[Teszt] The Many Pieces of Mr. Coo

The Many Pieces of Mr. Coo

fcsabaFarkas Csaba2023.09.12. 15:26

Nagy várakozásokkal ültem le Nacho Rodríguez agyszüleménye elé, a végeredményt viszont nehéz szavakba önteni. A The Many Pieces of Mr. Coo féktelen animációit nem korlátozzák a jól bevésődött ok-okozati viszonyok, az egyértelműen behatárolható helyszínek, vagy éppen a fizika törvényei, egyszóval tombol a szürrealizmus, a játékos pedig olyan világgal kerül interakcióba, melyben minden döntés és cselekedet váratlan és meglepő reakciókat eredményez.

A kiszámíthatatlanság viszont hallatlanul szórakoztató, hiszen ebben a környezetben teljesen újraformázhatjuk agyunkat, méghozzá az univerzum felfedezésének gyermeki örömével. Bár a cselekmény minden szinten megjósolhatatlan, egy idő után mégiscsak rááll az ember elméje, a mintázatok megfigyelésével pedig olyan dolgok kipróbálásában is partnerré válhatunk, amikben “normál esetben” nem látnánk meg a lehetőségeket. Vizuálisan leginkább kézzel rajzolt figurákkal és animációkkal fogunk találkozni, az egyes stílusok pedig sokfajta asszociációhoz vezethetnek: Mr. Coo például bármelyik kelet-európai karikatúrába vagy keresztrejtvény magazinba beleférne, egyik-másik teremtmény pedig egy megelevenedett Hörcher-illusztráció, melyekhez hasonlót a legelborultabb Hatalom Kártyái lapokon láthattunk. A játék második fele egyébként valamennyivel “megfoghatóbbá” válik (ha lehet ilyet mondani), eleinte viszont sokkal csapongóbb és elvontabb élményekben lesz részünk.

A műfaj már könnyebben meghatározható, mint a vizualitás és a narratíva, a Mr. Coo ugyanis egy egyszerű point and click, vagyis ahová kattintunk, főhősünk odamegy, vagy interakcióba lép az adott közeggel. Néha tárgyakat is használnunk kell, a fejtörők lényege azonban abban rejlik, hogy az egyes tevékenységeket megfelelő sorrendben és megfelelő időben hajtsuk végre. Ha nagyon elakadnánk, vagy éppen nincs kedvünk adaptálódni az adott helyzethez, legtöbbször egy “Hints” feliratú könyvecskére is rábukkanhatunk, ennek megtekintésétét viszont csak akkor ajánlanám, ha menthetetlenül beragadunk, mert ezeken az oldalakon a konkrét megoldásokkal fogunk találkozni, ez pedig nagymértékben lerombolhatja a fentebb említett felfedezés élményét. Előfordulhat, hogy ezt néha nem tudjuk elkerülni, az egyik fejtörő esetén például olyan megoldással kellett volna feloldani a szituációt, mely ezer év alatt sem jutott volna eszembe. Nyugodtabb, statikusabb helyzetekben egyébként jobban működik a játék, amikor viszont minimális ügyességre is szükség lenne, a kontrollerrel például nem találtam meg azt a precizitást, mellyel teljes mértékben ura lettem volna a helyzetnek.

Akárcsak a Cuphead vagy a Rayman Legends, a Mr. Coo is ismerős helyeken bizserget, hiszen a klasszikus, kézzel rajzolt stílus a videojátékokat is olyan vonzerővel ruházza fel, mely más formátum esetén talán nem is lehetséges. Biztosan nem véletlen, hogy a 2D rajzfilmek a CGI árnyékában sem tűnnek el, sőt, gyakran a 3D-ben renderelt produkciók is echte rajzfilmes textúrákat kapnak. A The Many Pieces of Mr. Coo máshogy nem is lenne elmesélhető, a pár órás játékidő pedig sok olyan impressziót tartogat, mely napjaink indie-özönében is teljesen egyedinek nevezhető.

