Sztrájkolhatnak a szinkronhangok

Sztrájkolhatnak a szinkronhangok

WarhawkLusztig Zsolt2015.09.23. 11:15

Sztrááájk? Mi ez az egész?

Egészen veszélyes vihar kezd kibontakozni az óceán túloldalán a videojátékok, illetve a videojáték szinkronok területén. A 160.000 tagot magában tömörítő SAG-AFTRA (Screen Actors Guild‐American Federation of Television and Radio Artists, nagyjából az ottani film-, televízió- és rádiós színészek szakszervezete) több sikertelen tárgyalás után úgy döntött, hogy sztrájkra hívja a tagjait, míg a az őket foglalkoztató cégek nem egyeznek bele a követeléseikbe.

Milyen követelések ezek?

  • Pénzbeli bónusz: azt szeretnék elérni, hogy a szinkronszínészek bónusz bérezést kapjanak az adott játék sikerétől függően. A rendszer egyszerű, kétmillió eladott példányonként / előfizetőként szeretnének bónuszt, maximum nyolcmillió vásárlóig / előfizetőig, tehát maximum négyszer. A szakszervezet szerint a kétmilliós határ úgy lett megállapítva, hogy itt kezdenek ezek a produktumok profitot termelni, illetve ezzel a lépéssel elkerülhetik, hogy a kisebb játékok alkotóinak is komolyabb bónuszt kelljen fizetniük.

  • "Hangterhelés": a szinkron munka mostanában nem csak abból áll, hogy egy kényelmes szobában felmondják a színészek a szöveget, a feladatok jelentős részéhez komolyabb megterhelést okozó "terepmunka" is társulhat, például mikor úgy veszik fel az anyagot, hogy közben motion capture módszerrel az arcokat, mozdulataikat is rögzítik. A szakszervezet azt szeretné elérni, hogy hasonlóan a fizikailag megerőltető színészi munkákhoz itt is legyen egy maximális időlimit, azaz egyhuzamban maximum két órát dolgozhatnának a színészek.

  • Komolyabb biztonság: a fenti munkamódszer sokszor veszélyes is lehet, a szakszervezet azt próbálja elérni, hogy a szinkronszínészek is megfelelő kaszkadőr felkészítést és biztosítást kapjanak a fizikailag megterhelő jeleneteknél. Olyan példát említenek, melynél az egyik színésznek egy "wire pullt" kellett végrehajtania - ez az, mikor egy kábellel erősen elrántják valamerre a színészt - mindenféle szakértő biztosítás nélkül, melynek nyomán sérüléseket is szenvedett. A kaszkadőr koordinátorok ezen kívül segíthetnek a színészeknek a különböző motion capture jelenetek jobb elkészítésében is.

Átláthatóság: azt szeretnék elérni, hogy a színészek, de legalább a képviselőik többet tudjanak azokról a munkákról, melyekhez meghallgatják, leszerződtetik őket. Ilyen például a játék címe, hogy milyen szerepet kell eljátszaniuk, hogyan kapcsolódik az a játék történetéhez, és így tovább. Olyan információkat is szeretnének előre tudni, mint hogy mennyi alkalomra akarják az adott színészt leszerződtetni, milyen korhatár besorolása lesz az adott címnek, lesz-e benne offenzív tartalom és így tovább. Véleményük szerint egy TV- vagy mozifilmhez se jelentkeznek úgy, hogy nem tudnak semmit a szerepről, akkor itt miért tennék?

És akkor most tényleg sztrájk lesz?

Nos, nem feltétlen. A dolog úgy néz ki, hogy a szakszervezet szavazásra jogosult tagok már megkapták a felhívást a (névtelen) szavazásra, mely október ötödikén zárul. A szavazók legalább 75%-nak a döntése kell ahhoz, hogy a szakszervezet megtegye a szükséges lépéseket és még ilyenkor is fel kell mérniük, hogy a tagok rövidtávú "munkakiesése" nem lesz-e súlyosabb, mint a sztrájkkal esetlegesen elérhető hosszútávú eredmények.

És bár maga a szavazás névtelen, több híres színész és szinkronszínész a közösségi médián jelezte, hogy egyetértenek a célokkal és szeretnék, ha a többiek is mögéjük állnának.

I love voice acting in video games, but our employers don't seem to think #PerformanceMatters, so I voted YES to strike. #iamonboard2015— Wil Wheaton (@wilw) September 22, 2015

voted YES bc

#performancematters

#Iamonboard2015pic.twitter.com/RxsdD1S1Zj— Jennifer Hale (@jhaletweets) September 22, 2015

Gonna share some of my fav fan tweets proving #PerformanceMatterspic.twitter.com/HPLmNGqYh2— tara strong (@tarastrong) September 22, 2015

És milyen hatása lesz ennek az egésznek rám?

Rövid távon valószínűleg még egy esetleges sztrájkot se fogunk megérezni. Az ősszel megjelenő játékok jelentős részénél a hang- és animációs anyagok jó része valószínűleg már rögzítve van, ezekre természetesen nem lehet a sztrájkot kiterjeszteni. Az esetleges munkabeszüntetés inkább a jövőre megjelenő produktumokat érintheti károsan - természetesen a fejlesztő cégek és kiadók megpróbálhatnak a szakszervezeten kívülről szerezni színészeket, de ez valószínűleg csak a legvégső lehetőség lehet, a szakszervezet olyan támogatást ad és olyan embereket foglalkoztat amiket és akiket elég nehéz hirtelen pótolni. Szóval a legvalószínűbb kimenet az lesz, hogy egy esetleges sztrájk esetén gyorsan leülnek a felek egymással tárgyalni, hiszen a helyzet gyors rendezése mindkettőjük érdeke: a színészek szeretnének dolgozni és pénzt keresni, míg a cégek szeretnék a fejlesztés alatt álló és bejelentett játékaikat befejezni és kiadni.

