Overland

LotharFuchs Róbert2019.10.07. 22:00

Az Overland mögötti vízió meglehetősen egyszerű: mind látványban, mind érzetben egy minimalista prezentációban próbára tenni a játékos logikai képességeit. Formailag egy poszt-apokaliptikus road tripről van szó, ahol a túlélőket egy Amerikán átívelő kocsikázásra kényszerít egy idegen, és meglehetősen rosszindulatú faj inváziója.

Az egyik vezérelv, hogy nincs túlbonyolítva. Legyen szó emberről, vagy kutyáról, (szinte) mindenki csupán két akcióponttal rendelkezik, ami egyben életerő kapacitás is. Majdnem minden tevékenység egy pontba kerül, vagyis a tervezés fontos. Ami el is várható egy körökre osztott játéktól, azonban a túlélő jelleg szándékosan a kiszolgáltatottság érzését sulykolja. A gyilkolás például, mint olyan, egy utolsó utáni opció: fegyver szükséges hozzá, melyek többsége gyorsan amortizálódik, és ami ennél is nagyobb baj, hogy az idegenek ezt erősítéssel torolják meg. Ez máris hangsúlyozza a túlélő koncepciót… és ennél csak rosszabb lesz.

Egy-egy karakter csupán egy eszközt tarthat magánál (kivéve, ha hátizsákja van), és a három különböző jármű is erősen limitált ilyen téren, amit egy esetleges tetőcsomagtartóval lehet csupán feltornázni. Nincsenek tapasztalati pontok, se karakterfejlesztés, embereink véletlenszerűen sorsolt vonásokkal indulnak, melyek fixek maradnak a tengerpartot jelentő célig… vagy sajnálatos halálukig. Az üzemanyagot patikamérlegen méri a játék, márpedig ez nem csak a továbbjutáshoz létfontosságú, de ahhoz is, hogy a térképes szekcióban dönteni tudjunk több úti cél között. Ha nincs szerencsénk, az opciók ablakai könyörtelenül bezáródnak, üres tankhoz közeli állapotban pedig egyenesen szívatni kezd a játék. Ilyenkor speciális pályákra dob, melyek jóval nehezebbek az átlagnál, ám mégse adnak elég benzint a talpra álláshoz. Első végigjátszáskor nagyjából 30 alkalommal kellett kivergődnöm ebből a gödörből, ami egyáltalán nem volt szórakoztató.

A random generált pályák relatíve kicsik, ami a már említett kevés akcióponttal kombinálva megfontoltságra kényszerítenek. Ez azonban nem könnyű feladat, miután maguk az ellenségek lépéssorrendje nem kitanulható, sőt, mozgásuk is eltérő lehet két ugyanolyan szituációban. Tereptárgyakból akad bőven, melyek bár jobb esetben értékes, vagy kevésbé hasznos tárgyakat rejthetnek, nem ritka az sem, hogy akadályként funkcionálnak a csapat autójának. Az egész egy nagy lutri, ami sokszor azt eredményezi, hogy vagy nem éri meg kockáztatni értük, vagy előbb fel kell térképezni a terepet, aztán... újra nekifutni. Bizony, ugyanis megjelenés után úgy döntöttek, hogy az alapvetően roguelite rendszerbe újrakezdés opciót raknak. És ez az egyik olyan húzás, ahol tetten érhető az Overland legnagyobb hibája: a játékmenet kiforratlan. A felszerelések használhatóságukban is nagyon vegyes képet adnak. Például három fejezeten át cipeltem magammal teljesen feleslegesen egy cserepes növényt, annak reményében, hogy egy pihenőhelyen más túlélőkkel elcserélhetem valami hasznosabbra. Végül ott kellett hagynom, mert táborba sok-sok óra után sem botlottam, ellenben a krónikus benzin hiány már olyan méreteket öltött, ami nem volt vicces. Ja, és ezt a szánalom naftát is csak a következő pályán tudtam a kocsiba tölteni, annyira kimért volt a szituáció... ami szimplán logikátlan és bosszantó, miután két pálya között elvileg a csapat tábortűznél pihen.

És ez még nem minden, ami nem stimmel. Nem arról van szó, hogy az Overland egy rossz játék lenne, és az is világos, hogy az ismeretlenben való küzdelem az elképzelés szerves része, de per pillanat a csiszolatlan mechanikái miatt sokszor igazságtalan és frusztráló. A potenciál ott van benne, ám a problémákat jól mutatja, hogy a megjelenés óta megjelent patchekbe az újrakezdésen kívül más, az alapokat is újrarendező elemek kerültek (például szörnyeket egy körre megbénító események). Ami persze a maga módján dicséretes, hisz némi optimizmussal értékelhető a közösségre való odafigyelésként, ugyanakkor emiatt a jelen állapotában nehéz ajánlani. Már csak azért is, mert a 21 eurós árcédulájával olyan címekkel szállt ringbe, mint a sokban hasonló (és nem mellesleg zseniális) Into the Breach, vagy a poszt-apokaliptikus road trip életérzést ügyesem megragadó Death Road to Canada, melyek nem csak hogy jobbak nála, de tartalmasabbak és olcsóbbak is. Kár érte, pedig egy szimpatikus indie csapatról van szó, de a bizonytalan és képlékeny dizájn jelenleg pont ugyanolyan kiszámíthatatlan küzdelemről regél, mint amilyet az Overland nyújt az erre vállalkozóknak.

