[Teszt] Weird West

Weird West

StingerCsere Krisztián Gábor2022.04.24. 13:30

Gyönyörű, mégis rothadó vadnyugati élmény - sütött le a játékról az első néhány óra után. Valahogy nem így képzeltem el azt a klasszikus tehéntrágyával körülvett, viszkitől bűzlő szalon hangulatot, amit a Bill és Ted, vagy Biff “Vadkutya” Tannen által beteljesített örökbecsű ‘80-as években láttam. A Weird West világa ugyanakkor a manapság pofozkodásáról beszédes Will (vagy Weird?) Smith-által játszott Vadiúj Vadnyugat (Wild Wild West) miliőbe sem illik be - inkább egy amolyan Tristram-Dodge City keverék, melyet egy különösen sötét és rezonáló Walking Dead szellem itat át. Izgalmasan hangzik?

Mert az is! Habár manapság a vadnyugati hangulat nem igazán menő (az utolsó nagyszabású játékra csak az RDR és korábban a Konami-féle Sunset Riders emléke ugrik fel), a Wolfeye tehetséges csapata pont ezt az űrt igyekszik betölteni, még ha kicsit természetfeletti köntösben vonultatja is fel ezt. A tálentumuk megvan hozzá, az újonc társaság ugyanis korábbi veterán Arkane Studios arcokból áll - őket pedig a Dishonored, vagy a Prey okán nem is igazán kell alaposabban bemutatni.

A Weird West (ahogy neve is mutatja) alapvetően egy CRPG-be oltott vadnyugati dark fantasy keverék, ahol a fekete mágia, a vérszomjas fenevadak és a furcsábbnál-furcsább érdekérvényesítő frakciók (szekták, kultisták, rangerek) küzdenek a hatalomért, amelybe bizony sokszor keserédes, vagy épp bosszúvágytól fűtött személyes kalandok is beékelődnek - elég csak, ha főhősünk esetét vesszük alapul. Bár elsőre a Weird West afféle izometrikus CRPG-nek tűnik, nagyon eltérő mechanikát alkalmaz: ahelyett, hogy a klasszikus építőkövekre helyezné a hangsúlyt, mint szintlépés, vagy szerepjáték - sokkal inkább a változatos szituációkra és ezek megoldásaira építi a játékmenetet, amelyeket aztán a karakter képességeivel és az őt körülvevő, egyébként félig-meddig interaktív környezetben rejlő lehetőségekkel lehet megoldani. Persze, azért itt is felbukkannak az ős-klasszikus CRPG stílusjegyek: random események a térképen utazás közben (mint pl. a Falloutban), a spontaneitás egyes küldetések alkalmával, vagy egyszerűen csak a világ ábrázolása, amely ugyan óriási, de inkább több különálló helyszín és érdemleges pont kusza hálózata, mintsem sandbox-jelleg.

Az oda-vissza utazgatás amúgy a sztorimesélés alapköve: nem csak azért fogunk a vadnyugaton ide-oda közlekedni, mert az NPC questek miatt muszáj, hanem mert alkalomadtán számos egyéb random találkozást is rejt, sőt! A jobbféle vándor kereskedőkkel is így futhatunk össze, de a vicceske jövendőmondó boszi is így szórakoztathat majd a sziporkázó regéivel. A haladás idővel persze felgyorsul, hiszen lóháton azért lényegesen könnyebben kutyagolhatunk ide-oda - persze érdemes inkább ebből is sajátot nevelni, mintsem lopni, mert hát… lenyúlt lónak izgága a háta, biztos cserben hagy majd minket.

A jövendőmondó, illetve a történetmesélés szövevényei idővel egészen furcsa helyszínekre és feladatokhoz kalauzolják majd a játékost, amelybe a valós mendemondák, illetve a képzelet sötét oldalának kreációi is beleillenek: vaddisznóemberré változhatunk hogy elpusztítsunk egy idős fát, ami lelkeket eszik, segíthetünk egy vérfarkasnak, aki a kihalástól próbálja megmenteni a népét, vagy spirituális földet is nyaldoshatunk, amely leginkább a Twin Peaks világára is hasonlít. Az ötféle karakter történeti íve is egészen parádés - a magányos, családját elvesztő visszavonult mesterlövésztől kezdve a fikcionális Elveszett Tűz Nemzetének vadászáig, mely utóbbinak történeti cselekményét egyébként egy valódi Anishinaabe törzsbéli író dolgozta ki, ezáltal beleszőve az ősi amerikai bennszülött misztikus kultúra részleteit is.

