[Teszt] Chasing Static

Chasing Static

siklaraSimon Klára2021.10.16. 15:00

A lélektani horror a gyengém, pláne ha olyan ajánlólevéllel érkezik, mint a magát PS1-es játéknak álcázó és bevallottan a 80-as évek, illetve napjaink sci-fi horrorjaiból merítő Chasing Static, amely szerintem egyébként nem is igazán horror, legfeljebb hangulatában, de attól még nagyon élvezetes.

A nagyjából egy kétórás film játékidejét hozó Chasing Static amolyan retro külsőbe csomagolt interaktív horrornovella, amelyet a non-lineáris történetvezetésből fakadó bolyongástól és a könnyed tárgykeresgélős fejtörők megoldásától eltekintve gyakorlatilag végigsétálsz, és harcolni vagy meghalni sem lehet benne. Egy Chris Selwood nevű pasast alakítunk belső nézetből, aki sok év után apja temetése miatt tér vissza Észak-Walesbe, a hazaút során azonban mintha egy alternatív valóságban, vagy inkább a múltban kötne ki, miután a vihar elől betér egy útmenti kis kávézóba. Eleinte semmi szokatlan nem történik és jót cseveg a pincérnővel, akit aztán egyszer csak valami természetfeletti erő a falhoz ken, Chris elveszti az eszméletét, majd ezt követően a szemmel láthatólag nagyon régóta elhagyatottan álló kávézóban tér magához, furcsa masinák társaságában.

Chris válaszok reményében a közeli erdőbe indul és hamarosan egy bunkerre, valamint egy titokzatos, szintén elhagyatott kutatóintézetre bukkan, ahová csak az éppen fennálló vészhelyzet elhárítása után léphet be, a válaszok pedig fokozatosan jönnek, illetve részben apja naplójában vannak. A bunkerben egy különös, Frequency Displacement Monitoring Device nevű hordozható kütyüre bukkan, amelyen ha a megfelelő frekvenciára tekerve sikerül befognia egy aktív jelet, akkor az elvezeti a legközelebbi anomáliához, amely tulajdonképpen nem más, mint egy-egy múltbeli jelenet megelevenedése. Olykor ezek végignézése után nem csak újabb infómorzsával gazdagodunk, de a környezetünk is megváltozik, például megnyílik egy út, vagy megjelenik egy felvehető tárgy, amit valahol máshol kell használnunk a továbbjutáshoz. Nagyritkán tényleges árnyakba is belefutunk, akik feltehetőleg mindenféle szörnyűséget műveltek a közeli Hearth falucska eltűnt lakóival, Chrisben azonban érdekes módon nem tudnak kárt tenni.

A Silent Hill és a Stranger Things hatása eléggé szembeötlő, de egy lélektani horror és sétaszimulátor műfajok magára valamit is adó fúziójából nem hiányozhat a velünk rádiókapcsolatban álló és minket segítő, ugyanakkor a szándékait illetően nagyon titokzatos női szereplő sem, aki a kutatóközpontot ért támadás utolsó túlélőjének tűnik. Részben tőle tudjuk meg, hogy a helyi sajátosságnak számító anomáliát – amelynek pontos természete számomra egyébként sosem vált világossá – három helyszínről próbálták meg kordában tartani, és amíg ezeket a védelmi rendszereket helyre nem állítjuk, esélyünk sincs hazajutni. A történet annak ellenére, hogy elég ismerős elemekkel és fordulatokkal dolgozik, és a végső csavart is gyorsan sikerült kitalálnom, a nem túl kielégítő befejezésig teljesen lekötött. Az acsik alapján egyébként többféle befejezés is van, de fogalmam sincs, hány, illetve hogyan lehet előhozni a többit (én a Survivor endinget kaptam és a statisztikák szerint 18 echot találtam meg a 17-ből, szóval NAGYON alapos voltam).

Noha a lezárás nagyon kiszámíthatónak és szájbarágósnak tűnik, bennem azért több kérdés is maradt a záró képsorokat követően, mégsem érzem a késztetést, hogy ezeknek a rejtélyeknek a végére járjak és még egyszer a virtuális walesi vadonba vessem magam. Úgy érzem, egy végigjátszás alatt alaposan bejártam mindhárom tetszőleges sorrendben felfedezhető helyszínt és az őket összekötő területeket, és bár nagyon élveztem a hangok után szaladgálást, ennyi pont elég belőle. A szándékosan avittas-pixeles külső egyébként ne riasszon el senkit, mert egyrészt nagyban hozzájárul a hangulathoz, másrészt profi szinkronnal és hanghatásokkal kiegészülve elég ütős, a játékmenet pedig tartalmaz olyan külsőt meghazudtoló modern kényelmi funkciókat is, mint az autosave, vagy az ötletesen megoldott gyorsutazás. A bristoli készítőcsapat még a halláskárosultakra is gondolt feliratokkal és vizuális indikátorokkal, bár azt gondolom, a Chasing Static bájának jelentős részét épp a hangok adják.

