Factorio

kevinyCsángó Kornél2020.08.13. 12:27

Ha egy ideje követsz minket, jóeséllyel észrevetted, hogy szívügyünk a gaming világ minden izgalmas kimenetének bemutatása. Kiemelt figyelmet szentelünk a független fejlesztők munkáinak és most még messzebb merészkedünk: vendég szerzőnk, DefcoTheOne asztala az AAA játékok rajongói által radar alatt maradó, többnyire early access státuszban toporgó, de valamiért mégis figyelemre méltó alkotások csúcsragadozói. Korai Öröm alcímen futó, kísérleti adását tekinthetitek meg alant.

Mit lehet szeretni egy olyan játékban, ami gyakorlatilag arról szól, hogy nyersanyagokat feldolgozva újabb és újabb eszközöket gyártsunk magunknak, majd azokat az eszközöket felhasználva elérjük a végső célunkat? Ezt bármelyik Minecraft fantól meg tudod kérdezni, de jelen esetben én nem a Minecraft fa-ütlegelős, malaclovagolós nyalánkságairól szeretnék beszélni nektek, hanem a Factorio gyárépítős, falvédős, kapitalizmus szimulátorról.

Jelen esetben egy lakatlan, kietlen vidéken találod magad, és az a célod hogy a rendelkezésre álló nyersanyagokat felhasználva felépíts magadnak egy bázist és megvédd magad a vidék őshonos, nem épp vendégszerető lakóitól. Ez eddig valóban bármelyik “survival horror with crafting elements” leírása lehetne, de amiben a Factorio több mint a többi... ("több mint a többi", lol) az az, hogy a sok "grinding" és "crafting" nem általad történik, hanem az általad megtervezett gyáradban.

Hogy ezt hogy kell elképzelni? Talán ha leírok egy példát érthetőbb.

Van szened, és vasérced, már építettél egy kohót, ami az ércedből szépen vasat készít. Tök jó, de újra kell töltögetni, ezért a közeli szénbányádból a kohódhoz vezetsz egy futószalagot, hogy ne te rohangálj. Nagyszerű, de most meg elfogyott az érced, így abból a bányádból is odavezetsz egy másik szalagot. Nézd meg mit csináltál, annyi vasad van, hogy nem fér több a kohódba, ezért megnézed hogy mit tudsz gyártani a sok vasból: építesz egy fogaskerék üzemet, egy nyáklapokat gyártó üzemet, egy ilyen-olyan-amolyan üzemet, és azon kapod magad, hogy uránt dúsítasz az atomreaktorodnak, mert nem tudod elég árammal ellátni a lézertornyaidat, és már eltelt IRL 3 nap.

Szóval a játék azon alapul, hogy fejleszted a technológiádat, újabb és újabb szinteket érsz el, és egyre bonyolultabb lesz ezeket a szinteket elérni a technológiád előrehaladtával. Ahogy haladsz, a gyárad egyre nagyobb lesz, egyre többet, és többfélét termelsz, és egyre nagyobb nyomot hagysz magad után környezet szennyezés formájában. Emiatt, számolnod kell az őshonos élőlényekkel, akik nem veszik jó néven, hogy az ő földjükre merészkedtél. Itt jön számításba egy érdekes játékmechanikai elem: az ökolábnyomod. A lábnyom méretétől függően támadnak meg téged bogárszerű idegen lények, akik csak az otthonukat akarják megvédeni. Minél több füstöt, és szennyező anyagot bocsátasz ki, annál nagyobb és durvább támadásokat indítanak ellened, így a játék dilemma elé állít: használhatsz csak és kizárólag szenet arra hogy vizet forralva működtesd a gőzgépeidet, hogy áramot termelj (ezzel magadra haragítva a szörnyeket) vagy építhetsz napelem farmokat, amelyek nem árasztják el szmoggal a rágó szájszerves barátaidat (de nagyon sok nyersanyagot és időt emésztenek fel cserébe).

Valahol az aranyközépút jelenti azt, hogy elegendő áramot termelsz úgy ahogyan éppen sikerül, és még pont meg tudod védedni magadat és a gyáradat az idegenektől.

