[Teszt] Bayonetta 3

Bayonetta 3

kevinyCsángó Kornél2022.11.15. 01:06

Bayonettának valahogy sose volt könnyű dolga, amikor arról volt szó, hogy felszínre kéne buggyannia. Az első rész mérsékelt sikerét követően a SEGA jótékonyan elkaszálta a folytatást, melyet végül a Nintendo mentett meg, hogy az alaposan szétbukott gépük egyik ékköve lehessen. A harmadik részt pedig 2017-ben mutatták be, hogy aztán utána 5 évig altathassák vele a nagyérdeműt. Mivel manapság a minőségi hack & slash játékok száma alaposan megcsappanni látszik, úgy vetődtünk rá a szexi boszorkára, mint a gyöngytyúk a cukrozott ... khm.

Egy barátom szokta mondani (kis túlzással) hogy a “nagyon japán” játékok (többnyire) az extravagáns csihi-puhiról szólnak, melyeknek a végén megölöd Istent. Bayonetta pedig már kétszer megtette ezt - mind Jubileus, a teremtő és Aesir, a káosz ura megszívta a vele való találkozást - harmadszorra egészen különleges felállással találja magát szemben. Egy önmagát csak Szingularitásnak nevező nagyhatalmú lény egyesével foglalja el és rombolja le a párhuzamos univerzumok világait, Bayonetta pedig csak úgy mentheti meg tőle kicsiny multiverzum-szegletét, ha különféle paralel univerzumokból összegyűjti az úgynevezett Káosz Fogaskerekeit, ezek által visszautazik az Alfaverzumba és gyökerénél kezeli a problémát. Ezúttal viszont nem lesz egyedül: régi barátja, Jeanne és egy fiatal umbra, Viola is segíti ebben a kissé hajmeresztő utazásban.

Természetesen, mint ahogy ezt a Platinum Games-től már megszokhattuk, főszerepben a villámgyors, stílusos, ezerféleképp játszható harcé a főszerep, és Bayonetta pedig ezen a téren hozza a megszokott formuláját. Ezen felül nagy hangsúly helyeződik a megidézhető démonokra, akik ezúttal nem csupán a harcok végi látványos kivégzésekért felelősek, hanem a harcok közben is megidézhetőek. Ilyenkor a démon irányítását magunkhoz vesszük, miközben Bayonetta csupán egy rituális táncot lejtve igyekszik biztosítani, hogy a kontroll nálunk is maradjon. Most akár azt is gondolhatnád: mi értelme akkor kombózni, megidézem Gommorah-t vagy Lady Butterfly-t, azok jól rendet csapnak, te meg csak egy sört kérsz. Node azért ez nem ennyire egyszerű: a démon addig szolgál, amíg el nem fogy a mana csíkja (vagy ki nem nyírják - ilyen is van) vagy ameddig Bayonettát egy jóízű pofánrúgással meg nem zavarják a tánci közben, szóval a játékmenet e tekintetben balanszban van.

És hát természetesen nem lenne Platinum Games játék, ha nem lenne dugig a játékmenetre nagy hatást gyakorló variációk halmazával, megidézhető démonokkal, fegyverekkel, melyek mind-mind különféle megközelítést igényelnek. Máshogy bánsz a pisztolyokkal és egész másként egy méretes buzogánnyal, más tempó, másak a kombók, minden egyes variáns új tanulást igényel, ha valóban szépen, stílusosan akarod játszani a játékot. Tényleg bátran állíthatom: nagyon rendesen meg van pakolva a produktum tartalommal, erre nem lehet panasz.

