Lonely Mountains: Downhill

GhzSzabó Ákos2019.10.22. 21:00

Áprilisban voltam olyan szerencsés, hogy kint lehettem Londonban az aktuális EGX Razzed eseményen (promózni a tudjátok mit) és ott találkoztam először a “Magányos hegyek: lefeléhegy” még egy korai verziójával. A zárás környékén amikor már nagyon kevesen voltak csak a teremben oda is mentem a szimpatikus fejlesztőkhöz kipróbálni végre a játékot, ami már messziről is érdekesnek tűnt. Nem kellett csalódnom, legalább egy órát boldogítottam őket és nagy örömömre több általam problémaként felvetett dolgot is “kijavítottak” a végleges verzióban, viszont a credits-be nem tették be a nevem, ez ügyben már írtam is nekik.

A Lonely Mountains: Downhill egy pofonegyszerű játék. Legalábbis a koncepciója az. A hegy tetejéről egy mountain bike-on ülve le kell jutnunk valahogy az aljára. Első körben még csak ismerkedünk, nézegetjük egymást, próbálgatjuk a megfelelő utakat, hogy a lehető legkevesebbszer törjük ki a nyakunkat. Amint egyre biztosabbak vagyunk a dolgunkban, úgy próbálkozhatunk majd az egyre szűkösebb idő limittel és húzósabb kihívásokkal rendelkező módokkal. Mi magunk dönthetjük el, hogy bevállaljuk-e kihívást, aminek a sikeres teljesítéséért kapjuk a megnyitható bringák darabjait, valamint a különböző színű pólókat/ruhadarabokat, amikkel a megjelenésünket cicomázhatjuk tovább. Négy, jó nagy masszív hegy áll a rendelkezésünkre, amiket kis túlzással keresztül-kasul bejárhatunk.

A játékmenet is nagyon egyszerű, miután kiválasztottuk a két különböző irányítási metódus közül a nekünk jobban kézre állót, el is kezdhetünk veszettül tekerni. Ezen kívül van még egy fék, egy sprint gomb és ennyi. De igazából nem is kell több. Maga az irányítás szinte hibátlan lett. Mindenféle késleltetés nélkül reagálja le a parancsainkat kedvenc két kerekünk, így a megfelelő ember kezében úgy tud szinte lefelé repülni mint egy erre a célra tervezett precíziós műszer. Amire szükség is lesz, hiszen a játék lényege a rövidítések megtalálása, amik nélkül esélyünk sincs az elsőre amúgy is lehetetlennek tűnő idők megdöntésére. Ezek lehetnek triviális kanyar levágások, szikla ugratók, vagy bődületes magasságból való leszökkentgetések, amik nyilván olyan 2 alkalommal sikerülnek 10-ből. A checkpointok elmentik az addig elért időnket és utána ha bukunk, vagy túl lassúnak érezzük magunkat (esetleg ne adj isten beragadunk) manuálisan is újra tudjuk a szakaszt kezdeni, miközben az időnk is pontosan onnan indul, ahol el lett mentve.

Muszáj kitérni a hangokra is, annyira jók lettek! Hallani, ahogy fékezünk, ahogy elfordul a kerék a sárban, a lánc halk csörgését, a rugók nyekkenését, a szél fújását, a madarak csicsergését, a fák, bokrok, gallyak ropogását és természetesen a csontjaink reccsenését, miután sokadszorra néztünk be egy kanyart. Az egész immerzió érdekes módon azért is működik ennyire, mivel játék közben nincs zene. Tehát a játéknak úgymond nincs dedikált soundtrackje. Erre már Londonban is rákérdeztem, amire az volt a válasz, hogy ez volt az egyik első és ezáltal alap koncepciójuk, amiből nem szeretnének engedni. És nem is engedtek. Akkor és ott egy zsúfolt teremben, ahol 1 millió különböző impulzus éri az embert, ez egy eléggé furcsa és megmondom őszintén, hogy rossz döntésnek tűnt.

Egészen addig gondoltam ezt így, ameddig fel nem vettem egy jó fülest, dőltem hátra kedvenc gaming fotelemben és jó két órán keresztül önfeledten estem-keltem, miközben maga az élmény egy relaxációs, szinte már meditatív állapotba tett. Kérem szépen, igazuk volt, működik a dolog. Nem mondom, hogy nem voltak szakaszok ahol már egy pillanatra a pulzusom is felment, annyiszor kellett rá nyomnom az újraindításra, de még ez sem volt elég ahhoz, hogy kiszakítson ebből a Zen állapotból.

A Lonely Mountains: Downhill egy pofon egyszerű játék, ami kiválóan kikapcsolja az erre fogékonyaknak a mindennapi gondokkal túltöltött agyát és a kvintesszenciája az “egyszerű, de nagyszerű” játék design-nak. Igen, vannak minimális grafikai bugok és be-be röccent még egy PS4 Pro-n is, valamint nincs benne 500 órányi tartalom, de ettől függetlenül én csak ajánlani tudom azokra a hűvös téli estékre, amikor éppen tele van a hócipőd az AAA játékok dömpingjével.