A Weird West ennek megfelelően számos parádés, ugyanakkor meghökkentő mellékküldetést dolgoz fel, kezdve az elátkozott, rémálmok által gyötrött falu sztoriját, amelyben különös halálesetek és szellemekkel suttogók nyomába eredhetünk, vagy a furcsa disznó-szerű lények mondáját, akik csak rímekben képesek beszélni, mellesleg kiválóan értenek a zombi-gyilkoláshoz. Persze, a Wolfeye játékában a hagyományos, ún. A-B-C és bounty küldetések is fel-felbukkannak, de a fentiek alapján egyértelműen a furcsaságok jelentik a Weird West lényegi mivoltát.

A másik óriási pozitívum, a fentebb említett gameplay-sajátosság: bár a játék alapvetően harc központú, a szimulációk világához hasonlóan főként az alternatív megoldásokon van a hangsúly, nem a face-to-face lövöldözésen. Ha valaki Wyatt Earp-ot akar játszani, természetesen megteheti, de sokkal inkább célravezető lehet a taktikus, átgondolt támadás, amelybe például lopakodást és gerilla harci mozdulatokat nyeshetünk bele. Persze, előfordul, hogy néha ezek is kudarcot vallanak (pl. egy természetfeletti döggel szemben, aki másféleképp érzékeli a környezetét), de ilyenkor mindig akad valamiféle környezeti interakció, amely segítséget jelenthet a küzdelemben. Megváltozik a szélirány? Van egy petróleumlámpa a közelben, a bozótos pedig száraz, mint a kóró - mit tennél? Oké, próbálkozzunk máshogy: ott egy mérgező hordó, amit fel is lehet rúgni ? Sziklák, amit le lehet gurítani a szirtről ? Ha megvan a Breath of the Wild szabadsága, az CRPG formában bizisten visszaköszön itt is és ez rendkívül jól áll a játéknak.

Bár eleinte egyedül vágunk neki a kalandoknak, a Weird West nem igazán egyszemélyes játék. Már csak azért sem, mert a dolgok előrehaladtával szükséges lesz egy-egy speciális képesség, vagy szaktudás, amit csak társak segítségével lehet szakszerűen kivitelezni, így az öt fejezet mindegyike kissé eltérő hangulatot áraszt. A kezdő karakterünk, Jane Bell fejvadász alapvetően puskákkal és pisztolyokkal domborít, a disznóember Cl’ens Qui’g shotgunokban jó, a spiritualista Across River főként a lopakodásban, csapdázásban fest tökéletes kompozíciót. Időközben gyűjthetünk társakat, bérelhetünk fel zsoldosokat is, de ha valaki különösen jól bevált főszereplőnek bizonyul, a későbbi fejezetekben akár a korábbi fejezetek főhőseit is vissza lehet szervezni hathatós csapattagnak.

A Weird West játékmenetében, tartalmilag és prezentációjában is kiváló: a jeles érdemjegy alapvetően a technikai problémákon vérzik el: el-eltűnő karakterek, megtorpanó és nem támadó, vagy eltévedő csapattagok, furcsa NPC reakciók és néhány apróbb grafikai glitch, amelyek közül inkább előbbiek jelenthetnek a kései órákban nehézséget. Nagyon remélem, hogy az összes ebből fakadó hibát kibuggolják a patchek, már a review készültekor is folyamatosan érkeztek frissítések a Steam verzióra.

Ettől függetlenül a Weird West egy hiánypótló, rendkívül egyedi és hangulatos játék: a természetfeletti játékvilága, furcsa történetei, taktikus párharcai és a CRPG-kre jellemző sok-sok sajátos és pozitív tulajdonságai miatt a misztikum és/vagy vadnyugat-imádók számára feltétlen ajánlott kategóriába sorolja. Érdemes lesz odafigyelni erre a Devolver-által felkarolt kis csapatra, nagy dolgokat vihetnek még véghez.

