Hwopapa2012.02.13. 00:00

Battlefield 3

Egy játék mind felett...kezdhetném az egész irományom lényegét, de ahogy sokan előttem mondták már "one does not simply walk into mordor".

Miért is jó a Battlefield?

Jómagam a 2-es résszel kezdtem az "ipart" anno még 2005-ben, a csfüggő \ aktívan klánozó korszakom közepén, néhány barátommal\klántársammal. Rettentő változatos volt, amolyan "sztorizós" játék, ahol minden második meccsen történt valami olyasmi, amitől vagy röhögtünk, vagy sírtunk, vagy a kettő egyszerre.

Soha nem fogom elfelejteni azt amikor a helikopterből kiugorva, ejtőernyőzve haverom megkérdezi hogy miért kezdtem el egy helyben pörögni a helivel, de mire leesett neki hogy kiugrottam, már rég becsapódott...vagy amikor mindketten pánikszerűen ugrottunk ki a heliből csak azért, hogy a márnemtudommelyikpályamelyikrészén a két bazinagy kémény egyikének a belsejébe ejtőernyőzzünk...stb :) Szerintem aki anno játszott vele, tudna mesélni.

A 3-ról amikor a videókat megláttam, először is elkapott egy kellemes nosztalgia, másodszor az állam koppat a padlón egy hatalmasat - szívinfarktusközeli-állapot, ("JÉZUSEZÍGYFOGKINÉZNI?!?!?!"), kétkedés ("perszehogynem, rendertarget"), végül pedig teljes behódolás. Ezt nem lehet elmondani, ezt látni kell, PC-n, ultrán, egy lehetőleg 24''-os monitoron - szó szerint beszippant a játék, a sokat és általában nagybetűvel emlegetett HÁBORÚS ATMOSZFÉRA.

Kezdjük először is ott, hogy a játék rettentően szarrá volt hypeolva - csapból is ez folyt, Jay-Z-s videóklippje is volt (alant megtekinthető), gyakorlatilag minden héten vagy gameplay, vagy feature-trailerek jöttek ki orrba-szájba, én pedig a vonat legelején ültem, rettentő nagy vigyorral az arcomon.

Persze hogy ne legyen elég a jóból, ki tudtam próbálni a bétát. Na az volt a durva, élőben látni hogy a C2D-m már sajnos ehhez a játékhoz sem elég bika, gyakorlatilag 12-15 fps környékén lehetett játszogatni, ha épp nem lőttek rám 3-nál többen az Operation Metro alagutas részén - a Caspian Borderen 1 számjegyű volt a max fps, padlót nézve, minden minimum-ra húzva. És az a legdurvább az egészben, hogy így is olyan hangulata volt, hogy egymásnak adtuk át tesómmal és Dagadtninjával a gépet, csak hogy mindenki játsszon vele - szabályosan szájhabbzva lőttük az enemyt, annyira nem érdekelt senkit hogy mennyire istentelenül szaggat a játék. Volt szerencsém hozzá menetközben xboxon is, high quality pack nélkül - a szégyen egy enyhe kifejezés, de mint megtudtam, az online béta és a végleges termék ég és föld szinten különbözik - így volt összehasonlítási alap (azt viszont mai napig tartom, hogy az xboxos verzió jobban "adja" - hála a live-nak, a kevesebb laggernek\cheaternek).

Életemben először döntés elé kényszerített a játék - vagy fejlesztek, vagy hagyom a fenébe, mert tudtam, ha megveszem, ezzel a géppel élvezhetetlen lesz a végleges termék, viszont szeretem annyira hogy minden nap munkából hazajövet remegve vártam a pillanatot hogy becsatlakozhassak a szerverekre.

Soha nem csináltam ilyet, de úgy éreztem - most az egyszer miért is ne...nem bántam meg :)

Összeraktam használt alkatrészekből (thx to hardverapró) egy elég brutál gépet, amivel simán megy ultrán full hd-ban a játék 60-90 fps-el (64 players szerveren), így minőségileg első kézből tapasztaltam meg, milyen is lesz a következő generációs konzolok belépő szintű grafikája.

A beszarás-behuggyozás enyhe kifejezés.

Embertelen, brutális, vizuális orgazmus, hihetetlen, über, mindenkit verő, kibírhatatlanul gyönyörű. Percenként álltunk meg és gyönyörködtünk az eddig soha nem látott felbontású, élességű és részletességű grafikán, ami mellett semmi nem rúghatott (és szerintem még mindig nem rúghat) labdába.

Nyomtuk úgy, hogy mellette ment nagyTV-n a Gears of War 3 egy kölcsönboxon, Uncharted 3, Resistance 3 és egyik sem közelítette meg azt a minőséget, amit a Dice konyháján kotyvasztottak. Félelmetes, hogy ilyen különbségek vannak már most PC-konzol téren és a nextgen még 1 évet várat magára...

