Two Point Hospital

Gamer3652018.09.15. 12:00

Amikor először találkoztam a Two Point Hospital trailerével, nagyon úgy tűnt, a fejlesztők egy az egyben rámennek az immár 21 éves Theme Hospital hangulatára. Ez elég volt ahhoz, hogy izzadva várjam a megjelenést, és azonnal beletoljak több, mint 30 órát kórházkomplexumom fejlesztésébe. A következőket tanultam ez alatt.

A jó.

Ez TÉNYLEG egy modern Theme Hospital, nem csak meglovagolták a nevet. Elkapták a régi hangulatot, alkalmazták a régi mechanikákat, a legtöbb dolgot sokkal felhasználóbarátabb formában. Ugyanúgy szükségünk van recepciósra, nővérekre, gondnokokra, GP-re (általános orvos - akikből a későbbiekben rengeteget kell alkalmazni), és ezekből majd a különböző specialistákra - nem minden gondnok képes felporszívózni az elhullott betegeink megvadult szellemeit, az élők pedig nem díjazzák az ijesztgetést és a széthagyott ektoplazmát.

A kórház működésének alapelve is ugyanaz: recepció > GP > diagnosztika (akár több kör is) > kezelés. Ezúttal sokkal, sokkal több áll rendelkezésünkre minden szobatípusból, óriási területeket tudunk megtölteni a félelmetes gépekkel. A szobák ezer módon díszíthetők, berendezhetők. Mindez szükséges is, mert növeli a szoba presztízsét, amitől mindenki jobban érzi magát benne. Általában meg kell felelnünk pár feltételnek (pl kórház értéke, meggyógyítottak száma), hogy kapjunk egy csillagot, és továbbhaladhassunk a következő kórházra. Ilyenkor újabb célokat tűznek ki elénk, és maradhatunk megszerezni a második, harmadik csillagot ezeket teljesítve. Az “otthagyott” pályákra bármikor visszamehetünk, és megépíthetjük az azóta megismert szobákat is.

Nagyon nagy hangsúly van a tréningen, a személyzet egy idő után nem fejlődik tovább, ha nincsenek a szintjüknek megfelelően továbbképezve. Ha külső trénert hívunk, egy vagyonba kerülhet egy nagyobb osztály képzése, viszont ha kolléga tartja, általában tovább húzódik a kurzus, és persze eggyel több ember esik ki a munkából. Doktoraink, nővéreink a diagnosztika és a kezelés különböző területein fejlődhetnek, és ha nem tartjuk szem előtt a szükségleteket, egyszer csak 5 szomorú pszichológus nézi végig, ahogy elvérzik a sebészetre váró beteg, mert az egyetlen sebészünk nem bírta tovább, és elrohant wc-re.

Indíthatunk marketingkampányokat, hogy javítsunk kórházunk rettenetes hírnevén, ahol a szóbeszéd szerint számolatlanul hullanak a betegek, hányásban tocsog a padló, minden wc rossz, és ráadásul most emelték fel 20%-kal az árakat, még az italautomatákon is. Ha rossz a hírnevünk, nem jönnek új betegek, negatívba fordul az egyenlegünk, nem telik már marketingkampányra sem, és csak egy hatalmas árengedményben reménykedhetünk, hogy visszacsalogatja a bizniszt és a hírnevet szép lassan, mielőtt mindenki felmond és végleg lehúzhatjuk a rolót.

