Solasról rántja le a leplet a Dragon Age: Dreadwolf  új trailerje

Solasról rántja le a leplet a Dragon Age: Dreadwolf új trailerje

StingerCsere Krisztián Gábor2022.12.04. 22:30

Ahogy minden esztendőben November 7. N7 Day a Mass Effect rajongók ünnepe, így December 4 a D4 nap, amelyen a Dragon Age világokat átívelő mítikus birodalma kerül kiszolgálásra. Idén sincs ez másképp, a high fantasy egyik csúcsát jelentő játékot fejlesztő Bioware a közelgő folytatás antihéroszát, Solast mutatja be közel egy percben, ezzel pedig meg is alapozza a szám szerint negyedik epizód központi problémáját, melyet leendő hősünknek kell majd megoldania. Valahogy.

A Dragon Age azt követően veszi fel a fonalat, ahol a számos díjat bezsebelt előd tette, idestova már nyolc éve. Az inkvizíció ugyan megállította Thedas pusztulását Solas segítségével, ám ez csak ideiglenes állapot. A Darkspawn világégést már többször visszaverte az emberiség és az Archdemonok megsemmisítésével az ún. fátyolvilág (a Veil) illetve a valós létsíkunk közti egyensúly felborulását is sikerült megtartani, de ezzel sajnos csak elodázták a fő fenyegetés bekövetkeztét. A probléma gyökere ugyanis maga a Veil (az ún. fátyol, a határmezsgye a létsíkok közt) megléte, amely még az ősi időkből származik - az idősebb istenek elleni küzdelem egyik vészmegoldásaként, az általunk ismert világ pusztulását hivatott megakadályozni azzal, hogy az ősi titánokat, s csatlósaik legpusztítóbb fenevadait bebörtönözte). Egyik negatív hozadéka, hogy a Tündék világuralma, civilizációjuk nagy része, s velük együtt hallhatatlanságuk is odalett sok egyéb veszteséggel együtt. Solas a Trespasser kiegészítőben ugyan felfedi az igazságot, hogy a fátyolvilág, a démoni gonoszt bezáró és a valós sík közti vékony réteg lebontása elképzelhetetlen pusztulással és átalakulással járna (pl. a démonok anélkül jöhetnének át a síkunkba, hogy embereket szállnának meg, lásd pl. Constantine), de nem lát más megoldást a saját és a Thedas által ismert népek megmentéséhez. Ugyan a fátyol gyengülése okán bekövetkezett repedéseket az előző epizódban Solas segítségével sikerül az Inquisitornak bezárni, ezzel tulajdonképp csak elodázta az elkerülhetetlen bekövetkeztét, amelyre jelenleg nincs ismert gyógymód.

Itt veheti fel a folytatás a fonalat, melynek leleplezése még valamikor 2015 táján történt - kezdetben egy narratíva-vezérelte single player élményben gondolkodtak a Dragon Age veteránok, ám a várva-várt folytatás fejlesztése 2016-ban az Andromeda-fiaskó (majd később az ANTHEM) körüli erőforrás-problémák miatt parkolópályára került. A sztorin dolgozó csapat tartaléklángon folytatta tovább a projekt gondozását egészen 2018-ig, mikor az EA akkori kifogásolható vezetése a monetáris (értsd: mikrotranzakció) alapú, live szolgáltatás-közpotúság irányába erőszakoló tevékenységével elérte, hogy az odáig elkészült tervek, koncepciók és kész tartalmak a kukában végezzék. A válasz sem maradt el, a franchise veteránjainak jelentős része ezt az egész huzavonát megelégelve elhagyta a Bioware kötelékét, beleértve a széria egyik atyját, a kreatív igazgatót, Mike Laidlaw-ot is. Az EA ekkor már közel járt ahhoz, hogy az egykori zseniális kanadai csapat maradékát is teljesen szétzúzza.

