Two Point Hospital Jumbo Edition

elvisLaborci Gergely2021.03.17. 11:24

Idősebb olvasóink talán emlékeznek rá, hogy 1997-ben - immáron 24 éve - jelent meg a Bullfrog Productions játéka, a Theme Hospital. Az 1994-es Theme Park osztatlan sikere sarkallta anno Peter Molyneux csapatát, hogy az üzleti szimulációs játékmodellt ráhúzzák a korházi világra is.

A Sega kiadásában megjelent Two Point Hospital ugyan azt az ösvényt járja be, mint amit kitaposott számára a mára már bőven nagykorú előd. A játék 2018 nyarán jelent meg majdnem minden "PC like" platformra (windows, mac, linux), viszont a konzol megjelenésre (Xbox One, PS4, Nintendo Switch) majd két évet kellett várnia a potens kórházigazgató jelölteknek.

...egy egyetemi kurzus részeként is el tudom képzelni a Two Point Hospitalt...

A gazdasági modell részletessége, a működtetés, fenntartás dinamikája miatt egy egyetemi kurzus részeként is el tudom képzelni a Two Point Hospitalt, mint valami gamifikált oktatóanyagot. De csak és kizárólag gazdaság, marketing és menedzsment témakörben. Az orvostanhallgatóknak - a saját magam és családom biztonsága érdekében - meg sem mutatnám a játékot!

Gazdaság, menedzsment

A feladat adott: Építsd meg a környék legjobb kórházait, érj el jó eredményeket a gyógyításban és hozz létre egy piaci alapokon jól működő intézményt. Ehhez kismillió statisztikát kell figyelj, kézben kell tartanod a HR-t, az egyes szolgáltatások árazását, a kórházad felszereltségét, és kényelmi - hívjuk nyugodtan így: luxus - berendezését.

Kollegáid alapvetően három csoportba tartoznak, úgymint: karbantartók, ápolók és - természetesen - orvosok. Kontrollálnod kell a fizetésüket, a kórház bővülésével újakat kell felvenned, a minőség emelése érdekében az alulképzetteket el lehet küldeni különböző tréningekre, vagy szimplán meg is lehet tőlük szabadulni. Alapvetően csinálják a dolgukat, járkálnak fel alá a kórházban, wc-t takarítanak, gyógyszereket kevernek és néha gyógyítanak is, képességeiktől függő sikerrátával. Viszont, hogy ezt milyen lelkesen teszik, az nem a képességük, hanem inkább a habitusuk függvénye. Van aki többet tölt a pihenőszobában, mint a kórház bármely más pontján; őket lehet ösztönözni fizetésemeléssel, lehet őket mikro-menedzselni - ez a “takarodj dolgozni végre” polkorrekt szinonimája, vagy - példás vezető módjára - ki is rúghatod a lusta dögöket!

A három legfontosabb mérőszám, ami megjelenik a játékban, az a meggyógyított páciensek száma, a profit, és a kórházad értéke. Nyilvánvaló, hogy összefüggés van a három paraméter között, a szükséges infrastruktúra létrehozása, a megfelelő szakemberek alkalmazása, a jó árképzés és marketing mellett nagyjából az elvárt számok hozhatóak is. Ha viszont elhivatott főnökként, tulajdonosi szemlélettel, a gyógyítást hivatásának tekintő szakember vagy, akkor nem kerülheted el, hogy a big picture helyett időnként te legyél az, aki rendet tesz a kollegák munkájában is. Azonnal takarítót rendelsz egy összefosott toaletthez, kizavarod a pszichiátert a műtőből és intézkedsz, hogy az artériás vérzéssel érkező páciensnek ne kelljen kivárnia a sorát az unatkozó nyuggerektől telített váróban.

Gyógyítás

Miközben a Two Point Hospital töltődött le a Switchre, említettem feleségemnek - aki amúgy orvos -, hogy lám-lám egy játék, amit akár ő is tesztelhetne; hiszen miről szól: kórház, betegek, betegségek, orvosi szakértelem! Ezen a ponton be kell valljam: bár rettentő szórakoztató problémákkal érkeznek a páciensek, feleségemnek csalódást okozott, hogy se a villanykörte fejűség, se a mumifikálódás, se a szombat esti láz, de még a 8-bitesedés gyógyításához se ért.

A betegségek hosszú listája - talán mondhatom - szerencsére nagyon távol állnak azoktól a kurrens problémáktól, amikkel egy kórházban találkozhatunk; a készítőknek ezen a ponton elgurult a gyógyszerük. Bár nagyon földtől elrugaszkodott, többségében egészen vicces kórsággal keresik fel az intézményt, ezek nem nélkülöznek egyfajta... sajátos logikát. A fent említett problémák kezelésére sok esetben külön szakembereket kell keressünk, a diagnózisukhoz külön diagnosztikai szobákat kell telepítsünk, gyógyításukhoz speciális berendezéseket kell vásároljunk.

