi – komoly csalódásunkra nem kaptunk többet, mint amennyit bármelyik, a játékiparban évtizedes múlttal bíró stúdió ne lett volna képes szállítani. Mindkét kampány generikus Call of Duty utánérzet, minimális saját ötlettel, és hasonlóan mínuszos, a Remedy-t mindig is jellemző furcsasággal.

A koreai SmileGate (a Crossfire megalkotói) elnöke állítólag azért választotta a finneket, mert imádta a Max Payne-t, és valami hasonlót akart, csak FPS formában. Technikailag megkapta, amit akart: az időlassítás, mint opcionális lehetőség rendelkezésre áll itt is, méghozzá meglehetősen gyorsan újratöltődő formában. Kár, hogy inkább kényelmi, mint gyakorlatias funkciója van, az egész játék végigtolható gond nélkül az alkalmazása nélkül is, a haszna kimerül abban, hogy a lassítás alatt gyógyulsz is. Kihívást éppen ezért ne igazán keress: a fenti lehetőségek párosítva a nem túl okos MI-vel még a magas nehézségi fokozaton sem fognak megizzasztani.

A kampányok sztorimesélése felvonultat mindent, amit egy modern katonás lövöldétől az elmúlt tizenöt évben megkaphattál: felejthető karakterek tesznek felejthető dolgokat, felejthető környezetben. Ha nagyon mérlegre kéne állítani a két kampányt, a második valamivel jobb, mert a játék-környezet tekintetében változatosabb, mint az egy helyszínre felfűzött, ráadásul a kampány második felére meglehetősen unalmas és lineáris bánya/barlang pályákra korlátozott Operation Catalyst. Ezzel szemben az Operation Spectre eleje és vége jó, gyengécske középpel, és egy (valószínűleg soha fel nem oldásra kerülő) WTF?! cliffhanger befejezéssel.

A single player műsor sztárja a Remedy saját Northlight motorja, ami Xbox Series X-en csillog leginkább. Ray-tracing tükröződések, bele egyenesen a szemedbe, különösen a Spectre kampány első missziójában, ahol egy vonaton, aztán egy futurisztikus nagyváros utcáin annyit kapsz belőlük, mint a mátészalkai hetivásár büfésorán csalamádét a sajtburgeredbe. A csinos tükröződések ára a 30-as fps korlát, ha le tudsz mondani róluk, a performance mód javarészt stabil 60 képkocka per másodperces akciót kínál.

A végére hagytam a CrossfireX legnagyobb vonzerejét: ez a kurrens Xbox generáció (eddig) legkönnyebben kiezrezhető játéka. Aki Gamerscore-ra hajt, bátran ugorjon neki, összesen 12 van belőlük, mire meglesz a 100 MP meccs (ez a legnagyobb mennyiségi követelmény), meglesz minden más is, elég az ingyenes verzió, az SP kampányok nem adnak pontokat.

A CrossfireX-et nehéz bárkinek ajánlani, a multija jelenleg idejét múlt, tartalomszegény, komoly irányítási problémákkal küszködő, pay-to-win katyvasz, a két SP kampány árából – Remedy ide vagy oda – pedig nyugodtan vásárolj meg egy akciós példányt a korábban megkívánt játékaid közül.

Pontosan
4
Platform: Xbox One S/X, Xbox Series S/X (tesztelt)
Kiadó: SmileGate | Fejlesztő: SmileGate (multi), Remedy (single)
Megjelenés: 2022. február 10. | Ár: 10400 FT (Ultimate Edition)

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Indika - apáca, megkísértve

Az orosz ortodox apácás indie játék, amelynek már a demója komoly hullámokat vetett, érdemes azonban teljesen vakon belevágni. Egy viszonylag hagyományos megkísértés történetre számítottam a címszereplő fülébe obszcén dolgokat suttogó ördöggel, ám egy ennél jóval nehezebben leírható élménnyel gazdagodtam.

3 órája
1

Bemutatkozott az Akimbot, begördül a #DRIVE Rally – ez történt szerdán

Továbbá: Nintendo World Championships: NES Edition, Designated Demigod, Gundam Breaker 4, Sonic Rumble, Quest Master, WitchSpring R.

7 órája
1

Rainbow Cotton - a pamutboszi visszatér

A Cotton játékok gyakorlatilag új életre keltek az elmúlt években, és nem telt el sok idő, hogy az obskúrus Rainbow Cotton is megkapja a maga felújítását. A Dreamcast-éra játékai a gyönyörű SEGA-árkád életérzést hozták, és a Success 3D-s pamutboszija is tele volt szívvel-lélekkel. Lássuk a cukorkát, induljon a tea-parti!