A Chasing Static egy egyszerre sajátos, mégis sok helyről (túl) ismerős nosztalgikus egyestés kikapcsolódás, amely a gyakorlatban egy horror témájú narratív kaland lebilincselő, ám kissé laposan végződő történettel, nyomasztó helyszínekkel és ezekhez illően felkavaró hangokkal és párbeszédekkel. Klasszikus „egynek jó” élmény, amely rövidsége és pénztárcabarát ára miatt ideális választás a Spooktoberre hangolódáshoz, ha alig van időd játszani és nincs idegzeted a túlélősdihez, de minőségi borzongásra vágysz.

Pontosan
7
Platform: PC (tesztelve), PS4, PS5, Xbox One, Xbox S/X, Nintendo Switch
Kiadó / Fejlesztő: Ratalaika Games / Headware Games
Megjelenés: 2021. október 14. | Ár: 12,49 EUR

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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

DLC-vel ünnepli a 6 milliós eladást a Dead Cells

A Motion Twin pedig további tartalmakat tervez a játékhoz.

2 órája
3

Paráztatós előzetessel csúszik a The Forest folytatásának megjelenése

Új megjelenési dátumot kapott a Sons of the Forest, amiből egy új kedvcsináló is érkezett.

3 órája
1

Sherlock Holmes: Chapter One

Ha játékosként igazán autentikus Sherlock Holmes élményre vágyunk, akkor csakis az ukránoknál érdemes azt keresnünk. És bár ez a kijelentés elsőre meredeknek tűnhet, tény és való, hogy a kijevi (és részben dublini) illetőségű Frogwares csapata már húsz éve szállítja nekünk az Arthur Conan Doyle karaktere köré felépített címeket.

4 órája
1

Launch traileren a Beyond a Steel Sky

A Revolution és a Microids közös játéka széles körben debütált.

7 órája
2

Sting is fellép a The Game Awards eseményen decemberben

A League of Legends tematikájú Netflix-sorozat, az Arcane hivatalos dalát adja elő.

10 órája
6

Nem hoz pénzt a CD Projektnek a GOG

A DRM-mentes játék jó dolog, de nem nyereséges a cég számára.

14 órája
5

Köd, felhők, stabilitás, eső: egy sor marhaságot javít a GTA Trilogy legújabb frissítése

A GTA: Trilogy új patchet kapott - amiben rengeteg apróságot finomítottak Rockstarék.

14 órája

Maximumra csavarja a hype-ot a Halo Infinite utolsó trailere

Karnyújtásnyi közelségben a kampány, amit most egy ütős előzetessel nyomatékosítanak nekünk.

19 órája
16

Ez a nap is eljött: aranylemezre került a Dying Light 2: Stay Human

Utolsó fázisába lépett a Techland zombis játékának fejlesztése, már csak a finomhangolás van hátra.

19 órája
2

Itt az ideje, hogy még többet tudjunk meg a Bethesda űrutazásáról

Új Starfield videó érkezett, melyben a fejlesztők mesélnek nekünk a játék megalkotásáról.

20 órája
2

Két várossal jön a BioShock 4?

Újabb érdekes szóbeszédek a régóta pletykált folytatásról.

1 napja
26

Rekordot döntött a Nintendo Switch a briteknél

Elképesztően erős hetet zárt a Nintendo konzolja a fekete pénteket meglovagolva, magasan vert minden más hardvert - és saját korábbi csúcsát is.

1 napja

Next-gen és Game Pass: a Witcher 3 és a Cyberpunk 2077 jövőjét komolyan veszi a CD Projekt Red

A két fő játék mellett ráadásul újabb címek fejlesztésébe is belevág a lengyel vállalat.

1 napja
17

Öt perces fejlesztői naplón a Beyond a Steel Sky

A klasszikus kalandjáték folytatása végre megérkezik nagykonzolokra is.

1 napja

Carebotz: Switchre jön a magyar játék Twin-Stick Edition címen

Az árkád-metroidvania játék hordozható átiratot kap.

2 napja
2

Heti megjelenések

2 napja
7

GTA Trilogy - Nintendo Switch: a marokra fogott trilógia

Játszottunk már eleget kézikonzolon és tudjuk - ezeken a platformokon a kompromisszumos megoldások sora szinte magától értetődik. A GTA Trilogy viszont maga a megtestesült kompromisszumgyűjtemény - a helyzet pedig kézikonzolon csak tovább bonyolódik. Elmondjuk a véleményünket a Nintendo Switch változatról.

2 napja
20

Bajtársak és hősök állnak a Halo Infinite epikus trailerének középpontjában

Mindörökké harcolunk - így jellemzi a történelmet a legújabb Xbox exkluzív kedvcsinálója.

2 napja
13

Battlefield 2042 - csatatér romokban

A Battlefield játékok legfrissebb epizódjainak megjelenése mindig kisebb ünnep, és így várta a közösség a 2042-es alcímmel ellátott következő iterációt. A játék megérkezett, nyúztuk egy jó ideig, de nem győzött minket meg az, amit láttunk. A részletekről beszéljen viszont a tesztünk!

3 napja
22

Rekordot döntött a Steam, a Counter-Strike és a DOTA2 még mindig tarol

Soha nem használták egyszerre ennyien a Valve digitális platformját.

3 napja
10