[Teszt] Astor: Blade of the Monolith

Astor: Blade of the Monolith

fcsabaFarkas Csaba2024.06.13. 12:00

Bármelyik elemét is nézzük, az Astor igencsak attraktív és csalogató képet sugároz magáról. A figurák jellegzetesek és megkapóak, a környezet és az art style mesébe illő, a leírásban hangoztatott akció-rpg műfaj pedig az élvezetes harcok, illetve egy jól felépített fejlődési rendszer ígéretét hordozza. Valóban csábítóan hangzik, de vizsgáljuk meg behatóbban, hogy mi is lapul a maszk mögött.

Helyszínünk a Gliese planéta, mely változatos tájaknak és biomoknak ad otthont, a vidéket pedig egy ősi faj, a diokek népesíti be. Nyilván a gonosz erők is gyülekeznek, hiszen a goromba hiltsikek egyre többeket sanyargatnak, de az ifjú Astornak nemcsak az lesz a dolga, hogy szétcsapjon az ördögfajzatok között, hanem hogy rátaláljon a diokekek alkotójára, akiket több ezer éve senki sem látott. A történet leginkább a feliratozott dialógusokban bontakozik ki (néha egy narrátor is megjelenik), Astor viszont szavak nélkül veszi ki a részét a párbeszédekből, mondandóját ugyanis sohasem jelenítik meg - legalább nem lesznek útban holmi előre megírt mondatok (ki tudja, lehet, hogy valakinek ez kell a teljes beleéléshez). A premissza alapján már sejthetjük, hogy érzelmi hullámvasútra nemigen kell felkészülnünk, bár esetenként felütheti a fejét néhány fordulat, ami a maga léptékében szívszorító és azonosulható pillanatokkal is járhat. Ettől függetlenül a lelki átszellemülést mégis inkább az elragadó tájak, a térképek beutazása, valamint az ehhez járó zenei aláfestés jelenthetik.

Szó se róla, amikor először kijutunk a szabadba, a fejlesztők impozáns és hangulatos környezetet raknak elénk. Kár, hogy ez az összkép nem marad egységes színvonalú, bizonyos terepek például sokkal kopárabbak és üresebbek, a vizualitás tekintetében tehát vegyes impressziókat szereztem. A mutatósabb és kevésbé izgalmas helyszínek folyamatosan váltják egymást, ez pedig a térképek benépesítésére is vonatkozik: míg az egyes települések hemzsegnek az érdekes kis lényecskéktől (legyenek azok maszkokat viselő diokekek, vagy épp elbűvölő gólemek), a felfedezés nagy részében jóformán csak a hiltsikek hordáival fogunk összefutni. A kis közösségek és az útitársak viszont elég karaktert és jellegzetességet adnak a bemutatott világnak - ha személyiségben nem is annyira, de megjelenésükben mindenképp. Ez a felismerhetőség sokat számít a kötődés kialakulásában, hiszen pont ez az a markáns ismertetőjegy, amit a Bang-On Balls: Chronicles esetében például hiányoltam.

Bár bizonyos pontokon a játék a nyitottság érzetét kelti, nem fogunk elveszni a tennivalók sűrűjében. Itt-ott mellékküldetésekbe is belefuthatunk, de mivel a történeti motiváció elég halvány, a jutalmazás pedig kimerül a még több valuta bezsebelésében (amiből amúgy sem fogunk hiányt szenvedni), egy idő után eljutottam arra a pontra, hogy szegény diokekek hiába várták a megmentő Astort, segélykiáltásuk süket fülekre talált. A bejárható területek kiterjedtebbek, mintha egyszerű csőben mozognánk, egy idő után pedig visszaugorhatunk az egyes pályákra, hogy összeszedjük a hátrahagyott cuccokat. A fizetőeszközként használható holmikon túl fejlesztésekre is bukkanhattunk, melyek az életerőt, a staminát vagy épp a spirit-csúszkát növelik, arénakihívások teljesítésével pedig új harci képességekre (constructsokra) tehetünk szert (ezek az események mondjuk mindig útba esnek, amikor haladunk a sztorival). Jóllehet, a térképen már látni fogjuk, hogy mit lehetne még begyűjteni, és hogy érdemes-e újabb köröket futni, sajnos legtöbb esetben azt tapasztaltam, hogy az extra bóklászás többnyire nem fizetődik ki - sem élményben, sem pedig továbbhaladásban.

