[Könyvek] A Tűzhegy varázslója és a Viharkristály

A Tűzhegy varázslója és a Viharkristály

VegaNagy-Sz. Ferenc2023.03.12. 15:00

A Chameleon Comix változatlan lendülettel és a hatalmas kínálatból nagyon jó szemezgetve folytatja a több mint 40 éves Fighting Fantasy sorozat köteteinek kiadását. Szinte minden klasszikus kötetre jut egy modern is, ami nagyszerű döntés, hiszen így a mai olvasók is azonnal láthatják, hogyan alakultak az elmúlt évtizedek alatt a játékkönyvek. Egyrészt világosan látszik, hogy rengeteget. Másrészt...szinte alig. Kinyitom őket, és azonnal visszarepülök néhány óra erejéig 1989-ba, amikor először jelent meg magyarul A Tűzhegy varázslója. Az első kötet tehát a valaha volt talán legnagyobb klasszikus, az 1982-es origo, amelyet Steve Jackson és Ian Livingstone közösen vetett papírra. A másik nemrég megjelent könyv pedig Rhianna Pratchett tollából a Viharkristály, ami tökéletesen példázza, milyennek kell lennie ma egy Fighting Fantasy történetnek. Négy évtized óriási idő, ezalatt generációk cserélődtek, a sorozat fénykora elmúlt, de napjainkra úgy tűnik új erőre kapott.

A Tűzhegy varázslója kapcsán két emlék maradt meg bennem. Az egyik, hogy a szó legszigorúbb értelmében vett dungeon crawler az egész kötet: nem igazán hangsúlyos se a főhős személyisége, se a végső ellenfél és motivációi ("azért gonosz, mert...gonosz!"), de maga a setting is kalapáccsal és vésővel lett kidolgozva. De ez akkoriban senkit se érdekelt, a korabeli kalandmodulok és könyvek is inkább arra az élményre koncentráltak, hogy milyen lehet bekerülni egy olyan fantasy világba, amiben a játékos/olvasó pillanatok alatt óriási veszélyekkel néz szembe, de olyan hatalomra tesz szert, amivel bárkit képes legyőzni. Vagy ennek az ellenkezője, pillanatok alatt meghalni egy-egy rossz döntés következtében, de ez mellékes, hozzátartozik a rendelt menühöz, pont annyira szilárd igény volt a gyakásra, mint annak elszenvedésére. És a "Tűzhegy" kifogástalan formában elégíti ki ezeket az igényeket, a bejárt terület tényleg egy klasszikus dungeon a maga logikátlanságaival együtt is, bár hozzáteszem, a termek elrendezése és az azt benépesítő lények társadalma és közösségi élete még így is sokkal észszerűbben felépített és átgondoltabb, mint a Halállabirintus esetében.

A másik maradandó élményem az volt, hogy a labirintuson belül is volt egy még labirintusosabb rész, aminél gyerekként mindenki elakadt. Próbáltunk fejben térképezni, tízszer újraolvasni, figyelni minden részletre, mindhiába. Na most nagy pofával mentem neki ennek a résznek, hogy 30+ évvel később azért csak nem okozhat ez már problémát...aztán de. Ugyanúgy, ugyanott elakadtam. Pedig csak egy apró figyelmetlenségről van szó, egy olyan járatról, amit senki nem vesz észre, és ami miatt tényleg érdemes részletes térképet rajzolni (van is egy nagyszerű megoldás a zagor.hu-n, ha valaki ki szeretné hagyni a saját térképezés élményét). De mindent összevetve - és a fentiek ellenére is - a Tűzhegy meglepően könnyű. Az ellenfelek értékei jól vannak belőve, szinte minden csata után jutalom jár, a felfedezést sokkal inkább díjazza a játék, mintsem bünteti (későbbi könyveknél ez nem volt következetesen így), szóval teljesen jól van belőve a nehézsége. Aztán az utolsó helyszínen természetesen kiderül, hogy valójában csakis egyetlen jó útvonal van, ha nem azt jártuk be, akkor hiába volt könnyed az utazás maga, a kaland bizony gyors véget ér. De nincs ezzel semmi gond, a lapozgatós könyveknél az újraolvasás teljesen reális elvárás mind a szerzők, mind a játékosok oldaláról. A Tűzhegy pedig a mai napig nagyszerűen működik, hiába az elnagyolt, ma már kevésbé korszerűnek ható megoldások, a maga módján tökéletes.

