[Teszt] Tiny Thor

Tiny Thor

mcmackoGéczy Attila2023.06.04. 22:00

A hónap egyik legizgalmasabb meglepetése szokás szerint megint a független fejlesztőktől érkezett. A Tiny Thor már az első screenshotokon szerelembe ejti azokat, akik jelen voltak az Amiga korszakban, esetleg az olykor monokróm, később már színes magazinok lapjain áhítoztak például a Psygnosis platformerei után. És nem csak a látvány miatt kell becsülni a játékot, a picuri istengyerek ugyanis játékmenetével is belekalapálja majd magát a játékosok szívébe.

Azzal hajítanak ugyanis hatalmasat Az Asylum Sqaure/Gameforge munkatársai, hogy Tiny Thor mozgáskészlete tök egyedi, még akkor is, ha ismerős elemekből építkezik. Az egyre gyarapodó képességrendszer adja magát. Láttunk már olyat, hogy későbbi pályán megtanulva tudunk például duplát ugrani, vagy fegyvereket fejleszteni. Itt a másik főszereplő Thorgyerek kalapácsa, a Mjölnir, amelyet a Kratos módjára dobálhatunk és húzhatunk vissza magunkhoz, és a Peggle-re emlékeztető célpöttyökkel ereszthetjük szabadon a vakvilágba. Ehhez társulnak különböző gimmick-jellegű ötletek, amivel minden pályán kapunk valami újdonságot. Egy új használati lehetőséget, egy ellenféltípust, vagy környezeti akadályt, ami előre és előre visz minket majd a kalandban.

Eddig azt mondom, hogy a készítők csillagos ötöst érdemelnének a kreativitásukért, és a látvány tekintetében is maximálisan elégedett lehettem. A játékot az a Henk Nieborg álmodta pixelekbe, akinek a Lomax-et, Flink-et és magát az Amiga-s Lionheart-ot is köszönhetjük. A zenét Chris Hüelsbeck szerezte, aki újabb érinthetetlen, már ha a "90's retro"-ról beszélünk.

Sajnos azonban vannak bosszantó apróságok, amelyek miatt a Tiny Thor nem lehet az a tízpontos kis csoda, aminek szerettük volna látni. Egyrészt vannak olyan helyzetek, ahol az irányítás nem annyira precíz, mint amilyen precíznek kellene lennie. Fura szögből Thor nem kapja el a liánt, máskor a kalapács használata mutat túl (vagy alul) a tervezők fejében összeállt design lehetőségeken. A zene tekintetében nem tudtam túltenni magam azon, hogy egyes témákat már 1:1-ben hallottam máshol (pl. a Necrodancer-ben), és az egész játék lehetne egy picit feszesebb. Sok helyen éreztem, hogy a Rare-etalon DKC is ihletforrás volt, viszont a változatosság és kimértség terén sok esetben inkább a kilencvenes évekből gyökerező euro-platformerek személete győzött, ami mai szemmel nézve inkább a retró-érzést, mintsem a megragadó, modern flow-t hozza magával.

Így se lehet okunk kesergésre a Tiny Thor kapcsán. Legendák nevével fémjelzett "törpe legenda" született a fejlesztőknél, amely egyelőre PC-n, Switchen és mobilokon hódít, de ezt a stílust bármilyen más platformon is szívesen fogyasztaná az ember. A jóféle platforming mellé folyamatosan érkeznek az ötletes megoldások, a látvány és a zene pedig tényleg hitelesen idézi a hőskort. Tudom, sokan vagyunk, akiknél már a modern pixelgrafika, és a múltidézés is kifulladt, révén annyian próbálkoztak már hasonló nosztalgiára építkezni. Viszont a Tiny Thor szíve tényleg ott dobog valahol az 1990-es években - menjetek rá, ha valami újat szeretnétek látni a megidézett korszak szellemében!

PLATFORM PC (tesztelt), Switch, Mobil
KIADÓ Gameforge 4D GmbH FEJLESZTŐ Asylum Square
MEGJELENÉS 2023. június 05. ÁR : ?

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Resident Evil 4 – Separate Ways

A történetet már ismerjük, de nem minden szeletét - most itt az ideje, hogy Ada Wong szemszögéből is átéljük a Resident Evil 4 cselekményét.

1 órája
4

Új látnivalót szállított a Dragon's Dogma II

Megkaptuk az első részleteket a játékmenetet illetően, főként a harcra és a kasztokra koncentrálva.

13 órája

Először mozgásban a Hotel Barcelona

Életjelet adott magáról Swery65 és Suda51 koprodukciója.

20 órája
4

A Battlefield támogatására vezénylik át a Criteriont

A stúdió emellett továbbra is dolgozik a Need for Speed szérián.

1 napja
6

Januárban keresi a gazdagságot a Like a Dragon: Infinite Wealth

A megjelenési dátum mellé 15 percnyi látnivalót csomagolt a Sega.