18 órája
4

Kaszál a Microsoft és a Remedy - ez történt kedden

Továbbá: Nintedo és EA üzleti jelentés, Don’t Kill Them All, Hades II, Wholesome Direct, Rocksmith+.

1 napja
11

SaGa Emerald Beyond - Világokon át

Az új SaGa játékban nem kell beérnünk egy vagy két új világgal, hanem kalandjaink során tizenhét egyedi helyen is megfordulhatunk! De vajon mindez elég lesz ahhoz, hogy lekössön minket a mindig különc JPRG sorozat új epizódja? Teszt!

1 napja

Így kerül egy platformra a gaming, a család és a kibervédelem

Mind használunk IT eszközöket, internetezünk, a felhasználók ma már pici gyermekkortól kezdve részesei ennek a világnak. A Gamer365 felületén – szponzorált anyagunkban -, a felnőtt gamereket, gyermekes szülőket célozva igyekszünk felhívni a figyelmet a leselkedő veszélyekre.

1 napja
1

A Microsoft négy Bethesda stúdiót zár be

Az Arkane Austin (Redfall), a Tango Gameworks (HiFi Rush), az Alpha Dog Studios (Mighty DOOM) és a Roundhouse Games esett áldozatul az átrendezésnek.

1 napja
58

140 millió felett a Switch, közel az utód bejelentése

A Nintendo készen áll az új hardver leleplezésére, amire még ebben az üzleti évben sor fog kerülni.

2 napja
8

Hades II Early Access-start, Helldivers 2 megfutamodás – ez történt hétfőn

Továbbá: QuakeCon 2024, Wizard with a Gun, Sword & Fairy Inn 2.

2 napja
9

Heti megjelenések

3 napja
7

Endless Ocean: Luminous - sekély e mély

Az Endless Ocean utoljára a klasszikus Wii konzolon úszott be a nappalinkba, 2024-ben pedig a folytatás úgy tesz, mintha nem telt volna el tizenöt év azóta. Na, nem azért mert így rohan az idő, hanem mert a Luminous alig újít az elődökhöz képest, és sok tekintetben vissza is fejlődött. Teszt!

3 napja
1

Jól áll a Resident Evil 9, a Helldivers 2 értékelései már kevésbé – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, Realm of Ink, Serum, Senua's Saga: Hellblade II.

5 napja
36

Elden Ring jövőkép morzsák, The Forever Winter gameplay leleplezés – ez történt csütörtökön

Továbbá: XDefiant, RKGK, Cozy Caravan, Helldivers 2, Bloodstained: Ritual of the Night, THQ Nordic Digital Showcase.

6 napja
1

Steve Jackson - Salamonis titkai

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, a negyven éves évfordulóra Steve Jackson lepte meg a rajongókat Salamonis titkaival.

6 napja
1

Visszatér a Batman: Arkham, érkezik a nagy Starfield frissítés - ez történt szerdán

Továbbá: két különleges stúdiót zárhat be a Take-Two, Assassin’s Creed a zsebedben és a Steam Deck legtöbbet játszott címei.

7 napja
2

PlayStation Plus: a májusi négyes

Kimondottan izgalmas friss címeket kínál a Sony előfizetéses szolgáltatásának belépő szintje, ami mellé újabb Destiny 2 kiegészítőt is kapunk.

7 napja
12

Wrath: Aeon of Ruin - a poszt-Quake romtúrda

Ha boomer-shooter akarsz lenni, akkor mindenképp hivatkozz legalább egy (de akár több) jellegzetes FPS-re a kilencvenes évekből. Próbáld meg lemásolni annak sikeres elemeit, és ha igazán abiciózus vagy, akkor akár újíthatsz is néhány ponton. A Wrath a Quake technológiáján próbál új utakat lefektetni, de vajon sikerül neki? Teszt!

8 napja
5

Square Enix rekord veszteség, leépít a KeokeN - ez történt kedden

Továbbá: Xbox Games Showcase, Game Pass frissítés, Funko Fusion, Star Wars: Hunters és Shin Megami Tensei V: Vengeance trailer, Returnal évforduló.

8 napja
4

Xbox Games Showcase: júniusban találkozunk!

Most először lesznek együtt az Activision, Blizzard, Bethesda és Xbox Game Studios belsős projektjei, ráadásul külsős partnerekre is számíthatunk.

8 napja

Game Pass: mozgolódás május első felében

A távozó címek listája ezúttal hosszabb, mint az érkezőké. De egy izgalmas premier így is belefért a kínálatba!

8 napja
1

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==