"A gép forog az alkotó pihen" milyen jól hangzik, de sajnos nem érzem át, mert az én gyáraim általában kesze-kusza, ide-oda ötletekből összerakott, és ellátásgondokkal küzdő részlegekből állnak, és mindig akad mit finomítani vagy építeni, az elején még könnyű jól olajozott, minimális felügyeletet igénylő, önműködő egységeket építeni, de ahogy közelítesz az endgame felé, ezt egyre nehezebb kivitelezni.

Ez a játék szépsége: rákényszerít arra, hogy gondolkozz és kénytelen vagy a problémamegoldó készségedre hagyatkozni. Garantálni tudom, hogy ha két-három embert leültetsz, hogy építsenek fel maguknak egy gyárat, majd megmutatod nekik egymás építményeit, el fog hangzani a "de jó ezt így is lehet?" vagy, "ez nekem eszembe sem jutott" mondat.

Olyan eszközöket ad a kezedbe a játék hogy teljesen önműködő, és programozható gyárakat tudsz építeni, ahol már a nyersanyagokat is menetrendhez kötött vonatok szállítják. De vannak, akik ennél is többet hoztak elő a Factorio-ból: ők a játékon belül különböző relékből, jeladókból, és lámpákból építettek egy fmw lejátszót, ami a Never Gonna Give You Up' -ot játssza Rick Astley-től újra és újra.

Tudjátok, sokféle játékossal találkozam már életemben. A kedvenc illetőm az volt, aki nehezményezte, hogy a Far Cry 3-ban a fűszálakon az árnyékok nem jelennek meg, és így nem tudja teljesértékűen kiélvezni a játékot és vissza is kérte a pénzét. Nos, ahogy öregszem, én is észreveszek magamon furcsa dolgokat. Lehet, hogy ezt a Factorio jelenséget egy fiatalabb énem nem értette volna, hogy mi tud ebben a játékban ennyire kikapcsolni és lekötni. Viszont azt tudom, hogy amikor fellőttem az első rakétámat, és végigsétáltam a gyáramon, látván a sok tervezés, kutatás, építés gyümölcsét, és a gondolat hogy "ezt én csináltam", elégedettséggel töltött el.

Nem, ezt a játékot kifejezetten nem ajánlom mindenkinek: van aki csak leülne elé, és várná hogy mikor kap rakétavetőt, és mikor lövöldözhet idegenekre. De olyan panaszt is hallottam, hogy valaki kézzel akart mindent megépíteni, azaz a kolléga a krafting asztalnál állt és bütykölt 30-40 percet, majd azt mondta ez neki túl repetatív, azaz pont az automatizálás maradt ki neki. Kell egy kis elvetemültség, hogy lásd a szépségét, és teljesen megértem, ha sok embert elijeszt akár a design, akár maga a koncepció. De mégis szép kis rajongótábort szerzett magának a játék pár év alatt amióta fejlesztik, és én, lelkesen várom az 1.0-s verziót velük.

A játék jelenlegi verziója 0.18, ami messze van még végleges változattól, de mégis egy hihetetlenül jól optimalizált és átgondolt kis program, ami képes óriási giga-gyárakat megjeleníteni akár egy régebbi rendszeren is. Számomra elképesztő továbbá, hogy a készítők nem tettek a játékba másolás védelmet, viszont multiplayerre és modok letöltésére csak a saját szervereikről van lehetőséged termékkulcsal és felhasználónévvel, így akárki lekalózkodhatja valamelyik online kölcsönzőből de teljesértéküen nem fogja tudni kiélvezni a játékot. Nekem ez azt súgja hogy a fejlesztők biztosak abban, hogy aki 'kipróbálja' az biztosan beleszeret és meg is veszi.

DefcoTheOne

Posztszkriptum: mire kikerült a cikkünk, szinte percre pontosan, a játék átváltott 1.0-ás változatra. Mi ez, ha nem boszorkányság?

A generáció igazolatlan hiányzói

A nyolcadik konzolgeneráció lezárása után úgy gondoltuk érdemes lehet óvatosan megemelni a szőnyeg szélét és megnézni mit sepert alá az elmúlt pár évben a videojáték-ipar! Jelentjük az igazolatlan hiányzókat!

