Necroman Mk22020.04.06. 20:47

Bientôt l'été

A lét elviselhetetlen könnyűsége

Hosszú vita tárgyát képezi, hogy a videójáték tekinthető-e művészi alkotásnak, érvet és ellenérvet is sokat föl lehetne hozni. Ha azonban a művészetet az elvontság és az érzelmekre való hatás felől közelítjük meg, akkor a belga Tale of Tales fejlesztéseire simán rá lehet sütni az artisztikus jelzőt.

A 2012-ben PC-re megjelent Bientôt l'été (magyarul kb. Hamarosan nyár lesz) programjuk is is ezt a felfogást követi. Indításkor kiválaszthatjuk, hogy a hibernátorból egy férfi vagy nőt akarunk felébreszteni, majd ha ez megvan, akkor egy virtuálisan kreált tengerpartra kerülünk. A víz közelében bandukolva különféle szövegeket mosnak partra a hullámok, amik aztán ki is íródnak a homokba. A parton egy virtuális módba váltva haladhatunk gyorsabban, ahol a játéktér szélein gyönyörködhetünk a kozmikus kilátásban, illetve megkereshetjük az egy darab speciális tárgyat, amit megszemlélve egy sakkfigurát kapunk jutalmul. A hely közepén mindig van egy ház, változó kinézettel, ahova belépve egy szobába találjuk magunkat.

Itt egy másik emberrel szóba elegyedhetünk a parton talált sakkfigurák és összegyűjtött mondatok segítségével - a szöveg több nyelven feliratozódik, de a beszéd mindig franciául van. A kommunikáció körökre osztva zajlik, akár totális nonszensz dumával, amit nehezít, hogy egy adott sort csak egyszer lehet elsütni. Ha mindkét fél összeszedte a teljes sakk készletet, akár egy komplett meccset is lejátszhatunk, ezen kívül még cigarettázhatunk, bort ihatunk vagy berakhatunk egy francia dalt a háttérbe. Ha nincs emberi játékos, akkor kérhetünk szimulációt is, viszont észrevételem alapján a gép annyiban csal, hogy neki az összes mondat a rendelkezésére áll.

Egy bizonyos, nem sakk figura tárgy megszerzése után azt hittem, hogy valami konkrét befejezés is kihozható, de ilyen nem történt. Mivel a Bientôt l'été-vel manapság már kb. senki se játszik, ezért a benne foglalt közösségi élmény megtapasztalása csupán erősen korlátozott. De talán most, egy karantén idején ez változhat.

Pro:

  • érdekes koncepció;

  • a gyors utazás opciója;

  • a francia dalok választéka;

  • akár sakkozhatunk is;

  • többnyelvű feliratok;

  • nyugtató hangulat;

Kontra:

  • körülményes irányítás;

  • steril, optimalizálatlan grafika;

  • nincs emberi játékos;

  • "csaló" gép;

Kiknek ajánlható?Az elvont videójátékok meg művészi interaktív programok kedvelői nézzenek nyugodtan rá!

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

1 napja
6

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

3 napja
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém. (Nem kell aggódni, nem írok végig rímekben.)

3 napja
14

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

5 napja
7

liquid
We Fight For Love

Mivel vasárnap van, és nem történik semmi...

7 napja
8

Stadia HUN
Panzer Dragoon (Stadia)

A SEGA jó szokásához híven mindenre is kiadta a Panzer Dragoon Remake-jét. Jól sikerült a Stadia-port?

2021.01.11.
3

Cash Bacsi
A3 Still Alive - Teszt (iOS)

A tavalyi év igencsak jól indult, vajon így lesz ez most is?

2021.01.06.

Hwopapa
VR-vélemények 2 hónap után

Aki már régebb óta olvassa a blogom, megszokhatta, hogy rendkívüli módon tudok lelkesedni az új dolgokért / friss élményekért, amik néha hosszabb-rövidebb idő után elhalnak és ilyenkor kicsit objektívebben tudok/fogok nyilatkozni a témáról.

2021.01.05.
14

Necroman Mk2
Flash játékok 2021-től

Élet a kivégzés után, avagy az utolsó FlashFan bejegyzés

2021.01.03.
3

p34c3
A VR soha nem érhet véget

Ahogyan szemezgettem az év játéka szavazás helyezettjei között, nem túlságosan meglepve szembesültem a VR játékok szerény szereplésével, mindössze két címnek sikerült bekerülnie a legjobb harminc játék közé.

2021.01.02.
8

Warhawk
21 indie 2021-re

Nézzünk szét a radar alatt!

2021.01.02.
16

mcmacko
Készázötvenhat

MB, GB, avagy 16 év távlata egy ezres nagyságrend ugrásának szemszögéből.

2021.01.02.
8

Stadia HUN
Cthulhu Saves Christmas (Stadia)

Megérkezett a könnnyed karácsonyi JRPG Stadiára is. Teszt.

2020.12.30.
4

Necroman Mk2
2020. év dala

2020-ban ismét keresem az év dalát! Nem a legjobb zenét, nem is a személyes kedvencemet, hanem azt a slágert, amely adott esztendőben, nemzetközi szinten a legnagyobb hatást váltotta ki. Így ha azt mondom, hogy 2020. év dala, akkora válaszom:

2020.12.29.
4

vem
Retró kvíz (tuti Steam kulcs!)

Gyere játékosnak vagy nézőnek, olyan címeket nyerhetsz mint pl. a Duke Nukem: Forever a 2 DLC-vel vagy a Two Worlds: Epic Edition. December 31-én este 20.00-kor.

2020.12.26.

Idgn
SYNERGY

Sziasztok! 12 évvel ezelőtt fogant meg először a gondolat bennem, hogy készítek egy grafikus novellát. Idő közben az alap koncepció többször változott átalakult, míg végre olyan formát öltött, amivel meg vagyok elégedve. Az elmúlt 10 évben beutaztam azokat a helyszíneket, ahol a történetem játszódik és szorgalmasan fotóztam, videóztam, jegyzeteltem. Nem ezen a platformon szeretném elindítani ezt a projektet, de úgy döntöttem teszek egy próbát az új Gamer365 blogban is. Új oldalak hamarosan!

2020.12.22.
4

reptile
AMONG US - PERMANENS DISCORD

Gyertek játszani, link a posztban.

2020.12.20.
1

maktub
Destiny 2 - Beyond Light

Amikor a sötétség jelenti a fényt az alagút végén.

2020.12.20.
13

Necroman Mk2
Hijacker Jack

Gazdag. Híres. Körözött. (Részben) Magyar.

2020.12.18.
10

Warhawk
Alba: A Wildlife Adventure

Környezetvédelmi kisokos a napsütéses mediterrán szigetvilágban.

2020.12.18.
4