[Teszt] The Many Pieces of Mr. Coo

The Many Pieces of Mr. Coo

fcsabaFarkas Csaba2023.09.12. 15:26

Nagy várakozásokkal ültem le Nacho Rodríguez agyszüleménye elé, a végeredményt viszont nehéz szavakba önteni. A The Many Pieces of Mr. Coo féktelen animációit nem korlátozzák a jól bevésődött ok-okozati viszonyok, az egyértelműen behatárolható helyszínek, vagy éppen a fizika törvényei, egyszóval tombol a szürrealizmus, a játékos pedig olyan világgal kerül interakcióba, melyben minden döntés és cselekedet váratlan és meglepő reakciókat eredményez.

A kiszámíthatatlanság viszont hallatlanul szórakoztató, hiszen ebben a környezetben teljesen újraformázhatjuk agyunkat, méghozzá az univerzum felfedezésének gyermeki örömével. Bár a cselekmény minden szinten megjósolhatatlan, egy idő után mégiscsak rááll az ember elméje, a mintázatok megfigyelésével pedig olyan dolgok kipróbálásában is partnerré válhatunk, amikben “normál esetben” nem látnánk meg a lehetőségeket. Vizuálisan leginkább kézzel rajzolt figurákkal és animációkkal fogunk találkozni, az egyes stílusok pedig sokfajta asszociációhoz vezethetnek: Mr. Coo például bármelyik kelet-európai karikatúrába vagy keresztrejtvény magazinba beleférne, egyik-másik teremtmény pedig egy megelevenedett Hörcher-illusztráció, melyekhez hasonlót a legelborultabb Hatalom Kártyái lapokon láthattunk. A játék második fele egyébként valamennyivel “megfoghatóbbá” válik (ha lehet ilyet mondani), eleinte viszont sokkal csapongóbb és elvontabb élményekben lesz részünk.

A műfaj már könnyebben meghatározható, mint a vizualitás és a narratíva, a Mr. Coo ugyanis egy egyszerű point and click, vagyis ahová kattintunk, főhősünk odamegy, vagy interakcióba lép az adott közeggel. Néha tárgyakat is használnunk kell, a fejtörők lényege azonban abban rejlik, hogy az egyes tevékenységeket megfelelő sorrendben és megfelelő időben hajtsuk végre. Ha nagyon elakadnánk, vagy éppen nincs kedvünk adaptálódni az adott helyzethez, legtöbbször egy “Hints” feliratú könyvecskére is rábukkanhatunk, ennek megtekintésétét viszont csak akkor ajánlanám, ha menthetetlenül beragadunk, mert ezeken az oldalakon a konkrét megoldásokkal fogunk találkozni, ez pedig nagymértékben lerombolhatja a fentebb említett felfedezés élményét. Előfordulhat, hogy ezt néha nem tudjuk elkerülni, az egyik fejtörő esetén például olyan megoldással kellett volna feloldani a szituációt, mely ezer év alatt sem jutott volna eszembe. Nyugodtabb, statikusabb helyzetekben egyébként jobban működik a játék, amikor viszont minimális ügyességre is szükség lenne, a kontrollerrel például nem találtam meg azt a precizitást, mellyel teljes mértékben ura lettem volna a helyzetnek.

Akárcsak a Cuphead vagy a Rayman Legends, a Mr. Coo is ismerős helyeken bizserget, hiszen a klasszikus, kézzel rajzolt stílus a videojátékokat is olyan vonzerővel ruházza fel, mely más formátum esetén talán nem is lehetséges. Biztosan nem véletlen, hogy a 2D rajzfilmek a CGI árnyékában sem tűnnek el, sőt, gyakran a 3D-ben renderelt produkciók is echte rajzfilmes textúrákat kapnak. A The Many Pieces of Mr. Coo máshogy nem is lenne elmesélhető, a pár órás játékidő pedig sok olyan impressziót tartogat, mely napjaink indie-özönében is teljesen egyedinek nevezhető.

Maga a forma is tartalom, a kulcs pedig minden bizonnyal abban rejlik, hogy Mr. Coo lelkünk legmélyével lép szoros kölcsönhatásba. Ha tudatos szintre nem is emelkedik, a szimbolizmus akkor is kifejti hatását, ez pedig mindenféle magyarázat és aktív feldolgozás nélkül is permanensen bennünk marad.

PLATFORM PC, PS4, PS5, One, Series S/X, Switch
KIADÓ Meridiem Games, Astrolabe Games FEJLESZTŐ Gammera Nest
MEGJELENÉS 2023. szeptember 07. ÁR 14 EUR

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Heti megjelenések

17 perce

Berserk Boy

Nem mondhatjuk el, hogy szana-szét lennénk kényeztetve Mega Man játékokkal, sőt még klónokkal se nagyon, de szerencsére a berzerkerek gondolnak ránk és elénk vetik a fiukat - ezzel is betöltve az űrt.

