[Teszt] GORN - a PlayStation VR2 változat

GORN - a PlayStation VR2 változat

sQrNagy Csaba2023.04.14. 09:00

A dél-afrikai Free Lives stúdió portfóliója egészen széles skálát ölelt fel az alapítása óta eltelt bő tíz évben. A köztudatba egy run-and-gun platformer öklömnyi pixeleivel robbantak be (Broforce), amit később Sylvester Stallone is felbérelt némi magánakcióra (The Expendabros). A Genital Jousting őrült party módjaival polgárpukkasztva feszegették a határokat, majd nemrég a városépítő stratégiák mechanikáit fordították ki, a Terra Nil belső zsebébe varrva a klímaváltozás fenyegető üzenetét. Na meg úgy tűnik a stúdió postaládájában talált VR headseteket is kézközt forogtak a holtidőben.

Ennek a kísérletezésnek az eredménye lett a GORN! Egy teljesen a fizikai motor vezérelte, képregényszerűen elnagyolt látványvilágú, komikusan erőszakos gladiátor szimulátor. Alapvetően nem egy új megjelenésről beszélünk. A játék először 2019-ben tűnt fel a Steam VR kínálatában, majd a Quest és az első PSVR után most a PlayStation VR2 amfiteátrumába is beterelte ügyetlenül mozgó harcosait - a korábbi információkkal ellentétben végül ingyenes frissítést kínálva az előző generációs változat vásárlóinak. Az egész alapja nem egy bonyolult koncepció: adott a szűk aréna, a kapukon hullámokban betántorgó ellenfelek és nagyjából két tucat felkapható harci eszköz.

A változatosságot leginkább utóbbiak fogják biztosítani, hiszen mindössze három egyszerű harctér áll rendelkezésünkre, a kilenc jópofa főellenfél kivételével pedig a gladiátorok is csupán fegyverzetben és méretben térnek el egymástól. Sokat dobott volna az élményen, ha az arénák pár kósza dárdán kívül is képesek felmutatni valamilyen környezeti interakciót - néhány folyamatosan mozgó vagy általunk aktiválható csapdát például. Szerencsére gumiszerű gyilkolóeszközből viszont nincs hiány: kisebb és (sokkal) nagyobb kések, kardok, bunkósbotok, buzogányok, fejszék, kalapácsok, dárdák, dobókések, íjak és lőfegyverek egész garmadájával kalimpálhatunk a káosz közepén.

Mindezt a rendkívül részletes sérülésmodell teszi igazán szórakoztatóvá. A tompa fegyverek ütései után torzul a koponya, kilátszik a csont és repülnek a szemgolyók. Az éles pengék skalpolnak és csonkolnak, könnyedén kialakítva néhány méter távolságot test és végtagok között. Akár ököllel is nekieshetünk a másiknak, puszta kézzel szakítva le a fejét - romantikus beállítottságúak esetleg a opponens szívét is kitéphetik. Az elnagyolt, karikatúraszerű karakterek gondoskodnak arról, hogy a vérengzés könnyen fogyasztható maradjon, olykor Monty Python-t idéző abszurd jelenetekkel tarkítva. De az érzékenyebb lelkületűek pinyátákra is cserélhetik a hús-vér gladiátorokat, akik ezt követően csak színes cukorkákat szórnak majd szét a homokban.

Mókás! Technikai oldalról viszont könnyedén találunk rést a pajzson, aminek egy része nem is PlayStation VR2 specifikus probléma. Az alap gesture-based mozgás karlóbálását például kizárólag a térbeli menürendszer egy eldugott pontján tudjuk átállítani az analóg karokra - nyilván hozzátartozik a szándékos esetlenséghez, de konzolon még csak most kaptunk végre normális VR kontrollert a kezünkbe. Engedjétek használni! Folyamatosan fordulni így is a látótér masszív összehúzása mellett lehet velük és a kesztyűnk is a térbeli középponttól centikkel eltolva követi a csuklónk forgását. Háttérzene egyáltalán nincs a stáblista halandzsa rap betétjén túl, a közönség némán és passzívan figyel a lelátókon, a hangok pedig erőtlenek és furcsán távolinak tűnnek. Grafikai anomáliákat és tömegjeleneteket kísérő eldobott képkockákat sem lehetetlen észrevenni.

De a GORN nem véletlenül talált magának bő 1.5 millió önkéntes gladiátort az elmúlt években. A játékmenet alapjai stabilak. A tartalom bár papíron soványka, a koncepció jellegéből adódóan hosszú távon is szórakoztató maradhat - főleg a számtalan szabadon variálható attribútummal, ideális esetben egy baráti társaság programjának részeként. A stúdió viszont meg sem próbált csiszolni a négy éves vázon és jól láthatóan a PlayStation VR2 egyedi lehetőségeihez sem tudtak igazodni. Így az új kiadás ezúttal semmiképpen sem egy definitív verzió. Csupán egy ismerős, könnyen felkapható, feszültséglevezetőnek is kiváló darab.

PLATFORM PCVR, Quest, PSVR, PSVR2 (tesztelt)
KIADÓ Devolver Digital FEJLESZTŐ Free Lives
MEGJELENÉS 2023. március 30. ÁR 7.090 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

6 órája
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

18 órája

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

22 órája
2

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

1 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

1 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

1 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

2 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

2 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

3 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

4 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

4 napja
21

Heti megjelenések

4 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

6 napja
14

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

7 napja
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

8 napja

A The Triple-i Initiative-en túl – ez történt szerdán

Benne: Dead Space, The Bridge Curse 2: The Extrication, Let Bions Be Bygones, Super Monkey Ball Banana Rumble, Reigns: Beyond.

8 napja
2

Ilyen volt a The Triple-i Initiative

45 perc, majdnem ugyanennyi játék. Összefoglaljuk a lényeget.

8 napja
6

Hungame.Blog: TOP 50 magyar játék és interjúsorozat

A Hungame.blog alkotói folyamatosan próbálják a hazai játékfejlesztés történelmét és különböző aspektusait érdekes-színes formában tálalni a nagyközönség számára. Toplisták, interjúk, mutatjuk a tutit!

9 napja
6

Final Fantasy progmetál koncert: MondoConra jön a Chocobo Band

Remek hírt hozott a tavaszi szél, meg a MondoCon szervezőcsapata, akik a Final Fantasy zenei felhozatalát a progresszív metál stílusában fogják nektek asztalra teríteni a Chocobo Band segítségével.

9 napja

Augusztusban jön a Star Wars Outlaws, bővül a Mortal Kombat 1 – ez történt kedden

Továbbá: Dredge filmadaptáció, Battlefield, 63 Days, Blizzard x NetEase, Runa, Amber Isle, Echoes of Elysium, Tales from Candleforth, Dicefolk, Hidden Grove, Prince of Persia: The Sands of Time Remake.

9 napja
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==