[Teszt] Contra: Operation Galuga

Contra: Operation Galuga

KennyKern Péter2024.04.03. 11:00

Hosszú idő után a Konami leporolta a népszerű run-and-gun játékukat, így egy újabb Contrával örvendeztették meg a nagyérdeműt. Sajnos rengeteg gyenge próbálkozás volt korábban, melyek rombolták a sorozat renoméját, de most a trailerek és a minden platformon elérhető demó után bizakodó lettem. Reméltem, hogy sikerült nekik újra agresszíven támadni (régi kezdősorokból idézve) és a Contra újra régi fényében tündököl majd!

Gyermekkorom egyik kedvence volt a Super Nintendo-s Super Probotector. A RD008 és RC011 robotok szerintem menők és nekem jobban bejöttek szereplőként, mint a többi régióban megjelent humanoid, avagy a kigyúrt Schwarzenegger és Stallone klónok. Persze akkor nem tudtam, hogy a PAL régióban a háborút dicsőítő tartalmak nem jelenhettek meg korábban, ezért jutottak a sci-fire hajazó gépek nekünk anno. Volt pár amerikai cartridge a tulajdonomban, ahol a platformra megjelenő játékok montázsát ábrázoló reklám posztereket is mellékeltek a csomagolásban. Az egyikben ismerős játékot pillantottam meg, csak Contra 3 néven futott. A hátterek és az ellenfelek megegyeztek, de a két robot helyett szteroidoktól duzzadó katonák voltak a főszereplők. Furcsállottam és nem értettem – nem is tetszett, amit láttam! Az Snes-es rész mellett a Gameboy-os és Sega Megadrive-os Probotectorokat is kedveltem. Ezután a PS1-es verziótól számítva már mindenütt egységesen Contra néven vált ismerté a folytatás, és azóta eltűnt a Probotector elnevezés is – innentől szinte mindig csalódnunk kellett a minőség miatt, néhány résztől eltekintve. (Például ilyen üdítő kivétel volt a DS-re megjelent, sorszámozott Contra 4 is).

Ami nagyon megdobogtatta a szívemet, hogy a klasszikus humanoid szereplők (például Bill és Lance) mellett, most a tesztünk tárgyában a Probotector robotok (RD008 és RC011) is visszatértek. Igazi fanservice lett a Galuga, egy szerelmeslevél a sorozat kedvelőinek. A folytatás picit all-in-one remake érzetét keltette. Az első helyszín a NES-es dzsungeles pályával indít, és a főellenfelek is onnan ismerősek. Későbbi pályákon a NES-es részek mellett az SNES-es és Megadrive-os boss-okat is le kell gyűrnünk benne. (Aha, akkor a nosztalgia teszi ki a zsírját. Mondjuk ehhez ért is a Wayforward. - mcmacko) Játékmenetben legjobban egyébként a Super Nintendo-s részre hajaz. Itt is két fegyvert tudunk egyszerre magunknál tartani, melyek között szabadon válthatunk. Nagyszerű újítás, hogy a csúzliknak van egy fejlettebb változata, ha ugyanazt a típust vesszük fel. Ilyenkor gyorsabban lőnek, nagyobb hatótávolságúak, illetve erősebbek.

Másik remek dolog, hogy a fegyverek beáldozhatóak egy speciális támadásra. Ilyenkor például ideiglenes páncélt kapunk, vagy mindenfelé cikázó lövedéket szórhatunk szét. Sztori módban az elején csak a két alap karakter közül választhatunk, de később a történet előrehaladtával bővül a csapatlétszám. Arcade módban a Probotectorok is alapból elérhetőek, valamint később megnyithatóak például a Megadrive-os Hard Corps-ból a női katona Sheena Etranzi és a félig farkas, félig gép Brad Fang is (Fang, FTW! - mcmacko). Számos szereplőnek egyedi képessége is fejleszthető, így például a Probotectorok később kis hatótávolságon belül repülni is tudnak, valamint csáklya segítségével elérhetetlen platformokra is felmászhatnak. A játékban credit pontokat kapunk: annál többet, minél tovább bírjuk elhalálozás nélkül. Ezeket többek között életerőnk növelésére, speciális képességekre és új karakterekre költhetjük. Lehetőség van régi zenei gyűjteményeket is megvenni, így a régebbi Contra és Castlevania játékok muzsikáit is hallgathatjuk az eredeti helyett.