A Dragon Age 2018-ban azonban új erőre kapott, ugyanis az Anthem live-service kódjával (és a már elkészült tartalmak erős áttervezésével) az austini BW stúdió vezetésével rebootolták a projektet. A felhők azonban továbbra is gyülekezték és két évvel később, 2020 decemberében a még megmaradt core csapat egyik utolsó tagja, Mark Darrah is felmondott a Bioware-nél, őt Christian Dailey a BW Austin feje váltotta, mint kreatív producer. A Bloomberg akkori értesülései és iparági beszámolók alapján a Star Wars JEDI: Fallen Order single player sikere és a 2021 februárjában hozott súlyos döntés következményeként (amelyben végleg elkaszálták az Anthem teljes revízióját) az EA konok vezetőségében megtört a jég és belátták, hogy ezek a megoldások nem minden esetben állják meg a helyüket, így ezt az irányelvet végül kikukázták az új Dragon Age-ből, amely több éves felesleges köröket futva végül akként folytathatta útját, amelynek eredetileg tervezték: egy rendkívül erős gyökerekkel rendelkező, alaposan megírt és a szokásos minőségi narratíva mentén haladó single-player only folytatásként. A sors azonban továbbra is szűkmarkúan bánt jó hírek mentén a Solas-sztorival: a 2017 és 2021 közti időszakban kreatív producerként bábáskodó Matthew Goldman is beadta végül az EA ellentétek miatt a kulcsot: 2021 novemberében távozott a Bioware-től, helyét John Epler vette át. Őt nem sokkal később a szintén Bioware-veterán Christian Dailey is követte aki pár hónappal később, 2022 februárjában lépett ki a Bioware ajtaján, Corinne Busche-nek átadva a game direktori stafétát. A produkciós igazgatói székbe végül az a Mac Walters került, aki anno Drew Karpyshyn-től átvéve a vezető történetírói staféfát, végül a Mass Effect 3 és az Andromeda cselekményeiért felelt és bábáskodott a legendás sci-fi számtalan regényből illetve képregényből álló mikrokozmosza felett is.

A Dragon Age 4 projektcímen futó (rebootolt) folytatás a 2018-as Game Awardson mutatkozott be, azóta pedig már több ízben láthattunk a történet szempontjából érdekes villanásokat különböző trailerekben. Időközben már a játék címe is nyilvánvalóvá vált, a Dread Wolf Rises (amely Solas korábbi szerepére, s Tünde istenségére utal) nyomdokain Dragon Age: Dreadwolf címen fut tovább a sorozat. Az elmúlt években történt titkolódzás a játék körül egyébként szándékos: a sok viszontagságot megélt folytatás fejlesztése egy ideje már konkrét terv és koncepció mentén folyik, ám sem a csapat, sem a kiadó nem látja még elérkezettnek az időt arra, hogy a nagy elvárásokkal szembenéző folytatást marketing-ügyileg és gameplay-ügyileg is bepozícionálja a piacra. Amelyeket eddig láttunk, pl. a Varric általi narratív utalásokat, azonban már tisztán előrevetítik, hogy az ezidáig segítőkész és támogató Solas (többek közt a Trespasser DLC történései miatt) a negyedik epizódra hogyan válik szép lassan központi antagonista szereplővé. [A legfrissebb aktuális trailert lentebb láthatjátok.]

A Dragon Age: Dreadwolf megjelenése egyelőre nem ismert: legkorábban 2023 de inkább 2024 környékére várhatjuk, előbb semmiképp. Azonban addig sem maradunk tartalom nélkül: előkészületben van az új epizódnak megalapozó képregénysorozat és a Netflixen a héten debütál a kánonba is beleillő rajzfilmsorozat is december 9-én, Dragon Age: Absolution címmel. Egy azonban biztos: a Bioware-nél jelenleg a fő fókuszban ez a franchise áll, a Mass Effect következő felvonása egyelőre csak koncepcionális és sztorivonalat érintő fejlesztési fázisokra koncentrálódik.

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Leépít a Supermassive Games, bajban a Die Gute Fabrik – ez történt hétfőn

Továbbá: Ender Magnolia: Bloom in the Mist, Tekken 8, No Rest for the Wicked, Passkey, Reynatis, Stardew Valley, Sea Fantasy, Between Horizons, Taxi Life: A City Driving Simulator.

6 órája
4

Heti megjelenések

1 napja
2

Mario Vs. Donkey Kong

Az 1994-es Donkey Kong egy mágikus cím volt, ami a Game Boy Pocket és a Super Game Boy megjelenését követte. Utána jött tíz évre rá egy Game Boy Advance epizód, amit most a Nintendo felújított Switch platformra. Időhúzás vagy egy újabb zseniális téma a Nintendo-trezorból? Teszt!

