[KORAI ÖRÖM] The Rogue Prince of Persia - Early Access

The Rogue Prince of Persia - Early Access

sQrNagy Csaba2024.05.27. 15:30

Az Evil Empire neve talán már néhány embernek ismerős lehet, hiszen az utóbbi években a Dead Cells kiváló tartalmi bővítésein dolgoztak. A pár fős indie stúdió első önálló alkotása sem távolodik el az ott lefektetett rougelike alapoktól, de éppen ezzel tud most egyedi színt vinni a Ubisoft legendás sorozatába. A The Rogue Prince of Persia a szubzsáner számos tagjához hasonlóan korai hozzáférésben gyűjti majd a tapasztalatokat az első hónapokban, nekünk pedig lehetőségünk volt már a hétvégén a Herceg mellett harcolni. Na meg fűbe harapni. Sokszor.

A próbálkozásaink, a lore szobák felfedezése és a karakterekkel történő beszélgetés során lassan bontakozik ki a történet - bár tudni kell, hogy a korai hozzáférés csak az első fejezetet öleli fel. A hun hadak felsorakoztak Ktésziphón falainál. A bizonyítási vágytól fűtött Herceg az uralkodó parancsának ellenszegülve támadást indít az éj leple alatt, de nem számít rá, hogy eddig ismeretlen sámán mágiával kell majd megküzdenie. A gyermekkorában kapott mitikus bola ugyan megmenti az életét, de csak a totális ellenséges invázió harmadik napján tér magához - és ébred fel később az oázis biztonságában újra és újra. Az időhurokban rekedt herceg kétségbeesetten igyekszik tehát helyrehozni végzetes hibáját, ami tökéletesen ágyaz meg a klasszikus roguelike elemeknek.

A szubzsánerben szerzett tapasztalat és az ikonikus sorozat iránti alázat már az első percekben érződik. Az alap szinte hibátlan. Kis gyakorlással a herceg mozdulatai gyönyörűen folynak egymásba miközben két ellenséges csapat között falon futunk, mászunk, szaltózunk a csapdákat kerülgetve. Bár ezt jelenleg igazán csak a tizenhárom ügyességi szoba használja ki aktívan. A harcrendszer sincs túlbonyolítva: a nyolc eltérő tulajdonságú fegyver (dupla tőr, kard, fejsze, lándzsa) mellett még további hat eszköz (íj, chakram, csáklya) egyike áll majd idővel rendelkezésünkre az egyszerű kombinációk variálásához. Az ellenfelek támadásai gyorsak, de alapvetően jól telegrafáltak - ha nem takarják ki egymást a tömegben. Az egyetlen problémám a jelenleg elérhető két főgonosz esetében volt. Bár idővel kitanulható a viselkedésük, a pajzs és a hatalmas életcsíkjuk frusztrálóan hosszúra nyújtja a küzdelmet és megtöri a játék ritmusát.

A maréknyi fellelhető fegyver nyilván nem szolgálna ki kellő variációt az újbóli nekifutásokra, így ezt sokkal inkább a harminc különböző passzív képességet nyújtó és három szinten erősíthető medálokban kell keresnünk. Ebből egyszerre négy lehet nálunk, aminek hála magasabb szinten a tűz, gyanta, méreg, dobókés és életerő kategóriák szinergiáinak kihasználása segíti a tapasztalt játékosokat. Egy nekifutáson belül az aranytallérok gyűjtögetésével vásárolhatunk és fejleszthetünk ideiglenesen. Talán ennél is fontosabb a lila mágikus eszenciák vadászása, ami az átívelő előrehaladást segíti újabb fegyverek és medálok kovácsolásával - amik így bekerülnek a random szelekció merítésébe.

A stúdió a korábbi pixelart stílust hátrahagyva a perzsa miniatúrákból és a jellegzetes francia-belga képregényes vonalból merített inspirációt. A hat eltérő helyszín letisztult, élénk színekkel játszó, egyedi látványvilága kitűnően szolgálja ki a játékmenetet. Az alatta dolgozó Unity motor már kevésbé. Nyilván egy átlagos mai konfiguráció komolyabb probléma nélkül megmozgatja, de az optimalizáció hiánya és a beállítások menü puritánsága nem igazán segíti a hordozhatóságot. A Steam Deck OLED a játékidő nagyobb részében 60 képkocka körül tudja tartani, olykor azonban hajlamos komolyabban beesni különösebb látható indok nélkül és a microstutter is gyakori - 90Hz / 45 FPS így talán az arany középút. Amire viszont nem lehet panasz, az a Danny ASADI által szolgáltatott "perzsa trap" zenei anyag. Autentikus, pörgős, fülbemászó dallamok kísérnek minden pillanatban!

A The Rogue Prince of Persia tehát egy picit biztonsági játékot űző, de kiforrott és szórakoztató alapot nyújt korai hozzáférésben. Már most is minimum 10-15 órára ott ragadhatunk az időhurokban, de a stúdió a jelenleg elérhető tartalom megduplázását tűzte ki célul az 1.0 eléréséig. Bízom benne, hogy a visszajelzések alapján ezen kívül is formálódik még a projekt (ma is érkezett hozzá balance foltozás), mert akkor idén két minőségi, modern alapokra helyezett, egyedi Prince of Persia játékot is kapunk közel másfél évtizednyi kihagyás után!