Csakhát van egy közismert mondás, hogy a kevesebb néha több, és sajnos azt kell mondjam: Béláink a Platinum Games-nél ezúttal kissé túltolták a kocsmát. Nem is Bayonettával van a gond: az ő mozgáskultúrájának alapjait még Hideki Kamiya tette le bő 10 éve és ezek azóta is szilárdan állnak a lábukon. A gond azzal van hogy csupán a játékidő kétharmadában játszunk kedvenc boszorkánkkal, a hátralevő időn osztozkodik Jeanne és Viola - természetesen teljesen eltérő mozgásokkal és fícsörökkel. És hát persze szépen felváltva, aminek az eredménye, hogy a játékmenet eléggé inkonzisztens. Viola például jól időzített védekezéssel tudja előhozni a Witch time-ot (ez a játékmechanika egyik központi eleme, ilyenkor belassul az idő és lehetőséged van biztonságosan (értsd: kóbor pofonoktól nem tartva) szétbüntetni az ellenséget) - és mivel nekem a parry sose ment annyira, a Violás részeken rendre alulteljesítettem. Jeanne kis különszáma, a Szupertitkos Ügynök Jeanne™ pedig egy visszatérő 2D lopakodós etap, ami szegényem nagyon esetlen - csakúgy mint a minijátékok nagy része.

A rossz szájízt tetézi, hogy a látvány a korai Xbox 360 időket idézi. Bár vannak a multiverzumnak olyan szegmensei, melyek nem annyira vészesek, némelyek viszont igencsak - gondolok itt a “jelenkor” urbánus környezetére főként. Ami a leginkább bántja a szemem, az az “átlátszóság” megoldása, azaz, hogy az alpha blending-et (ez esetben az átlátszó poligonok valóban átlátszóak) dithering-re (itt pedig csupán a texturák egy részét rendereli le az engine “pöttyökben”) cserélték - és emiatt képes sok helyen valami elképesztően ocsmány képeket elénk hányni a program. Értem én: a Switch erősen limitált hardver és hogy ez a játék jól fusson rajta, minden “spórolós” trükköt be kell vetni, de végeredmény szempontjából sajnos nem mentség. Ha például egy bazi nagy szörny elé be találunk táncolni, akkor konkrétan az egész képernyőn mást se látunk, mint dithering pöttyöket, ami sem látvány, sem a pontos bevitelek szempontjából nem hasznos. Az “operatőr” pedig minderre még rá tud tenni egy lapáttal: no akkor tényleg van, hogy semmit nem látsz és akkor aztán van baj.

Másrészt nemeziseink pofázmánya, egykaptafa dizájnja is hagy bőven kivetnivalót: legtöbbjük olyan, mintha a Resident Evil Revelations támadó-vizihulláit hasznosították volna újra a grafikusok. Mintha ezen a téren kifogyott volna a Team Little Angels az ötletekből.

Eltekintve a fentiektől azért még mindig úgy gondolom, hogy a Bayonetta 3 egy jó játék. Nem az a fenomenális agylerobbantó csoda, amit az első rész tudott, nem az a tükörre polírozott jeles folytatás, amit a második rész kínált, szimplán egy jó játék, jó és kevésbé jó ötletekkel, végeredményt tekintve itt-ott felemás kivitelezéssel. Ha nem kapsz szemrákot a tizenéves látványtól és ha tudsz olvasni a dithering pöttyök között, azt mondom: ezt a csajt érdemes elvinni egy harmadik menetre is.

Pontosan
7
Platform: Switch
Kiadó: Nintendo/SEGA | Fejlesztő: Platinum Games
Megjelenés: 2022. október 28. | Ár: Kb. 20000 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Men of war II – elhamarkodott háború

A Best Way elhozta a Men of War sorozat új részét, ami kicsit csúszott is, a közelmúlt történései miatt, hiszen a cég székhelye Ukrajnában van, ahol most is harcok dúlnak. De talán még így is korán adták ki a folytatást…

7 órája

Új Sony platform, szivárog a Deadlock - ez történt szerdán

Továbbá: Rise of the Ronin, Arrowhead Studios, Dragon Ball Xenoverse 2.

8 órája
4

Elden Ring DLC sztori trailer, Downward Enhanced bejelentés – ez történt kedden

Továbbá: Kingmakers, Drill Core, RAWMEN, Train Valley World, Vanillaware, The Last Alchemist.

1 napja
10

System Shock Remake - kiberanyu karmai között!

A tavalyi megjelenést egy friss kiadvány követi - a konzolos System Shock Remake érkezésével visszatértünk a Citadel Station-re, hogy ismét elkenjük Shodan száját (ehm). Teszt következik!

