PlayStation 5 - Future of Gaming bemutató

sQrNagy Csaba2020.06.12. 08:00

A Sony a Future of Gaming szlogennel ellátott prezentációja során több tucat játék tette tiszteletét, valamint végre lerántották a leplet a PlayStation 5 kinézetéről is. Visszafelé haladva az időben, elsőként az új konzolról értekezünk.

A PlayStation 5 dizájnja az újgenerációs Dual Sense kontrollerhez igazodva a fekete és fehér színpárt részesíti előnyben, a futurisztikus külső mellett pedig rögtön két változatban is megjelenik. A hagyományos lemezolvasóval ellátott verzió mellett érkezni fog a Digital Edition is, mely kizárólag a digitálisan vásárolt címek futtatására lesz alkalmas. Az új dizájnba illeszkedik a következő konzolhoz szánt fejhallgató, a Pulse 3D Headset is.

Játékfronton rögtön két csoportról számolhatunk be, hiszen a belsős csapatok exkluzív kínálata mellett külsős fejlesztők is képviseltették magukat szép számmal, a felhozatal pedig a AAA produkciók mellett az indie címekig mindent lefedett. Lássuk először a belsős portékát.

Az Insomniac Games aligha tétlenkedik a PlayStation Studios-hoz való csatlakozás óta, hiszen a bemutatóra két játékkal is készültek. A show-t a Marvel's Spider-Man önálló kiegészítőjeként érkező Spider-Man: Miles Morales nyitotta, melyben a Peter Parker hálóvetőjét a címadó Miles veszi át és a jelek szerint a PS5 nyitókínálatának része lesz.

Nem sokkal ezután pedig jöhetett a csapat második fellépése, ezúttal már Ratchet és Clank párosával, akik ezúttal interdimenzionális kalamajkákba keverednek a Rift Apart alcímmel ellátott epizódban. Az első kedvcsináló tanúsága szerint nem csak a lombax és robot komája szakadnak el.

A Gran Turismo sorozat szerelmesei is örülhettek a prezentáció alatt, hiszen a Polyphony Digital bemutatta a széria következő állomását, a Gran Turismo 7-et, mely egyből egy gameplay jeleneteket is tartalmazó trailerrel debütált. Hogy időben befut-e az év végi nyitókínálat részeként, arról egyelőre nincsenek részletek.

A PlayStation 4-hez hasonlóan az 5-ös számot viselő konzol is rendelkezni fog egy előre telepített játékkal a vásárlók számára, ez pedig nem más, mint a jelenlegi konzolokon elérhető Playroom Astro Bottal való kiterjesztése, az Astro's Playroom. A Sony VR kabalája egy újabb játékban teszi tiszteletét, ezúttal azonban az új Dual Sense kontroller megismertetése a cél.

Astro Bot mellett a Sony egy másik figurája, Sackboy is visszatér, a Sumo Digital gondozásában készülő Sackboy: A Big Adventure azonban nem a Media Molecule-féle kreatív alkotás örökségét viszi tovább, hanem egy hagyományos platform élményt kínál.

A PlayStation Studios logója alatt jelent meg a Housemarque csapatának legújabb játéka, a Returnal, mely a végtelen időhurokba zárt főhős témakörét dolgozza fel, a csapat pedig a korábbi 2D-s perspektíva után ezúttal mindhárom térbeli dimeziót kihasználja.

A korábbi pletykák beigazolódásaként felbukkant a régóta várt Demon's Souls újrázás, mely a Bluepoint és a Japan Studio együttműködésében készül, a remake jelzőnek köszönhetően pedig arra is számíthatunk, hogy a látvány mellett a játék többi eleméhez is hozzányúlnak.

A műsort a belsős nagyágyúk egyik képviselője, a Guerrilla Games zárta, akik az első trailerrel mutatták be a Horizon Forbidden Westet. Aloy továbbra sem szabadul a robot monstrumokkal való harcból, az előzetes alapján azonban a folytatásban változatosabb helyszínekre és ellenfelekre számíthatunk.

A belsős kínálat után lássuk azokat a címeket, amivel a third party stúdiók készültek, vagyis azon játékokat, amik itt mutatkoztak be ugyan először, de nem kizárólagosan a Sony konzoljára készülnek.

Furcsa és szokatlan koncepcióknak nem voltunk híján, ezek közül talán legkiemelkedőbb a Stray, melyben egy macskát kell irányítanunk. Hasonlóan érdekes párosnak tűnt a Goodbye Volcano High, melyben antropomorf dinoszauruszok tinédzserkori válságait élhetjük át, vagy a Little Devil Inside, melyben egy egyetemi professzor paranormális kutatásában segédkezhetünk.

Látványos, ugyanakkor meglehetősen sejtelmes anyagokból sem kellet hiányt szenvednünk, a Capcom a Pragmatával hívta fel a figyelmet (reméljük, nem egy újabb Deep Downt kapunk), mely a bemutató során csak a PlayStation 5-öt célozta be, azóta azonban kiderült, hogy Series X-re is megjelenik majd. A premier azonban egyelőre még távolból integet, a tervek szerint 2022-ben érkezhet.

A Square Enix saját csapata, a Luminous Productions is új fejlesztéssel jelentkezett, az egyelőre csak Project Athia néven futó játék pedig az első trailer alapján nem fog szűkölködni a fantasy elemekben. Hasonlóan nehéz volt értelmezni a Ghostwire: Tokyo első gameplay bemutatóját, a korábbi teaserekhez képest ugyanis egy drasztikusan más élményről árulkodik a Tango Gameworks fejlesztése.

