[Teszt] Alfred Hitchcock - Vertigo

Alfred Hitchcock - Vertigo

mcmackoGéczy Attila2023.01.30. 22:45

Alfred Hitchcock megkerülhetetlen alkotó, filmjeit a legfontosabb mozgóképek közé sorolják, így eleve ígéretes, ha egy fejlesztőstúdió a nevet, a szellemiséget és a licenszet elnyerve próbál valamit alkotni. A másik pozitívum az Alfred Hitchcock Vertigo kapcsán a fejlesztőcsapat személye. Szeretem a Pendulo munkáit. Szinte sosem tudnak tökéleteset alkotni, de a lelkük nagyon a helyén van. Sajnáltam is, hogy a PC premierkor lemaradtunk a játékról, de a konzolos kiadás kapcsán most pótoltuk az elmaradást.

A Vertigo kicsit szakít a korábbi point and click stílustól, és még csak annyi kalandozást sem kínál, mint legutóbb a Blacksad. A fókusz teljesen a narratív elbeszélésen van, a játék pedig inkább áll közelebb egy visual novel-hez, mint bármi más tradicionális kalandjátékhoz. Igazából olyasmire kell gondolni, mint amit az elmúlt évtizedben jellemző epizodikus narratív adventure címek esetében láthattunk. Lassan hömpölygő drámai, filmszerű jelenetek követik egymást, dialógusokkal, olykor QTE feladványokkal, máskor elágazó döntésekkel. Persze ne legyenek kétségeink, sem a QTE-knek, sem a döntéseknek nincs valódi tétje. A Quantic Dream iskola, a Telltale-vonal, na meg Dontnod egyszerűbb stílusa keveredik itt a klasszikus nyomozással és a beteg elme feltárásának folyamatával. Láttunk már ilyet, sőt, sikeres címeket is tudunk mutatni, amelyek nem tudtak ettől sokkal többet, így a fentieket csak azért érdemes tisztázni, hogy ne várjunk mást vagy többet a játéktól.

Mit várhatunk akkor? Egy megfontolt, de mindenképp jóféle történetmesélést. Érdekes helyszíneket. Karakteres szereplőket. Képregényes rajzstílust. Tudom, a technológia inkább az X360-PS3 kort idézi, de az egész játékot körbelengi egyfajta európai szatirikus ábrázolásmód, ami nem a popkult erőlködésből, sokkal inkább egy karakán művészeti vízióból fakad. Euro-comic? Euro-art? Valami ilyesmi. Ez nem menti fel mondjuk a karaktermodellezők és az animátorok olykor suta kollaborációját, de a - mondjuk úgy - hálivúdi tökéletességhez szokott szemünknek furcsa karakterek mögött megfontolás és érzékenység van. A hátterek beállítása mesteri. A kameraman és a rendező munkája pedig nyíltan Hitchcock munkáit követi. Van technikai elmaradottság, és a narráció is egyenetlen. De valahogy mégis működik a dolog. És óráról órára húz tovább a szédülés közepébe.

Mint a pszicho-trillerek általában, a játék nem is való gyerekeknek. Vannak benne sötét témák, a főhős maga is egy szuper-ellentmondásos jelenség. Akit amúgy időnként terápia során kell múltbéli zavaros útján végigkísérni. A Vertigo egyik nagy ötlete, hogy a pszichológussal történő beszélgetések során átélt múltat új kontextusba helyezzük a hipnózis során. Ilyenkor az előzőleg végigjátszott események kulcs-momentumait újra átéljük, és a furcsa részletek, elhanyagolt mozzanatok, vagy addig ártatlannak tűnő apróságok felfedése feje tetejére állítja azt, amivel a játék egészen odáig félrevezetett minket. Szerettem ezeket, bár tény, hogy néhány pillanatban azt is éreztem: feszesebbre húzva az egészet kiemelkedően jó lehetne a mechanika és a narratíva összjátéka.

Az egész játék amúgy is egy szűk közönségnek szól. Ami mögé egyébként egy kicsit nagyobb ismertséget és sikert is simán el lehetne képzelni, de valahogy a Pendulo/Microids munkája nem tud, vagy direkte nem is akar arra a pályára lépni, amin mondjuk David Cage játszik. Pedig innen kis erőfeszítés lett volna a fejlesztők, grafikusok és kiadói háttér oldaláról is, hogy midnden szempontból egy polccal magasabbra kerüljön a Vertigo. A nap végén azt mondom, még így is örülhetünk annak, hogy egy ilyen projekt napvilágot lát. A Vertigo sok szempontból egy piaci anomália, de én tudom, hogy létezik egy réteg, akiknek egy-egy ilyen kaland többet jelent, mint sok más élvonalas hypevonat. Tudom, mert magam is ebbe a csoportba tartozom.

PLATFORM PC, Xbox (tesztelve), Playstation KIADÓ Microids FEJLESZTŐ Pendulo Studios MEGJELENÉS 2022. szeptember 27 (konzol). ÁR 40 EUR

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Berserk Boy

Nem mondhatjuk el, hogy szana-szét lennénk kényeztetve Mega Man játékokkal, sőt még klónokkal se nagyon, de szerencsére a berzerkerek gondolnak ránk és elénk vetik a fiukat - ezzel is betöltve az űrt.