2 napja
2

Bővül a Larian Studios, költözik a V Rising – ez történt hétfőn

Továbbá: Stellar Blade, Senua's Saga: Hellblade II, Inazuma Eleven: Victory Road, NeoSprint, tinyBuild Connect 2024, Life by You, Black Myth: Wukong.

2 napja
6

Moses & Plato: Last Train to Clawville

A World of Wilderness újra bővül, ám a Chicken Police helyett két másik detektív is a rivaldafénybe szeretne kerülni. Megnéztük a Moses & Plato: Last Train to Clawville Steam demóját!

3 napja

Heti megjelenések

3 napja
6

Total War: WARHAMMER III - Thrones of Decay

Ismét triplázik a Total War: WARHAMMER III, de most kicsit másképp. Vajon jóvá tudja tenni a közelmúlt DLC ballépéseit? Lássuk!

3 napja
2

Crow Country - varjúdombi rémmesék

"Hát ismét beléptél a túlélő-horror világába. Sok szerencsét!" - Resident Evil, 1996.

5 napja
1

Xbox Game Pass-cím lehet az új Call of Duty – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, The Glass Staircase, College Football 25, Isles of Sea and Sky, Cygames Singapore.

5 napja
2

GTA VI megjelenés, új Activision Studio az Elsewhere képében - ez történt csütörtökön

Továbbá: Roll7, Intercept Games, Xbox Proteus Controller, GreedFall II: The Dying World, Shield Strike, Phoenix Labs, Pinball FX, Horizon Chase 2, XDefiant.

6 napja
2

Buckshot Roulette - pofád leszakad!

Az egyik friss tavaszi virális csapást (sic!) a Buckshot Roulette lőtte bele a világ arcába, pedig a Mike Klubnika által fejlesztett indie szösszenet már 2023 év végén elérhető volt az Itch.io felületén. A Steam verzióval játszva egyértelművé vált - erről a játékról írni kell. Viszont egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy valódi értékről beszélünk-e.

6 napja
1

EDGE #398 pontszámok

Instant klasszikusok közé lépő független fejlesztések és néhány alacsony pontszámmal lenyomott AAA cím a brit magazinban.

7 napja
7

Sand Land

A Sand Land ugyan nem váltja meg a világot (a sajátján kívül persze), mégis azon kaptam magam, hogy észrevétlenül repülnek vele az órák. Kiporoltuk a homokot a szánkból és elmondjuk hogy mi a véleményünk Toriyama mester utolsó (?) kollaborációjáról.

7 napja
3

Assassin's Creed Shadows leleplezés, új játék a NieR alkotóitól – ez történt szerdán

Továbbá: PlayStation Plus, The Division Heartland, F1 Manager 24, Enotria: The Last Song, Sword of the Necromancer: Resurrection, Future Games Show.

7 napja
41

PlayStation Game Catalog: a májusi felhozatal

Red Dead Redemption 2. Deceive Inc. Crime Boss: Rockay City. Cat Quest I-II. Csöndes hónap társul a megszokottnál lényegesen több távozó mellé.

7 napja
3

MADiSON VR

A népszerű argentin pszichológiai horror két évvel a megjelenése után VR platformokra költözött, nekünk pedig minden bátorságunkra szükségünk volt, hogy a fejünkön tartsuk a headsetet. TESZT!

8 napja
2

Bemutatkozott a SteelSeries legújabb gaming headsetje, az Arctis Nova 5

Az új Nova 5 Companion App több mint 100 féle hangprofillal segíti a minél jobb hangzást.

8 napja
3

Sony évértékelő, Dead by Daylight bejelentések - ez történt kedden

Továbbá: ALZARA Radiant Heroes, What the Fog, The Casting of Frank Stone, Midsummer Studios, Albatroz.

8 napja

Dread Delusion – Morrowind rémálomföldén

Még szerencse, hogy az indie csapatok jóval bevállalósabbak az átlagnál, és nem restek bedobni játékosaikat a mélyvízbe, ahogy azt a korai hozzáférésből mostanában kilépő Dread Delusion példája is jól mutatja. Teszteltük a nagyon furcsa kinézettel bíró szerepjátékot.

8 napja
3

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==