A játék végig feszes és akciódús. Remek hangulata van és normál módban a kihívás is megfelelő. Contra veteránoknak beállítható az 1 életes halál és a hard verzió is, ha könnyűnek találnák az alapbeállítást. Amin meglepődtem, hogy hiányzik az online multiplayer a játékból, amit szerintem hatalmas ziccer volt kihagyni. Csak lokális co-op van benne, amely Story módban 2, Arcadeban 4 játékos részére érhető el. Egy Challenge menüpont is fellelhető a játékban. Ebben különböző szinte lehetetlen kihívásokat kell teljesíteni, amivel bizonyíthatjuk képességeinket.

Technikai oldalát vizsgálva is tetszetős az új Contra. Színes, látványos, igaz néha funkcionális érzetet keltő. A teszt verzió Series X-re érkezett, de kipróbáltam Switch-en és PS5-ön is. A Switch verzió csupán 30 fps értékeket tud, ami furcsa, mert például a nemrég megjelent új Prince of Persia szebb látvány mellett 60 fps-t passzírozott ki magából a platformon. Ennél is bántóbb, hogy itt sokszor szaggatott a játék. A PS5 és Series X változat már hatvannal fut, bár az előbbi is hajlamos a belassulásra– ez valószínűleg optimalizációs probléma és javítva lesz. Ha minden platform van otthon, én a Series X változatot ajánlom.

Jól szórakoztam a friss Contrával. Remek a hangulata, jó elővenni kis időre egy nehéz nap után, és a rengeteg gyűjthető extra miatt a szavatossága is kiváló. Első végigjátszásra nagyjából 2 órát kér az embertől, de számtalanszor fogjuk újrázni majd. És mi, ha nem ez egy jó arcade játék ismérve...

Contra: Operation Galuga | Kiadó: Konami | Fejlesztő: WayForward | Platformok: Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, PC (Steam), Xbox Series X|S (tesztelt), PlayStation 5 | Megjelenés: 2024. március 12. | Ár: 39.99 EUR / 14 990 HUF

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cbjxkaXYgY2xhc3M9XCItLWJuci17e2lkfX1cIj5cbjxhIGhyZWY9XCJ7e3VybH19XCIgdGFyZ2V0PVwiX2JsYW5rXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwie3twYXRofX1wYXRyZW9uLW1wdS1iaWcucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDo2MDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cblxuPHN0eWxlPlxuLi0tbXB1LXt7aWR9fSwgLi0tYm5yLXt7aWR9fXtkaXNwbGF5Om5vbmV9XG4ubGFyZ2U+Li0tYm5yLXt7aWR9fSwgLm1lZGl1bT4uLS1ibnIte3tpZH19e2Rpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuLnNtYWxsPi4tLW1wdS17e2lkfX17IGRpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuPFwvc3R5bGU+IiwiaW1hZ2VzIjpbIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMHpcL3BhdHJlb24tbXB1LWJpZy5wbmciLCJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC9wYXRyZW9uLW1wdS5wbmciXSwidXJsIjoiaHR0cHM6XC9cL3d3dy5nYW1lcjM2NS5odVwvYXJ0aWNsZVwvcGF0cmVvbiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC8iLCJpZCI6MzV9
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Senua's Saga: Hellblade 2 - Düh, erő és tapintat

A Ninja Theory munkája végre megjelent, és részleteiben bemutatja, hogyan emelkedik az alkotói-művészi érték, a mondanivaló és a csúcsra járatott technológia a korszellemen túl. A Senua's Saga: Hellblade II bár megosztó, de valódi értékein kevesen vitatkoznak. Teszt!

46 perce
1

Men of war II – elhamarkodott háború

A Best Way elhozta a Men of War sorozat új részét, ami kicsit csúszott is, a közelmúlt történései miatt, hiszen a cég székhelye Ukrajnában van, ahol most is harcok dúlnak. De talán még így is korán adták ki a folytatást…

7 órája

Új Sony platform, szivárog a Deadlock - ez történt szerdán

Továbbá: Rise of the Ronin, Arrowhead Studios, Dragon Ball Xenoverse 2.

