Nvidia Project Shield bejelentés

WarhawkLusztig Zsolt2013.01.07. 07:28

A CES (Consumer Electric Show) jellemzően nem az a terep, ahonnan hatalmas, videojátékos területet érintő bejelentéseket várunk, azonban az nVidia pontosan ezt az alkalmat találta megfelelőnek arra, hogy bemutassa a Project Shield nevezető handheld konzolját.

A Shieldet a cég legfrissebb, Tegra4 processzora fogja hajtani, mely a bejelentés szerint képes "konzol minőségű játékok" futtatására, miközben a "mobilos élményeket" is biztosítja. (Lefordítjuk: relatíve alacsony áramfelvétel mellett lesz bika erős a chip.) Mi sem bizonyítja ezt jobban annál, hogy a processzor elvileg képes HDMI-n keresztül akár 4K-s felbontású képek megjelenítésére.

Jelen esetben nincs szükség ilyen képekre, hiszen a Shield kagyló alakjában tanyázó 5 collos multitouch kijelző "mindössze" 720p felbontásra képes (amivel 294 ppi pixelsűrűséget ér el, tehát ráhúzható a divatos Retina jelző), mely mellé egy olyan fejlett hangfeldolgozó egységet kapunk, mely a cég szerint versenyre kelhet a Beats Audiot tartalmazó laptopokkal is. A masina mélyén egy 33Wh-s akkumulátor teljesít szolgálatot, mely elvileg 5-10 órányi játékidőt, illetve 24 órányi HD filmlejátszást képes egyhuzamban kiszolgálni.

A Shieldben lesz egy MicroSD kártyahely, rendszerként pedig természetesen Androidot fog futtatni, annak is a "stock" változatát, mely mindenféle gyártói cicomázástól mentes.

Oké, oké, de milyen játékok lesznek rá? Nos, azon kívül, hogy természetesen az összes jelenlegi Android és TegraZone játékot támogatja a rendszer, ha van otthon egy legalább GeForce GTX650 videokártyával felszerelt WIndows PC, akkor az azon lévő játékokat (beleérte a Steam könyvtárban lévőket is) is át lehet majd wifin keresztül streamelni a konzol kijelzőjére. Az Nvidia tervei szerint a későbbiekben ezek a játékok a Shielden keresztül átlőhetőek lesznek a TV képernyőre is, így anélkül játszhatunk PC-s játékokkal az otthoni HDTV-n, hogy azokat fizikailag összekötnénk.

Friss: Az Nvidia a hírek szerint a szintén Las Vegasban bemutatott Nvidia GRID felhőalapú játékrendszer egyik éllovasaként akarja használni a Shieldet. A GRID, hasonlóan a többi felhő alapú rendszerhez "teli lesz pakolva GPU-val". Minden egyes GRID szerver 24 játékos egyidejű kiszolgálására képes, egy-egy rackbe pedig húsz ilyen szerver lesz. Így egy rack Jen-Hsun Huang, az amerikai vezérigazgatója elmondása alapján 240 Nvidia GPU-t fog tartalmazni, melyek így nagyjából 200 teraflopnyi számolási teljesítményt nyomnak ki magukból - ez nagyjából 700 Xbox360 számolási képességével egyezik meg.

Amit jelenleg nem tudunk az a Project Shield ára, azonban mivel a megjelenése 2013 második negyedévére van belőve (legalábbis a Nagy Víz másik oldalán), így valószínűleg ez ügyben is kapunk nemsokára valamilyen információt.

@youtube

A Vicarious Visions beolvadt a Blizzardba

A Crash Bandicoot N. Sane Trilogy és a Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2 felújítások fejlesztőcsapata mostantól a Blizzard saját projektjein dolgozik.

8 órája
8

A Tencent felvásárolta a Klei csapatát

A kínai óriás tovább terjeszkedik. Ezúttal a Don’t Starve és Mark of the Ninja játékokról ismert Klei Entertainment csapatát kebelezte be.

9 órája
1

Resident Evil 4 (Remake) átalakítás

Egyes információk szerint a kiadó nem volt elégedett az M-Two eddigi munkájával, így az elsődleges belsős csapatát állította a projekt élére.

9 órája
7

Xbox Live Gold: áremelés, aztán mégsem

A Microsoft csendben megemelte az Xbox Live Gold előfizetés árát - aztán a közösségi felháborodás miatt kapásból visszavonta az egészet.

12 órája
16

Humankind: avatárok és MI-k

A PC-s grand stratégia részleteiről fed fel friss dolgokat a legújabb fejlesztői napló.

21 órája

Games with Gold: februári kínálat

Egy egészen kellemes kínálat. Egy egészen kellemetlen áremelés mellé. Egy biztos: nem most válik ingyenessé a GOLD szolgáltatás. Sőt.

1 napja
21

The Medium: 9 rejtélyes furcsaság

Ha a Maw hátborzongató jelenlétét nem is érezzük egyelőre a hátunk mögött, a marketing anyagok elől már most sincs menekvés.

1 napja
2

Olija: történet a pixelek mögött

A Devolver Digital egy pixelart gyöngyszemet csapott le a Sony indie részlegének kezéről? Pár nap múlva kiderül!

1 napja
5

Sherlock Holmes: Chapter One

Hey, Detektívek! Csak egy tipp: a Frogwares hangulatos videó formájában válaszolja meg az eddig felmerült kérdéseiteket.

1 napja
1

Resident Evil Showcase

Nézzük csak: Resident Evil Village kedvcsináló. Előző generációs verziók. Megjelenési dátum. Gameplay villanások. Na meg exkluzív próbakör!

1 napja
53

Destruction AllStars: bemutatkozik a mezőny

Hősök. Ikonok. Legendák. A bajnokság résztvevőit az egész világ ismeri, szóval ideje, hogy mi is vessünk egy pillantást a színes társaságra.

2 napja
7

Apex Legends: komolytalan őrület

Kirobbanó előzetesen az új szezon.

2 napja
1

Team Ninja: tervek a jövőre

Lehetséges Nioh folytatás, Ninja Gaiden hírek, open world játék. Ezek vannak a stúdió tarsolyában.

2 napja
1

Odabenn: a magyar hangjátéksorozat

A hatvanas/hetvenes évek klasszikus rádiójátékait idézi meg modern köntösben az új magyar kezdeményezés. Hallgassatok bele!

2 napja
2

Új játékokon dolgozik a Valve

De hogy pontosan miken, arról természetesen most sem tudtunk meg részleteket.

2 napja
15

Curse of the Dead Gods: konzolos megjelenés

Unod a görög isteneket? Itt az új roguelike kaland egy folyton változó sötét templommal, csapdákkal és szörnyekkel.

2 napja
2

Encodya: euro point and click Neo Berlinben

Cyberpunk stílus, egy árva kislány és egy robot - vajon mi kerekedik ki ebből?

3 napja

Norco: új kaland a Raw Fury-nál

Furcsa sci-fi kalandjáték, bizarr, ámde méregerős hangulattal. Éljen a dolgok különös mivolta!

3 napja

A The Medium: Marianne képességei

A Bloober Team legújabb horrorjátékának különleges képességekkel rendelkező főhősnője megmutatja mire is képes. A PC-s hardverigényről is be tudunk számolni

3 napja
12

Atomic Heart: RTX bemutató

Látványos RTX és DLSS erődemonstráció a Mundfish és az NVIDIA együttműködésének hála. Megjelenési dátum mondjuk továbbra sincs.

3 napja