Ha nagyon szeretünk min-maxolni, egy közepes 3-4 épületes kórházban gyakorlatilag mindig van mit csinálni, mindig van finomhangolandó elem. Körül kell nézni, melyik szobáknál várnak sokan, miből kell több (ismét csak annyit mondok: GP), mindenhol van-e étel, ital, szórakoztatás (magazin, arcade gép, telefon), megfelelő hőmérséklet, nincs-e túl sok vagy túl kevés személyzet, nincsenek-e túlfizetve vagy alulfizetve, és persze folyamatosan tréningelni, előléptetni. Gondnokaink elképesztően lusták: maguktól simán megvárják, hogy teljesen lerohadjon egy gép, vagy kiszáradjon egy virág, megteljen egy kuka. Ha mikromenedzseljük őket, sokkal hatékonyabbak. A páciensek túlélésében segít, ha a megfelelően képzett és specializált szakemberek vizsgálják és kezelik őket. Persze a szünetek miatt a jól kialakított pozíciók hajlamosak összekavarodni, és hirtelen a legszuperebb GP-nk félrekezeli a villanykörtefejű arcot, aki belehal a procedúrába, miközben az őt helyettesítő radiológus kardiológiára küld valakit törött lábbal. Ezek a százalékok sokat számítanak, amikor egy bizonyos túlélési rátát kell tartanunk.

És persze a betegek priorizálása. Egy idő után muszáj lesz rendszeresen átböngészni “health” alapján a pácienslistát, és kiszúrni, akik már kezdenek gyengélkedni, de hatalmas sor van előttük. Ezt meglehetősen sokszor kell csinálni, ha nem sikerül a növekvő keresletnek megfelelő sebességgel terjeszkednünk és több hosszabb sor is kialakult, különben nem fogjuk győzni a szellemírtást.

A megkérdőjelezhető.

Nagyon sokszor fogjuk ugyanazt csinálni. A sokadik pályán, a sokadik csillag megszerzése után amikor konstatáltam, hogy a következő szoba nem fér már el sehova, és terjeszkedni kell, általában hatalmasat sóhajtottam, mert addigra pontosan tudtam, ez mit jelent.

Lerakunk egy rakás széket. Általában egyesével forgatva, ide-oda, sziszifuszi. Lerakjuk a különböző automatákat, ivókutakat, kukákat, hőmérséklettől függően radiátorokat vagy légkondikat. Lerakunk egy újabb GP-t, mert az úgyis biztos épp kell. És itt elkezdjük érezni a nagy hiányosságot: a berendezett szobák blueprintjeit nem menthetjük el, minden egyes szobát külön be kell rendezni. Ezért az eleinte négyes, ötös szintűre felhúzott szobáink így néznek ki:

A későbbiekben, miután unlockoltuk a magas presztízst adó, kis helyet foglaló “Golden Award”-ot, ezek a szobák így fognak kinézni:

Reméljük, ez olyasmi, amit a közeljövőben patch által orvosolnak.

Szerintem kicsit túl lassan vezették be az új szobákat is, nem mintha hatalmas különbség lenne a működésükben, fele ennyi térképre is korlátozhatták volna a tutorial-feelinget. Néha bedobnak egy nagyobb, érdekesebb csavart, mint például egy állami kórházat átvéve azt nulla bevételből, kizárólag feladatokért járó teljesítménybónuszokból kell működtetni, de a legtöbbször csak “apróságok” történnek. Néhány zavaró földrengés, vagy szimplán hideg van - hurrá, eggyel több item kell minden szobába és a folyosókra! Ugyanakkor még mindig nem értem a nagy térkép végére, sok időt töltöttem háromcsillagos kórházak építésével, lehetnek meglepetések.

Sok a megszakítás, folyamatosan kisebb-nagyobb kérések érkeznek embereinktől, celebek jönnek-mennek, non-stop előléptetést kérnek, és minden év elején ott az értelmetlen díjátadó gála. Nagyobb kórházakat nehéz akár 1-2 hónapig is zavartalanul pörgetni, ami nem lenne okvetlenül baj, de elég kevés random esemény váltogatja egymást, hamar unalmas lesz.

