Blasphemous

GhzSzabó Ákos2019.09.23. 16:31

Ki ne ismerné a hét fő bűnt? Álszent az, aki csak hírből, sokkal inkább ember az akinek kedvence is van. A Blasphemous főhőse a “Bűnbánó” pontosan azért teremtetett, hogy megtisztítsa a mocskos, lezüllött világot a fertőtől. Az “igaz(?)” isten, the Miracle nevében indulunk útnak csúcsos sapkánkban és méretes kardunkkal, hogy az emberiség történetében sokadszor vérrel és pusztítással hirdessük az igét. Ha akarják, ha nem.

Az “istenkáromló” le sem tagadhatná, hogy a metroidvaniák és a soulsok szerelemgyereke, azoknak minden bájával és limitációjával egyetemben. A kézzel rajzolt 2d Art és animációk sokasága egészen fantasztikus minőséget képvisel, nem lehet megunni hosszú órák után sem. Magát az eretnek világot a spanyol származású nagy hatású festő, Francisco Goya művei ihlették. A szintén spanyol székhelyű fejlesztő stúdió bevalottan merített ihletett Goya művészetéből, főleg a kései úgy nevezett “fekete képek” és “A háború borzalmai” sorozatainak vizuális világa köszön ránk vissza és ver sokszor mellbe irdatlanul. A nyers, néha gótikus, de mindenképpen brutális ábrázolás megjelenik szinte mindenben, kezdve a helyszínek nyomasztó hangulatától egészen az ellenfelek groteszk, eltorzult és pokoli megjelenítéséig. Minden helyszínnek megvan a maga hangulata, mégsem lóg ki egyik sem a saját maga által felállított stílustól, ami igazából végig érződik a kalandozásaink során. Az animáció, a saját és a lények mozgása mind-mind remek lett, látszik rajta, hogy rengeteg időt és energiát fordítottak rá. Azonban sajnos ez nem mondható el a játék minden aspektusára.

Sokan azt hiszik, hogy egy jó hack ‘n slash játékot pikk-pakk meg lehet csinálni, csak nézzen ki valahogy és legyen nyakon öntve a már ezerszer bevált metroidvania recepttel. Sajnos a valóságban nem ennyire egyszerű a helyzet. Magával a harccal itt sincs semmi gond, tudunk ütni, ugrani, védekezni és parry-zni, valamint varázsolni. Viszont aki a Dark Souls-okhoz hasonló mélységet vár tőle, az csalódni fog. A néha felugró kivégzés opció az egyik leglátványosabb eleme a harcnak, nagyon sajnáltam, hogy nem lehet folyamatosan használni. A játékmenetre sokkal inkább jellemző a ‘“trial and error” megközelítés, azaz - és itt jön talán képbe a DS vonal - nagy valószínűséggel ha először találkozol egy ellenféllel az meg is fog ölni. Vagy legalábbis az életed felét leviszi, az egészen biztos.

A halál viszont itt nem akkora visszatartó erő, tekintve, hogy elég sok helyen találunk mentési pontként szolgáló “álló csillárt” - valamint nem is veszítünk szinte semmit, csak a speciális képességünk használatához szükséges csíkból egy kis darabot. Ami egészen addig úgy marad ameddig nem megyünk vissza a “lelkünkért”, vagy ahogy az egyházaknál mindig is működött, meggyónjuk bűneinket (értsd, fizetünk érte keményen) és meg is üdvözülünk. Az igazság az, hogy ezek a speckó képességek jelentik szerintem az egyik leggyengébb pontot a harc mechanikákban; egyszerűen nem elég hasznosak ahhoz, hogy rendszeresen használjuk őket, cserébe ilyenkor eltolunk egy hosszabb animációt, ami alatt ugyanúgy sebezhetők vagyunk, így nagy valószínűséggel rosszabbul jövünk ki a dologból mintha simán levertük volna az ellenfelet. A boss harcok sem különböznek sokban az általános gyakástól, mindegyiknek van egy mozdulatsora amit ha kiismerünk és a megfelelő pillanatban támadunk akkor könnyedén lenyomhatóak. Ettől függetlenül természetesen látványosak és menők, valamint megfelelően változatosak.

A metroidvania stílus annyiban köszön vissza, hogy a világ különböző részekre van osztva ami egy központi hub-ból érhető el. Minden területhez ajánlott egy adott képesség megszerzése, amit nyilván egy másik terület főnökétől szerzünk majd meg. Én elég kevés titokkal és csak pár gyűjtögetni valóval találkoztam, mint a lebegő gyertyatartó és genyó helyeken elhelyezett nevesített lelkek. Képességeink némi pénzmag ellenében tovább fejleszthetőek illetve repertoárunk bővíthető mindenféle trükkel, de egyik sem fogja szignifikánsan megváltoztatni az alap harcmechanikákat. Ahogyan a szintén megtalálható passzív képességek sem.