Pontszám: 6 / 10

***Overland | Platform: PC (Tesztelt), PlayStation 4, Nintendo Switch, Xbox One, Linux, Mac OS

Kiadó: Finji | Fejlesztő: Finji

Megjelenés: 2019. szept. 19 | Ár: 20,99 euró (PC)***

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Borzongás az északi mesevilágban: ez a Bramble: The Mountain King

Szederág-meseország félelmetesebb mint gondolnád.

11 perce

Rockbandát alapíthatsz az AudioClash: Battle of the Bands játékban

Aki Guitar Hero vagy Rock Band utózmányra tippel, az árnyékra vetődik.

18 perce

Új, filmszerű előzetesen a Sherlock Holmes: Episode One

A szerkesztőségben korábban is kedveltük a Sherlock Holmes játékokat, de a mostani rész (a videó szerint is) minden téren rátesz egy lapáttal a korábbi epizódokra.

21 perce

Square Enix E3 2021 Press Conference

Bemutatkozik az Eidos Montreal új játéka, de a Team Ninja Final Fantasy-ját is színpadra várjuk.

35 perce
1

Xbox és Bethesda Games Showcase

1 órája
1

Megelevenednek az Inkulinati kódex lapjai

A játékprogram, ami egy középkori kódex lapjaira álmodja a stratégiai játékmenetét

1 órája

IGN Expo összefoglaló

Az IGN Expoját se hagyjátok ki, ahol két órán keresztül szerepeltek további nagy megjelenések.

5 órája

Fekete-fehér szamurájdrámát kínál a Trek to Yomi

Kurosawa munkásságát idézi a következő szamurájtörténet!

5 órája
3

Újrahangszerelt leckékkel jön a Rocksmith+

A Ubisoft igazi ráadással készül a Rocksmith felturbózott változatával.

16 órája

Devolver MaxPass+

Az austini székhelyű kiadó idén is őrült konferencia-szatírával színesítette a nagy bejelentések időszakát. Na meg számos minőségi indie leleplezéssel!

16 órája
6

Bemutatkozott az Avatar: Frontiers of Pandora

Megkaptuk az első látnivalót a Ubisoftnál készülő Cameron-mozi adaptációjából.

16 órája
8

Földöntúli élménnyel készül a Mario + Rabbids Sparks of Hope

A korábbi szivárgás után alaposan részletezték Mario és a nyulak második kalandját.

16 órája
2

Minden gonosszal megkent csomaggal készül a Far Cry 6

A széria összes ikonikus ellenlábasa tiszteletét teszi az októberben érkező epizódban.

16 órája
1

Űrbéli fenyegetéssel küzdenek a Rainbow Six Extraction ügynökei

Az első bejelentés óta jelentősen átalakult a kooperatív Rainbow Six játék. Például új címet kapott.

16 órája
2

Ezt kínálja a Devolver MaxPass+

Kétségbeesetten vizsgáltuk az egykor fényes E3 időszak alkonyát. De a kis kiadó ismét készen áll megmenteni a világot!

17 órája
10

Ubisoft Forward

Az E3 rendezvénysorozatához csatlakozik újra a Ubisoft, természetesen ismét egy digitális műsorral készülve. Gyere és nézd velünk 21:00 órától!

19 órája
45

Konzolokra költözik a BPM: Bullets Per Minute

A Doom ihlette belső nézetű lövöldözős játék nem csupán aláfestésnek használja a gitárszólókat. Itt mindent ritmusra kell csinálnod!

20 órája
1

A Sable trailer és a japán reggeli

A Japanese Breakfast bájos énekesnőjének hangjára mozdul meg újra a Shedworks régóta készülő narratív kalandja. Szeptemberben indulunk!

20 órája

A Serial Cleaners kikacsint a Fargo rajongókra

A 2017-ben megjelent remek első rész ‘70-es éveiből az 1990-es időszakra ugrunk. Négy karakterrel. Négy perspektívából. Négy játékstílusban. De stílussal!

21 órája

Lopakodik felénk az Aragami 2

Három fős kooperatív kampány. Még több eszköz. Még több lehetőség. Szeptemberben érkezik a Tenchu játékmenetét idéző indie folytatása.

21 órája