Maga a forma is tartalom, a kulcs pedig minden bizonnyal abban rejlik, hogy Mr. Coo lelkünk legmélyével lép szoros kölcsönhatásba. Ha tudatos szintre nem is emelkedik, a szimbolizmus akkor is kifejti hatását, ez pedig mindenféle magyarázat és aktív feldolgozás nélkül is permanensen bennünk marad.

PLATFORM PC, PS4, PS5, One, Series S/X, Switch
KIADÓ Meridiem Games, Astrolabe Games FEJLESZTŐ Gammera Nest
MEGJELENÉS 2023. szeptember 07. ÁR 14 EUR

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

A Baldur's Gate 3 főszereplői magukat adva D&D-znek

Ma este 8 órától kiderül, mennyire tud Astarion, Gale, Karlach, Lae'zel, Shadowheart, és Wyll csapatként együttműködni.

6 órája

Resident Evil 4 – Separate Ways

A történetet már ismerjük, de nem minden szeletét - most itt az ideje, hogy Ada Wong szemszögéből is átéljük a Resident Evil 4 cselekményét.

10 órája
11

Új látnivalót szállított a Dragon's Dogma II

Megkaptuk az első részleteket a játékmenetet illetően, főként a harcra és a kasztokra koncentrálva.

21 órája
1

Először mozgásban a Hotel Barcelona

Életjelet adott magáról Swery65 és Suda51 koprodukciója.

1 napja
4

A Battlefield támogatására vezénylik át a Criteriont

A stúdió emellett továbbra is dolgozik a Need for Speed szérián.

1 napja
6

Januárban keresi a gazdagságot a Like a Dragon: Infinite Wealth

A megjelenési dátum mellé 15 percnyi látnivalót csomagolt a Sega.

1 napja
3

Glen Schofield távozik a Striking Distance-től

Nem sokáig volt új csapatának élén a veterán fejlesztő.

1 napja
2

Feng Wei vezeti fel a Tekken 8 zárt bétáját

Az új belépő mellett a jövő hónapban esedékes próbakört is felfedte a Namco.

2 napja

Baldur's Gate 3

2017 óta készül, három évig korai hozzáférésben patkolták, most pedig itt van velünk a Baldur’s Gate 3, hogy másfél hónapja minden szabad percemet elvegye és minden kósza gondolatomat uralja. Röpke 23 évet vártuk rá, a tőlem telhető legnagyobb alapossággal kiélveztem, de most már csak megpróbálom szavakba önteni az átélteket.

3 napja
25

Új Xbox, dollármilliók és Nintendo: brutális szivárgás a Microsoft háza táján

A gaming történelem egyik legnagyobb szivárgására ébredhettünk ma.

3 napja
34

Jövőre jön a Rainbow Cotton felújítása

A kultsorozat új része tér vissza felújított formában.

3 napja

Heti megjelenések

4 napja
11

Firewall Ultra

A PlayStation VR legnépszerűbb többjátékos taktikai lövöldéje egyfajta újragondolásként is felfogható folytatással költözött át a következő generációs headsetre. Az Unreal Engine 5 fényesre csiszolt váza alatt azonban néhány régi elem már kínosan rozsdásodik. TESZT!

5 napja
2

Akciódús sztori trailert villantott az Avatar: Frontiers of Pandora

Decemberben illeszkedhetünk be a Na'vi közösségbe.

7 napja
4

Marvel's Spider-Man 2: fókuszban a kibővített világ

A nagyobb terület több tennivalóval jár.

7 napja
22

Bemutatkozott a Resident Evil 4 várva várt DLC-je

Hivatalosan is érkezik a Seperate Ways, de egyéb frissítésekre is számíthatunk a remake kapcsán.

7 napja
7

Februárban folytatódik a Final Fantasy VII Remake

A State of Play-en végre felfedték a Rebirth megjelenési dátumát.

7 napja
17

Október végén jön a Ghostrunner 2

A demó azonban már most elérhető.

7 napja

Jövő nyáron érkezik a Hades II...

...legalábbis Early Access-be. Előtte pedig zárt próbakörre is számíthatunk.

7 napja
2

Masszív leépítés az Immortals of Aveum fejlesztőinél

Az Ascendant Studios a dolgozóinak közel felétől megválik.

7 napja

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