Pontosan
8
Platform: PC Steam (tesztelt) / Epic Store, Xbox One (X), SS/SX (GamePass is!), PS4-PS5
Kiadó: Devolver Digital | Fejlesztő: WolfEye Studios
Megjelenés: 2022. március 31. | Ár: 39.99 EUR ~ 14.500 FT
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Resident Evil 4 (Remake): érkezik a VR Mode!

Alig pár nap múlva már PlayStation VR2 headsettel a fejünkön is beléphetünk az idei év egyik legkiválóbb felújításának világába.

13 órája
1

Luto: PlayStation 5 próbakör

A “The Choice” anélkül ismertet meg az erős atmoszférával, a helyszín egy szeletével és a várható játékmenettel, hogy bármit elárulna a történetből.

13 órája

Game Pass: mozgolódás december első felében

Két új címmel bővül a Game Pass Core, a magasabb szintű előfizetésekbe pedig egész nagy dömping várható!

17 órája
1

Turok 3: Shadow of Oblivion - az N64 árnyékából kilépve

A Turok harmadik része soha nem lépett ki az N64 árnyékából, de a Nightdive-nak köszönhetően a Trilógia végre modern gépeken is elérhetővé vált. Tesztlaborba vittük a sokrétű harmadik epizódot.

18 órája
3

PlayStation Plus: a decemberi trió

Tákolt száguldás, megnyugtató takarítás és művészi űrutazás. Ez vár ránk az idei év utolsó kínálatában.

1 napja
11

Masszív Xbox jelenlét várható a Game Awardson

A tavalyi lagymatag felhozatal után idén ütős részvételt ígérnek a zöldek.

1 napja
8

Szépen teljesít a Cyberpunk 2077: Phantom Liberty

A CD Projekt RED a számok mellett ráadásul már a Witcher 4 teendőiben is lubickol.

1 napja
6

Újra felbukkant a Beyond Good & Evil 20th Anniversary Edition

Jövőre meg is jelenik. Közben a második rész körül továbbra is síri csend honol.

1 napja
10

Összefoglaló traileren a Batman: Arkham Trilogy

Kellemes extra tartalmat is hoz majd a trilógia újrakiadása.

1 napja
10

Márciusban érkezik a Dragon's Dogma II

A Capcom egy friss bemutató keretében fedte fel a régóta várt megjelenési dátumot.

2 napja
6

Újabb rekordokat döntöget a Star Citizen

Lélegzetelállító videón a StarEngine és a Squadron 42, miközben a Cloud Imperium Games már gigantikus összegnél jár.

2 napja
9

Mától ingyenes a Killer Instinct

A legendás bunyós sorozat free to play üzemmódba vált Xboxon és PC-n ráadásul újdonságokkal is vár!

2 napja
4

Blasphemous 2

A Vezeklő ismételten útnak indul, hogy megtisztítsa A Csoda rontása által bemocskolt világot. De vajon tud-e másodjára újat mutatni a stílusával nagyot villantó metroidvania?

2 napja
8

Bohóc-bárddal támadja a jóízlést a Gangs of Sherwood

A játék szokatlan launch trailert kapott. Ne kattints, ha bohócfóbiád van.

2 napja
5

A 25 éves Half-Life örökségét vetette dokufilmre a Valve

Az időközben "jóságos mikulás" fazonná alakult Gabentől várnánk már valami jó hírt a következő 25 évről is.

3 napja
4

Snoopy, Charlie Brown, karácsony és a játékos éjszakák: nagyot bővül a Pinball FX világa

A Pinball FX világa masszív kiegészítőket hoz nekünk a decemberi forgatagban.

3 napja

King Arthur: Legion IX - kiegészítőt kap a hazai taktikai szerepjáték

Haláli hangulat egy római légió szemszögéből.

3 napja

Heti megjelenések

4 napja
8

A PlayStation Portal nem nyerte el a Digital Foundry teljes tetszését

Sok a hiányosság a gép körül, ezt jelenti nekünk videós anyagában a pixelszámláló fejese.

4 napja
19

Tarol a Hogwarts Legacy Nintendo Switch portja

A briteknél a Nintendo gépén már most idei dobogós a játék.

4 napja
8

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