A tavalyi E3 után ismét felbukkant az Arkane következő fejlesztése, a Deathloop, mely a rivális bérgyilkosok csatájának szemléltetése mellett a csapatra jellemző kreatív gyilkolásokból is adott némi ízelítőt.

A könnyedebb felütés címeként tekinthettük meg az Ember Lab fejlesztését, a Kena: Bridge of Spirits-et, mely látvány szempontjából egy animációs filmet idéz, a játékmenetben azonban a fejtörők mellett a harcokra is nagy hangsúlyt fektet.

Szintén a korábbi pletykák teljes megerősítéseként volt jelen a Capcom második részvétele, kiderült ugyanis, hogy az előzetes szóbeszédek igazak voltak a Resident Evil széria következő részét illetően. Marad az FPS nézet, tényleg egy falu adja a játék helyszínét, Chris Redfield visszatér, valamint tényleg előkerülnek a vérfarkasok is.

Az IO Interactive is a Sony rendezvényét találta alkalmasnak rá, hogy bemutassa a Hitman sorozat következő részét, a Hitman 3-at, mely ha nem is az új konzolok érkezésével együtt, de azok után nem sokkal fut be, méghozzá crossgen címként.

A fenti címeken túl olyan nevek képviseltették magukat, mint az Oddworld: Soulstorm, a Solar Ash, a Godfall, a Jett: The Far Shore, a Bugsnax vagy az NBA 2K21.

Curved Space: bejelentés

Egy klasszikus formula újragondolása. Avagy old-school twin-stick lövölde készül egy kanadai házaspár otthonában.

4 perce

Balan Wonderworld: érkezik a demo!

Alig egy hét múlva masszív főpróbát tart a Sonic the Hedgehog alkotóinak színes társulata. Lássuk mi vár minket a függöny mögött!

19 perce

A Generáció Igazolatlan Hiányzói

A nyolcadik konzolgeneráció lezárása után úgy gondoltuk érdemes lehet óvatosan megemelni a szőnyeg szélét és megnézni mit sepert alá az elmúlt pár évben a videojáték-ipar! Jelentjük az igazolatlan hiányzókat!

16 órája
15

Game Pass: január második fele

Egyre csak gyülekező japán bűnözők, régóta várt pixelharcosok, kiváló vadnyugati stratégák és a nagy Series X|S exkluzív.

19 órája
8

Kingdoms of Amalur: Re-Reckoning Switchre is

A Switch tulajok újabb 100+ órás szerepjátékkal gazdagodnak. Mondjuk a jó hírt? Erre nem is kell sokat várniuk!

19 órája
1

The Shore: Lovecraft szörnyei, sorakozó!

Érj partot, járj mezítláb a fekete vulkáni homokban, élvezd a szellőt, majd nézz farkasszemet Dagonnal meg egy Shoggoth-tal!

1 napja
8

Buried In Ice: a Dolog elszabadul

Újra játékot ihletett Carpenter remekműve. A cél ezúttal is túlélni az idegen lényt!

1 napja
6

Így rajtol az Everspace 2 korai hozzáférése

Kellemes trailert kapott a gyönyörű űrshooter.

1 napja

Gamer365 Ünnep (Chicken Police (X))

Az ünnepi hangulat sokszorosan fokozott - elrajtolt a nextgen, jön a karácsony, és végül itt az évek óta várt Gamer365 Next. Masszív nyereményjátékkal készültünk!

1 napja
395

Apex Legends: a múlt aranya

Dupla újdonsággal szolgál a Stories from the Outlands friss epizódja.

1 napja
1

Hitman III

Pár napon belül újabb megbízatásokat kap kedvenc kopasz bérgyilkosunk. Itt az utolsó mozgókép az eligazítás előtt.

1 napja
3

The Pedestrian: konzolos megjelenés

Napra pontosan egy évvel a PC-s debütálása után PlayStation konzolokra költözik az egyedi 2.5D logikai platformer.

2 napja
3

S.T.A.L.K.E.R. 2: információ-morzsák

A rövid, de hangulatos kedvcsináló trailer után most néhány új információt osztott meg velünk a kijevi fejlesztőcsapat.

2 napja
7

Ghosts ‘n Goblins Resurrection

35 év után visszatér Arthur lovag, hogy folytassa izzasztó harcát zombikkal, csontvázakkal és a medvedisznóemberrel.

2 napja
7

Override 2: Super Mech League

Szeretjük a mechákat, szeretjük a kaidzsukat is, így magától értetődő lehet, hogy szeretjük az Override-ot is, amely sorozattá válva a második epizódnál tart jelenleg. Tesztlaborba vittük a lelkes folytatást.

2 napja
1

Heti megjelenések

Egy kopasz ügynök visszatér, azonban rajta kívül is akad néhány friss megjelenés a héten.

2 napja
5

Everspace 2

Küszöbön az Early Access verzió, ezért bekuncsorogtuk magunkat a most zajló zárt bétába. Nem bántuk meg, ugyanis félkész stádiuma ellenére is nagyon biztató a gyors űrlövöldék koronázatlan királyának örököse, az Everspace 2!

2 napja
5

Star Wars Battlefront 2: túl sok új játékos

Megfektette a Star Wars: Battlefront 2 szervereket az Epic Game Store irányából (ingyenjáték, hééé!) beözönlő játékosok hada - az EA sietve kompenzál.

2 napja
6

Cyberpunk: így csúszott félre minden

A Bloomberg húsz CDPR fejlesztőt keresett meg, hogy kiderítsék: mi csúszott félre a Cyberpunk 2077 fejlesztése során? Válaszok következnek.

3 napja
30

Nyüzsgős traileren a Persona 5 Strikers

Minden fókusz az akción - ilyen lesz az Atlus új őrülete.

4 napja