(Azt csak zárójelben jegyzem meg hogy a Resistance 3 grafikája valami ritka nagy hányadék alacsonyfelbontású gusztustalanság még a GoW3-hoz, hát még a God Of War 3-hoz képest. Én nem értem mi a fenének kellett így kiadni azt a játékot, 60 fps ide vagy oda...az Uncharted 3 más tészta, az is receháború, de kevésbé ennyire szembetűnően)

A játék - grafikán kívüli - legfontosabb eleme esetünkben a hang. Az engine megkülönbözteti a belső terek és külső terek közti effekteket, de úgy, hogy ha esetleg egy ház oldala kiszakad, akkor elmúlik az a bizonyos "tompa" puffogás és ugyanúgy hallja az ember a lövés hangját bentről kifelé, mint ezelőtt pár másodperccel bentről - ezzel is mélyítve az immerziót. Minden fegyver hangja annyira élethű, hogy megkockáztatom, biztos ilyen hangja lehet élőben is - nyilván a valós fegyvereket vették fel, de valami iszonyat aprólékos munkával sikerült az egészet úgy megoldani, hogy mindenhol úgy hangzik az adott lövés\effekt, ahogy annak a való életben is hangoznia kell.

"Impressive", kiált be a sokak által ismert (vagy utált) Q3-as bemondó - teljesen jogosan.

És itt elérkeztünk egy olyan pontra, amit már sokszor hangoztattam - néhol túlozva, néhol vitriolosan - hogy ennek a játéknak bizony nincs ellenfele. Tudom, a vélemény olyan mint a segg, mindenkinek van, ettől függetlenül mégsem kell mutogatni - de lehetetlen nem összemérni a Cod és BF3 érdemeit\minőségét\tartalmát.

A grafikába nem is akarok belemenni - egyértelmű lenne, melyik a szebb, még a konzolos x360 verzió (szigorúan a high quality packkal, vinyóról) is feltörli az mw3-al a padlót, nemhogy a pc-s. Játékmenetben viszont két teljesen-totálisan eltérő élményről beszélhetünk - a cod inkább az arcade-osabb (de hülye szó!) ugrálós TDM-féle, rettentő gyors reakcióidőre, nagyon minimális csapatjátékra alapozó fps, míg a BF3 inkább a nagy, sokemberes összecsapásokra fókuszál - a csatát eldöntheti egy rosszul kiválasztott setup, fegyver, esetleg sofőr. Ugyanis a coddal ellentétben itt rettentő fontos szerepet játszanak a járművek bizonyos játékmódokban (gy.k.: nem deathmatch-ben), megfelelő gyakorlás mellett olyan hatalmas előnyt lehet szerezni, amivel az ellenfél csapata sokszor nem tud mit kezdeni - hiába, a meglepetés ereje sokat nyom a latban - főleg amikor hirtelen rád omlik a ház, amiben egész eddig kempeltél, fedezve a squadod.

Ennél mélyebben nem is mennék bele - sokat játszottam a WaW \ MW2 duóval neten, a Black ops számomra egy hatalmas nagy csalódás (multit nem próbáltam, csak a single-t játszottam végig) a minden-sarkon-történik-valami nagyon "sok" volt egyszerre és erőltetett, az MW3 pedig sztori szempontjából számomra sokszor nevetséges volt. Captain Price és Soap már-már Jack Bauert megszégyenítő dolgokat él túl - pláne hogy azt hittem anno az MW1-ben egyszer és mindenkorra pont lett téve a sorozat végére. A scriptekkel nincs gondom - ha egy csapat kitalálja hogy az x és y jelenetet úgy kell látni, ahogy, akkor nyilván MUSZÁJ ehhez egy scriptet írni, egyébként simán megtörténhet, hogy a játékos tök másra figyel, mint ami épp a történet szempontjából fontos lenne (ettől függetlenül sokat anyáztam a tonnaszámra spawnoló, lelőhetetlen, egygolyóbólfejestadok-szuperkatonák miatt, akik - ha egy picit is gyorsabban haladtál - állandóan leszedtek). Szépvolt, jóvolt, köszi, nem kérek több mw-t. Vagy kezdjék el az alapoktól megváltoztatni - de az már nem CoD lesz - vagy inkább hagyjunk ki 1, esetleg 2 évet és a kövgenre legyen egy álleejtős game - de az, hogy idén is lesz újabb...hát nem fűzök hozzá sok reményt hogy ebből bármi is meg lesz csinálva....persze akinek az tetszik, lelke rajta - nekem is tetszett anno, sokat játszottam vele, de hiányzott ez a fajta dinamika, változatosság és csapatmunka, mint ami a BF3 egyik fő alkotóeleme.

A megjelenés óta rettentő sok víz lefolyt (vagy befagyott) már a dunán, beszakadt két hummer a balatonba', de az új DLC után sem tört meg a lelkesedés, sőt, részemről inkább picit nőtt is - nem tudok sokat játszani, de ha tudok rá időt szakítani, soha nem bánom meg (azért pár új pálya jöhetne, főleg mondjuk egy havas, hogy legyen értelme az ilyen camo-t használni...).

Dióhéjban - egy olyan játékról van szó, amelyik a több évnyi konzolozás után ismét rávett arra, hogy beleöljek egy rakat pénzt a pc-mbe, majd újból egérrel játsszak FPS-t, a jó öreg boxjoystick helyett. Ez pedig nem kis szó, mert amikor a Source-os "pályafutásom" után kipróbáltam boxon az MW2 multiját, eldöntöttem hogy a pc-s cheat0r\lagg0r életstílust egyszer és mindenkorra elhagyom...

Nem lett így és egyáltalán nem bánom ;)

Aki szeretne velem és kicsiny baráti társaságommal játszani, megtalál origin-en / battlelog-on a hwopapa nicket keresve (meg NFS: The Run-ban is :))) )

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

2024.04.12.
12

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==