Sackboy: A Big Adventure

ne5hVáradi Dániel2020.11.25. 17:00

Könnyed platformer és party játék kicsiknek és nagyoknak. Ez lehet az első gondolatunk, ami a Sackboy: A Big Adventure indítása után megfogalmazódik bennünk és igazunk is van. De csak részben. Sackboy új kalandja ugyanis valóban egy ízig-vérig platformer, melyet akár többedmagunkkal is élvezhetünk, a maximalizmusra vágyóknak azonban egy teljesen más arcát tudja mutatni. Amikor már nem feltétlenül örömünkben húzódik mosolyra a szánk.

Történetünk szerint a zsákfigurák békésen tengetik gondtalan napjaikat, amikor is megjelenik Vex, akinek feltett szándéka, hogy a kreativitással és álmokkal teli vidéket a rémálmok földjévé változtassa. Természetesen Sackboy-ra hárul a feladat, hogy ebben megállítsa, ehhez pedig különböző világokat kell bejárnia, hogy az ott található gömböket összegyűjtve véget vessen Vex gonosz tervének.

A felütés tehát kellően komolytalan, ahhoz azonban elég, hogy a játékban található 5 világ pályáit keresztül-kasul be akarjuk járni és a rajtuk található összes opcionális kihívást teljesítsük. Mert ezekből bizony akad bőven. Miközben ugyanis a Vex legyőzéséhez szükséges gömböket halmozzuk, minden pályán lehetőségünk van pontokat is gyűjteni, melyek aztán a végelszámolásnál adhatnak nekünk különböző jutalmakat. Hogy pontosan miket? Fizetőeszközként szolgáló csengettyűket és új kosztümöket. Új ruhadarabokhoz a pályákon elszórtan is hozzájuthatunk vagy kellő számú csengő birtokában a játékban található boltban is vásárolhatunk új hacukákat. Ezek egyike sem rendelkezik semmilyen játékbeli bónusszal, mindössze lehetőséget ad rá, hogy teljesen a kedvünkre szabhassuk Sackboy kinézetét.

Szerencsére Sumo Digitalék nem bonyolították túl a rendelkezésünkre álló mozdulatokat, így Sackboy arzenálja kimerül az ugrásban, bukfencben és ütésben. Az előrehaladásunk során az egyes világokban kaphatunk egy-egy új felszerelést, mint a bumeráng vagy a légcipő, de ezek is főleg adott alkalmakkor kerülnek bevetésre és nem folyamatosan állnak a rendelkezésünkre. Ami elsősorban azért jön jól, mert így a pályák sosem fognak túlcsordulni a lehetőségektől és ezzel együtt a kihívástól. Emiatt azt is mondhatnánk, hogy a nehézségi ív folyamatos és a kezdeti betanító szakasz után egy egészséges szintet vesz fel. Ez azonban nem teljesen igaz, akadnak ugyanis olyan pályák, ahol az előrejutás kulcsát egy mozgó platformról való fel-le ugrálás adja, miközben figyelnünk kell a begyűjtésre váró gömbökre, a többi elrejtett tárgyra, az ellenfelekre és természetesen a pontszámlálóra is. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy a Big Adventure is a kötött kamerát alkalmaz a pályákon, akkor könnyű kitalálni, hogy ezeken a "sietősebb" felvonásokon bizony többször fogunk elbukni. Már csak azért is, mert a korlátozott látási szög mellett az ilyen esetekben felmerülő térérzékelés is csalóka tud lenni néha, ami ahhoz vezethet, hogy a legutolsó ellenőrzőpontra kerülünk vissza.

