[Teszt] A Little to the Left

A Little to the Left

siklaraSimon Klára2022.11.27. 21:30

Ha az örök rohanásból pár percekre kiszakadva szeretnél ellazulva és flowba kerülve fejtörőket megoldani, mellé pedig kicsit kényszeres is vagy, de legalábbis élvezettel tölt el hétköznapi dolgok pakolászása és számodra logikus sorba rendezése, az A Little to the Left kimondottan neked való móka lehet.

A tavaly megalakult Max Inferno indie duó küldetése, hogy a saját életükből és hétköznapjaikból merítve fejlesszenek egyszerű, mégis szokatlan és szórakoztató, bárki számára fogyasztható játékokat. Bemutatkozó címük a távolról talán az Unpacking-re hasonlító, és már letisztult látványával és a kellemes pasztell színeivel is nyugtató hatású A Little to the Left, amelyben a tematikus fejezetekre bontott végigjátszás során egy pálya egy fejtörőnek felel meg. A fejtörők során részben saját otthonuk, részben bármely háztartás mindennapi tárgyait kell szortíroznunk, sorba rendeznünk, elpakolnunk, egymásra raknunk, és így tovább, miközben a valóságban is létező rosszcsont cicájuk igyekszik néha szembemenni rendrakó törekvéseinkkel.

A fali képek megigazításától kezdve a konyhai eszközök fiókban elrendezésén át a növényeink leveleinek szimmetrikus megtépkedéséig van minden, ami furcsa elégedettséget vált ki a legtöbbünkből akkor is, ha nem különösebben vagyunk kényszeresek vagy rendmániások, de az elmebaj egy különös formája, ami nálam például adott, kifejezetten előny. A feladványok egy része logikus és már-már szokványos házimunkának is elmegy, ha eltekintünk attól, hogy nem mindenki szokta fajta szerint egymásra stócolva tárolni a konzervdobozokat, vagy szín és flakon forma alapján elrendezni a takarítószereket a polcon. Olykor a CDO-nkat (OCD, csak ABC sorrendben) kiélve egyszerűen csak színeket és mintákat követve kell új alakzatba rendezni a hűtőmágneseket, megigazítani a ferdén lógó képeket, vagy sajátos logikát követve teleragasztani jópofa matricákkal a falinaptárunkat. Bevallom, én itt-ott megtörtem, ugyanakkor megkönnyebbülve jöttem rá, hogy a perfekcionizmusomnak még van hová elfajulnia.

Bár némelyik pályának állítólag több lehetséges helyes megoldása is van, nekem egy-egy esetben halvány lila segédfogalmam sem volt, mit kell csinálni. Ilyenkor szerencsére van némi audiovizuális segítség, mert az egérrel húzkodott tárgyak a megfelelő helyre kerülve olykor szuggesztíven összetapadnak („nézd, ezek összeillenek!”), vagy hang jelzi, ha valami jó helyre került. Ha végképp nem boldogulunk, stresszelni akkor sem érdemes, mert bármelyik pályához lekérhetjük a Hint menüponttal a megoldást, vagy akár csak egy részét, illetve a képbe néha-néha benyúló, tárgyakat lesöprő vagy arrébb húzkodó cica ármánykodása révén sem válik a játék soha egy rendrakós Dark Soulssá. Komoly játékidőt és újrajátszhatóságot ne várjunk, de nekem nagyon tetszett a gyakorlatban is jól működő és enyhe függőséget okozó rendezgetős-rakosgatós koncepció, amit az alap pályák teljesítése után is lehet folytatni a napi rendrakásnak (Daily Tidy) köszönhetően.

Az A Little to the Left az az intuitív, ötletes és teljesen ártalmatlan játék, amit bátran odaadhatunk bárkinek attól függetlenül, hogy gamer-e az illető, de kétségkívül rétegjáték, amelynek élvezetéhez kell egyfajta elvetemültség, elvégre nem mindenki élvezi a zoknik párosítását és a könyvek szín vagy gerincminta szerinti sorba rendezését sem. Úgy érzem, manapság egyre nagyobb szükség van ezekre az agyat egyszerre kikapcsoló és megmozgató egyszerű, mégis sajátosan terapeutikus címekre, pláne, hát még ha macska is van benne!

Pontosan
8
Platform: PC (tesztelt), Switch
Kiadó / Fejlesztő: Secret Mode / Max Inferno
Megjelenés: 2022. november 8. | Ár: Kb. 6150 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Bemutatkozott a Marvel Rivals, bezár a Smilegate Barcelona - ez történt szerdán

Továbbá: NOTTOLOT, Doronko Wanko, Boomeroad, Metal: Hellsinger, Hellgate: Redemption, Yellow Brick Games, No Man's Sky.

2 órája
2

PlayStation Plus: az áprilisi hármas

Űrvarázsló, kockaland és kicsontozott rogulike.

14 órája
4

South Park: Snow Day! - Kabbe gyíkok, megyünk hógolyózni!

South Park, ám ezúttal szolgáltatásalapú multiplayer hack n slash formájában. Avagy lehet-e várat építeni Kula Bából?

