[Teszt] A Little to the Left

A Little to the Left

siklaraSimon Klára2022.11.27. 21:30

Ha az örök rohanásból pár percekre kiszakadva szeretnél ellazulva és flowba kerülve fejtörőket megoldani, mellé pedig kicsit kényszeres is vagy, de legalábbis élvezettel tölt el hétköznapi dolgok pakolászása és számodra logikus sorba rendezése, az A Little to the Left kimondottan neked való móka lehet.

A tavaly megalakult Max Inferno indie duó küldetése, hogy a saját életükből és hétköznapjaikból merítve fejlesszenek egyszerű, mégis szokatlan és szórakoztató, bárki számára fogyasztható játékokat. Bemutatkozó címük a távolról talán az Unpacking-re hasonlító, és már letisztult látványával és a kellemes pasztell színeivel is nyugtató hatású A Little to the Left, amelyben a tematikus fejezetekre bontott végigjátszás során egy pálya egy fejtörőnek felel meg. A fejtörők során részben saját otthonuk, részben bármely háztartás mindennapi tárgyait kell szortíroznunk, sorba rendeznünk, elpakolnunk, egymásra raknunk, és így tovább, miközben a valóságban is létező rosszcsont cicájuk igyekszik néha szembemenni rendrakó törekvéseinkkel.

A fali képek megigazításától kezdve a konyhai eszközök fiókban elrendezésén át a növényeink leveleinek szimmetrikus megtépkedéséig van minden, ami furcsa elégedettséget vált ki a legtöbbünkből akkor is, ha nem különösebben vagyunk kényszeresek vagy rendmániások, de az elmebaj egy különös formája, ami nálam például adott, kifejezetten előny. A feladványok egy része logikus és már-már szokványos házimunkának is elmegy, ha eltekintünk attól, hogy nem mindenki szokta fajta szerint egymásra stócolva tárolni a konzervdobozokat, vagy szín és flakon forma alapján elrendezni a takarítószereket a polcon. Olykor a CDO-nkat (OCD, csak ABC sorrendben) kiélve egyszerűen csak színeket és mintákat követve kell új alakzatba rendezni a hűtőmágneseket, megigazítani a ferdén lógó képeket, vagy sajátos logikát követve teleragasztani jópofa matricákkal a falinaptárunkat. Bevallom, én itt-ott megtörtem, ugyanakkor megkönnyebbülve jöttem rá, hogy a perfekcionizmusomnak még van hová elfajulnia.

Bár némelyik pályának állítólag több lehetséges helyes megoldása is van, nekem egy-egy esetben halvány lila segédfogalmam sem volt, mit kell csinálni. Ilyenkor szerencsére van némi audiovizuális segítség, mert az egérrel húzkodott tárgyak a megfelelő helyre kerülve olykor szuggesztíven összetapadnak („nézd, ezek összeillenek!”), vagy hang jelzi, ha valami jó helyre került. Ha végképp nem boldogulunk, stresszelni akkor sem érdemes, mert bármelyik pályához lekérhetjük a Hint menüponttal a megoldást, vagy akár csak egy részét, illetve a képbe néha-néha benyúló, tárgyakat lesöprő vagy arrébb húzkodó cica ármánykodása révén sem válik a játék soha egy rendrakós Dark Soulssá. Komoly játékidőt és újrajátszhatóságot ne várjunk, de nekem nagyon tetszett a gyakorlatban is jól működő és enyhe függőséget okozó rendezgetős-rakosgatós koncepció, amit az alap pályák teljesítése után is lehet folytatni a napi rendrakásnak (Daily Tidy) köszönhetően.

Az A Little to the Left az az intuitív, ötletes és teljesen ártalmatlan játék, amit bátran odaadhatunk bárkinek attól függetlenül, hogy gamer-e az illető, de kétségkívül rétegjáték, amelynek élvezetéhez kell egyfajta elvetemültség, elvégre nem mindenki élvezi a zoknik párosítását és a könyvek szín vagy gerincminta szerinti sorba rendezését sem. Úgy érzem, manapság egyre nagyobb szükség van ezekre az agyat egyszerre kikapcsoló és megmozgató egyszerű, mégis sajátosan terapeutikus címekre, pláne, hát még ha macska is van benne!