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

PlayStation Plus: a márciusi négyes

Ezúttal szinte minden műfajt sikeresen lefedtek a szolgáltatás belépő szintjén. Verekedünk. Vezetünk. Szomszédolunk. Boszorkányt üldözünk.

2 órája

The Mobius Machine

Az indie tengeren járva újra apró zsákmány akadt a horogra: a Moebius Machine egy parányi Metroidvania. Tesztlaborba vittük és megnéztük, mire jutunk egy ilyen koncepcióval.

7 órája
3

Perel a Nintendo, leépít a PlayStation – ez történt kedden

Továbbá: Pokémon Legends: Z-A, Pokémon TCG Pocket, F1 24, Rise of the Ronin, Paranormal Acticity: Found Footage, TMNT Arcade: Wrath of the Mutants, Balatro, Playdead, Rise of Industry 2, Reel Fishing: Days of Summer.

13 órája
6

Last Train Home: Legion Tales DLC - Retúrjegy

A Last Train Home a tavalyi év egyik indie gyöngyszeme volt, mely a Frostpunkból ismerős súlyos döntéseket vegyítette a modern világháborús RTS-ek mechanikáival és egy igencsak izgalmas történelmi háttérrel. Teszteltük a DLC-t.

1 napja
2

PlayStation Studios: a masszív leépítési hullám a Sony belsős csapatait is utolérte

Nagyjából 900 főtől válnak meg, ami a teljes munkaerő mintegy 8 százaléka. Több stúdió érintett.

1 napja
30

Leépít a Supermassive Games, bajban a Die Gute Fabrik – ez történt hétfőn

Továbbá: Ender Magnolia: Bloom in the Mist, Tekken 8, No Rest for the Wicked, Passkey, Reynatis, Stardew Valley, Sea Fantasy, Between Horizons, Taxi Life: A City Driving Simulator.

1 napja
7

Heti megjelenések

2 napja
2

Mario Vs. Donkey Kong

Az 1994-es Donkey Kong egy mágikus cím volt, ami a Game Boy Pocket és a Super Game Boy megjelenését követte. Utána jött tíz évre rá egy Game Boy Advance epizód, amit most a Nintendo felújított Switch platformra. Időhúzás vagy egy újabb zseniális téma a Nintendo-trezorból? Teszt!

3 napja
5

Vasárnap szervert költöztetünk

4 napja
7

Tomb Raider I-II-III Remastered: a gúlaidomú Lara visszatér

Gúlamellek? Pixeldzsungel? Támadó krokodilok által hirtelen ébredő fenyegetettség érzés? Ez csak a Tomb Raider lehet! Mi pedig ránéztünk, közel 30 év távlatában miként lifeg a Lara Copf!

4 napja
15

Suicide Squad eladások, Rise of the Ronin kaszabolás - ez történt pénteken

Továbbá: Prince of Persia: The Lost Crown, Bo: Path of the Teal Lotus, Dungeons of Hinterberg, Age of Mythology: Retold, Age of Empires II: Definitive Edition.

4 napja
5

Contra - Operation Galuga: demonstráció kibeszélő

5 napja
1

Még mindig Palworld, szülinapos PS VR2 - ez történt csütörtökön

Továbbá: Mortal Kombat 1, 2XKO, Unicorn Overlord, NieR: Automata, Elden Ring, Dead by Daylight.

5 napja
6

Egy éves lett a PlayStation VR2

Néhány izgalmas címmel és egy nagy bejelentéssel ünnepelték az évfordulót. Még idén kompatibilissé válhat PC-vel a headset!

6 napja
27

Megérkezett a Borderlands előzetese, újraindul az Elden Ring-őrület – ez történt szerdán

Továbbá: Final Fantasy VII Rebirth, The Forever Winter, Flintlock: The Siege of Dawn, Turbo Kid, The Plucky Squire, Prison Architect 2, Little Devil Inside, Beholder: Conductor, Wild Bastards, Harold Halibut, Marvel's Spider-Man 2.

6 napja
11

Kiderült, mikor költözik más konzolokra az első négy Xbox-játék

Jönnek a Grounded, a Hi-Fi Rush, a Pentiment és a Sea of Thieves PlayStation és Switch verziói.

6 napja
6

Ender Lilies-folytatás, Epic Mickey-újrázás – Nintendo Direct összefoglaló

A legújabb Nintendo Direct kiadás a külsős kiadók és fejlesztők portékájára fókuszált: lássuk, milyen újdonságokkal szolgált a szerda délutáni Partner Showcase adás, melynek tartalma nem csak a Switch-tulajok számára lehet érdekes!

6 napja
15

Keleti újhullám: Kína előretörése a játékiparban

Egyre többet látjuk a videójátékiparban Kína előretörését nem csak befektetési szinten, hanem a fejlesztői világban is. A szektor nagyságára már nem csak az E-sport figyelt fel, hanem a nagyobb videójáték cégek is egyre többször kacsintanak az ország felé. De honnan jön ez a nagy lendület?

6 napja
11

Nyár elején érkezik az Elden Ring: Shadow of the Erdtree

Az első előzetes mellé néhány friss részletet is kaptunk a kiegészítőről.

6 napja
3

Képeken a Borderlands-film, gépfegyverrel írja át a történelmet a Kingmakers – ez történt kedden

Továbbá: Elden Ring: Shadow of the Erdtree, Sifu, Gigantic: Rampage Edition, Killer Klowns from Outer Space, Need for Speed Unbound, Temtem: Swarm, Dragon Ball Z: Kakarot.

7 napja
5