Rhianna Pratchett könyve egészen más hangulatú. Már maga a környezet, amiben elhelyezi a történetet, kicsit olyan, mintha apja, Terry Pratchett valamely regényét olvasnánk, a helyszínen alig érződik, hogy itt is Titan világán járunk. Az égen lebegő szigetek központjában robbanás történik, a hatalmas földdarab pedig a tengerbe zuhan. Kezdetben szigetről szigetre repkedünk, később a víz alá merülünk, hogy kinyomozzuk a rejtélyes katasztrófa hátterét. És bár a szabályrendszer természetesen ugyanaz, mint bármely más Fighting Fantasy kötetben, erőteljesen érződik, hogy a szerző a folyamatos szivatások mellett legalább akkora figyelmet fordított arra, hogy kidolgozza a szereplőket, a szigetek eltérő karakterisztikáját (az egyiken termelnek, a másikon a levegőben tartás technológiai hátterét teremtik meg, de a többinek is megvan a maga funkciója). Sokak szerint a Viharkristály az egyik legjobban megírt Fighting Fantasy kötet, stilisztikailag és kidolgozottságát tekintve minden a helyén van benne. Külön öröm, hogy a kötet fordítása fantasztikusan jól sikerült, az ötletes kifejezésekre és ellenfelekre is kiváló magyar alternatívák születtek (röppencs, Korongóc, bizgencs, Cápolip, Csapka, hogy csak néhányat említsünk, de az elejétől a végéig pazar Kemenes Iván munkája). Nem kevésbé magas színvonalúak az illusztrációk is, amelyek Lakatos István keze munkáját dícsérik, az ő vizuális humora tökéletesen illik a történet könnyed, kedvesen agyament hangvételéhez.

Érdekes, hogy míg a legtöbb játékkönyv rengeteg elágazással operál, addig a Viharkristályban elég nagy eséllyel bejárhatjuk szinte az összes szálat különösebb akadályok nélkül. Ebből is érződik, hogy a szerző inkább a történetmesélést tartotta fontosnak, de elakadásra szinte egyáltalán nincs lehetőség, hacsak nem a csatákban és a tulajdonságpróbáknál. Aki tehát szabályosan, kockákkal játszik, az meg fogja így is találni a maga kihívását, de soha sehol egy pillanatra sem érződik unfairnek a könyv. Kidolgozottabb világ, életszerűbb szereplők, logikus felépítés, minimális fáradozás? Igen, ha eltekintünk a játékkönyves szerkezettől, a Viharkristály szinte egy regényre emlékeztet. A fenti pozitívumok mellett ebből az is következik, hogy sokkal alacsonyabb az újrajátszás valószínűsége - mindenki eldöntheti, hogy tetszik-e neki ez a modernebb irányvonal, vagy marad a klasszikusoknál.

Az előkészületben álló kötetek alapján úgy tűnik, hogy a kiadó a régi és új könyvekre párhuzamosan fókuszáló megjelenésekben gondolkozik, és ennél jobb megközelítést el sem tudok képzelni akkor, ha negyven évnyi tartalomból lehet meríteni. Az én szívem is hiába húz a fenti lehetőségek közül inkább a Tűzhegyhez, el kell ismerni, hogy sokkal igényesebben van megírva a Viharkristály, bár ehhez nyilván kellett a Pratchett-lány nagyon jellegzetes stílusa is. Mindjárt egymásnak eresztem a Veszett Kukorickányfalkát és a Minotauruszt, döntsék el ők, melyik a jobb. Ja, és ne feledjétek: Ekil Erif, Ekam Erif, Erif Erif, Di Maggio.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Bővül a Mortal Kombat 1, indul a Valorant konzolos bétája – ez történt pénteken

Tovább: Lost Soul Aside, The Behemoth, Mirthwood, Kill the Shadow.

4 órája
1

Kaku: Aincent Seal (卡库远古封印)

A kínai játékláz következő állomása a Kaku: Ancient Seal, amely megpróbál a nyílt világú akció-kalandjátékok vonalán alkotni. Vetettünk néhány pillantást a Bingobell fejlesztőcsapat első játékára.

22 órája
1

Hunt: Showdown 1896 leleplezés, újabb S.T.A.L.K.E.R. 2 késés – ez történt csütörtökön

Továbbá: Dark Light: Survivor, PlayStation VR2 App, The Game Kitchen, Stellar Blade, Iron Meat, Deathbound, Armored Core VI: Fires of Rubicon.

1 napja
2

Nintendo World Championships: NES Edition

A NES időszak egyik nagy durranása a Nintendo World Championships volt, amely elvitte a videójátékokat az emberek közé, és emellett az e-sport előfutáraként látványos versengésre sarkallta a legügyesebb játékosokat. A Nintendo ezt a szellemet próbálja megidézni új címével.