9 órája
4

Elden Ring DLC sztori trailer, Downward Enhanced bejelentés – ez történt kedden

Továbbá: Kingmakers, Drill Core, RAWMEN, Train Valley World, Vanillaware, The Last Alchemist.

1 napja
10

System Shock Remake - kiberanyu karmai között!

A tavalyi megjelenést egy friss kiadvány követi - a konzolos System Shock Remake érkezésével visszatértünk a Citadel Station-re, hogy ismét elkenjük Shodan száját (ehm). Teszt következik!

2 napja
2

Bővül a Larian Studios, költözik a V Rising – ez történt hétfőn

Továbbá: Stellar Blade, Senua's Saga: Hellblade II, Inazuma Eleven: Victory Road, NeoSprint, tinyBuild Connect 2024, Life by You, Black Myth: Wukong.

2 napja
6

Moses & Plato: Last Train to Clawville

A World of Wilderness újra bővül, ám a Chicken Police helyett két másik detektív is a rivaldafénybe szeretne kerülni. Megnéztük a Moses & Plato: Last Train to Clawville Steam demóját!

3 napja

Heti megjelenések

3 napja
6

Total War: WARHAMMER III - Thrones of Decay

Ismét triplázik a Total War: WARHAMMER III, de most kicsit másképp. Vajon jóvá tudja tenni a közelmúlt DLC ballépéseit? Lássuk!

3 napja
2

Crow Country - varjúdombi rémmesék

"Hát ismét beléptél a túlélő-horror világába. Sok szerencsét!" - Resident Evil, 1996.

5 napja
1

Xbox Game Pass-cím lehet az új Call of Duty – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, The Glass Staircase, College Football 25, Isles of Sea and Sky, Cygames Singapore.

5 napja
2

GTA VI megjelenés, új Activision Studio az Elsewhere képében - ez történt csütörtökön

Továbbá: Roll7, Intercept Games, Xbox Proteus Controller, GreedFall II: The Dying World, Shield Strike, Phoenix Labs, Pinball FX, Horizon Chase 2, XDefiant.

6 napja
2

Buckshot Roulette - pofád leszakad!

Az egyik friss tavaszi virális csapást (sic!) a Buckshot Roulette lőtte bele a világ arcába, pedig a Mike Klubnika által fejlesztett indie szösszenet már 2023 év végén elérhető volt az Itch.io felületén. A Steam verzióval játszva egyértelművé vált - erről a játékról írni kell. Viszont egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy valódi értékről beszélünk-e.

6 napja
1

EDGE #398 pontszámok

Instant klasszikusok közé lépő független fejlesztések és néhány alacsony pontszámmal lenyomott AAA cím a brit magazinban.

7 napja
7

Sand Land

A Sand Land ugyan nem váltja meg a világot (a sajátján kívül persze), mégis azon kaptam magam, hogy észrevétlenül repülnek vele az órák. Kiporoltuk a homokot a szánkból és elmondjuk hogy mi a véleményünk Toriyama mester utolsó (?) kollaborációjáról.

7 napja
3

Assassin's Creed Shadows leleplezés, új játék a NieR alkotóitól – ez történt szerdán

Továbbá: PlayStation Plus, The Division Heartland, F1 Manager 24, Enotria: The Last Song, Sword of the Necromancer: Resurrection, Future Games Show.

7 napja
41

PlayStation Game Catalog: a májusi felhozatal

Red Dead Redemption 2. Deceive Inc. Crime Boss: Rockay City. Cat Quest I-II. Csöndes hónap társul a megszokottnál lényegesen több távozó mellé.

7 napja
3

MADiSON VR

A népszerű argentin pszichológiai horror két évvel a megjelenése után VR platformokra költözött, nekünk pedig minden bátorságunkra szükségünk volt, hogy a fejünkön tartsuk a headsetet. TESZT!

8 napja
2

Bemutatkozott a SteelSeries legújabb gaming headsetje, az Arctis Nova 5

Az új Nova 5 Companion App több mint 100 féle hangprofillal segíti a minél jobb hangzást.

8 napja
3

Sony évértékelő, Dead by Daylight bejelentések - ez történt kedden

Továbbá: ALZARA Radiant Heroes, What the Fog, The Casting of Frank Stone, Midsummer Studios, Albatroz.

8 napja

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==