Sztrájkolhatnak a szinkronhangok

Sztrájkolhatnak a szinkronhangok

WarhawkLusztig Zsolt2015.09.23. 11:15

Sztrááájk? Mi ez az egész?

Egészen veszélyes vihar kezd kibontakozni az óceán túloldalán a videojátékok, illetve a videojáték szinkronok területén. A 160.000 tagot magában tömörítő SAG-AFTRA (Screen Actors Guild‐American Federation of Television and Radio Artists, nagyjából az ottani film-, televízió- és rádiós színészek szakszervezete) több sikertelen tárgyalás után úgy döntött, hogy sztrájkra hívja a tagjait, míg a az őket foglalkoztató cégek nem egyeznek bele a követeléseikbe.

Milyen követelések ezek?

  • Pénzbeli bónusz: azt szeretnék elérni, hogy a szinkronszínészek bónusz bérezést kapjanak az adott játék sikerétől függően. A rendszer egyszerű, kétmillió eladott példányonként / előfizetőként szeretnének bónuszt, maximum nyolcmillió vásárlóig / előfizetőig, tehát maximum négyszer. A szakszervezet szerint a kétmilliós határ úgy lett megállapítva, hogy itt kezdenek ezek a produktumok profitot termelni, illetve ezzel a lépéssel elkerülhetik, hogy a kisebb játékok alkotóinak is komolyabb bónuszt kelljen fizetniük.

  • "Hangterhelés": a szinkron munka mostanában nem csak abból áll, hogy egy kényelmes szobában felmondják a színészek a szöveget, a feladatok jelentős részéhez komolyabb megterhelést okozó "terepmunka" is társulhat, például mikor úgy veszik fel az anyagot, hogy közben motion capture módszerrel az arcokat, mozdulataikat is rögzítik. A szakszervezet azt szeretné elérni, hogy hasonlóan a fizikailag megerőltető színészi munkákhoz itt is legyen egy maximális időlimit, azaz egyhuzamban maximum két órát dolgozhatnának a színészek.

  • Komolyabb biztonság: a fenti munkamódszer sokszor veszélyes is lehet, a szakszervezet azt próbálja elérni, hogy a szinkronszínészek is megfelelő kaszkadőr felkészítést és biztosítást kapjanak a fizikailag megterhelő jeleneteknél. Olyan példát említenek, melynél az egyik színésznek egy "wire pullt" kellett végrehajtania - ez az, mikor egy kábellel erősen elrántják valamerre a színészt - mindenféle szakértő biztosítás nélkül, melynek nyomán sérüléseket is szenvedett. A kaszkadőr koordinátorok ezen kívül segíthetnek a színészeknek a különböző motion capture jelenetek jobb elkészítésében is.

Átláthatóság: azt szeretnék elérni, hogy a színészek, de legalább a képviselőik többet tudjanak azokról a munkákról, melyekhez meghallgatják, leszerződtetik őket. Ilyen például a játék címe, hogy milyen szerepet kell eljátszaniuk, hogyan kapcsolódik az a játék történetéhez, és így tovább. Olyan információkat is szeretnének előre tudni, mint hogy mennyi alkalomra akarják az adott színészt leszerződtetni, milyen korhatár besorolása lesz az adott címnek, lesz-e benne offenzív tartalom és így tovább. Véleményük szerint egy TV- vagy mozifilmhez se jelentkeznek úgy, hogy nem tudnak semmit a szerepről, akkor itt miért tennék?

És akkor most tényleg sztrájk lesz?

Nos, nem feltétlen. A dolog úgy néz ki, hogy a szakszervezet szavazásra jogosult tagok már megkapták a felhívást a (névtelen) szavazásra, mely október ötödikén zárul. A szavazók legalább 75%-nak a döntése kell ahhoz, hogy a szakszervezet megtegye a szükséges lépéseket és még ilyenkor is fel kell mérniük, hogy a tagok rövidtávú "munkakiesése" nem lesz-e súlyosabb, mint a sztrájkkal esetlegesen elérhető hosszútávú eredmények.

És bár maga a szavazás névtelen, több híres színész és szinkronszínész a közösségi médián jelezte, hogy egyetértenek a célokkal és szeretnék, ha a többiek is mögéjük állnának.

I love voice acting in video games, but our employers don't seem to think #PerformanceMatters, so I voted YES to strike. #iamonboard2015— Wil Wheaton (@wilw) September 22, 2015

voted YES bc

#performancematters

#Iamonboard2015pic.twitter.com/RxsdD1S1Zj— Jennifer Hale (@jhaletweets) September 22, 2015

Gonna share some of my fav fan tweets proving #PerformanceMatterspic.twitter.com/HPLmNGqYh2— tara strong (@tarastrong) September 22, 2015

És milyen hatása lesz ennek az egésznek rám?

