[Teszt] GORN - a PlayStation VR2 változat

GORN - a PlayStation VR2 változat

sQrNagy Csaba2023.04.14. 09:00

A dél-afrikai Free Lives stúdió portfóliója egészen széles skálát ölelt fel az alapítása óta eltelt bő tíz évben. A köztudatba egy run-and-gun platformer öklömnyi pixeleivel robbantak be (Broforce), amit később Sylvester Stallone is felbérelt némi magánakcióra (The Expendabros). A Genital Jousting őrült party módjaival polgárpukkasztva feszegették a határokat, majd nemrég a városépítő stratégiák mechanikáit fordították ki, a Terra Nil belső zsebébe varrva a klímaváltozás fenyegető üzenetét. Na meg úgy tűnik a stúdió postaládájában talált VR headseteket is kézközt forogtak a holtidőben.

Ennek a kísérletezésnek az eredménye lett a GORN! Egy teljesen a fizikai motor vezérelte, képregényszerűen elnagyolt látványvilágú, komikusan erőszakos gladiátor szimulátor. Alapvetően nem egy új megjelenésről beszélünk. A játék először 2019-ben tűnt fel a Steam VR kínálatában, majd a Quest és az első PSVR után most a PlayStation VR2 amfiteátrumába is beterelte ügyetlenül mozgó harcosait - a korábbi információkkal ellentétben végül ingyenes frissítést kínálva az előző generációs változat vásárlóinak. Az egész alapja nem egy bonyolult koncepció: adott a szűk aréna, a kapukon hullámokban betántorgó ellenfelek és nagyjából két tucat felkapható harci eszköz.

A változatosságot leginkább utóbbiak fogják biztosítani, hiszen mindössze három egyszerű harctér áll rendelkezésünkre, a kilenc jópofa főellenfél kivételével pedig a gladiátorok is csupán fegyverzetben és méretben térnek el egymástól. Sokat dobott volna az élményen, ha az arénák pár kósza dárdán kívül is képesek felmutatni valamilyen környezeti interakciót - néhány folyamatosan mozgó vagy általunk aktiválható csapdát például. Szerencsére gumiszerű gyilkolóeszközből viszont nincs hiány: kisebb és (sokkal) nagyobb kések, kardok, bunkósbotok, buzogányok, fejszék, kalapácsok, dárdák, dobókések, íjak és lőfegyverek egész garmadájával kalimpálhatunk a káosz közepén.

Mindezt a rendkívül részletes sérülésmodell teszi igazán szórakoztatóvá. A tompa fegyverek ütései után torzul a koponya, kilátszik a csont és repülnek a szemgolyók. Az éles pengék skalpolnak és csonkolnak, könnyedén kialakítva néhány méter távolságot test és végtagok között. Akár ököllel is nekieshetünk a másiknak, puszta kézzel szakítva le a fejét - romantikus beállítottságúak esetleg a opponens szívét is kitéphetik. Az elnagyolt, karikatúraszerű karakterek gondoskodnak arról, hogy a vérengzés könnyen fogyasztható maradjon, olykor Monty Python-t idéző abszurd jelenetekkel tarkítva. De az érzékenyebb lelkületűek pinyátákra is cserélhetik a hús-vér gladiátorokat, akik ezt követően csak színes cukorkákat szórnak majd szét a homokban.

Mókás! Technikai oldalról viszont könnyedén találunk rést a pajzson, aminek egy része nem is PlayStation VR2 specifikus probléma. Az alap gesture-based mozgás karlóbálását például kizárólag a térbeli menürendszer egy eldugott pontján tudjuk átállítani az analóg karokra - nyilván hozzátartozik a szándékos esetlenséghez, de konzolon még csak most kaptunk végre normális VR kontrollert a kezünkbe. Engedjétek használni! Folyamatosan fordulni így is a látótér masszív összehúzása mellett lehet velük és a kesztyűnk is a térbeli középponttól centikkel eltolva követi a csuklónk forgását. Háttérzene egyáltalán nincs a stáblista halandzsa rap betétjén túl, a közönség némán és passzívan figyel a lelátókon, a hangok pedig erőtlenek és furcsán távolinak tűnnek. Grafikai anomáliákat és tömegjeleneteket kísérő eldobott képkockákat sem lehetetlen észrevenni.

De a GORN nem véletlenül talált magának bő 1.5 millió önkéntes gladiátort az elmúlt években. A játékmenet alapjai stabilak. A tartalom bár papíron soványka, a koncepció jellegéből adódóan hosszú távon is szórakoztató maradhat - főleg a számtalan szabadon variálható attribútummal, ideális esetben egy baráti társaság programjának részeként. A stúdió viszont meg sem próbált csiszolni a négy éves vázon és jól láthatóan a PlayStation VR2 egyedi lehetőségeihez sem tudtak igazodni. Így az új kiadás ezúttal semmiképpen sem egy definitív verzió. Csupán egy ismerős, könnyen felkapható, feszültséglevezetőnek is kiváló darab.

PLATFORM PCVR, Quest, PSVR, PSVR2 (tesztelt)
KIADÓ Devolver Digital FEJLESZTŐ Free Lives
MEGJELENÉS 2023. március 30. ÁR 7.090 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Heti megjelenések

1 órája
1

Berserk Boy

Nem mondhatjuk el, hogy szana-szét lennénk kényeztetve Mega Man játékokkal, sőt még klónokkal se nagyon, de szerencsére a berzerkerek gondolnak ránk és elénk vetik a fiukat - ezzel is betöltve az űrt.