A Blasphemous egy kiemelkedő vizualitással és hangulattal megáldott remek iparosmunka, ami azonban ezenkívűl sajnos semmi olyat nem tud felmutatni, amivel beírhatná magát a stílus bibliájába. Ettől függetlenül én remekül szórakoztam vele és ha csak egy kicsivel is mélyebbre tudták volna álmodni a játékmenetet, hosszú ideig emlékeztünk volna rá.

Rhythm Doctor

A Rhythm Doctor egyik fórumbejegyzése egyetlen mondat: „Hogy lehet, hogy a space gombot megnyomva könnyekben török ki?” és ez az egyetlen mondat tökéletesen jellemzi a játékot, mely ha nem lesz az idei év egyik indie szenzációja, akkor nincs igazság a világban.

14 perce

Mail Mole

Carrotland low-poly világa ma megnyitotta kapuit mindenki számára, aki egy bájos, gyors és precíz platformerre vágyik.

2 órája

Nintendo Switch 7''-os OLED kijelzővel?

Csöndesen készül a Super Nintendo Switch? Egyes források máris érdekes dolgokat kezdtek pletykálni a konzollal kapcsolatban.

4 órája
8

After the Fall

Az Arizona Sunshine fejlesztőinek új játéka teljes cross-platform támogatású kooperatív opciót kapott. Meg egy új előre renderelt mozgóképet.

18 órája
2

I Expect You To Die 2 platformok

The Spy And The Liar alcímmel érkezik a virtuális valóság legjobb kémkomédiás, szabadulószobás logikai játéka. PlayStation VR platformra is.

18 órája
1

Zenith: The Last City

PlayStation VR headsetekre is érkezik a klasszikus japán szerepjátékok inspirálta MMORPG. Készen állsz egy újabb véget nem érő kalandra?

18 órája
1

Fracked

A remekül sikerült Phantom: Covert Ops megalkotói úgy néz ki PlayStation VR exkluzív fejlesztésébe fogtak. A kajakot sílécre cseréljük?

18 órája
1

Song in the Smoke

A Skulls of the Shogun és a GALAK-Z fejlesztői egy különleges túlélő kalanddal lépnek be a virtuális valóságba. Irány a kőkorszak?

18 órája

DOOM 3: VR Edition

6 PSVR bejelentés egyetlen nap? Ez a VR Spotlight, aminek első leleplezése rögtön a pokolba visz! Kiegészítőkkel megpakolva érkezik a rettegés.

19 órája
7

Echtra Games x Zynga

A Max Schaefer vezette veterán fejlesztőket felvásárolta a mobiljáték piacának egyik cápája. Konzolokra és PC-re vágynak ők is a jövőben.

19 órája

Game Pass: március első fele

Egy kis űrkaland kíséretében főleg sportjátékokkal bővül a szolgáltatás a következő napokban. Néhány komolyabb távozó is akad.

19 órája
12

Tonic x Epic Games

Az óriásvállalat kezébe került ezzel a tavalyi év egyik sikercíme, a Fall Guys: Ultimate Knockout is. Épül az Epic metaverzum!

1 napja
6

Fantasian: a Final Fantasy alkotóitól

Hironobu Sakaguchi továbbgondolja a JRPG alapokat, több mint 150 valóban felépített dioráma között. Apple készüléleken.

1 napja
11

ScourgeBringer: PlayStation megjelenés

Egy villámgyors rogue-platformer érkezik PlayStation 4-re. Na meg. Dobpergés. PlayStation Vitára! Tudjátok. Volt olyan is...

1 napja
10

Aliens: Fireteam - új Aliens játék érkezik

Milyen az, amikor a Gears of War találkozik az Aliens franchise-al? Az Aliens: Fireteam egy koop TPS játék lesz, idei nyári megjelenéssel.

1 napja
13

Werewolf: The Apocalypse - Earthblood

Ha poént akarnánk a játék címe köré fűzni, azonnal kiderülne tudatlanságunk a fantasy-szerepjátékok vonalán, úgyhogy megkímélünk titeket meg magunkat is. Cserébe viszont hoztunk egy tesztet az Earthblood című játékról.

1 napja
9

If on a Winter's Night: négy utazó

Kalandjáték brutálisan kidolgozott pixel art grafikával, négy utassal és egy maszkabállal, ami a szürreális világ táptalajából épít valami újat, valami innovatívat.

1 napja

The Sinking City: kalózváltozat van Steamen?

A Frogwares nyílt lapokkal játszik: részletes videón mutatja be, hogyan kerülhette meg őket a francia kiadó.

2 napja
5

Szünetel a Need For Speed fejlesztése

Az Electronic Arts minden fejlesztőt átvezényelt a DICE mellé. Idén az új Battlefield felvonás kap csak figyelmet.

2 napja
24

The Binding of Isaac: Repentance bejelentés

Érkezik a rendkívül népszerű roguelike katakomba kaparó utolsó kiegészítője, hatalmas tartalmi bővítésekkel.

2 napja
1