1 napja
3

Glen Schofield távozik a Striking Distance-től

Nem sokáig volt új csapatának élén a veterán fejlesztő.

1 napja
2

Feng Wei vezeti fel a Tekken 8 zárt bétáját

Az új belépő mellett a jövő hónapban esedékes próbakört is felfedte a Namco.

1 napja

Baldur's Gate 3

2017 óta készül, három évig korai hozzáférésben patkolták, most pedig itt van velünk a Baldur’s Gate 3, hogy másfél hónapja minden szabad percemet elvegye és minden kósza gondolatomat uralja. Röpke 23 évet vártuk rá, a tőlem telhető legnagyobb alapossággal kiélveztem, de most már csak megpróbálom szavakba önteni az átélteket.

2 napja
19

Új Xbox, dollármilliók és Nintendo: brutális szivárgás a Microsoft háza táján

A gaming történelem egyik legnagyobb szivárgására ébredhettünk ma.

2 napja
34

Jövőre jön a Rainbow Cotton felújítása

A kultsorozat új része tér vissza felújított formában.

2 napja

Heti megjelenések

4 napja
11

Firewall Ultra

A PlayStation VR legnépszerűbb többjátékos taktikai lövöldéje egyfajta újragondolásként is felfogható folytatással költözött át a következő generációs headsetre. Az Unreal Engine 5 fényesre csiszolt váza alatt azonban néhány régi elem már kínosan rozsdásodik. TESZT!

5 napja
2

Akciódús sztori trailert villantott az Avatar: Frontiers of Pandora

Decemberben illeszkedhetünk be a Na'vi közösségbe.

7 napja
4

Marvel's Spider-Man 2: fókuszban a kibővített világ

A nagyobb terület több tennivalóval jár.

7 napja
22

Bemutatkozott a Resident Evil 4 várva várt DLC-je

Hivatalosan is érkezik a Seperate Ways, de egyéb frissítésekre is számíthatunk a remake kapcsán.

7 napja
7

Februárban folytatódik a Final Fantasy VII Remake

A State of Play-en végre felfedték a Rebirth megjelenési dátumát.

7 napja
17

Október végén jön a Ghostrunner 2

A demó azonban már most elérhető.

7 napja

Jövő nyáron érkezik a Hades II...

...legalábbis Early Access-be. Előtte pedig zárt próbakörre is számíthatunk.

7 napja
2

Masszív leépítés az Immortals of Aveum fejlesztőinél

Az Ascendant Studios a dolgozóinak közel felétől megválik.

7 napja

Családi rejtély ügyében nyomoz Detective Pikachu

A dinamikus duó személyes érintettség miatt járja Ryme City utcáit.

7 napja

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tcGF0cmVvbi1tcHVcIj5cbjxhIGhyZWY9XCJodHRwczpcL1wvcGF0cmVvbi5jb21cL2dhbWVyMzY1XCIgdGFyZ2V0PVwiX2JsYW5rXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8wNVwvcGF0cmVvbi1tcHUtYmcucG5nXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8wNVwvcGF0cmVvbi1tcHUtcm0ucG5nXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8wNVwvcGF0cmVvbi1tcHUtcmliYm9uLnBuZ1wiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cbjxzdHlsZT5cbi4tLXBhdHJlb24tbXB1e1xuXHRvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47XG5cdHdpZHRoOiAzMDBweDtcblx0aGVpZ2h0OiAyMDBweDtcblx0cG9zaXRpb246IHJlbGF0aXZlO1xufVxuLi0tcGF0cmVvbi1tcHUgaW1ne1xuXHR0cmFuc2l0aW9uOiBhbGwgLjNzO1xuXHRwb3NpdGlvbjphYnNvbHV0ZTtcblx0dG9wOjA7IGxlZnQ6MDtcbn1cbi4tLXBhdHJlb24tbXB1IGltZzpudGgtY2hpbGQoMSl7XG5cdGZpbHRlcjogYmx1cigycHgpO1xuXHR0cmFuc2Zvcm06IHNjYWxlKDEuMSk7XG59XG4uLS1wYXRyZW9uLW1wdTpob3ZlciBpbWc6bnRoLWNoaWxkKDIpe1xuXHRmaWx0ZXI6IGJsdXIoNHB4KTtcblx0dHJhbnNmb3JtOiBzY2FsZSgxLjEpO1xufVxuXG4uLS1wYXRyZW9uLW1wdTpob3ZlciBpbWc6bnRoLWNoaWxkKDEpe1xuXHRmaWx0ZXI6IGJsdXIoMCk7XG5cdHRyYW5zZm9ybTogc2NhbGUoMSk7XG59XG48XC9zdHlsZT4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8wNVwvcGF0cmVvbi1tcHUtcmliYm9uLnBuZyIsIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMDVcL3BhdHJlb24tbXB1LWJnLnBuZyIsIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMDVcL3BhdHJlb24tbXB1LXJtLnBuZyJdLCJ1cmwiOiIiLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8wNVwvIiwiaWQiOjV9