1 napja
2

Battle pass nélküli Concord, Rise of the Ronin demó - ez történt szerdán

Továbbá: Bleak Faith: Forsaken, Shadows of the Damned: Hella Remastered, Bleach: Rebirth of Souls.

2 napja
10

City Bus Manager: Márpedig az én buszaimon lesz klíma!

A menedzser játékokat és tycoonokat talán nem kell bemutatni senkinek, hiszen már az ősidők óta létezik a műfaj. A City Bus esetében azonban - nem dolgozókat vegzálunk, és - kevésbé a telephely menedzselése a fontos, sokkal inkább minden egyéb - például a tömegközlekedés - lesz prioritás.

2 napja
3

Nagy Helldivers 2 frissítés, Modern Warfare III a Game Pass-ben - ez történt kedden

Továbbá: Truckful, Zoochosis, Skautfold: Into the Fray, DEVIATOR, Railroads Online, The Run: Got Next.

3 napja
2

The Operator - Összeesküvés a biliben

A The Operator hasonlóval próbálkozik, mint Sam Barlow. Visszatér a Her Story desktop nézetéig, a sztorit egy fiktív FBI-iroda küldetéstámogató operátorának nézőpontjába helyezi, a hangulathoz pedig hozzácsap némi összeesküvés-elméletesdit, X-Aktákat és egy notórius hekkert.

3 napja
3

Targeted: maffiás anomália kereső játék, hazai fejlesztőktől

Hamarosan megjelenik a Glitchy Frame Studio első játéka, a Targeted, ennek kapcsán számolunk be a hazai játék fejleményeiről.

3 napja
10

Over Horizon x Steel Empire

Ebben a konzolgenerációban szinte minden korábbi címet kiadnak gyűjtemény formában, mivel kis anyagi ráfordítással, nagy bevételt lehet elérni. Az Over Horizon x Steel Empire is így készült? Lássuk!

4 napja
2

EVO trailerhalom, új Game pass szintek - ez történt hétfőn

Benne: Tekken 8, Guilty Gear: Strive, Street Fighter 6, Granblue Fantasy Versus: Rising, Player First Games, Skull and Bones.

4 napja
17

Ez volna a 10 legszebb grafikájú Nintendo Switch játék? A pixelszámlálóból jelentjük...

A Digital Foundry munkatársai összeszedték, hogy szakmailag melyik 10 játékot látják legcsinosabbnak a korosodó Switch könyvtárából.

4 napja
3

Heti megjelenések

5 napja
1

Riven

Az 1993-as ős-Myst négy évig váratta a rajongóit a folytatással, annak újraálmodása viszont most csak három évet vett igénybe: végre a Riven is megkapta az őt megillető gondoskodást.

5 napja
2

CONCORD

A PlayStation Studios 2018-ban alapított új fejlesztőstúdiójának debütáló alkotását vihettük el egy próbakörre a hétvégén. Az első benyomások alapján profi munkával van dolgunk, de nehezen látjuk a helyét a piacon.

6 napja
24

Kaszálták a Halo TV sorozatot - ez történt pénteken

Továbbá: koROBO, River City Saga: Three Kingdoms Next, Pacific Drive, Forestrike.

7 napja
7

Splitgate 2 bejelentés, A Quiet Place gameplay - ez történt csütörtökön

Továbbá: PowerWash Simulator, Unknown 9: Awakening, BioGun, The Mortuary Assistant, Gimmick! 2, Guayota, C-Smash VRS: New Dimension.

8 napja
2

Folytatódik az Orcs Must Die! és az EA Sports FC – ez történt szerdán

Továbbá: The Plucky Squire, Hollow Cocoon, Just Crow Things, Nocturnal II, No Man's Sky, Emio – The Smiling Man: Famicom Detective Club.

9 napja
1

Still Wakes The Deep - Vérvörös olaj

A leginkább a történetre fókuszáló játékairól elhíresült The Chinese Room nemrég ügy döntött, hogy a 2013-as Amnesia: A Machine for Pigs után visszatér a horrorhoz, méghozzá egy eléggé érdekes koncepcióval, ami a Dolog hangulatát vegyíti a tengeri olajfúrótornyok zárt és veszélyes világával.

9 napja
9

NeoSprint - Mázli újratöltve

A már veterán-korúnak számító Atari NeoSprint c. játékával a klasszikus izometrikus versenyek kedvelőinek készített be némi adrenalinpótlékot: színpadon a Sprint 2 ük-ükunokája!

2024.07.17.
2

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==