Contra: Rogue Corps

mcmackoGéczy Attila2019.10.05. 22:10

Nem szeretnék elitista retróhuszárnak tűnni, de mindenki érzi, hogy mit nyom a Contra név, hogy mit tesz az a pár betű, hogy „Konami”. Na, most az tisztán látszik, hogy ez utóbbi társaság elvesztette az elmúlt években a fonalat, nem tudnak mit kezdeni a saját történelmükkel, és képesek egy olyan produktumot piacra dobni, mint a Contra: Rogue Corps. A rendező, Nobuya Nakazato pedig régóta a pályán van, nevét már 1988-ban olvashattuk Konami produkción. A társfejlesztő Toylogic szintén nem amatőr csapat, szóval egyszerűen észbontó, hogy miként is jött össze ez a borzalom.

Mert, nincs mit szépíteni, a Rogue Corps egy zagyvaság, egy technikai katasztrófa, egy mutatója annak, hogy a szigetországi játékfejlesztés bizonyos szegleteiben teljesen félérértik a nyugati elvárásokat. A Rogue Corps ugyanis egy koop-labirintustúráson alapuló twin-stick lövöldének készült, akció-RPG és shooter-looter elemekkel, ám az úton minden lehetséges kerék defektet kapott. Kapunk négy (öt) teljesen zagyva karaktert, az Alien Wars utáni idővonal Damned City-jét, és egy játékmenetet, ami akár még jó is lehetne, ha nem volna totálisan unalmas, darabos, önismétlő és mindenféle szórakoztató faktortól mentes. A pályák egymás után (random?) összedobált, ismételt, lenyúzott szobákból állnak, ahol hordamódra jönnek ránk az ellenfelek. Gyűjtjük a loot-ot, pályák között próbálunk a kismillió fejlesztési lehetőségből valamire rábökni, öljük a rohadékot, néha befut 1-1 golyószivacs főnök, „rinse and repeat”.

Nem csak az a baj, hogy az alap hurok unalmas és semmi kielégítő, semmi jóleső dolog nincs benne. Hanem az is, hogy technológiai szempontból olyan borzasztó alapokon áll az egész móka, amire semmi mentség nincs. A kontroller meghúzása és karakterünk mozgása között akkora lag van, amilyet én még nem láttam piacra dobott 3D játékban. Nem vicc, érzésre, mintha fél másodperc telne el a két akció között; a neten utánajárva tizenpár frame késleltetést mértek egyesek, de nekem enélkül is tényleg úgy tűnt, mintha 200-300 ms várakozás volna az irányításban (TV -> game mode állapotban). Ez vállalhatatlan egy olyan játéknál, ami reflexekre, olykor lövedékpokolhoz mérhető akcióra építi a lényegét. Az már csak hab a tortán, hogy a játék úgy néz ki, mintha egy kezdők által összehozott Unreal 3 címet látnánk 2007-ben - minden túlzás nélkül. Förmedvényes, ahogy Xbox One X-en már a hub helyszín is dinamikusan skálázza magát, érzésre 720p fölé és alá. A szereplők arca torz, az ellenfelek rondák, a bevilágítás hibás… Kell még magyaráznom a bizonyítványt?

Tegyük fel, hogy ezeken át lehetne lépni. Nem lenne ordas irányítási probléma. A játék stílussal ellenpontozná a látvány technikai hiányosságait. Akkor is legfeljebb egy totál közepes cím volna a Contra: Rogue Corps - és akkor arról nem is beszélünk, hogy a névvel kapcsolatban mi is volna a minimum elvárásunk. Ha Contrázni szeretnél, nyomj egy kis Blazing Chrome-ot, Hard Corps: Uprising-ot, vagy zsákold be a gyűjteményes újrakiadást. Ezt? Kerüld el nagy ívben!

