carville2009.02.01. 19:44

Black Stone: Magic & Steel bemutató

Vannak játékok, amelyekről valamiért még sose hallottunk, és vannak, amelyeknél ez nem véletlen. A Black Stone ez utóbbi kategóriába tartozik, mert mielőtt az eBayen összefutottam vele egyáltalán létéről se tudtam, majd amikor lecsekkoltam Gamesporton a 2.1 pont meggyőzött hogy egy igazi remekműről lehet szó. A kiváncsiságtól vezérelve viszont megvettem, és egy jót röhögtem.

Kezdjük az egyetlen pozitívumával, csinos a borító. Ilyen jó kis rajzfilmes. Kár hogy a játék színvilágát és stílusát egyáltalán nem tükrözi, mert az meg komor és felnőttesebb(nek szánt), tehát még a vásárlók megtévesztésére is kitűnő. De legalább szép.

Ha ezzel megvoltunk, rakjuk be a lemezt az Xboxba és kezdődhet a rettegés. Kapunk egy, 2002-ben (a játék megjelenésekor) is vérgagyi CG introt, aminek nincs története, csak egy fellegek közt álló várban (költséghatékonyabb, mintha terepet is kellett volna modellezni) özönlenek a karót nyelt orkok, és vérnélkül ketté vágják őket. De azért becsüljük meg, mert a látottak alapján erre ment el a költségvetés legalább 90%-a.

A megjelenő menüben aztán tekintsük meg az Options széles kínálatát. Hangerősséget állíthatunk, a kontrollerből 4 gombot konfigurálhatunk (minek a többit?), és beállíthatjuk a ketchup, azaz a vér színét, hogy piros vagy zöld legyen. Igen, ez hihetetlenül fontos funkció, hiszen ha választási lehetőségünk van hogy piros vagy zöld ketchuppal együk a sült krumplit, elengedhetetlen szükségünk van arra is, hogy a valódi piros vér helyett zöld vér legyen. Vagy nem.

Ezután indítsuk el a játékot. 5 kaszt közül választhatunk, van természetesen Harcos, Íjász, Tolvaj, befigyel még a Boszorkánymester (Warlock), és az újdonság erejével hatva a Kalóz. Ide kellett volna felhasználni a Yoda kalózos képet. :( Aztán a kaszton belül is választhatunk a karakterek közt, de teljesen tök mindegy, hogy az édi rózsaszín ruhást választjuk, vagy azt amelyiknek ki lóg a segge (szerencsére mindkét esetben lányról van szó). De igazából a kasztok közt is csak annyi a különbség, hogy melyik használhatatlanabb. Mindegyiknek van egy közelharci, egy távolsági, mágia és "csapat" támadása, mert ez a játék multiplayert is támogat 4 főig, bizony! Kár hogy ebből a 4 támadásból max kettőt fogsz használni, mert a közeli vagdosás és a csapat támadás teljesen használhatatlan. A távolságija is a harcosnak a legjobb, a mágia meg itt-ott felszedett tekercsekből működik, tehát mindenkinek ugyanaz, ha éppen van. És akkor eljutottunk oda, hogy a közvetlen közelharc mesterével, a harcossal, távolról lövöldözünk, össze vissza, mert célozni se lehet, és sose azt fogja amit szeretnénk, valamint villámokat szórunk. Egyébként azt sose fogjuk tudni, mikor milyen varázslatot használunk, csak megnyomod a gombot, 'oszt lesz valami. Király. De nem ez lesz az egyetlen amit nem tudunk, nem kell aggódni. Amikor elindítjuk a játékot akkor ugyanis halvány fingunk semmiről se, semmi tutorial nincs, hanem benyomunk minden gombot, kipróbálunk mindent, aztán lesz valami. Például a ládát se tudtam hogy a fenébe kéne kinyitni, próbáltam oda menni és gombokat nyomogatni, széttörni mindenféle támadással, semmi. Jóval később esett egy kulcs, és mint kiderült, azzal kell. Nice. De arra még mindig nem jöttem rá, hogyan kell a kard természeti erejét megváltoztatni, mert hogy oylan is van neki, csak azt nem tudom, hogyan váltsam.