A maximalista hozzáállást, a proaktív energiabefektetést leginkább a játék nehézsége töri le. Mivel normál fokozaton semmilyen kihívással nem találkoztam, hosszú ideje először fordult elő, hogy a nehézséget inkább hardra állítottam. Pedig a harci fejlesztések elég jó struktúrát kaptak: a négyféle fegyvert fokozatosan kapjuk meg, azokat pedig egyenként erősíthetjük, illetve mindegyiknél változatos kombókat alkalmazhatunk. A fejlesztések kellőképpen változatosak, ugyanakkor nem lépik át az átláthatóság és az őrült mikromenedzsment határát. Az új képességek és combo finisherek kipróbálása viszont hamar elveszíti vonzerejét, a nehézség mellett ugyanis a kevés számú ellenfél, illetve a harcok egysíkúsága, repetitív jellege sem ösztönöz arra, hogy a végletekig kicsiszoljuk az Astorban rejlő kvalitásokat. Ugyanez a felfedezésre is igaz: a játék egyszerűen nem hagyja, hogy önmagunktól találjunk rá az átléphető falakra, hiszen amint megközelítünk egy rejtett helyiséget, a kezelőfelület minden alkalommal felvillan, hogy használjuk Astor ide vonatkozó képességét.

Egy idő után azon kaptam magam, hogy hiába szereztem meg többféle fegyvert is, változatlanul a kardot suhogtatom, ami a játék eleje óta Astornál van (még akkor is, ha a többi fegyvert is tisztességesen feltuningoltam). Mintha a fejlesztők adresszálták volna ennek az eshetőségét, vannak ugyanis olyan pályaelemek, illetve olyan bossok, akiknél kötelező másik harcnemre váltani (csakúgy, mint pl. a God of Warban). A harcrendszeren egyébként látszik, hogy átgondolt alapokon nyugszik, a gyakorlatban viszont sokszor előfordul, hogy nem minden működik gördülékenyen. Az ellenfelek lockolása például nagyon esetleges, a legtöbb esetben sikertelenül próbálkozom (rosszabb esetben a kamera is megbolondul), ebből kifolyólag úgy alakult, hogy ösztönszerűen le is szoktam ennek alkalmazásáról (így persze előfordul, hogy nem jó helyre mennek az ütések). Itt mondjuk jól jön, hogy a játék megengedő, és közel sem okoz kilátástalan helyzeteket, hogyha nem jelöljük ki az ellenfeleket, viszont mégiscsak jó lenne, ha nem maradna kihasználatlanul ez a funkció, ahogyan az is megvalósításért ordít, hogy pókháton lovagolva is harcba bocsátkozhassunk.

Elképzelhető, hogy az Astor az egészen fiatalokat is meg szeretné szólítani, a nehézség pedig ennek megfelelően lett belőve. Akárhogy is, a gyakorlott játékosoknak egyből a hard fokozatot javaslom. A 15-20 órás játékidő nagyrészt ugyanolyan ellenfelek csapkodásából fog állni, a változatlan combat music pedig még inkább próbára teszi majd a monotonitástűrésünket. Akik viszont kitartóak, és nem akasztják szögre kardjukat, ők lenyűgöző tájakban és tisztességes világépítésben lelhetik örömüket, vizuális értelemben mindenképpen. Úgy érzem, hogy a fejlesztők nem szenvedtek hiányt lelkesedésből (valamint jóízlésből és megfelelő helyekről származó inspirációból), de a játékelemek harmonikus összecsiszolása, illetve a játékidő érdemi kitöltése talán túlfeszítette a rendelkezésre álló kereteket. Mivel az alapelképzelés világosan látszik, a magam részéről pedig nem látok koncepcionális baklövést, remélem, hogy a továbbfejlődés innentől kezdve csak idő kérdése.

PLATFORM PC, PS5, PS4, Xbox Series, Xbox One, Switch
KIADÓ tinyBuild FEJLESZTŐ C2 Game Studio
MEGJELENÉS 2024. május 30. ÁR 9 390 Ft / 25 EUR

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Ez volna a 10 legszebb grafikájú Nintendo Switch játék? A pixelszámlálóból jelentjük...

A Digital Foundry munkatársai összeszedték, hogy szakmailag melyik 10 játékot látják legcsinosabbnak a korosodó Switch könyvtárából.

1 órája

Heti megjelenések

14 órája

Riven

Az 1993-as ős-Myst négy évig váratta a rajongóit a folytatással, annak újraálmodása viszont most csak három évet vett igénybe: végre a Riven is megkapta az őt megillető gondoskodást.

