Lonely Mountains: Downhill

GhzSzabó Ákos2019.10.22. 21:00

Áprilisban voltam olyan szerencsés, hogy kint lehettem Londonban az aktuális EGX Razzed eseményen (promózni a tudjátok mit) és ott találkoztam először a “Magányos hegyek: lefeléhegy” még egy korai verziójával. A zárás környékén amikor már nagyon kevesen voltak csak a teremben oda is mentem a szimpatikus fejlesztőkhöz kipróbálni végre a játékot, ami már messziről is érdekesnek tűnt. Nem kellett csalódnom, legalább egy órát boldogítottam őket és nagy örömömre több általam problémaként felvetett dolgot is “kijavítottak” a végleges verzióban, viszont a credits-be nem tették be a nevem, ez ügyben már írtam is nekik.

A Lonely Mountains: Downhill egy pofonegyszerű játék. Legalábbis a koncepciója az. A hegy tetejéről egy mountain bike-on ülve le kell jutnunk valahogy az aljára. Első körben még csak ismerkedünk, nézegetjük egymást, próbálgatjuk a megfelelő utakat, hogy a lehető legkevesebbszer törjük ki a nyakunkat. Amint egyre biztosabbak vagyunk a dolgunkban, úgy próbálkozhatunk majd az egyre szűkösebb idő limittel és húzósabb kihívásokkal rendelkező módokkal. Mi magunk dönthetjük el, hogy bevállaljuk-e kihívást, aminek a sikeres teljesítéséért kapjuk a megnyitható bringák darabjait, valamint a különböző színű pólókat/ruhadarabokat, amikkel a megjelenésünket cicomázhatjuk tovább. Négy, jó nagy masszív hegy áll a rendelkezésünkre, amiket kis túlzással keresztül-kasul bejárhatunk.

A játékmenet is nagyon egyszerű, miután kiválasztottuk a két különböző irányítási metódus közül a nekünk jobban kézre állót, el is kezdhetünk veszettül tekerni. Ezen kívül van még egy fék, egy sprint gomb és ennyi. De igazából nem is kell több. Maga az irányítás szinte hibátlan lett. Mindenféle késleltetés nélkül reagálja le a parancsainkat kedvenc két kerekünk, így a megfelelő ember kezében úgy tud szinte lefelé repülni mint egy erre a célra tervezett precíziós műszer. Amire szükség is lesz, hiszen a játék lényege a rövidítések megtalálása, amik nélkül esélyünk sincs az elsőre amúgy is lehetetlennek tűnő idők megdöntésére. Ezek lehetnek triviális kanyar levágások, szikla ugratók, vagy bődületes magasságból való leszökkentgetések, amik nyilván olyan 2 alkalommal sikerülnek 10-ből. A checkpointok elmentik az addig elért időnket és utána ha bukunk, vagy túl lassúnak érezzük magunkat (esetleg ne adj isten beragadunk) manuálisan is újra tudjuk a szakaszt kezdeni, miközben az időnk is pontosan onnan indul, ahol el lett mentve.

Muszáj kitérni a hangokra is, annyira jók lettek! Hallani, ahogy fékezünk, ahogy elfordul a kerék a sárban, a lánc halk csörgését, a rugók nyekkenését, a szél fújását, a madarak csicsergését, a fák, bokrok, gallyak ropogását és természetesen a csontjaink reccsenését, miután sokadszorra néztünk be egy kanyart. Az egész immerzió érdekes módon azért is működik ennyire, mivel játék közben nincs zene. Tehát a játéknak úgymond nincs dedikált soundtrackje. Erre már Londonban is rákérdeztem, amire az volt a válasz, hogy ez volt az egyik első és ezáltal alap koncepciójuk, amiből nem szeretnének engedni. És nem is engedtek. Akkor és ott egy zsúfolt teremben, ahol 1 millió különböző impulzus éri az embert, ez egy eléggé furcsa és megmondom őszintén, hogy rossz döntésnek tűnt.

Egészen addig gondoltam ezt így, ameddig fel nem vettem egy jó fülest, dőltem hátra kedvenc gaming fotelemben és jó két órán keresztül önfeledten estem-keltem, miközben maga az élmény egy relaxációs, szinte már meditatív állapotba tett. Kérem szépen, igazuk volt, működik a dolog. Nem mondom, hogy nem voltak szakaszok ahol már egy pillanatra a pulzusom is felment, annyiszor kellett rá nyomnom az újraindításra, de még ez sem volt elég ahhoz, hogy kiszakítson ebből a Zen állapotból.

A Lonely Mountains: Downhill egy pofon egyszerű játék, ami kiválóan kikapcsolja az erre fogékonyaknak a mindennapi gondokkal túltöltött agyát és a kvintesszenciája az “egyszerű, de nagyszerű” játék design-nak. Igen, vannak minimális grafikai bugok és be-be röccent még egy PS4 Pro-n is, valamint nincs benne 500 órányi tartalom, de ettől függetlenül én csak ajánlani tudom azokra a hűvös téli estékre, amikor éppen tele van a hócipőd az AAA játékok dömpingjével.