2 napja
5

Vasárnap szervert költöztetünk

2 napja
6

Tomb Raider I-II-III Remastered: a gúlaidomú Lara visszatér

Gúlamellek? Pixeldzsungel? Támadó krokodilok által hirtelen ébredő fenyegetettség érzés? Ez csak a Tomb Raider lehet! Mi pedig ránéztünk, közel 30 év távlatában miként lifeg a Lara Copf!

3 napja
14

Suicide Squad eladások, Rise of the Ronin kaszabolás - ez történt pénteken

Továbbá: Prince of Persia: The Lost Crown, Bo: Path of the Teal Lotus, Dungeons of Hinterberg, Age of Mythology: Retold, Age of Empires II: Definitive Edition.

3 napja
5

Contra - Operation Galuga: demonstráció kibeszélő

4 napja
1

Még mindig Palworld, szülinapos PS VR2 - ez történt csütörtökön

Továbbá: Mortal Kombat 1, 2XKO, Unicorn Overlord, NieR: Automata, Elden Ring, Dead by Daylight.

4 napja
6

Egy éves lett a PlayStation VR2

Néhány izgalmas címmel és egy nagy bejelentéssel ünnepelték az évfordulót. Még idén kompatibilissé válhat PC-vel a headset!

4 napja
27

Megérkezett a Borderlands előzetese, újraindul az Elden Ring-őrület – ez történt szerdán

Továbbá: Final Fantasy VII Rebirth, The Forever Winter, Flintlock: The Siege of Dawn, Turbo Kid, The Plucky Squire, Prison Architect 2, Little Devil Inside, Beholder: Conductor, Wild Bastards, Harold Halibut, Marvel's Spider-Man 2.

5 napja
11

Kiderült, mikor költözik más konzolokra az első négy Xbox-játék

Jönnek a Grounded, a Hi-Fi Rush, a Pentiment és a Sea of Thieves PlayStation és Switch verziói.

5 napja
6

Ender Lilies-folytatás, Epic Mickey-újrázás – Nintendo Direct összefoglaló

A legújabb Nintendo Direct kiadás a külsős kiadók és fejlesztők portékájára fókuszált: lássuk, milyen újdonságokkal szolgált a szerda délutáni Partner Showcase adás, melynek tartalma nem csak a Switch-tulajok számára lehet érdekes!

5 napja
15

Keleti újhullám: Kína előretörése a játékiparban

Egyre többet látjuk a videójátékiparban Kína előretörését nem csak befektetési szinten, hanem a fejlesztői világban is. A szektor nagyságára már nem csak az E-sport figyelt fel, hanem a nagyobb videójáték cégek is egyre többször kacsintanak az ország felé. De honnan jön ez a nagy lendület?

5 napja
11

Nyár elején érkezik az Elden Ring: Shadow of the Erdtree

Az első előzetes mellé néhány friss részletet is kaptunk a kiegészítőről.

5 napja
3

Képeken a Borderlands-film, gépfegyverrel írja át a történelmet a Kingmakers – ez történt kedden

Továbbá: Elden Ring: Shadow of the Erdtree, Sifu, Gigantic: Rampage Edition, Killer Klowns from Outer Space, Need for Speed Unbound, Temtem: Swarm, Dragon Ball Z: Kakarot.

6 napja
5

Helldivers 2 - mitől döglik a bogár

Az első rész után a Helldivers 2 ismét megmutatja, hogy milyen egy dögös-tökös kooperációra építő lövölde. Bedobtunk egy sört, megnéztük a Csillagközi Inváziót, majd nagy lendületettel vetettük alá magunkat a bogárirtásba. Teszt!

6 napja
18

Pokemon Presents: Pokemon Day 2024

Közeledik a nemzetközi Pokemon Day 2024, aminek tiszteletére önálló műsort tűzött ki a The Pokemon Company is.

6 napja
1

Game Pass: mozgolódás február második felében

Tales of Arise. Maneater. Indivisible. Némileg csöndes hetek a Warhammer 40,000: Boltgun és a Diablo 4 érkezése előtt!

6 napja
4

Fallout kollekció érkezik, Nintendo Direct a láthatáron – ez történt hétfőn

Továbbá: Sand Land, Times & Galaxy, PowerWash Simulator, Granblue Fantasy Versus: Rising.

7 napja
10

Nacon Connect 2024

Test Drive Unlimited Solar Crown. GreedFall II: The Dying World. Új Terminator projekt és néhány meglepetés is vár majd az új műsorban!

7 napja
1