1 napja
1

CONCORD

A PlayStation Studios 2018-ban alapított új fejlesztőstúdiójának debütáló alkotását vihettük el egy próbakörre a hétvégén. Az első benyomások alapján profi munkával van dolgunk, de nehezen látjuk a helyét a piacon.

2 napja
24

Kaszálták a Halo TV sorozatot - ez történt pénteken

Továbbá: koROBO, River City Saga: Three Kingdoms Next, Pacific Drive, Forestrike.

2 napja
7

Splitgate 2 bejelentés, A Quiet Place gameplay - ez történt csütörtökön

Továbbá: PowerWash Simulator, Unknown 9: Awakening, BioGun, The Mortuary Assistant, Gimmick! 2, Guayota, C-Smash VRS: New Dimension.

3 napja
2

Folytatódik az Orcs Must Die! és az EA Sports FC – ez történt szerdán

Továbbá: The Plucky Squire, Hollow Cocoon, Just Crow Things, Nocturnal II, No Man's Sky, Emio – The Smiling Man: Famicom Detective Club.

4 napja
1

Still Wakes The Deep - Vérvörös olaj

A leginkább a történetre fókuszáló játékairól elhíresült The Chinese Room nemrég ügy döntött, hogy a 2013-as Amnesia: A Machine for Pigs után visszatér a horrorhoz, méghozzá egy eléggé érdekes koncepcióval, ami a Dolog hangulatát vegyíti a tengeri olajfúrótornyok zárt és veszélyes világával.

5 napja
6

NeoSprint - Mázli újratöltve

A már veterán-korúnak számító Atari NeoSprint c. játékával a klasszikus izometrikus versenyek kedvelőinek készített be némi adrenalinpótlékot: színpadon a Sprint 2 ük-ükunokája!

5 napja
2

Game Pass: mozgolódás július második felében

Izgalmas premier címek érkeznek a következő napokban, de elvileg hamarosan újabb bejelentések várhatóak!

5 napja

Horrorisztikus hírcsokor – ez történt kedden

Benne: The Casting of Frank Stone, Sylvio: Black Waters, Neverness to Everness, Crossy Road Castle, NetEase Games, Amber Isle.

5 napja

Jonathan Green: Drakula - A vámpír átka

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, ezúttal az Ace Gamebooks sorozat Drakulája kerül terítékre Jonathan Greentől.

6 napja

Dupla adag Call of Duty: Black Ops 6 béta közeleg, nem lesz Crash Bandicoot 5 – ez történt hétfőn

Továbbá: Spark the Electric Jester 3, Shoulder of Giants.

6 napja

Schim - Az Árnyugró

A nagyvilágban nem könnyű megtalálni a helyünket, vagy épp a helyes utat, akkor meg pláne, ha csak árnyról árnyra közlekedhetünk. Tesztlaborba vittük az utóbbi idők egyik legérdekesebb indie-koncepcióját, az árnyékugró Schim-et.

7 napja

Heti megjelenések

7 napja
3

The Case of the Golden Idol

Kalandjáték? Igen is, meg nem is. Talán szerencsésebb lenne narratívával rendelkező puzzle játéknak hívni a The Case of the Golden Idolt, amely a dedukciós játékmenetével vált kultikussá. Teszteltük a Game Pass-on is megjelent Xbox változatot...

7 napja

Retro hangulat bűvöletében - ez történt pénteken

Benne: Paraside: Duality Unbound, The Karate Kid: Street Rumble, Undergrounded, Tekken 8, Castaway, The First Descendant.

9 napja
2

Planet Coaster 2 bejelentés, GreedFall II megjelenés - ez történt csütörtökön

Továbbá: Double Dragon Revive, Daydream: Forgotten Sorrow, Aero the Acro-Bat, Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutants Unleashed.

2024.07.12.
5

Anger Foot – Vadláb akcióban

Itt van végre a lábbal lerúgós FPS játék, amely a klasszikus trutymós akció-rajzfilmek rajongói mellett az FPS, az árkád és az egykori Shiny-fanok számára is hozhat érdekes pillanatokat. Vigyázat, lábszag érkezik szemből!

2024.07.11.
5

Új Double Dragon, terjeszkedik a Palworld - ez történt szerdán

Továbbá: Nobody Wants to Die, NBA 2K25, FRENZIES, Operation: Tango, Emio, Black State.

2024.07.11.
8

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==