Verdikt

A konzolos változat kényelmesen irányítható kontrollerrel, amihez a Nintendo Switch "tapi-képrenyője" még plusz segítséget nyújt. A Two Point Hospital alapvetően a humor és precíz gazdasági menedzsment egészen jól kimért elegye. Játékmenetét tekintve szórakoztató amíg a nagy képet nézi a játékos, viszont személyiségfüggő, hogy ki mennyire bírja a pepecselést a szobák berendezésével, díszítésével, átrendezésével, majd újból díszítésével, majd újból átrendezésével, a karbantartók véget nem érő pöckölgetésével és az inkompetens orvosok szakmai döntéseinek felülbírálásával. Azt gondolom, hogy a zsáner kedvelőinek kiváló szórakozást nyújt a játék, aminek jó mérőszámai az általa bezsebelt díjak és a kifejezetten magas szakmai és játékosok által adott értékelések. A Nintendo Switch változat a Jumbo kiadás végett alapból tartalmazza a "Bigfoot", a "Pebberley Island", a "Close Encounters" és az "Off the Grid" DLC-ket, további beteg betegségekkel és izgalmakkal bővítve az alapból sem szűk listát! A DLC-k segíségével télies tartalmak, egy szigetvilág izgalmai, űrlények és összeesküvések, valamint a zöldpárti világ öko-megoldásai felé terelheted a létesítményedet, a retro és a kiállítási tárgyak felvonultatása mellett. Már csak emiatt is érdemes a Jumbo packra rárepülni.

Pontosan
8
Platform: Ps4, X, NS (tesztelt)
Kiadó / Fejlesztő: Sega / Two Point
Megjelenés: 2020. február | Ár: Kb. 10.000 Ft
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

Optimus Prime feláll, a szájak tátva maradnak

A Hasbro következő nagy dobása megdobbantotta a geek szívünket.

5 órája
9

A Resident Evil Village térképétől te is lehidalsz

Mesebeli ábrázolásban éled fel a Falu és környéke a Resident Evil VIII legutóbbi screenshotján!

6 órája
2

Epic Games Store: információ-morzsák

Hány regisztrált és aktív felhasználója van? Hol érhető el? Mennyi játék található meg rajta. Na és a lényeg: mennyire nyereséges mindez?

7 órája
7

Sonic Colors Remastered?

Szivárogni kezdett a kék sündisznó bő tíz évvel ezelőtti kalandjának felújítása. Te még emlékszel arra, amikor először láttál wispet?

8 órája
4

A PlayStation csak a blockbuster címekről szól?

The Last of Us Remake készül? Soha nem lesz Days Gone 2? Jason Schreier újabb érdekes írással jelentkezett a Sony belsős stúdióinak mélyéről.

22 órája
30

Super Meat Boy Forever: a második kör

Egy bő évtized után éledt fel a húsfiú tavaly év végén. Most viszont visszatér oda, ahonnan elindult. Érkezik a PlayStation és Xbox változat.

24 órája

Say No! More

Egy igen érdekes kombinációt szállít a Studio Fizbin, Lux Games és a Thunderful triója. A Say No! More-hoz hasonlót garantáltan nem láttál még. Hogy kerül a Virtua Cop és Maurice Moss egy asztalra? így!

24 órája

Apex Legends: játékos háború, háborús játékok

Jövő héten új eventtel köszön be Mad Maggie és 5 új játékmódot is hoz magával.

1 napja

Wonder Boy: Asha in Monster World bemutató

Szűk két perces bepillantás a szörnyek harmadik dimenzióba átemelt világába. Érkezik az 1994-es epizód felújítása.

1 napja

NEO: The World Ends with You megjelenés

Tizennégy év után visszatér a Kaszás játéka Tokió utcáira egy új csapattal. Immár három dimenzióban, három platformon.

1 napja

The Fermi Paradox: narratív sci-fi stratégia PC-re

Egy fő kérdés foglalkoztja az univerzumot: hol a fenében van mindenki?

1 napja
1

Hupikék Törpikék: négy Smurfs játék készül

Hókuszpók hurkatöltőjében négy cím is be van tárazva - ebből az első még idén érkezhet.

1 napja
5

Hot Wheels Unleashed: gameplay bemutató

Bő félórás élő műsorral készült az olasz stúdió a játék gameplay leleplezésére. Információ-cunami és kellő mennyiségű gameplay érkezett!

1 napja
3

Szeptemberre csúszik a Deathloop

Még egy picit várni kell az időhurkos bérgyilkolásra.

1 napja
5

No More Heroes III: felzárkóztatás

Véget ért a No More Broadcasting 5.1 GHm műsora, hosszabb múltidézést és egy maréknyi új jelentet is kaptunk.

2 napja

Outriders

A People Can Fly csapata is kipróbálja magát a looter-shooterek műfajában, a szolgáltatás alapú modell helyett azonban egy komplett csomagot kínálva. Csatlakoztunk a pionírokhoz, hogy meglássuk, Enoch veszélyes világa vajon kincset tartogat-e.

2 napja
19

Call of the Sea: PlayStation megjelenés?

Gyanús mottóval és képrészlettel incselkedik a spanyol fejlesztőcsapat. Hamarosan lejárna az Xbox exkluzivitás?

2 napja

Resident Evil Showcase: újabb műsor!

Egy hét múlva újabb adással jelentkeznek. Friss trailer, gameplay videó és talán egyéb meglepetések várnak.

2 napja
9

Abandoned: bejelentés

PlayStation 5 exkluzív túlélő lövölde készül egy norvég stúdióban. A cél a realizmus hajszolása minden területen.

2 napja
17

Alex Kidd in Miracle World DX megjelenés

Harmincnégy év után tér vissza a Sega Master System klasszikusa. Már napra pontos megjelenési dátum is van!

2 napja
3