10 órája
1

Steam Next Fest 2024 nyár #2: varázslók, háborúk, háborgó önmagunk klónjai

A Next Fest következő állomásán megállunk, hogy varázslóként kommandózzunk, elnézzünk az emberiség egyik legsötétebb korszakába, a háborgó mélységbe, valamint önmagunk háborgó klónjainak segítségével éljünk túl egy vad bolygó viszontagságai között.

1 napja
1

Beyond Good & Evil 2 életjel, kevesebb belsős PS VR2 játék jöhet- ez történt pénteken

Továbbá: PowerWash Simulator, Fate Seeker II, Stray Gods: The Roleplaying Musical.

2 napja
5

Tiny Terry's Turbo Trip - Tipli van, Terry!

A Short Hike, a Lil' Gator és hasonló társaik felnyitották szemünket a falatnyi élvezetek irányába. Végy egy aprócska világot, egyszerű, de szemnek tetszetős látvánnyal, majd tömd tele kedves-rendes karakterekkel, pöttöm tennivalókkal, pár óra alatt teljesíthető sztorival.

2 napja
4

Visszatér a Beyond Good & Evil, tovább nosztalgiázik a Limited Run Games – ez történt csütörtökön

Továbbá: Warhammer 40,000: Space Marine 2, Dune: Awakening, Otherskin, The Berlin Apartment, Nivalis, Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, Pepper Grinder, Teenage Mutant Ninja Turtles: Splintered Fate, Deliver Us the Moon.

3 napja
13

Steam Next Fest 2024 nyár #1: szörnyek, futárok, szájberpunkok

Indulhat a nyári Steam Next Fest zúzás? Első felvonásunkban egy John Wick szimulátorral, igazságosztókkal, futárkodással és cyberpunk városnézéssel szolgálunk. Öveket becsatolni!

3 napja
1

Kihagyja a Sony a Gamescomot, PlayStationre jön a Fesztáv – ez történt szerdán

Továbbá: Creatures of Ava, Eden Genesis, Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin.

4 napja
2

Kamaeru: A frog refuge – Hippity-hoppity

Chloe megunta a nagy hajtást és helyette nyugodtabb életre vágyik. Ezt a motivációját segítő szándékkal is ötvözi: békáknak akar menhelyet létrehozni. Ennek kialakításában és menedzselésében segítünk mi a Kamaeru játékmenetében.

4 napja
2

Game Pass: mozgolódás június második felében

Érkezik az EA Sports FC 24 az EA PLAY kínálatába, ezen kívül azonban túl sok nagy név nem tűnik fel a hónap második felében.

4 napja
1

Egy Direct és más szinte semmi - ez történt kedden

Továbbá: Yars Rising, Baten Kaitos I & II HD Remaster, Evotinction, Bandai Namco.

5 napja
3

Games to Get Excited About Fest 2024 - a mágikus szám: 105!

Vajon mennyi indie játék fér bele egy órányi műsorba?

5 napja
1

Új Metroidot és Zeldát hozott a nyári Nintendo Direct - összefoglaló

Metroid Prime 4: Beyond, The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom, Mario & Luigi: Brothership, Super Mario Party Jamboree, Donkey Kong Country Returns HD, Dragon Quest III HD-2D REMAKE, és még sok minden más...

5 napja
26

Elden Ring – Shadow of the Erdtree

Hogy mit nyújthat több száz óra után a FromSoftware legutóbbi souls-műremeke? Természetesen még több kihívást, még több kegyetlen főellenfelet - és ezzel együtt még több katarzist és felfedezést, amik kárpótolnak szenvedéseinkért.

5 napja
24

Játékadaptációt kap a Hang nélkül, bezár a Pieces Interactive - ez történt hétfőn

Továbbá: Graven, Captain Blood, Uncharted, Forza Horizon 5, Life By You, Lords of the Fallen.

6 napja
9

Heti megjelenések

7 napja
4

Alan Wake 2: Night Springs – szörnyen vicces rémálmok

Hasonlóan az alapjátékhoz a Remedy munkásságának ismerői ismét komoly előnyben vannak, de az Alkonyzóna nyomán született fiktív tévésorozat abszurd humortól sem mentes interaktív epizódjai bárki számára emlékezetes perceket tartogatnak. Night Springsbe látogattunk!

7 napja
5

Shovel Knight bejelentések, bezár a Galvanic Games - ez történt pénteken

Továbbá: Mina the Hollower, John Hight, Until Dawn.

9 napja
2

PS5-ön is nagyot ment a Sea of Thieves, masszív Life is Strange betekintés – ez történt csütörtökön

Továbbá: Lollipop Chainsaw RePop, THQ Nordic, PS5 x Discord, Dragon Ball: Sparking! Zero, Super Monkey Ball Banana Rumble.

2024.06.14.
4

Summer Game Fest: információ-morzsák

Dragon Age: The Veilguard. Gears of War: E-Day. Astro Bot. Perfect Dark. LEGO Horizon Adventure. Phantom Blade Zero.

2024.06.13.
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==