[Teszt] Ion Fury

Ion Fury

mcmackoGéczy Attila2020.05.15. 14:20

Maidnem Ion Maidenként rajtolt a 3D Realms új játéka, az Ion Fury címen debütáló retro-FPS, aztán jött a gonosz Iron Maiden zenekar, és Eddie kabalájuk foszló varázserejével letiltotta az amúgy zseniális címet. A 3D Realms hosszú fejlesztés után végül tavaly dobta ki a játékot a PC piacra, és most konzolokra is elkészült az átirat. A cég láthatóan még mindig a múltból él - bár Duke háromdés kalandja a mai napig kult státuszban tanyázik, így érthető a hozzáállás. Az Ion Fury gyakorlatilag a Duke-akció vicces-paródiaszerű szemléletét folytatja, a jó öreg Build motorral. Ám mindenképp fejlődést mutat fel a nagy elődhöz képest!

Szegény randaságok nem tudják, hogy a karácsonyfadíszek halálosak tudnak lenni...

Jómagam PC-n nem játszottam a játékkal, így döbbenetes volt szembesülni, hogy itt tényleg nem csak egy egyszerű múltidézésről van szó. Az Ion Fury pályái ugyanis nagyok (széltében-hosszában, és jóval komplexebbek, mint pl. Duke kalandjában. Ráadásul a pályafolyam is egybefüggőbb. Olyan megoldásokat lehet találni, amelyeket a rákövetkező évek FPS-ei vezettek be már teljesen 3D motorok segítségével. A terepek dinamikusak, tágasak, menet közben megváltoznak, ahogy haladunk előre a felderítésükkel, mi több, szkriptek tarkítják az akciót. Természetesen a retro feeling nem marad el, mert ezek a megoldások még mindig a múltból építkeznek, csak mondjuk az a kilencvenes évek végének játékaiból (pl. Unreal) köszönnek be a Build-világba (emlékszünk a folyosós-fényjátékos jelenetre, ugye). Ezzel egy furcsa, anakronisztikus keveréket kapunk, amitől - szinte hihetetlen, de - friss lesz a kapott és tapasztalt élmény. Természetesen a játék a retro-FPS játékosoknak szól elsősorban, a mai gyerekek nehezen fogják értékelni az Ion Fury erőfeszítéseit. Ez a kampánya egyébként kiemelten kíméletlen, nehéz még közepes fokozaton is tisztességesen helyt állni. Folyamatosan érdemes mentegetni, gyűjteni a morzsányi HP és páncél darabkákat, mert meglepő ellenfélhullámokat kapunk a nyakunkba, és pillanatok alatt megfekszik a hősnőnk, ha nem figyelünk oda.

Mozgó röntgenlaborunk a rosszfiúkat ingyen is megvizsgálja.

A vizualitás tökéletesen passzol a Duke-Shadow Warrior eredeti vonalába, de vannak érdekes fényhatások és voxeles tereptárgyak (pl. kukák), amelyeket annak idején is jó lett volna élőben ilyen minőségben látni. (Meg is lepődtem a térbeli, kellemesen pixeles... izé voxeles kukákon!) Sajnos a transzparencia effektek a víznél valahogy nem igazán jól működnek (jó lenne kilátni pl. a víz textúrájából), a füst pedig megakasztja a játék folyamatos menetét még XOX-en is. Ez kicsit nevetséges, tekintettel a játék technikai színvonalára. Más nyűgöm is volt a porttal. A mozgás ugyanis meglehetősen nagy latency-vel dolgozik. Egy Duke Anniversary kiadáshoz, vagy a pengeéles Doom portokhoz képest ragadós, lassú az irányítás és a célzás, a sok finomhangolási opció ellenére is. Ráadásul az auto aim sem sokat segít, itt valamit a konzolos portnál félreérthettek a fejlesztők, már koncepció szinten. A legmagasabb fokozatú rásegítésnél is meglehetősen pontosan kell célozni, ez a stílusból és a sprite-ellenfelek jellegéből fakadóan nagyon megnehezíti a játékot. Lehet hogy népszerűtlen leszek az FPS puristák körében, de pontos hitboxok és 3D modellek nélkül nincs értelme erőltetni a pixelpontos célzást. Pláne ilyen apacuka célzással.

Ezt leszámítva komoly fegyvertény egy ilyen jópofa játékkal előrukkolni. A fiatal retro rajongók örülnek, a múltban ragadt korosabb játékosok úgy érezhetik, hogy fiatalkoruk folytatását kapták meg, egy soha meg nem valósult alternatív idősíkban. Sajnos a konzolos átirat nem hibátlan, de ha abszolút konzolos játékos vagy akkor nem érdemes emiatt PC elé ülni - az Ion Fury érdemi részét megkapod a tévé előtt ülve is, még ha kicsit nehézkesebb irányítással és döcögősebb teljesítménnyel is találkozol majd. A program Switchre is megjelent, így Nintendon is elérhető a móka. Elvileg itt nincsenek technikai problémák a belassulásokkal, szóval lehet az XOX verzió döcögése a megnövelt felbontás miatt jön be a képbe.

Hm, mintha valahol láttuk volna már ezt a mellékhelyiséget...