9 órája
1

Steam Next Fest 2024 nyár #2: varázslók, háborúk, háborgó önmagunk klónjai

A Next Fest következő állomásán megállunk, hogy varázslóként kommandózzunk, elnézzünk az emberiség egyik legsötétebb korszakába, a háborgó mélységbe, valamint önmagunk háborgó klónjainak segítségével éljünk túl egy vad bolygó viszontagságai között.

1 napja
1

Beyond Good & Evil 2 életjel, kevesebb belsős PS VR2 játék jöhet- ez történt pénteken

Továbbá: PowerWash Simulator, Fate Seeker II, Stray Gods: The Roleplaying Musical.

1 napja
5

Tiny Terry's Turbo Trip - Tipli van, Terry!

A Short Hike, a Lil' Gator és hasonló társaik felnyitották szemünket a falatnyi élvezetek irányába. Végy egy aprócska világot, egyszerű, de szemnek tetszetős látvánnyal, majd tömd tele kedves-rendes karakterekkel, pöttöm tennivalókkal, pár óra alatt teljesíthető sztorival.

2 napja
4

Visszatér a Beyond Good & Evil, tovább nosztalgiázik a Limited Run Games – ez történt csütörtökön

Továbbá: Warhammer 40,000: Space Marine 2, Dune: Awakening, Otherskin, The Berlin Apartment, Nivalis, Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, Pepper Grinder, Teenage Mutant Ninja Turtles: Splintered Fate, Deliver Us the Moon.

2 napja
13

Steam Next Fest 2024 nyár #1: szörnyek, futárok, szájberpunkok

Indulhat a nyári Steam Next Fest zúzás? Első felvonásunkban egy John Wick szimulátorral, igazságosztókkal, futárkodással és cyberpunk városnézéssel szolgálunk. Öveket becsatolni!

3 napja
1

Kihagyja a Sony a Gamescomot, PlayStationre jön a Fesztáv – ez történt szerdán

Továbbá: Creatures of Ava, Eden Genesis, Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin.

3 napja
2

Kamaeru: A frog refuge – Hippity-hoppity

Chloe megunta a nagy hajtást és helyette nyugodtabb életre vágyik. Ezt a motivációját segítő szándékkal is ötvözi: békáknak akar menhelyet létrehozni. Ennek kialakításában és menedzselésében segítünk mi a Kamaeru játékmenetében.

4 napja
2

Game Pass: mozgolódás június második felében

Érkezik az EA Sports FC 24 az EA PLAY kínálatába, ezen kívül azonban túl sok nagy név nem tűnik fel a hónap második felében.

4 napja
1

Egy Direct és más szinte semmi - ez történt kedden

Továbbá: Yars Rising, Baten Kaitos I & II HD Remaster, Evotinction, Bandai Namco.

4 napja
3

Games to Get Excited About Fest 2024 - a mágikus szám: 105!

Vajon mennyi indie játék fér bele egy órányi műsorba?

5 napja
1

Új Metroidot és Zeldát hozott a nyári Nintendo Direct - összefoglaló

Metroid Prime 4: Beyond, The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom, Mario & Luigi: Brothership, Super Mario Party Jamboree, Donkey Kong Country Returns HD, Dragon Quest III HD-2D REMAKE, és még sok minden más...

5 napja
26

Elden Ring – Shadow of the Erdtree

Hogy mit nyújthat több száz óra után a FromSoftware legutóbbi souls-műremeke? Természetesen még több kihívást, még több kegyetlen főellenfelet - és ezzel együtt még több katarzist és felfedezést, amik kárpótolnak szenvedéseinkért.

5 napja
24

Játékadaptációt kap a Hang nélkül, bezár a Pieces Interactive - ez történt hétfőn

Továbbá: Graven, Captain Blood, Uncharted, Forza Horizon 5, Life By You, Lords of the Fallen.

5 napja
9

Heti megjelenések

6 napja
4

Alan Wake 2: Night Springs – szörnyen vicces rémálmok

Hasonlóan az alapjátékhoz a Remedy munkásságának ismerői ismét komoly előnyben vannak, de az Alkonyzóna nyomán született fiktív tévésorozat abszurd humortól sem mentes interaktív epizódjai bárki számára emlékezetes perceket tartogatnak. Night Springsbe látogattunk!

7 napja
5

Shovel Knight bejelentések, bezár a Galvanic Games - ez történt pénteken

Továbbá: Mina the Hollower, John Hight, Until Dawn.

8 napja
2

PS5-ön is nagyot ment a Sea of Thieves, masszív Life is Strange betekintés – ez történt csütörtökön

Továbbá: Lollipop Chainsaw RePop, THQ Nordic, PS5 x Discord, Dragon Ball: Sparking! Zero, Super Monkey Ball Banana Rumble.

9 napja
4

Summer Game Fest: információ-morzsák

Dragon Age: The Veilguard. Gears of War: E-Day. Astro Bot. Perfect Dark. LEGO Horizon Adventure. Phantom Blade Zero.

2024.06.13.
9

Astor: Blade of the Monolith

Bármelyik elemét is nézzük, az Astor igencsak attraktív és csalogató képet sugároz magáról. A figurák jellegzetesek és megkapóak, a környezet és az art style mesébe illő, a leírásban hangoztatott akció-rpg műfaj pedig az élvezetes harcok, illetve egy jól felépített fejlődési rendszer ígéretét hordozza. Valóban csábítóan hangzik, de vizsgáljuk meg behatóbban, hogy mi is lapul a maszk mögött.

2024.06.13.

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==