11 órája
1

Steam Next Fest 2024 nyár #2: varázslók, háborúk, háborgó önmagunk klónjai

A Next Fest következő állomásán megállunk, hogy varázslóként kommandózzunk, elnézzünk az emberiség egyik legsötétebb korszakába, a háborgó mélységbe, valamint önmagunk háborgó klónjainak segítségével éljünk túl egy vad bolygó viszontagságai között.

1 napja
1

Beyond Good & Evil 2 életjel, kevesebb belsős PS VR2 játék jöhet- ez történt pénteken

Továbbá: PowerWash Simulator, Fate Seeker II, Stray Gods: The Roleplaying Musical.

2 napja
5

Tiny Terry's Turbo Trip - Tipli van, Terry!

A Short Hike, a Lil' Gator és hasonló társaik felnyitották szemünket a falatnyi élvezetek irányába. Végy egy aprócska világot, egyszerű, de szemnek tetszetős látvánnyal, majd tömd tele kedves-rendes karakterekkel, pöttöm tennivalókkal, pár óra alatt teljesíthető sztorival.

2 napja
4

Visszatér a Beyond Good & Evil, tovább nosztalgiázik a Limited Run Games – ez történt csütörtökön

Továbbá: Warhammer 40,000: Space Marine 2, Dune: Awakening, Otherskin, The Berlin Apartment, Nivalis, Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, Pepper Grinder, Teenage Mutant Ninja Turtles: Splintered Fate, Deliver Us the Moon.

3 napja
13

Steam Next Fest 2024 nyár #1: szörnyek, futárok, szájberpunkok

Indulhat a nyári Steam Next Fest zúzás? Első felvonásunkban egy John Wick szimulátorral, igazságosztókkal, futárkodással és cyberpunk városnézéssel szolgálunk. Öveket becsatolni!

3 napja
1

Kihagyja a Sony a Gamescomot, PlayStationre jön a Fesztáv – ez történt szerdán

Továbbá: Creatures of Ava, Eden Genesis, Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin.

4 napja
2

Kamaeru: A frog refuge – Hippity-hoppity

Chloe megunta a nagy hajtást és helyette nyugodtabb életre vágyik. Ezt a motivációját segítő szándékkal is ötvözi: békáknak akar menhelyet létrehozni. Ennek kialakításában és menedzselésében segítünk mi a Kamaeru játékmenetében.

4 napja
2

Game Pass: mozgolódás június második felében

Érkezik az EA Sports FC 24 az EA PLAY kínálatába, ezen kívül azonban túl sok nagy név nem tűnik fel a hónap második felében.

4 napja
1

Egy Direct és más szinte semmi - ez történt kedden

Továbbá: Yars Rising, Baten Kaitos I & II HD Remaster, Evotinction, Bandai Namco.

5 napja
3

Games to Get Excited About Fest 2024 - a mágikus szám: 105!

Vajon mennyi indie játék fér bele egy órányi műsorba?

5 napja
1

Új Metroidot és Zeldát hozott a nyári Nintendo Direct - összefoglaló

Metroid Prime 4: Beyond, The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom, Mario & Luigi: Brothership, Super Mario Party Jamboree, Donkey Kong Country Returns HD, Dragon Quest III HD-2D REMAKE, és még sok minden más...

5 napja
26

Elden Ring – Shadow of the Erdtree

Hogy mit nyújthat több száz óra után a FromSoftware legutóbbi souls-műremeke? Természetesen még több kihívást, még több kegyetlen főellenfelet - és ezzel együtt még több katarzist és felfedezést, amik kárpótolnak szenvedéseinkért.

5 napja
24

Játékadaptációt kap a Hang nélkül, bezár a Pieces Interactive - ez történt hétfőn

Továbbá: Graven, Captain Blood, Uncharted, Forza Horizon 5, Life By You, Lords of the Fallen.

6 napja
9

Heti megjelenések

7 napja
4

Alan Wake 2: Night Springs – szörnyen vicces rémálmok

Hasonlóan az alapjátékhoz a Remedy munkásságának ismerői ismét komoly előnyben vannak, de az Alkonyzóna nyomán született fiktív tévésorozat abszurd humortól sem mentes interaktív epizódjai bárki számára emlékezetes perceket tartogatnak. Night Springsbe látogattunk!

7 napja
5

Shovel Knight bejelentések, bezár a Galvanic Games - ez történt pénteken

Továbbá: Mina the Hollower, John Hight, Until Dawn.

9 napja
2

PS5-ön is nagyot ment a Sea of Thieves, masszív Life is Strange betekintés – ez történt csütörtökön

Továbbá: Lollipop Chainsaw RePop, THQ Nordic, PS5 x Discord, Dragon Ball: Sparking! Zero, Super Monkey Ball Banana Rumble.

2024.06.14.
4

Summer Game Fest: információ-morzsák

Dragon Age: The Veilguard. Gears of War: E-Day. Astro Bot. Perfect Dark. LEGO Horizon Adventure. Phantom Blade Zero.

2024.06.13.
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==