Rövid távon valószínűleg még egy esetleges sztrájkot se fogunk megérezni. Az ősszel megjelenő játékok jelentős részénél a hang- és animációs anyagok jó része valószínűleg már rögzítve van, ezekre természetesen nem lehet a sztrájkot kiterjeszteni. Az esetleges munkabeszüntetés inkább a jövőre megjelenő produktumokat érintheti károsan - természetesen a fejlesztő cégek és kiadók megpróbálhatnak a szakszervezeten kívülről szerezni színészeket, de ez valószínűleg csak a legvégső lehetőség lehet, a szakszervezet olyan támogatást ad és olyan embereket foglalkoztat amiket és akiket elég nehéz hirtelen pótolni. Szóval a legvalószínűbb kimenet az lesz, hogy egy esetleges sztrájk esetén gyorsan leülnek a felek egymással tárgyalni, hiszen a helyzet gyors rendezése mindkettőjük érdeke: a színészek szeretnének dolgozni és pénzt keresni, míg a cégek szeretnék a fejlesztés alatt álló és bejelentett játékaikat befejezni és kiadni.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

1 órája

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

22 órája

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

1 napja
17

Heti megjelenések

1 napja
1

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

3 napja
14

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

4 napja
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

5 napja

A The Triple-i Initiative-en túl – ez történt szerdán

Benne: Dead Space, The Bridge Curse 2: The Extrication, Let Bions Be Bygones, Super Monkey Ball Banana Rumble, Reigns: Beyond.

5 napja
2

Ilyen volt a The Triple-i Initiative

45 perc, majdnem ugyanennyi játék. Összefoglaljuk a lényeget.

5 napja
6

Hungame.Blog: TOP 50 magyar játék és interjúsorozat

A Hungame.blog alkotói folyamatosan próbálják a hazai játékfejlesztés történelmét és különböző aspektusait érdekes-színes formában tálalni a nagyközönség számára. Toplisták, interjúk, mutatjuk a tutit!

5 napja
6

Final Fantasy progmetál koncert: MondoConra jön a Chocobo Band

Remek hírt hozott a tavaszi szél, meg a MondoCon szervezőcsapata, akik a Final Fantasy zenei felhozatalát a progresszív metál stílusában fogják nektek asztalra teríteni a Chocobo Band segítségével.

5 napja

Augusztusban jön a Star Wars Outlaws, bővül a Mortal Kombat 1 – ez történt kedden

Továbbá: Dredge filmadaptáció, Battlefield, 63 Days, Blizzard x NetEase, Runa, Amber Isle, Echoes of Elysium, Tales from Candleforth, Dicefolk, Hidden Grove, Prince of Persia: The Sands of Time Remake.

6 napja
9

Nevet vált a Gearbox Publishing, előbb jön a Fallout-sorozat – ez történt hétfőn

Továbbá: Konami fizetésemelések, Singularity 6 leépítés, Ready, Steady, Ship! megjelenési dátum.

7 napja
8

Heti megjelenések

8 napja
1

Bulwark: Falconeer Chronicles - az Ursee úttörői

A Bulwark egy különleges, teljesen egyedi világlátást közvetítő, művészi városépítő játék, amely egy egyszemélyes fejlesztő kreatív csatornáinak teljes keresztmetszetében kínálja az áramlást a játékosok irányába. Tesztlaborba vittük az egész Urseet.

8 napja
1

Dragon Quest producer váltás, Stellar Blade DLC-k - ez történt pénteken

Továbbá: Gears of War 6, Star Wars Outlaws, Sam Lake a Kojima Productions-nél.

2024.04.06.
3

Llamasoft: The Jeff Minter Story

2024.04.05.
1

Eternal Strands bossfight, Tameem Antoniades leköszönt- ez történt csütörtökön

Továbbá: Flint: Treasure of Oblivion, C-Smash VRS, Pinball FX, Crypt of the NecroDancer, Divine Rush.

2024.04.05.
1

Horizon: Forbidden West - Complete Edition (a PC változat)

Aloy visszatér, hogy másodjára is felrázza a PC-s zsiványokat! A Horizon: Forbidden West - Complete Edition maga a megtestesült blockbuster, PlayStation-gúnyában, a mesterplatformon. Lássuk a Nixxes képes volt-e újra beváltani ígéreteit! Teszt!

2024.04.05.
1

Open Roads - Sétaszimulátor teljes gázzal

A Gone Home és a Tacoma mögött álló Fullbright emberei saját bevallásuk szerint már 2018-ban megkörnyékezték az Annapurnát egy utazásra épülő sétaszimulátor ötletével, a 2020-as bemutatkozás után pedig szinte fű alatt jelent meg a játék. Miért? Hogyan? Lássuk!

2024.04.04.
5

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==