[Teszt] Neighbours back From Hell

Neighbours back From Hell

ne5hVáradi Dániel2020.10.27. 18:30

A 2000-es évek elejének egyik meghatározó játéka volt számomra a Pokoli Szomszédok. A JoWood Vienna játékát még a nagy slágernek számító EVM (Ezt Vedd Meg) plecsnivel ellátott filléres címek között találtam meg és valamilyen oknál fogva leragadtam mellette. Nem tudom megmondani, hogy a magyar kezelőfelület vagy a más nyomorára épített játékmenet (a ránk jellemző dögöljön meg a szomszéd tehene effekt) miatt, de kismilliószor végigjátszottam az első felvonást. A későbbi epizódok már nem rántottak be ugyanakkora mértékben, de az első rész pályáira a mai napig emlékszem.

Ezért is volt meglepő, hogy a rég elfeledett IP-k megmentője, a THQ Nordic több mint 15 év után előhúzta Woody-t és utálatos szomszédját a fiókból és a klasszikus első részhez hozzácsapva a második epizódot, egy duplapakkban egy újabb körre küldte őket. A nosztalgia erejével felvértezve pedig kaptam az alkalmon, hogy megnézzem, hogyan teljesítenek konzolon az ismerős pályák.

Nos, meglehetősen felemás élményekkel gazdagodtam a Neighbours back From Hell-lel eltöltött idő során. Az újrakiadás leginkább az első rész esetében eszközölt néhány változtatást, melyek nem mindegyike nyerte el a tetszésemet. Az első és legfájóbb, hogy az eredetivel ellentétben a remaster 3-mal kevesebb pályát tartalmaz az első részből. Hogy ezek kihagyása mögött pontosan milyen döntés áll, azt nehéz megmondani, bár gyanítom, hogy köze lehet ahhoz, hogy az ominózus pályákon állatok is részesei lesznek néhány tréfának, ez pedig lehet, hogy néhány érzékenyebb egyént zavart (bár véleményem szerint ezek azért távol állnak az állatkínzástól).

Hasonlóan érthetetlen húzásnak tartottam, hogy bizonyos tréfák előkészületeinél egy apró minijáték során kell összeszednünk a hozzájuk szükséges tárgyakat, valamint hogy az egyes trükkök megvalósításánál száműzték a hozzájuk tartozó vizuális visszajelzést, azaz a teljesítési százalékot jelző ábrát. Ez csak azért zavaró, mert néhány tréfa több időt vesz igénybe, ennek hiányában pedig könnyű beleszaladni néhány pofonba. Ugyancsak számomra érthetetlen okokból megváltoztattak néhányat a megvalósítható trükkökből, így aki hozzám hasonlóan emlékezetből akarja megcsinálni a pályákat, annak készülnie kell néhány nem várt újdonságra.

A változtatások egy részére valószínűleg a két rész egységesítése miatt került sor, lévén mindkét epizód esetében azonos kezelőfelülettel találkozunk, ami leginkább a második rész eredeti megoldásait tükrözi, az első részre jellemző százalékos értékelést a folytatás talléros rendszere váltotta. Ezen felül a PC-s point-and-click irányítást konzolon a könnyebben kezelhető analógos navigáció váltotta, ami Woody terelgetésénél valóban jól jön, a tréfák esetében viszont nem teljesít ennyire kimagaslóan. Sok esetben ha túl közel állunk egy tárgyhoz, a játék nem érzékeli, hogy mit is szeretnénk vele csinálni, ezért előfordul, hogy a pálya egy-egy pontján kell fel-alá tipródnunk, mint a szaró galambnak, mire sikerül elővarázsolni a kívánt cselekvést.

Technikai oldalról a remaster nem dönti ki a ház oldalát, néhány részletesebb textúra mellett jobb animációkat kapunk, de drasztikusan nagy változásra nem kell számítani az eredeti változatokhoz képest. A második rész esetében a hátterek kaptak élesebb képeket, de megkockáztatom, hogy néhány pálya esetében jobban néz ki az eredeti anyag. A hangok tekintetében nem történt ilyen mértékű változtatás, a szomszéd ikonikus hörgése továbbra is megmaradt, ahogy a kötelező alákevert röhögések is, az pedig külön dicséretes, hogy a lokalizáció is megmaradt.

A Neighbours back From Hell tipikusan olyan újrakiadás, melynél a nosztalgia hathatós rásegítése nélkül könnyen csalódhat az ember. Aki konzolon most találkozik vele először, annak az egyszerű játékmenet és a kicsit sutácska irányítás szegheti kedvét, PC-n pedig könnyűszerrel beszerezhető az eredeti, nem megnyirbált kiadás, így jobban megéri inkább azt beszerezni. Aki hozzám hasonlóan kedves emlékeket táplál a klasszikus részekhez, annak okozhat örömteli pillanatokat, de a múltba révedés nélkül sokkal kevesebbet nyújt.

***Neighbours back From Hell

Platform: PlayStation 4 (tesztelt), Xbox One, Switch, PC

Kiadó: HandyGames | Fejlesztő: Farbworks, THQ Nordic

Megjelenés: 2020.10.08. | Ár: 14.99 USD***

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

5 órája
1

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

13 órája
9

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

1 napja
13

Heti megjelenések

2 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

2 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

3 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

4 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

5 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

6 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

6 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

6 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

6 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

7 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

7 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

7 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

8 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

9 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

9 napja
21

Heti megjelenések

9 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

2024.04.13.
14

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==