4 órája
9

Game Pass: január második fele

Egyre csak gyülekező japán bűnözők, régóta várt pixelharcosok, kiváló vadnyugati stratégák és a nagy Series X|S exkluzív.

7 órája
4

Kingdoms of Amalur: Re-Reckoning Switchre is

A Switch tulajok újabb 100+ órás szerepjátékkal gazdagodnak. Mondjuk a jó hírt? Erre nem is kell sokat várniuk!

7 órája

The Shore: Lovecraft szörnyei, sorakozó!

Érj partot, járj mezítláb a fekete vulkáni homokban, élvezd a szellőt, majd nézz farkasszemet Dagonnal meg egy Shoggoth-tal!

23 órája
8

Buried In Ice: a Dolog elszabadul

Újra játékot ihletett Carpenter remekműve. A cél ezúttal is túlélni az idegen lényt!

24 órája
6

Így rajtol az Everspace 2 korai hozzáférése

Kellemes trailert kapott a gyönyörű űrshooter.

24 órája

Gamer365 Ünnep (Chicken Police (X))

Az ünnepi hangulat sokszorosan fokozott - elrajtolt a nextgen, jön a karácsony, és végül itt az évek óta várt Gamer365 Next. Masszív nyereményjátékkal készültünk!

1 napja
394

Apex Legends: a múlt aranya

Dupla újdonsággal szolgál a Stories from the Outlands friss epizódja.

1 napja
1

Hitman III

Pár napon belül újabb megbízatásokat kap kedvenc kopasz bérgyilkosunk. Itt az utolsó mozgókép az eligazítás előtt.

1 napja
3

The Pedestrian: konzolos megjelenés

Napra pontosan egy évvel a PC-s debütálása után PlayStation konzolokra költözik az egyedi 2.5D logikai platformer.

1 napja
3

S.T.A.L.K.E.R. 2: információ-morzsák

A rövid, de hangulatos kedvcsináló trailer után most néhány új információt osztott meg velünk a kijevi fejlesztőcsapat.

1 napja
7

Ghosts ‘n Goblins Resurrection

35 év után visszatér Arthur lovag, hogy folytassa izzasztó harcát zombikkal, csontvázakkal és a medvedisznóemberrel.

1 napja
7

Override 2: Super Mech League

Szeretjük a mechákat, szeretjük a kaidzsukat is, így magától értetődő lehet, hogy szeretjük az Override-ot is, amely sorozattá válva a második epizódnál tart jelenleg. Tesztlaborba vittük a lelkes folytatást.

1 napja

Heti megjelenések

Egy kopasz ügynök visszatér, azonban rajta kívül is akad néhány friss megjelenés a héten.

1 napja
4

Everspace 2

Küszöbön az Early Access verzió, ezért bekuncsorogtuk magunkat a most zajló zárt bétába. Nem bántuk meg, ugyanis félkész stádiuma ellenére is nagyon biztató a gyors űrlövöldék koronázatlan királyának örököse, az Everspace 2!

2 napja
5

Star Wars Battlefront 2: túl sok új játékos

Megfektette a Star Wars: Battlefront 2 szervereket az Epic Game Store irányából (ingyenjáték, hééé!) beözönlő játékosok hada - az EA sietve kompenzál.

2 napja
6

Cyberpunk: így csúszott félre minden

A Bloomberg húsz CDPR fejlesztőt keresett meg, hogy kiderítsék: mi csúszott félre a Cyberpunk 2077 fejlesztése során? Válaszok következnek.

3 napja
30

Nyüzsgős traileren a Persona 5 Strikers

Minden fókusz az akción - ilyen lesz az Atlus új őrülete.

3 napja

Scott Pilgrim visszatért, baby!

Ráadásul nem akármilyen gyűjtői jön Brian Lee O'Malley képregényének játékfeldolgozása, izé, annak is a remaster kiadása mellé.

3 napja
7

Squadron 51: lődd a csészealjat!

Végre egy játék, ami a régi idők zsé kategóriás sci-fi filmjeit parodizálja!

3 napja
11