A GameStop farkasai

empeMolnár Péter2021.01.29. 18:30

A hét minden kétséget kizáróan egyik legérdekesebb híre a GameStop részvényekkel megtréfált Wall Street esete volt. De miről is van szó? Csatoljátok be az öveteket, nekifutásból tekintünk rá az eseményekre!

Tavaly márciusban, amikor a világ tőzsdéi hatalmas zuhanással reagálták le a COVID világjárvánnyá válását, az árfolyamok lefelé mozgása mellett történt még egy fontos dolog. Elkezdtek a tőkepiacra lépni új felhasználók milliói, köszönhetően az alacsony belépési küszöbű, új fintech tőzsdedi platformoknak. A tőzsde lett az új home office kaszinó, amit mi sem mutat jobban, hogy 2020 tavaszán a sportfogadó irodák forgalma több mint 50%-al csökkent. Ezek a kisbefeketetők tornázták fel olyan csődközeli cégek árfolyamait, mint pl a Hertz autókölcsönző, Luckin Coffee, de ide sorolhatjuk a Wirex pénzügyi szolgáltatót, vagy a Lufthansa légitársaságot is.

A járvány K alakú recesszióba taszította a világot, ahol csak az egyenlőtlenségi olló nőtt a vagyoni különbségek tekintetében. A tízmilliós nagyságrendű munkanélküliség nem érdekelte a tőzsdei árfolyamokat, mert két buszmegálló között a millenial generáció csődbe ment légitársaságokat meg autókölcsönzőket vásárolt fel mobilos app-okkal. A példátlan monetáris lazítások melléktermékeként helikopterről szórják a hitelpénzt immár nem csak a piacokra, hanem a lecsúszó szegényebb rétegekre is közvetlenül... Ezeknek a pénzeknek pedig nem kevés hányada az új kaszinóban, azaz a tőzsdéken kötött ki.

Pár napja került fókuszba a GameStop nevű amerikai videojáték bolt hálózat, ami még a régi, hagyományos terjesztési móddal nem éppen a legelőremutatóbb üzleti modellt vonultatta fel. Ez a tőzsdei nevén (ticker) GME rövidítésre hallgató cég a világ legnagyobb short állományával rendelkező értékpapírjává vált, konkrétan a cég piacon elérhető részvényeinek 150%-ára adtak ki short pozíciót.

Álljunk meg egy picit, mi is az a shortolás? Az a tőzsdei ügylet, amikor a tőzsdén kereskedő alany az árfolyamok eséséből profitál. Technikailag ez egy kölcsönügylet, miszerint az illető kölcsönkapja a cég részvényeit, mely azonnal eladásra kerül, remélve azt, hogy a kölcsönvett részvényt később úgy tudja visszaadni, hogy azt a piacról alacsonyabb árfolyamon veszi vissza, és így a különbözet az övé marad. Minden short pozíció rendelkezik egy stop szinttel, ugyanis amennyiben az árfolyam nem le, hanem felfelé mozog, akkor ezen stop szintet elérve a kereskedő zárja a short pozícióját, és egy magasabb piaci áron kénytelen visszavásárolni a kölcsönvett részvényt, ergo árfolyam veszteséget szenved el.

Na ennyi technikai magyarázat után térjünk át a szóban forgó esetünkre, azaz GameStop részvényeire, ami mint már említettem, a világon a legnagyobb short állománnyal rendelkező értékpapírja volt. Ezt a részvényt szúrta ki magának a reddit egyik alcsatornájának a közössége, a /wallstreetbets. Elkezdték egymást vételre bíztatva felvásárolni a GME részvényeit, szembe menve a wall street-i alapkezelőkkel, akik a cég bukására fogadtak. A cég részvényeinek nyáron még 5 dollár környékén jegyzett árfolyamát pár napja sikerült az 500 dolláros árszint közelébe felverniük, ami roppant kellemetlenül érintett a shortoló nagy intézményi befektetőt (hedge fund-ot). Azért sikerült ilyen magasra, mert amellett, hogy a /wallstreetbets tagok ezer, ha nem tízezerszámra kezdtek el vásárolni, de amint az árfolyam elérte a nagybefeketetők stop szintjét, ők is vásárolni voltak kénytelenek, hiszen a stop szintjüket elérve vissza kellett adniuk a kölcsön részvényt, de ezt már csak a többszörösére duzzadt árfolyamon tudták megvenni. Miután az első stop szintek kiütődtek, és kénytelenek voltak a vevői oldalon ők is megjelenni, hogy visszavásárolják a kölcsön részvényeket, ez még magasabbra lökte az árfolyamot, további nagybefektetők stop szintjét veszélyeztetve.

