[Teszt] Turok 3: Shadow of Oblivion - az N64 árnyékából kilépve

Turok 3: Shadow of Oblivion - az N64 árnyékából kilépve

mcmackoGéczy Attila2023.11.30. 14:00

A Turok sorozat érdekes minőségi hullámzást mutatott, mégis emlékezetes maradt, elsődlegesen az N64-es gyökerekek és az ottani FPS-dominanciának köszönhetően. A maga korában zseniális első rész után jött a technológiailag továbbfejlesztett, de tekervényes és kissé üres folytatás. Végül a harmadik rész már új utakat keresett: a Half-Life és az Unreal nyomdokain haladva próbált leválni az előzmények által meghonosított stílusról. Most a Nightdive-nak köszönhetően ismét a dínóvadászok bőrébe bújhatunk, egy olyan újrakiadással, ami először terjeszti a Nintendo-világon kívülre a harmadik epizódot.

Röviden és tömören, a Turok 3: Shadow of Oblivion egy értelmes folytatásról, élelmes fejlesztői szemléletről tesz tanubizonyságot. Annak idején nem voltak odáig érte az emberek, a HL-el történő összehasonlítások tekintetében ugyanis értelemszerűen alulmaradt a játék. Az Oblivion inkább egy ilyen átmeneti játék: még nem Half-Life, már nem az az árkádos/konzoljátékos FPS, ami az első rész volt. És talán kicsit túl sokat merít a Q1-Q2 és Unreal vonalból, ami szintén kicsit visszahúzza. De bátran állítom: a Turok 3 méltó volt az idei évre betervezett "boomer-shooter felújítás, amit végigjátszom" játék címére.

Mert a T3 húzása jellegzetes ízű. A pályák nagyok, de lineárisak és szegmentáltak. Érdekes látni, hogy a készítők hogyan próbálták tágítgatni a határokat és konvenciókat. Valamint azt is, hogy azokat a bizonyos korlátokat milyen, ma már megmosolyogtató módszerekkel próbálták megkerülni. Két hőssel mehetünk végig a sztorin, a rengeteg (RENGETEG!) fegyver meg is oszlik a két karakter között. A biomok száma is nőtt a korábbiakhoz képest, a Turok 3 a maga módján nagyon változatos szeretne lenni. De talán ebből is fakad az egyik fő gyengesége: 5 órás kampánya során nem tud kibontakozni, sem a fegyverhasználat, sem a környezetben rejlő lehetőségek tekintetében. Kicsit hiányzik a szekvencialitás, és a korábbi Turok játékok szédítő perspektívája és mozgása is. Ha blankre ültem volna le a játék elé nyomulni, inkább gondoltam volna Quake 2 modnak a mozgási dinamika és a fegyverjáték szempontjából, mint Turok folytatásnak. Az erőszak most is kiemelt szerepet kap - a lövöldözés során repkednek a végtagok, fröccsen a vér, ahogy azt egy Turok játéktól el is várjuk.

Technikailag a felújítás hozza a Nightdive által képviselt magas színvonalat. A játék úgy néz ki, ahogy szeretnénk rá emlékezni, nem pedig úgy, ahogy N64-en kinézett volna nagyfelbontásban. Kurrens-gen konzolokon 120 FPS-t tud a KEX-motorban pörgetett kód. Rengeteg új textúra, fényhatás, és egyéb látványelem díszíti a játékot. A hangkeverés kicsit hangos, "loudness"-es, de ez lehet, hogy az eredeti verzióból érkező sajátosság. Apropó, a hangeffektek egy része kifejezetten gagyi, mások viszont káprázatosan hangulatosak (pl. indián-hórukk rikkantások), és a zenének is vannak kiemelkedő pillanatai.

Nagyon vártam, hogy a mostani kiadásban esetleg a Rage Wars egésze, vagy elemei valamilyen multiplayer opció formájában megjelennek - ez teljesen hiányzik a csomagból az eredeti multi lehetőségekkel együtt. Sőt a credits végén a készítők kifejezetten kérik, hogy "ne is baszogassa őket senki a Rage Wars felújítás kapcsán". Az ember nem bánja, hogy nincs online multi, de a jó öreg botos/osztott képernyős lokál multit hiányoljuk, pláne, hogy a Doom újrakiadások vagy a Goldeneye 007 nemrég megjelent felújítása ezeket csípőből tudja modern platformokon prezentálni.

A Turok 3: Shadow of Oblivion végre kilép az N64 masina (és annak emulációjának) árnyékából. Egy érdekes kísérlet, amely során alsóbbrendű konzolgép mentén próbáltak az FPS trendek után menni. Ez több-kevesebb sikerrel be is jött. Ha boomer-shooterre vágysz, nyugodtan vágj bele. De historikus szempontokból is érdemes lehet végigrongyolni a játékon. 2000-ben bizony voltak még ilyen kísérletező, vad átmenetekkel meglepetést okozó, egyedi címek a piacon.

PLATFORM Playstation, Xbox, Switch (tesztelve), Windows KIADÓ Nightdive / Atari FEJLESZTŐ Nightdive / Acclaim / Iguana
MEGJELENÉS 2023. november 30. ÁR 30 EUR

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

PlayStation Plus: a márciusi négyes

Ezúttal szinte minden műfajt sikeresen lefedtek a szolgáltatás belépő szintjén. Verekedünk. Vezetünk. Szomszédolunk. Boszorkányt üldözünk.

