[Biznisz] 10.000 embert bocsát el a Microsoft

10.000 embert bocsát el a Microsoft

sQrNagy Csaba2023.01.19. 09:30

"Először is a kiadásainkat igazítjuk hozzá a bevételeinkhez és azokhoz a területekhez, ahol a vásárlói igényt látjuk. A ma meghozott döntések azt eredményezik, hogy 10.000 fővel leredukáljuk a dolgozói létszámot a 2023-as üzleti év harmadik negyedévére. Ez kevesebb, mint az 5 százaléka a teljes dolgozói bázisunknak, néhány kiértesítés pedig ma már meg is történt. Fontos megjegyezni, hogy miközben bizonyos területeken elbocsátások történnek, továbbra is folyik a toborzás a stratégiailag fontos részekre. Tudjuk, hogy ez minden érintett személy számára egy kihívást jelentő időszak. A vezetőség és én is elkötelezettek vagyunk, hogy a lehető legátgondoltabban és átláthatóbban kezeljük ezt a folyamatot."

Olvasható Satya Nadella, a Microsoft cégvezetőjének bejelentése a redmondi óriás hivatalos blogfelületén a rövid és hosszútávú tervekről - napra pontosan egy évvel az azóta is függőben lévő Activision Blizzard felvásárlás bejelentését követően. Az első nap már több mint 800 dolgozó kapta meg az értesítőjét a leépítésről, amit március végéig követ majd a 10.000 fős csoport további része. A kirúgások a marketing részleg és a HoloLens, valamint Microsoft Edge irodák mellett leginkább a 343 Industries (Halo), a The Coalition (Gears of War) és a Bethesda Games Studios (Starfield) csapatait érinti. A Halo Infinite fejlesztőinek éléről Josef Staten az Xbox Publishing részleghez kerül. A játék kampányának helyrepofozásához visszatérő veterán alól azonban az egyjátékos tartalmakon dolgozó csapatot is jelentősen leépítik. Úgy tűnik az elbocsátások nagyobb része itt és a 2021-ben Microsoft tulajdonba került Bethesda Game Studios irodáiban lesz érezhető.

Bár a 10.000 fős leépítés a Microsoft történetének egyik legnagyobb elbocsátási hulláma, érdemes picit kontextusba helyezni a lépést. Egyrészről a Microsoft az év elején több mint 220.000 alkalmazottat foglalkoztatott, ami csak a tavalyi évben 30.000 új munkahelyet jelentett. Az agresszív növekedés a pandémia időszaka után általános jelenség volt a technológiai ágazatban, ami az utóbbi hónapokban több nagyvállalatnál futott ki hasonló mértékű leépítésre. Mark Zuckerberg 11.000 Meta dolgozót engedett el, míg az Amazon 18.000 fővel számolt az év elején. A Microsoft egyébként tavaly októberben már szintén nagyjából ezer alkalmazott munkaviszonyát szüntette meg.

A másik oldalról nézve viszont a Microsoft minden szempontból rendkívül sikeres üzleti évet zárhatott, mintegy 198,3 milliárd dolláros bevétellel. Ez 18 százalékos növekedés az előző évhez képest, amivel a működési (83,4 milliárd) és az adózott bevételük (72,7 milliárd) is 19 százalékkal nőtt. Természetesen Satya Nadella, a Microsoft cégvezetőjének bankszámlája is szolid 54,9 millió dollárral növekedett, valamint a részlegvezetők is haza tudtak vinni 15-25 millió dollárt fejenként - megközelítőleg tíz százalékkal többet, mint az előző évben.

Az elbocsátott alkalmazottak felé több nagy stúdió is jelezte azóta együttérzését, valamint hogy örömmel várják a csapataikban ha erre lehetőségük adódik.

A Last of Us és Mario találkozik az SNL friss-fergeteges paródiájában

Az HBO filmsorozatát és a játékadaptációkat is parodizálja a legújabb SNL-kisfilm. Főszerepben Pedro Pascal!

14 órája
1

Még egy demót kap a Wo Long: Fallen Dynasty

Egy héttel a megjelenés előtt újra belekóstolhatunk a három királyság harcaiba.

17 órája

Dread Templar

A Dread Templar minden előnye és hátránya egyaránt a letisztult és egyszerű koncepciójából ered. De most ennyire nem szaladunk előre, lássuk, mi lett a boomer shooter játékból!

1 napja

Deliver Us Mars: itt a megjelenési trailer

A játék már elérhető szinte minden fő platformon.

1 napja

Suffer the Night: jön a sápadt ember

Játék-a-játékban elemek, na meg egy krézi főgonosz a frissen bejelentett horrorban.

1 napja

Wordless: szótlan maradsz a trailer után

Indie csoda, 2D platforming, akció és egyedi látvány kombinációja.

1 napja

Resident Evil 4 Remake: 12 perc gameplay

Hosszabb betekintés a március végén megjelenő játék ötödik fejezetébe.

1 napja
1

Csúszik a The Last of Us Part I PC-verziója

Néhány héttel tovább kell várni a számítógépes átiratra.

1 napja
2

Elképesztő mérföldkövet lépett át az It Takes Two

Több mint 10 millió példány fogyott már kooperatív platformer-kalandból.

1 napja
4

Game Informer: Resident Evil 4 (Remake)

Ismét a Game Informer szállít friss információkat és rengeteg mozgóképet egy régóta várt megjelenéshez. Hírünk folyamatosan frissül!

2 napja
11

A Gran Turismo 7 virtuális kagylóülésében

Néhány szerencsés elvihette egy órás próbakörre a Polyphony Digital simcade versenyjátékát PlayStation VR2 headsettel a fején.

2 napja
6

Mikrotranzakciók nélkül jön a Wild Hearts

A megjelenés után pedig ingyenes DLC-kkel fog bővülni.

2 napja
2

The Excavation of Hob’s Barrow

A ködös Albionban játszódó point and click horror-kaland folklór és természetfeletti elemekkel, némi száraz angol humorral és kimértséggel, méretes pixelekbe csomagolva. Teszteltük a rettentően hangulatos The Excavation of Hob’s Barrow-t.

2 napja
7

The Day Before: 10 perc vágatlan gameplay

Az orosz Fntastic hányatott sorsú nyílt világú MMO túlélő-lövöldéje görcsösen igyekszik bizonyítani, hogy nem csak pénznyelő.

2 napja
5

Kirby’s Return to Dream Land Deluxe: vár Magoland!

Az új trailer a multiplayer minijátékokat mutatja be.

2 napja
2

A Knockout City is lehúzza a rolót

A barátokkal azonban továbbra is kidobósozhatunk majd, méghozzá privát szervereken keresztül.

2 napja
2

PlayStation 5: teszt alatt az új rendszerfrissítés

Integrált Discord Voice Chat. VRR támogatás 1440p alatt. Hozzáférhetőség és kényelmi funkciók továbbfejlesztése.

3 napja
6

Atomic Heart: gameplay áttekintő

Az orosz Mundfish stúdió régóta készülő ígéretes projektje pár napon belül megjelenik, így kaptunk hozzá egy útikönyvet!

3 napja
3

Érkezik a Shadow Warrior 3: Definitive Edition

4K és 60FPS grafikai opciók. New Game+. Survival játékmód. Hero nehézségi fokozat. Teljes DualSense támogatás.

3 napja

Gameplay bemutatót kapott az Exekiller

Közel öt percen át mozog a lengyel stúdió debütáló alkotása. Portyázik a retro futurisztikus fejvadász!

3 napja
2