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tYnV5bWVhY29mZmVlLW1wdVwiPlxuPGEgaHJlZj1cImh0dHBzOlwvXC9idXltZWFjb2ZmZWUuY29tXC9nYW1lcjM2NVwiIHRhcmdldD1cIl9ibGFua1wiPlxuXHQ8aW1nIHNyYz1cIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMDVcL3BhdHJlb24tbXB1LWJnLnBuZ1wiPlxuXHQ8aW1nIHNyYz1cIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMDVcL3BhdHJlb24tbXB1LXJtLnBuZ1wiPlxuXHQ8aW1nIHNyYz1cIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMDZcL2J1eS1tZS1hLWNvZmZlZS5wbmdcIj5cbjxcL2E+XG48XC9kaXY+XG48c3R5bGU+XG4uLS1idXltZWFjb2ZmZWUtbXB1e1xuXHRvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47XG5cdHdpZHRoOiAzMDBweDtcblx0aGVpZ2h0OiAyMDBweDtcblx0cG9zaXRpb246IHJlbGF0aXZlO1xufVxuLi0tYnV5bWVhY29mZmVlLW1wdSBpbWd7XG5cdHRyYW5zaXRpb246IGFsbCAuM3M7XG5cdHBvc2l0aW9uOmFic29sdXRlO1xuXHR0b3A6MDsgbGVmdDowO1xufVxuLi0tYnV5bWVhY29mZmVlLW1wdSBpbWc6bnRoLWNoaWxkKDEpe1xuXHRmaWx0ZXI6IGJsdXIoMnB4KTtcblx0dHJhbnNmb3JtOiBzY2FsZSgxLjEpO1xufVxuLi0tYnV5bWVhY29mZmVlLW1wdTpob3ZlciBpbWc6bnRoLWNoaWxkKDIpe1xuXHRmaWx0ZXI6IGJsdXIoNHB4KTtcblx0dHJhbnNmb3JtOiBzY2FsZSgxLjEpO1xufVxuXG4uLS1idXltZWFjb2ZmZWUtbXB1OmhvdmVyIGltZzpudGgtY2hpbGQoMSl7XG5cdGZpbHRlcjogYmx1cigwKTtcblx0dHJhbnNmb3JtOiBzY2FsZSgxKTtcbn1cbjxcL3N0eWxlPiIsImltYWdlcyI6WyJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzA2XC9idXktbWUtYS1jb2ZmZWUucG5nIiwiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8wNlwvcGF0cmVvbi1tcHUtYmcucG5nIiwiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8wNlwvcGF0cmVvbi1tcHUtcm0ucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuYnV5bWVhY29mZmVlLmNvbVwvZ2FtZXIzNjUifQ==

Guerrilla Collective: második nap

Idén is két alkalommal jelentkezik a Media Indie Exchange által megrendezésre kerülő digitális Showcase műsor. A második nap ma 17:00 órától!

2 órája
1

EDGE #360 pontszámok

A szőrös főszereplőkkel nem tudott megbékélni a neves angol magazin, de egy-két váratlan indie gyöngyszemre azért felhívhatják a figyelmünket!

2 órája
5

Kiszivárgott a Mario + Rabbids: Sparks of Hope!

Először egy kóbor listán tűnt fel a név, de mostanra a hivatalos Nintendo adatlap is felkerült. Valószínűleg este megkapjuk az első trailert is!

3 órája
1

Dinamikus időjárással és napszakváltozással jön az Elden Ring

A Bandai Namco pedig már most nagy terveket dédelget a játékkal kapcsolatban.

8 órája
3

Minden egy helyen

Bár az E3 idén is kicsit rendhagyó formában zajlik, bejelentések azért akadnak bőven. Ezeket gereblyézzük most egy helyre.

17 órája

Itt az első hosszabb animáció a The Cuphead Show-ból

Rajzfilmes stílusú játék, amiből végül tényleg rajzfilm készül.

17 órája
2

Gamer365 Podcast #202106

18 órája

A Netflix egy komolyabb kedvcsinálót mutat a Witcher második szezonjából

Cirivel a főszerepben. + Witchercon!

19 órája

Tribeca Games Spotlight

A Tribeca Festival az idén már elhagyta a nevéből a “Film” tagot és teljesen megnyitotta a kapuit a narratív videojátékok előtt.

21 órája
5

Szépen csendben megjelent a Star Wars Jedi: Fallen Order nextgen változata

Ez az E3-időszak első komolyabb árnyék-megjelenése.

22 órája
4

Iskolát menedzselhetsz a Two Point Campus kampuszán

Ha Sintér iskolaigazgató babérjaira törnél...

1 napja
2

Suliba és skate-parkba invitál a Hot Wheels Unleashed

Friss gameplay videókon dübörögnek a zsebjárgányok!

1 napja
2

Wholesome Direct 2021 nyár

Szombat este 19:00 órakor indul a Wholesome Direct, ahol főszerepbe emelik a jókedvet és a kellemes hangulatot.

1 napja

Korai nyílt bétával támad augusztusban a Back 4 Blood zombiserege

Trailert is tudunk mutatni a henteléshez!

1 napja

Nyáron bontja szárnyait a Monster Hunter Stories 2: Wings Of Ruin

Új előzetes igyekszik meghozni a kedvet a jövő hónapban érkező JRPG-hez.

1 napja

A túlvilág rémével támad a The Dark Pictures Anthology: House of Ashes

A sorozat következő darabja a megjelenési dátum mellé egy gyűjtői kiadást is kapott.

1 napja

Ősszel mesél a Tales of Arise

Szeptemberben szervezhetjük a csapatot, hogy megóvjuk Elde Menancia békéjét.

1 napja
1

Eleven és Hopper is feltűnik a SMITE Stranger Things bővítményében

Megmondták, hogy a Netflix új utakat keres a játékok felé, nem?

1 napja
2

Még idén megküzdünk a gonosz halottakkal az Evil Dead: The Game-ben

Multiplayer akció Ash főszereplésével. Groovy!

1 napja

Metálcsigák taktikusan: bejelentették a Metal Slug Tactics-et

A '90-es évek egyik ismert szériája újult erővel tér vissza.

1 napja
11