8/10

***Lonely Mountains: Downhill | Platform: PC, Mac, Xbox One, PS4 (tesztelt)

Kiadó / Fejlesztő: Thunderful / Megagon | Megjelenés: 2019. október 23.***

Csúszik a Guilty Gear -Strive-

Sajnos késik a manga-anime stílusú verekedős széria legújabb része.

55 perce

Rhythm Doctor

A Rhythm Doctor egyik fórumbejegyzése egyetlen mondat: „Hogy lehet, hogy a space gombot megnyomva könnyekben török ki?” és ez az egyetlen mondat tökéletesen jellemzi a játékot, mely ha nem lesz az idei év egyik indie szenzációja, akkor nincs igazság a világban.

2 órája

Mail Mole

Carrotland low-poly világa ma megnyitotta kapuit mindenki számára, aki egy bájos, gyors és precíz platformerre vágyik.

3 órája

Nintendo Switch 7''-os OLED kijelzővel?

Csöndesen készül a Super Nintendo Switch? Egyes források máris érdekes dolgokat kezdtek pletykálni a konzollal kapcsolatban.

5 órája
10

After the Fall

Az Arizona Sunshine fejlesztőinek új játéka teljes cross-platform támogatású kooperatív opciót kapott. Meg egy új előre renderelt mozgóképet.

19 órája
2

I Expect You To Die 2 platformok

The Spy And The Liar alcímmel érkezik a virtuális valóság legjobb kémkomédiás, szabadulószobás logikai játéka. PlayStation VR platformra is.

19 órája
1

Zenith: The Last City

PlayStation VR headsetekre is érkezik a klasszikus japán szerepjátékok inspirálta MMORPG. Készen állsz egy újabb véget nem érő kalandra?

19 órája
1

Fracked

A remekül sikerült Phantom: Covert Ops megalkotói úgy néz ki PlayStation VR exkluzív fejlesztésébe fogtak. A kajakot sílécre cseréljük?

19 órája
1

Song in the Smoke

A Skulls of the Shogun és a GALAK-Z fejlesztői egy különleges túlélő kalanddal lépnek be a virtuális valóságba. Irány a kőkorszak?

19 órája

DOOM 3: VR Edition

6 PSVR bejelentés egyetlen nap? Ez a VR Spotlight, aminek első leleplezése rögtön a pokolba visz! Kiegészítőkkel megpakolva érkezik a rettegés.

20 órája
7

Echtra Games x Zynga

A Max Schaefer vezette veterán fejlesztőket felvásárolta a mobiljáték piacának egyik cápája. Konzolokra és PC-re vágynak ők is a jövőben.

20 órája

Game Pass: március első fele

Egy kis űrkaland kíséretében főleg sportjátékokkal bővül a szolgáltatás a következő napokban. Néhány komolyabb távozó is akad.

20 órája
12

Tonic x Epic Games

Az óriásvállalat kezébe került ezzel a tavalyi év egyik sikercíme, a Fall Guys: Ultimate Knockout is. Épül az Epic metaverzum!

1 napja
6

Fantasian: a Final Fantasy alkotóitól

Hironobu Sakaguchi továbbgondolja a JRPG alapokat, több mint 150 valóban felépített dioráma között. Apple készüléleken.

1 napja
11

ScourgeBringer: PlayStation megjelenés

Egy villámgyors rogue-platformer érkezik PlayStation 4-re. Na meg. Dobpergés. PlayStation Vitára! Tudjátok. Volt olyan is...

1 napja
10

Aliens: Fireteam - új Aliens játék érkezik

Milyen az, amikor a Gears of War találkozik az Aliens franchise-al? Az Aliens: Fireteam egy koop TPS játék lesz, idei nyári megjelenéssel.

1 napja
13

Werewolf: The Apocalypse - Earthblood

Ha poént akarnánk a játék címe köré fűzni, azonnal kiderülne tudatlanságunk a fantasy-szerepjátékok vonalán, úgyhogy megkímélünk titeket meg magunkat is. Cserébe viszont hoztunk egy tesztet az Earthblood című játékról.

1 napja
9

If on a Winter's Night: négy utazó

Kalandjáték brutálisan kidolgozott pixel art grafikával, négy utassal és egy maszkabállal, ami a szürreális világ táptalajából épít valami újat, valami innovatívat.

1 napja

The Sinking City: kalózváltozat van Steamen?

A Frogwares nyílt lapokkal játszik: részletes videón mutatja be, hogyan kerülhette meg őket a francia kiadó.

2 napja
5

Szünetel a Need For Speed fejlesztése

Az Electronic Arts minden fejlesztőt átvezényelt a DICE mellé. Idén az új Battlefield felvonás kap csak figyelmet.

2 napja
24