Ezt az öngerjesztő folyamatot nevezik "short squeeze"-nek, azaz a shortosok kifacsarásának. Így történt az, hogy a Melvin Capital nevű nagy hedge fund befeketetési alap 2.7 mrd dollárt bukott az ügyleten. Az esetről azóta számtalan szakmabeli elmondta a véleményét, az Amerikai Értékpapír Felügyelet (SEC) peddig vizsgálja az esetet. Kétségtelen, hogy az esetnek van egy szabadságharcos felhangja is, és sikerült ezeknek a kisbefektetőknek felhelyezni magukat a tőzsdei térképre, megmutatva, hogy a nagy befektetési alapok sem csinálhatnak meg mindent. Az összefoglaló üzenet pedig, amit egy barátomtól idéznék, remélem sok embert gondolkodóba ejt:

"Szóval most, hogy több hedge fund szopórolleren van, és a több milliárd dollárt égettek el, mert nyakig ültek GME shortban, hirtelen fontos lett, hogy korlátozásokat vezessenek be ezek a brókercégek. Nyilván addig nem volt gond, amíg a shortokat eladták a befektetési alapoknak, most meg a kisbefektető a gonosz, aki longra veszi a részvényt és köti a call ügyleteket. 100-ból 99 alkalommal az intézményi befektető jön ki jól a kicsikkel szemben, de most, hogy itt fordult a kocka, egyből szólni kell, hogy itt bizony csúnya piaci manipuláció megy..."

Mi ez, ha nem kettős mérce?

Sea of Solitude: Director's Cut

Akció-kalandnak álcázott lélekbúvárkodás, amely két éve EA Originals címként jelent meg, most pedig Switchre is megérkezett. Végigcsónakáztuk a Sea of Solitude-ot.

2 órája

Crusader Kings 3 csaták a Mount & Blade 2-ben?

Legalábbis ezt ígéri egy mod fejlesztő a Crusader Blade nevű projekt keretein belül.

9 órája

Ingyenessé vált az Artifact

A Valve kártyajátéka a 2.0 helyett két ingyenes verzióval próbál új játékosokat toborozni.

10 órája
1

Így hullik a xeno az Aliens: Fireteamben

Közel fél órányi gameplay bemutató a frissen bejelentett Aliens játékból.

1 napja
12

Apex Legends: kaotikus március

A Switch porttal együtt érkezik az új event. És hoz néhány komoly változtatást is.

1 napja
1

Ghosts 'n Goblins Resurrection

Arthur, a hős lovag egy domb oldalában, fa árnyékában, egy szál piros szivecskés boxeralsóban pihengette a legutóbbi (tizenpáréves) megmérettetése fáradalmait. Azonban az ördög soha nem alszik, így ismét van apropója a démonhentelésnek.

1 napja
7

Prinny Presents NIS Classics Vol. 1 - NIS klasszikusok egy helyen

Hé, dood! Az obskúrus kedvenceket ezúttal Prinny felvezetésével hozza be újra köztudatba a japán fejlesztő/kiadó.

1 napja
4

Disgaea 6: friss tartalmak, régi hősök

A bónusz tartalmakat pedzegeti a legfrissebb videós anyag a Disgaea hatodik epizódjáról.

1 napja
1

Elite Dangerous: így fest egy Odyssey küldetés

Izgalmas tartalommal bővül az Elite Dangerous - az Odyssey PC-s alfa fázisa március 29-én indul majd.

1 napja
1

Sea of Solitude: a magány tengere Switchről is hajózható

A Quantic Dream és a berlini Jo-Mei stúdió bejelentette, hogy az eredeti változathoz képest exkluzív funkciókkal és plusz tartalmakkal kibővített Sea of Solitude: The Director’s Cut mától elérhető Nintendo-Switch-re.

1 napja

Csúszik a Guilty Gear -Strive-

Sajnos késik a manga-anime stílusú verekedős széria legújabb része.

2 napja

Rhythm Doctor

A Rhythm Doctor egyik fórumbejegyzése egyetlen mondat: „Hogy lehet, hogy a space gombot megnyomva könnyekben török ki?” és ez az egyetlen mondat tökéletesen jellemzi a játékot, mely ha nem lesz az idei év egyik indie szenzációja, akkor nincs igazság a világban.

2 napja
6

Mail Mole

Carrotland low-poly világa ma megnyitotta kapuit mindenki számára, aki egy bájos, gyors és precíz platformerre vágyik.

2 napja
2

Nintendo Switch 7''-os OLED kijelzővel?

Csöndesen készül a Super Nintendo Switch? Egyes források máris érdekes dolgokat kezdtek pletykálni a konzollal kapcsolatban.

2 napja
18

After the Fall

Az Arizona Sunshine fejlesztőinek új játéka teljes cross-platform támogatású kooperatív opciót kapott. Meg egy új előre renderelt mozgóképet.

2 napja
2

Zenith: The Last City

PlayStation VR headsetekre is érkezik a klasszikus japán szerepjátékok inspirálta MMORPG. Készen állsz egy újabb véget nem érő kalandra?

2 napja
1

I Expect You To Die 2 platformok

The Spy And The Liar alcímmel érkezik a virtuális valóság legjobb kémkomédiás, szabadulószobás logikai játéka. PlayStation VR platformra is.

2 napja
1

Fracked

A remekül sikerült Phantom: Covert Ops megalkotói úgy néz ki PlayStation VR exkluzív fejlesztésébe fogtak. A kajakot sílécre cseréljük?

2 napja
1

Song in the Smoke

A Skulls of the Shogun és a GALAK-Z fejlesztői egy különleges túlélő kalanddal lépnek be a virtuális valóságba. Irány a kőkorszak?

2 napja

DOOM 3: VR Edition

6 PSVR bejelentés egyetlen nap? Ez a VR Spotlight, aminek első leleplezése rögtön a pokolba visz! Kiegészítőkkel megpakolva érkezik a rettegés.

2 napja
9