18 órája

Stellar Blade

A nagyközönség előtt próbálhattuk ki a SHIFT UP közelgő akciójátékát. De a ti véleményetekre is kíváncsiak vagyunk.

20 órája
4

Judas részletek, új Marvel játék közeleg - ez történt kedden

Továbbá: It Takes Two, Another Crab's Treasure, The Stanley Parable, V Rising, Dollhouse: Behind the Broken Mirror.

1 napja
1

The Thaumaturge – Depresszió és ördögűzés Varsóban

Vannak azok a játékok, amiket úgy lehet a legkönnyebben jellemezni, hogy fél pillanat alatt lehozzák az embert az életről, de jó értelemben véve, a The Thaumaturge pedig pont egy ilyen cím. A lengyel Fool’s Theory legújabb alkotása már a Steam Next Festen bemutatott demójával belopta magát...

1 napja

Stellar Blade demó, live service játék a Bend Studio-tól - ez történt hétfőn

Továbbá: Cyberpunk 2077, Final Fantasy XVI, The Elder Scrolls, Judas, handheld Xbox élmény.

2 napja
9

Heti megjelenések

3 napja
6

Outcast: A New Beginning - visszatér a kitaszított

Ulukai visszatérése egy hihetetlen történet. Szinte nem is lehet annak a szentimentumnak megfelelni, amivel a játékos az első epizódra gondol vissza. Most huszonöt évvel később nem csak Laura Palmer, de Cutter Slade is visszatért, így megnéztük, mit tudnak Adelpha lakói kínálni számunkra 2024-ben. Teszt!

3 napja
5

Taxi Life - über kis taxi?

Verőfényes katalán napsütés, és kellemesen ismerős nyíltvilágú játékmenet, mindez közel 460 kilométernyi barcelonai úthálózattal megspékelve. A Taxi Life-tól sokat vártak a könnyed polgári járműszimulátorok fogyasztói, és bár az alapok ígéretesek, ez a taxitársaság bizony messze van még a piacvezetőtől...

3 napja
4

Dragon's Dogma 2 - a sárkány éve

A Dragon’s Dogma cím azoknak is ismerős lehet, akik a 2012-es, mára már ikonikussá vált játékkal nem is játszottak, hiszen 2020-ban egy Netflix animációs sorozat is igyekezett bemutatni ezt a különleges világot. Nagy kihagyást követően, a napokban azonban megjelent a játék folytatása, amely még kifinomultabb játékmenetet, és még grandiózusabb kalandot ígér!

4 napja
27

Csúszhat a GTA VI, törölt Overwatch 2 tartalmak - ez történt pénteken

Továbbá: Final Fantasy XVI, Soulframe, Assassin's Creed Jade, SWORN, Larian Studios.

5 napja
9

A Future Games Show-n túl – ez történt csütörtökön

Shadows of the Damned: Hella Remastered, Broken Roads, Dead Island 2, Soul Covenant, Maliki: Poison of the Past, Blackout Protocol, Inazuma Eleven: Victory Road, Loretta, Anomaly Collapse, Shinji Mikami.

6 napja
2

Több mint 40 játékkal töltötte meg a csütörtök estét a Future Games Show

Összefoglaló a 90 perces traileráradatról.

6 napja
9

Rise of the Ronin

A Team Ninja ismét maradt a bevált formulájánál, ezúttal azonban egy nyílt világba ültette azt. A nagyobb játéktérrel pedig egy nagyobb közönség felé is nyitni akartak. A végeredmény? Nem hibátlan felemelkedés, de érdekes fúzió.

6 napja
6

Final Fantasy VII Rebirth

Eltelt idestova több, mint negyed évszázad, mióta boldog tizenévesként először tudomást szereztem arról a csodáról, amit Final Fantasy 7-nek hívnak.

7 napja
14

Marvel 1943 leleplezés, Chrono Odyssey erődemonstráció – ez történt szerdán

Továbbá: Golden Lap, Shin Megami Tensei V: Vengeance, Alpha Protocol, Dragon Ball: Sparking! ZERO, Epic Games Store, CorpoNation: The Sorting Process, Final Fantasy VII Rebirth, Card-en-Ciel, Foundry.

7 napja
13

Brothers: A Tale of Two Sons Remake

2013-ban a filmiparból érkező Josef Fares egy rendkívül egyedi debütáló alkotással vetette meg a lábát a videojátékok világában, aminek a koncepciója a mai napig egyedülállónak mondható. Ez elég indok arra, hogy egy évtizeddel később felpiszkálják a játékosok következő generációjának?

7 napja
5

Plunderstorm, avagy a WoW battle royale – ez történt kedden

Továbbá: Project Birdseye, Rise of the Ronin, Riven, Bleak Faith: Forsaken, Overwatch 2, SINce Memories: Off the Starry Sky.

8 napja
3

Game Pass: mozgolódás március második felében

A hónap végén debütál a Microsoft előfizetéses szolgáltatásában a Diablo IV! De talán a többi érkezőre is megéri odafigyelni.

8 napja
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==