Igazán rosszat pedig nem nagyon tudok írni. Az említett enyhe repetitív- és unalmas, pepecselős mechanikákat leszámítva még talán annyit, hogy egyszer-kétszer beragadtak az emberek, amit csak a szoba átrendezésével lehetett feloldani - de ez volt a legnagyobb bug, amivel találkoztam. Az animációk, hangosbemondások, betegségek mind Theme Hospitalhoz méltóak, jókat lehet szórakozni a rádióbemondók beszólásain, kellemesek a zenék. Nincs is jobb, mint nagy nehezen behangolni egy hatalmas kórházat, és csak elveszni a betegek áramlását bámulva. Ha szeretnénk kicsit nosztalgiázva kikapcsolni az agyunkat, és szerettük az eredetit, összességében csak ajánlani tudom a Two Point Hospitalt. Annál sokkal többet viszont nem nagyon tud adni. (Talán majd a Three Point Hospital? - macko)

whave

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Guerrilla Collective: második nap

Idén is két alkalommal jelentkezik a Media Indie Exchange által megrendezésre kerülő digitális Showcase műsor. A második nap ma 17:00 órától!

54 perce

EDGE #360 pontszámok

A szőrös főszereplőkkel nem tudott megbékélni a neves angol magazin, de egy-két váratlan indie gyöngyszemre azért felhívhatják a figyelmünket!

1 órája
5

Kiszivárgott a Mario + Rabbids: Sparks of Hope!

Először egy kóbor listán tűnt fel a név, de mostanra a hivatalos Nintendo adatlap is felkerült. Valószínűleg este megkapjuk az első trailert is!

1 órája

Dinamikus időjárással és napszakváltozással jön az Elden Ring

A Bandai Namco pedig már most nagy terveket dédelget a játékkal kapcsolatban.

6 órája
3

Minden egy helyen

Bár az E3 idén is kicsit rendhagyó formában zajlik, bejelentések azért akadnak bőven. Ezeket gereblyézzük most egy helyre.

15 órája

Itt az első hosszabb animáció a The Cuphead Show-ból

Rajzfilmes stílusú játék, amiből végül tényleg rajzfilm készül.

16 órája
2

Gamer365 Podcast #202106

16 órája

A Netflix egy komolyabb kedvcsinálót mutat a Witcher második szezonjából

Cirivel a főszerepben. + Witchercon!

18 órája

Tribeca Games Spotlight

A Tribeca Festival az idén már elhagyta a nevéből a “Film” tagot és teljesen megnyitotta a kapuit a narratív videojátékok előtt.

20 órája
5

Szépen csendben megjelent a Star Wars Jedi: Fallen Order nextgen változata

Ez az E3-időszak első komolyabb árnyék-megjelenése.

21 órája
4

Iskolát menedzselhetsz a Two Point Campus kampuszán

Ha Sintér iskolaigazgató babérjaira törnél...

1 napja
2

Suliba és skate-parkba invitál a Hot Wheels Unleashed

Friss gameplay videókon dübörögnek a zsebjárgányok!

1 napja
2

Wholesome Direct 2021 nyár

Szombat este 19:00 órakor indul a Wholesome Direct, ahol főszerepbe emelik a jókedvet és a kellemes hangulatot.

1 napja

Korai nyílt bétával támad augusztusban a Back 4 Blood zombiserege

Trailert is tudunk mutatni a henteléshez!

1 napja

Nyáron bontja szárnyait a Monster Hunter Stories 2: Wings Of Ruin

Új előzetes igyekszik meghozni a kedvet a jövő hónapban érkező JRPG-hez.

1 napja

A túlvilág rémével támad a The Dark Pictures Anthology: House of Ashes

A sorozat következő darabja a megjelenési dátum mellé egy gyűjtői kiadást is kapott.

1 napja

Ősszel mesél a Tales of Arise

Szeptemberben szervezhetjük a csapatot, hogy megóvjuk Elde Menancia békéjét.

1 napja
1

Eleven és Hopper is feltűnik a SMITE Stranger Things bővítményében

Megmondták, hogy a Netflix új utakat keres a játékok felé, nem?

1 napja
2

Még idén megküzdünk a gonosz halottakkal az Evil Dead: The Game-ben

Multiplayer akció Ash főszereplésével. Groovy!

1 napja

Metálcsigák taktikusan: bejelentették a Metal Slug Tactics-et

A '90-es évek egyik ismert szériája újult erővel tér vissza.

1 napja
11