A fenti nehézségek igazán akkor fogják érzékeltetni a hatásukat, ha rászánjuk magunkat, hogy minden pályát teljesen ki akarunk maxolni Ilyenkor a rejtett gömbök mellett a szintén megbújó kosztümdarabokra is vadásznunk kell, tovább ne csak a pontszámunkra kell figyelni, hanem arra is, hogy a teljes pályát életvesztés nélkül abszolváljuk. A fejlesztők nagylelkűségének hála azonban ezen tennivalókat nem egy nekifutásra kell teljesítenünk, sőt, a játék már menet közben is regisztrálja, ha egy gömböt vagy ruhadarabot már megszereztünk, így ha esetleg el is buknánk a pályát, ezeket nem kell újra felszednünk. Azt viszont fontos szem előtt tartani, hogy a pályák végi pontértékhez ezek is hozzáadnak, így az arany serleg megszerzéséhez indokolt lehet azokat a cuccokat is újra felszedni, amik már a birtokunkban vannak.

A játék legnagyobb kihívásáról meg nem ejtettem szót, ezek ugyanis a Knitted Knight Trialok. A történet előrehaladtával Sackboy-nak lehetősége van részt venni a lovagok próbatételén, ehhez azonban először a pályákon található kihívásokat kell összegyűjtenie. A Trialok mindegyike egy, a játékban található valamilyen akadályt állít a középpontba, nekünk pedig a lehető legrövidebb idő alatt kell végigérnünk ezeken a pályákon. Ha pedig ezeket is sikerrel vesszük, akkor még mindig előttünk áll a sztori végén megnyíló utolsó világ, ahol minden addig elsajátított trükkünket be kell vetni, ha győzedelmeskedni akarunk.

A fejlesztők gondoltak arra is, hogy a Big Adventure pályáit ne csak egyedül teljesíthessük, hanem akár 4 fős co-op keretében is. Sőt, vannak kifejezetten olyan pályák, amik a csapatmunkára helyezik a hangsúlyt, ezeket egyedül el sem tudjuk indítani, mivel a rajtuk található összes feladat valamilyen szintű csapatmunkára épít. Bár hasznos tud lenni a segítség, célszerű szem előtt tartani, hogy bizonyos pályákat könnyebb lehet egyedül teljesíteni, valamint hogy ha többedmagunkkal vágunk neki, akkor egymás elől szedjük a pontokat, ami egy baráti versengésre is okot tud adni. Sajnálatos módon az online multiplayer még nem elérhető a játékhoz, ezt egy későbbi ingyenes frissítés fogja tartalmazni, de a lokális multi már az első naptól a rendelkezésünkre áll.

A Big Adventure látványvilága erősen épít a LitteBigPlanet alapjaira, illetve a különböző kartonlapos környezeti elemek miatt tetten érhető benne egy kis Tearaway-es behatás. Ami viszont a játék legerősebb elemének számít és minden pillanatban tökéletesen teljesít, az a zenei szekció. Minden pálya aláfestő üteme egytől-egyig telitalálat, nem egyszer képesek feledtetni az esetleges frusztrációt, amikor egy szakaszt sokadjára kell újrakezdenünk. A koronát pedig azok a pályák teszik fel, ahol minden elem a zene ritmusára mozdul, ráadásul ezek között találunk olyanokat is, amik ismertebb slágerek licencelt felhasználásai vagy ügyes feldolgozásai. De a teljesen eredeti betéteknek sem kell szégyenkezniük az előbbiek mellett.

A Sackboy: A Big Adventure le sem tagadhatná, hogy honnan vette az ötleteit, azonban sikerült ezeket úgy tálalnia, hogy ne vádoljuk azzal, hogy csak másokat majmol. A Sumo Digital ügyesen ültette át a Sony kabaláját a 3D platformer műfajba, valamint gondoskodtak arról is, hogy a játék egyedül és csapatban is élvezetes és szórakoztató legyen, aki pedig mindent ki akar préselni belőle, az garantáltan hosszú időre elfoglalhatja magát.

Humankind: avatárok és MI-k

A PC-s grand stratégia részleteiről fed fel friss dolgokat a legújabb fejlesztői napló.