Az Ion Fury első pályáján eljutunk egy árkádba és egy fenemód ismerős WC helyiségbe, ami egyértelmű utalás és főhajtás az előd, Duke Nukem előtt. Shelly Bombshell Harrison soha nem lesz akkora hős, mint Duke, de itt van és ránk borítja a falat egy fontos üzenettel: emlékezzünk, hogy hol kezdett virágozni a zsáner, és ne felejtsük a múlt fontos eredményeit. Elvégre egy addig ismeretlen hősnő a múlt alternatív jövőjéből (...) bármikor felbukkanhat, hogy meglepjen, és alaposan ágyékon rúgjon minket!

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Crow Country - varjúdombi rémmesék

"Hát ismét beléptél a túlélő-horror világába. Sok szerencsét!" - Resident Evil, 1996.

2 órája

Xbox Game Pass-cím lehet az új Call of Duty – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, The Glass Staircase, College Football 25, Isles of Sea and Sky, Cygames Singapore.

3 órája

GTA VI megjelenés, új Activision Studio az Elsewhere képében - ez történt csütörtökön

Továbbá: Roll7, Intercept Games, Xbox Proteus Controller, GreedFall II: The Dying World, Shield Strike, Phoenix Labs, Pinball FX, Horizon Chase 2, XDefiant.

1 napja
2

Buckshot Roulette - pofád leszakad!

Az egyik friss tavaszi virális csapást (sic!) a Buckshot Roulette lőtte bele a világ arcába, pedig a Mike Klubnika által fejlesztett indie szösszenet már 2023 év végén elérhető volt az Itch.io felületén. A Steam verzióval játszva egyértelművé vált - erről a játékról írni kell. Viszont egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy valódi értékről beszélünk-e.

1 napja
1

EDGE #398 pontszámok

Instant klasszikusok közé lépő független fejlesztések és néhány alacsony pontszámmal lenyomott AAA cím a brit magazinban.

2 napja
6

Sand Land

A Sand Land ugyan nem váltja meg a világot (a sajátján kívül persze), mégis azon kaptam magam, hogy észrevétlenül repülnek vele az órák. Kiporoltuk a homokot a szánkból és elmondjuk hogy mi a véleményünk Toriyama mester utolsó (?) kollaborációjáról.

2 napja
2

Assassin's Creed Shadows leleplezés, új játék a NieR alkotóitól – ez történt szerdán

Továbbá: PlayStation Plus, The Division Heartland, F1 Manager 24, Enotria: The Last Song, Sword of the Necromancer: Resurrection, Future Games Show.

2 napja
40

PlayStation Game Catalog: a májusi felhozatal

Red Dead Redemption 2. Deceive Inc. Crime Boss: Rockay City. Cat Quest I-II. Csöndes hónap társul a megszokottnál lényegesen több távozó mellé.

2 napja
3

MADiSON VR

A népszerű argentin pszichológiai horror két évvel a megjelenése után VR platformokra költözött, nekünk pedig minden bátorságunkra szükségünk volt, hogy a fejünkön tartsuk a headsetet. TESZT!

2 napja
1

Bemutatkozott a SteelSeries legújabb gaming headsetje, az Arctis Nova 5

Az új Nova 5 Companion App több mint 100 féle hangprofillal segíti a minél jobb hangzást.

2 napja
2

Sony évértékelő, Dead by Daylight bejelentések - ez történt kedden

Továbbá: ALZARA Radiant Heroes, What the Fog, The Casting of Frank Stone, Midsummer Studios, Albatroz.

3 napja

Dread Delusion – Morrowind rémálomföldén

Még szerencse, hogy az indie csapatok jóval bevállalósabbak az átlagnál, és nem restek bedobni játékosaikat a mélyvízbe, ahogy azt a korai hozzáférésből mostanában kilépő Dread Delusion példája is jól mutatja. Teszteltük a nagyon furcsa kinézettel bíró szerepjátékot.

3 napja
3

60 millióhoz közelít a PS5, rekorder a Helldivers 2

Üzleti évet zárt a Sony is és összességében elégedettek lehetnek az eredményekkel.

3 napja
15

Game Pass: mozgolódás május második felében

Premier áradat, nagy nevek és izgalmas független fejlesztések. Senua’s Saga: Hellblade II. Lords of the Fallen. Chants of Sennaar.

3 napja
2

Bemutatkozik az új Assassin's Creed, stratégiát vált a Square Enix – ez történt hétfőn

Továbbá: Sony Interactive Entertainment, Monster Hunter, Big Helmet Heroes, INDIKA, Fabledom, Shin Megami Tensei V.

4 napja
20

Heti megjelenések

5 napja
2

Final Fantasy 16: The Rising Tide

A Final Fantasy 16 második letölthető tartalma megérkezett, azt adva, amit vártunk tőle. De elég lesz ez a nagy többségnek? Teszteltük a Rising Tide-ot!

5 napja
3

Heading Out - kerék a nyakamon

Pár napon belül ez a második cikkünk egy lapozgatós könyvről, ami persze ferdítés, hiszen a Heading Out egy autós, narratív, roguelike kalandjáték akar lenni... aminek a lényegi része valójában egy lapozgatós könyvhöz hasonló rétegben nyer formát. Lássuk, mennyire váratlan élményként hatott a Saber gondozásában megjelent különleges csemege.

5 napja
2

Ian Livingstone - Az óriások árnyéka

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, ezúttal a sorozat atyjának, Ian Livingstone-nak új kötetével.

6 napja
3

God of War Ragnarök PC pletyka, Microsoft mobiljáték bolt - ez történt pénteken

Továbbá: Lightforge Games, Senua’s Saga: Hellblade II, Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba – Sweep the Board!, CI Games, Marathon, Eternal Threads, The Rogue Prince of Persia.

7 napja
25

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==