PLATFORM PC (Steam) KIADÓ Ubisoft FEJLESZTŐ Evil Empire MEGJELENÉS 2024. május 27. ÁR 19.99 USD

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Heti megjelenések

1 órája
1

Berserk Boy

Nem mondhatjuk el, hogy szana-szét lennénk kényeztetve Mega Man játékokkal, sőt még klónokkal se nagyon, de szerencsére a berzerkerek gondolnak ránk és elénk vetik a fiukat - ezzel is betöltve az űrt.

11 órája
2

Steam Next Fest 2024 nyár #2: varázslók, háborúk, háborgó önmagunk klónjai

A Next Fest következő állomásán megállunk, hogy varázslóként kommandózzunk, elnézzünk az emberiség egyik legsötétebb korszakába, a háborgó mélységbe, valamint önmagunk háborgó klónjainak segítségével éljünk túl egy vad bolygó viszontagságai között.

1 napja
1

Beyond Good & Evil 2 életjel, kevesebb belsős PS VR2 játék jöhet- ez történt pénteken

Továbbá: PowerWash Simulator, Fate Seeker II, Stray Gods: The Roleplaying Musical.

2 napja
5

Tiny Terry's Turbo Trip - Tipli van, Terry!

A Short Hike, a Lil' Gator és hasonló társaik felnyitották szemünket a falatnyi élvezetek irányába. Végy egy aprócska világot, egyszerű, de szemnek tetszetős látvánnyal, majd tömd tele kedves-rendes karakterekkel, pöttöm tennivalókkal, pár óra alatt teljesíthető sztorival.

2 napja
4

Visszatér a Beyond Good & Evil, tovább nosztalgiázik a Limited Run Games – ez történt csütörtökön

Továbbá: Warhammer 40,000: Space Marine 2, Dune: Awakening, Otherskin, The Berlin Apartment, Nivalis, Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, Pepper Grinder, Teenage Mutant Ninja Turtles: Splintered Fate, Deliver Us the Moon.

3 napja
13

Steam Next Fest 2024 nyár #1: szörnyek, futárok, szájberpunkok

Indulhat a nyári Steam Next Fest zúzás? Első felvonásunkban egy John Wick szimulátorral, igazságosztókkal, futárkodással és cyberpunk városnézéssel szolgálunk. Öveket becsatolni!

3 napja
1

Kihagyja a Sony a Gamescomot, PlayStationre jön a Fesztáv – ez történt szerdán

Továbbá: Creatures of Ava, Eden Genesis, Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin.

4 napja
2

Kamaeru: A frog refuge – Hippity-hoppity

Chloe megunta a nagy hajtást és helyette nyugodtabb életre vágyik. Ezt a motivációját segítő szándékkal is ötvözi: békáknak akar menhelyet létrehozni. Ennek kialakításában és menedzselésében segítünk mi a Kamaeru játékmenetében.

4 napja
2

Game Pass: mozgolódás június második felében

Érkezik az EA Sports FC 24 az EA PLAY kínálatába, ezen kívül azonban túl sok nagy név nem tűnik fel a hónap második felében.

4 napja
1

Egy Direct és más szinte semmi - ez történt kedden

Továbbá: Yars Rising, Baten Kaitos I & II HD Remaster, Evotinction, Bandai Namco.

5 napja
3

Games to Get Excited About Fest 2024 - a mágikus szám: 105!

Vajon mennyi indie játék fér bele egy órányi műsorba?

5 napja
1

Új Metroidot és Zeldát hozott a nyári Nintendo Direct - összefoglaló

Metroid Prime 4: Beyond, The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom, Mario & Luigi: Brothership, Super Mario Party Jamboree, Donkey Kong Country Returns HD, Dragon Quest III HD-2D REMAKE, és még sok minden más...

5 napja
26

Elden Ring – Shadow of the Erdtree

Hogy mit nyújthat több száz óra után a FromSoftware legutóbbi souls-műremeke? Természetesen még több kihívást, még több kegyetlen főellenfelet - és ezzel együtt még több katarzist és felfedezést, amik kárpótolnak szenvedéseinkért.

5 napja
24

Játékadaptációt kap a Hang nélkül, bezár a Pieces Interactive - ez történt hétfőn

Továbbá: Graven, Captain Blood, Uncharted, Forza Horizon 5, Life By You, Lords of the Fallen.

6 napja
9

Heti megjelenések

7 napja
4

Alan Wake 2: Night Springs – szörnyen vicces rémálmok

Hasonlóan az alapjátékhoz a Remedy munkásságának ismerői ismét komoly előnyben vannak, de az Alkonyzóna nyomán született fiktív tévésorozat abszurd humortól sem mentes interaktív epizódjai bárki számára emlékezetes perceket tartogatnak. Night Springsbe látogattunk!

7 napja
5

Shovel Knight bejelentések, bezár a Galvanic Games - ez történt pénteken

Továbbá: Mina the Hollower, John Hight, Until Dawn.

9 napja
2

PS5-ön is nagyot ment a Sea of Thieves, masszív Life is Strange betekintés – ez történt csütörtökön

Továbbá: Lollipop Chainsaw RePop, THQ Nordic, PS5 x Discord, Dragon Ball: Sparking! Zero, Super Monkey Ball Banana Rumble.

2024.06.14.
4

Summer Game Fest: információ-morzsák

Dragon Age: The Veilguard. Gears of War: E-Day. Astro Bot. Perfect Dark. LEGO Horizon Adventure. Phantom Blade Zero.

2024.06.13.
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==