2 órája

Games with Gold: februári kínálat

Egy egészen kellemes kínálat. Egy egészen kellemetlen áremelés mellé. Egy biztos: nem most válik ingyenessé a GOLD szolgáltatás. Sőt.

9 órája
15

The Medium: 9 rejtélyes furcsaság

Ha a Maw hátborzongató jelenlétét nem is érezzük egyelőre a hátunk mögött, a marketing anyagok elől már most sincs menekvés.

15 órája
2

Olija: történet a pixelek mögött

A Devolver Digital egy pixelart gyöngyszemet csapott le a Sony indie részlegének kezéről? Pár nap múlva kiderül!

17 órája
5

Sherlock Holmes: Chapter One

Hey, Detektívek! Csak egy tipp: a Frogwares hangulatos videó formájában válaszolja meg az eddig felmerült kérdéseiteket.

17 órája
1

Resident Evil Showcase

Nézzük csak: Resident Evil Village kedvcsináló. Előző generációs verziók. Megjelenési dátum. Gameplay villanások. Na meg exkluzív próbakör!

1 napja
44

Destruction AllStars: bemutatkozik a mezőny

Hősök. Ikonok. Legendák. A bajnokság résztvevőit az egész világ ismeri, szóval ideje, hogy mi is vessünk egy pillantást a színes társaságra.

1 napja
7

Apex Legends: komolytalan őrület

Kirobbanó előzetesen az új szezon.

1 napja
1

Team Ninja: tervek a jövőre

Lehetséges Nioh folytatás, Ninja Gaiden hírek, open world játék. Ezek vannak a stúdió tarsolyában.

1 napja
1

Odabenn: a magyar hangjátéksorozat

A hatvanas/hetvenes évek klasszikus rádiójátékait idézi meg modern köntösben az új magyar kezdeményezés. Hallgassatok bele!

1 napja
2

Új játékokon dolgozik a Valve

De hogy pontosan miken, arról természetesen most sem tudtunk meg részleteket.

1 napja
15

Curse of the Dead Gods: konzolos megjelenés

Unod a görög isteneket? Itt az új roguelike kaland egy folyton változó sötét templommal, csapdákkal és szörnyekkel.

1 napja
2

Encodya: euro point and click Neo Berlinben

Cyberpunk stílus, egy árva kislány és egy robot - vajon mi kerekedik ki ebből?

2 napja

Norco: új kaland a Raw Fury-nál

Furcsa sci-fi kalandjáték, bizarr, ámde méregerős hangulattal. Éljen a dolgok különös mivolta!

2 napja

A The Medium: Marianne képességei

A Bloober Team legújabb horrorjátékának különleges képességekkel rendelkező főhősnője megmutatja mire is képes. A PC-s hardverigényről is be tudunk számolni

2 napja
12

Atomic Heart: RTX bemutató

Látványos RTX és DLSS erődemonstráció a Mundfish és az NVIDIA együttműködésének hála. Megjelenési dátum mondjuk továbbra sincs.

2 napja

Project: MARA és a realizmus hajszolása

A Ninja Theory videónapló sorozatának harmadik felvonása a kísérleti projekt mögött megbújó technológiával foglalkozik.

2 napja
1

Curved Space: bejelentés

Egy klasszikus formula újragondolása. Avagy old-school twin-stick lövölde készül egy kanadai házaspár otthonában.

2 napja

Balan Wonderworld: érkezik a demo!

Alig egy hét múlva masszív főpróbát tart a Sonic the Hedgehog alkotóinak színes társulata. Lássuk mi vár minket a függöny mögött!

2 napja
2

A Generáció Igazolatlan Hiányzói

A nyolcadik konzolgeneráció lezárása után úgy gondoltuk érdemes lehet óvatosan megemelni a szőnyeg szélét és megnézni mit sepert alá az elmúlt pár évben a videojáték-ipar! Jelentjük az igazolatlan hiányzókat!

3 napja
32