A pályák egyébként abszolút lineárisak, és abból állnak, hogy egy csomó házikóból, portálból, ilyesmiből vég nélkül özönlenek, amíg azt el nem pusztítod, de úgy hogy fingani se legyen időd, csak lövöldözöl ezerrel. Ezt a zombimódra feléd közeledő szörnycsordát néha egy-egy távolsági szakítja meg, akiktől a lassú animciók miatt nem lehet időben kitérni, mert egyszerűen nem fejezed be az utolsó támadásodat, mire a szörnyet észre veszed és rád lő. Mert előtte még ujj gyakorlatokat végzel, kivered, ilyesmi. Védekezés gomb nincs, a kitérésnek meg semmi értelme sincs, szintén a lassú animáció miatt, mert már rég vége, de még álldogálsz egy helyben, és amennyit elmozogtál, azt be is hozzák ennyi idő alatt. És ez megy sok sok pályán keresztül. Még a Bionicle Heroesban is több változatosság volt, pedig azt hittem, azt nem lehet überelni. :) Jah igen, néha van egy-egy boss is, akiket csak szarrá kell lőni. Jah és kb harmadik pályán sehogy se tudtam tovább jutni, nem mintha nem sikerült volna végig vinnem, csak nem kaptam meg a következőt. Lehet nincs is több?

A játék egyébként valami akció-RPG szerű szeretne lenni, mert lehet fejlődni is. De nem úgy ahogy gondolod. XP nincs, hanem a pályán elszórva találsz ilyen kis ikonokat, ha felveszed, akkor valamid megnő, hurrá. De nem kell aggódni, változást én még nem láttam tőle! Szóval nem kell keresgélni őket. A zenéből egyébként pályánként 1 van, és mindig azt az egy (nem valami túl jó) számot ismétli egy adott pályán, valamint egy dal 10 másodpercnyi újdonsággal szolgál, majd ezt a 10 másodpercet ismétli. Mért adat!

A grafikáról még nem meséltem, bár a képekről lehetett szerintem látni, hogy valahol a PS1 és a Nintendo 64 tudása közt elyezkedik el, Xboxon. A hangokért viszont külön dicséret illik a fejlesztőknek, a 0.1-es hangzású narrátorral, és az emberi száj által létre hozott effektek garmadjával szórakoztatnak minket. "Pszu pszu" és hasonlók.

Azt kell mondjam, jól meg nevettetett ez a játék, így hogy tudatosan vettem ilyen szart, mert egyébként ezt csak mumusnak lehet használni, "vigyázz fiam, vagy Black Stone-oznod kell!" Én inkább azt sajnálom, aki annak idején teljesáron, gyanútlanul megvette a játékot, mert azt hitte emberi fogyasztásra alkalmas, aztán ezt kellett kapnia.

Végére pedig egy kis érdekesség. Az Xboxom bekapcsolója már legalább egy éve rosszalkodik, látszik hogy öreg szegény. Így például amikor Metal Gear Solid 2-zött a lakótársam, nem akart kikapcsolni, hanem teljesen áramtalanítani kellett. Mindig. A Black Stone után egyből kikapcsolt.

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

4 napja

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

5 napja
3

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

7 napja
4

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
2

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
32

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

2021.01.19.
7

liquid
We Fight For Love

Mivel vasárnap van, és nem történik semmi...

2021.01.17.
9

Stadia HUN
Panzer Dragoon (Stadia)

A SEGA jó szokásához híven mindenre is kiadta a Panzer Dragoon Remake-jét. Jól sikerült a Stadia-port?

2021.01.11.
3

Cash Bacsi
A3 Still Alive - Teszt (iOS)

A tavalyi év igencsak jól indult, vajon így lesz ez most is?

2021.01.06.