2 órája

The Mobius Machine

Az indie tengeren járva újra apró zsákmány akadt a horogra: a Moebius Machine egy parányi Metroidvania. Tesztlaborba vittük és megnéztük, mire jutunk egy ilyen koncepcióval.

7 órája
3

Perel a Nintendo, leépít a PlayStation – ez történt kedden

Továbbá: Pokémon Legends: Z-A, Pokémon TCG Pocket, F1 24, Rise of the Ronin, Paranormal Acticity: Found Footage, TMNT Arcade: Wrath of the Mutants, Balatro, Playdead, Rise of Industry 2, Reel Fishing: Days of Summer.

13 órája
6

Last Train Home: Legion Tales DLC - Retúrjegy

A Last Train Home a tavalyi év egyik indie gyöngyszeme volt, mely a Frostpunkból ismerős súlyos döntéseket vegyítette a modern világháborús RTS-ek mechanikáival és egy igencsak izgalmas történelmi háttérrel. Teszteltük a DLC-t.

1 napja
2

PlayStation Studios: a masszív leépítési hullám a Sony belsős csapatait is utolérte

Nagyjából 900 főtől válnak meg, ami a teljes munkaerő mintegy 8 százaléka. Több stúdió érintett.

1 napja
30

Leépít a Supermassive Games, bajban a Die Gute Fabrik – ez történt hétfőn

Továbbá: Ender Magnolia: Bloom in the Mist, Tekken 8, No Rest for the Wicked, Passkey, Reynatis, Stardew Valley, Sea Fantasy, Between Horizons, Taxi Life: A City Driving Simulator.

1 napja
7

Heti megjelenések

2 napja
2

Mario Vs. Donkey Kong

Az 1994-es Donkey Kong egy mágikus cím volt, ami a Game Boy Pocket és a Super Game Boy megjelenését követte. Utána jött tíz évre rá egy Game Boy Advance epizód, amit most a Nintendo felújított Switch platformra. Időhúzás vagy egy újabb zseniális téma a Nintendo-trezorból? Teszt!

3 napja
5

Vasárnap szervert költöztetünk

4 napja
7

Tomb Raider I-II-III Remastered: a gúlaidomú Lara visszatér

Gúlamellek? Pixeldzsungel? Támadó krokodilok által hirtelen ébredő fenyegetettség érzés? Ez csak a Tomb Raider lehet! Mi pedig ránéztünk, közel 30 év távlatában miként lifeg a Lara Copf!

4 napja
15

Suicide Squad eladások, Rise of the Ronin kaszabolás - ez történt pénteken

Továbbá: Prince of Persia: The Lost Crown, Bo: Path of the Teal Lotus, Dungeons of Hinterberg, Age of Mythology: Retold, Age of Empires II: Definitive Edition.

4 napja
5

Contra - Operation Galuga: demonstráció kibeszélő

5 napja
1

Még mindig Palworld, szülinapos PS VR2 - ez történt csütörtökön

Továbbá: Mortal Kombat 1, 2XKO, Unicorn Overlord, NieR: Automata, Elden Ring, Dead by Daylight.

5 napja
6

Egy éves lett a PlayStation VR2

Néhány izgalmas címmel és egy nagy bejelentéssel ünnepelték az évfordulót. Még idén kompatibilissé válhat PC-vel a headset!

6 napja
27

Megérkezett a Borderlands előzetese, újraindul az Elden Ring-őrület – ez történt szerdán

Továbbá: Final Fantasy VII Rebirth, The Forever Winter, Flintlock: The Siege of Dawn, Turbo Kid, The Plucky Squire, Prison Architect 2, Little Devil Inside, Beholder: Conductor, Wild Bastards, Harold Halibut, Marvel's Spider-Man 2.

6 napja
11

Kiderült, mikor költözik más konzolokra az első négy Xbox-játék

Jönnek a Grounded, a Hi-Fi Rush, a Pentiment és a Sea of Thieves PlayStation és Switch verziói.

6 napja
6

Ender Lilies-folytatás, Epic Mickey-újrázás – Nintendo Direct összefoglaló

A legújabb Nintendo Direct kiadás a külsős kiadók és fejlesztők portékájára fókuszált: lássuk, milyen újdonságokkal szolgált a szerda délutáni Partner Showcase adás, melynek tartalma nem csak a Switch-tulajok számára lehet érdekes!

6 napja
15

Keleti újhullám: Kína előretörése a játékiparban

Egyre többet látjuk a videójátékiparban Kína előretörését nem csak befektetési szinten, hanem a fejlesztői világban is. A szektor nagyságára már nem csak az E-sport figyelt fel, hanem a nagyobb videójáték cégek is egyre többször kacsintanak az ország felé. De honnan jön ez a nagy lendület?

6 napja
11

Nyár elején érkezik az Elden Ring: Shadow of the Erdtree

Az első előzetes mellé néhány friss részletet is kaptunk a kiegészítőről.

6 napja
3

Képeken a Borderlands-film, gépfegyverrel írja át a történelmet a Kingmakers – ez történt kedden

Továbbá: Elden Ring: Shadow of the Erdtree, Sifu, Gigantic: Rampage Edition, Killer Klowns from Outer Space, Need for Speed Unbound, Temtem: Swarm, Dragon Ball Z: Kakarot.

7 napja
5