Pontosan
8
Platform: PC (tesztelt), Switch
Kiadó / Fejlesztő: Secret Mode / Max Inferno
Megjelenés: 2022. november 8. | Ár: Kb. 6150 Ft

A Last of Us és Mario találkozik az SNL friss-fergeteges paródiájában

Az HBO filmsorozatát és a játékadaptációkat is parodizálja a legújabb SNL-kisfilm. Főszerepben Pedro Pascal!

15 órája
1

Még egy demót kap a Wo Long: Fallen Dynasty

Egy héttel a megjelenés előtt újra belekóstolhatunk a három királyság harcaiba.

17 órája

Dread Templar

A Dread Templar minden előnye és hátránya egyaránt a letisztult és egyszerű koncepciójából ered. De most ennyire nem szaladunk előre, lássuk, mi lett a boomer shooter játékból!

1 napja

Deliver Us Mars: itt a megjelenési trailer

A játék már elérhető szinte minden fő platformon.

1 napja

Suffer the Night: jön a sápadt ember

Játék-a-játékban elemek, na meg egy krézi főgonosz a frissen bejelentett horrorban.

1 napja

Wordless: szótlan maradsz a trailer után

Indie csoda, 2D platforming, akció és egyedi látvány kombinációja.

1 napja

Resident Evil 4 Remake: 12 perc gameplay

Hosszabb betekintés a március végén megjelenő játék ötödik fejezetébe.

1 napja
1

Csúszik a The Last of Us Part I PC-verziója

Néhány héttel tovább kell várni a számítógépes átiratra.

1 napja
2

Elképesztő mérföldkövet lépett át az It Takes Two

Több mint 10 millió példány fogyott már kooperatív platformer-kalandból.

1 napja
4

Game Informer: Resident Evil 4 (Remake)

Ismét a Game Informer szállít friss információkat és rengeteg mozgóképet egy régóta várt megjelenéshez. Hírünk folyamatosan frissül!

2 napja
11

A Gran Turismo 7 virtuális kagylóülésében

Néhány szerencsés elvihette egy órás próbakörre a Polyphony Digital simcade versenyjátékát PlayStation VR2 headsettel a fején.

2 napja
6

Mikrotranzakciók nélkül jön a Wild Hearts

A megjelenés után pedig ingyenes DLC-kkel fog bővülni.

2 napja
2

The Excavation of Hob’s Barrow

A ködös Albionban játszódó point and click horror-kaland folklór és természetfeletti elemekkel, némi száraz angol humorral és kimértséggel, méretes pixelekbe csomagolva. Teszteltük a rettentően hangulatos The Excavation of Hob’s Barrow-t.

2 napja
7

The Day Before: 10 perc vágatlan gameplay

Az orosz Fntastic hányatott sorsú nyílt világú MMO túlélő-lövöldéje görcsösen igyekszik bizonyítani, hogy nem csak pénznyelő.

2 napja
5

Kirby’s Return to Dream Land Deluxe: vár Magoland!

Az új trailer a multiplayer minijátékokat mutatja be.

2 napja
2

A Knockout City is lehúzza a rolót

A barátokkal azonban továbbra is kidobósozhatunk majd, méghozzá privát szervereken keresztül.

2 napja
2

PlayStation 5: teszt alatt az új rendszerfrissítés

Integrált Discord Voice Chat. VRR támogatás 1440p alatt. Hozzáférhetőség és kényelmi funkciók továbbfejlesztése.

3 napja
6

Atomic Heart: gameplay áttekintő

Az orosz Mundfish stúdió régóta készülő ígéretes projektje pár napon belül megjelenik, így kaptunk hozzá egy útikönyvet!

3 napja
3

Érkezik a Shadow Warrior 3: Definitive Edition

4K és 60FPS grafikai opciók. New Game+. Survival játékmód. Hero nehézségi fokozat. Teljes DualSense támogatás.

3 napja

Gameplay bemutatót kapott az Exekiller

Közel öt percen át mozog a lengyel stúdió debütáló alkotása. Portyázik a retro futurisztikus fejvadász!

3 napja
2