8/10

***Lonely Mountains: Downhill | Platform: PC, Mac, Xbox One, PS4 (tesztelt)

Kiadó / Fejlesztő: Thunderful / Megagon | Megjelenés: 2019. október 23.***

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

Age of Empires: Fan Preview összefoglaló

Az idén megjelenő negyedik rész bemutatója mellett egyéb finomságokat is kap az AoE-közösség!

9 órája
3

Sugiyama 90!

A videojáték történelemnek vannak legendás, megkerülhetetlen alakjai. Koichi Sugiyama vitathatatlanul egyike ezeknek. Az elképesztő karriert befutott komponista, akit a szélesebb videojátékos közönség a Dragon Quest sorozat zeneszerzőjeként ismeri. A 90 éves mester köszöntjük!

10 órája
13

The Fabled Woods

Egy szépséges erdő, egy rejtély, RTX és DLSS - nagyjából ezzel reklámozza magát a The Fabled Woods, amely a horror-sétaszimek közé próbálja magát pozícionálni. Szeretjük a horrort, szeretjük a sétaszimeket - ideális talajon próbál megállni tehát a játék. Teszt!

1 napja

Érdekel a TimeSplitters 2 modern konzolokon?

A mai naptól megpróbálhatod végigjátszani - "csak" a Homefront: The Revolution kell hozzá!

1 napja
13

Optimus Prime feláll, a szájak tátva maradnak

A Hasbro következő nagy dobása megdobbantotta a geek szívünket.

1 napja
10

A Resident Evil Village térképétől te is lehidalsz

Mesebeli ábrázolásban éled fel a Falu és környéke a Resident Evil VIII legutóbbi screenshotján!

1 napja
4

Epic Games Store: információ-morzsák

Hány regisztrált és aktív felhasználója van? Hol érhető el? Mennyi játék található meg rajta. Na és a lényeg: mennyire nyereséges mindez?

1 napja
8

Sonic Colors Remastered?

Szivárogni kezdett a kék sündisznó bő tíz évvel ezelőtti kalandjának felújítása. Te még emlékszel arra, amikor először láttál wispet?

1 napja
5

A PlayStation csak a blockbuster címekről szól?

The Last of Us Remake készül? Soha nem lesz Days Gone 2? Jason Schreier újabb érdekes írással jelentkezett a Sony belsős stúdióinak mélyéről.

2 napja
43

Super Meat Boy Forever: a második kör

Egy bő évtized után éledt fel a húsfiú tavaly év végén. Most viszont visszatér oda, ahonnan elindult. Érkezik a PlayStation és Xbox változat.

2 napja

Say No! More

Egy igen érdekes kombinációt szállít a Studio Fizbin, Lux Games és a Thunderful triója. A Say No! More-hoz hasonlót garantáltan nem láttál még. Hogy kerül a Virtua Cop és Maurice Moss egy asztalra? így!

2 napja
2

Apex Legends: játékos háború, háborús játékok

Jövő héten új eventtel köszön be Mad Maggie és 5 új játékmódot is hoz magával.

2 napja

Wonder Boy: Asha in Monster World bemutató

Szűk két perces bepillantás a szörnyek harmadik dimenzióba átemelt világába. Érkezik az 1994-es epizód felújítása.

2 napja

NEO: The World Ends with You megjelenés

Tizennégy év után visszatér a Kaszás játéka Tokió utcáira egy új csapattal. Immár három dimenzióban, három platformon.

2 napja

The Fermi Paradox: narratív sci-fi stratégia PC-re

Egy fő kérdés foglalkoztja az univerzumot: hol a fenében van mindenki?

3 napja
1

Hupikék Törpikék: négy Smurfs játék készül

Hókuszpók hurkatöltőjében négy cím is be van tárazva - ebből az első még idén érkezhet.

3 napja
5

Hot Wheels Unleashed: gameplay bemutató

Bő félórás élő műsorral készült az olasz stúdió a játék gameplay leleplezésére. Információ-cunami és kellő mennyiségű gameplay érkezett!

3 napja
3

Szeptemberre csúszik a Deathloop

Még egy picit várni kell az időhurkos bérgyilkolásra.

3 napja
7

No More Heroes III: felzárkóztatás

Véget ért a No More Broadcasting 5.1 GHm műsora, hosszabb múltidézést és egy maréknyi új jelentet is kaptunk.

3 napja

Outriders

A People Can Fly csapata is kipróbálja magát a looter-shooterek műfajában, a szolgáltatás alapú modell helyett azonban egy komplett csomagot kínálva. Csatlakoztunk a pionírokhoz, hogy meglássuk, Enoch veszélyes világa vajon kincset tartogat-e.

3 napja
21