[Teszt] GORN - a PlayStation VR2 változat

GORN - a PlayStation VR2 változat

sQrNagy Csaba2023.04.14. 09:00

A dél-afrikai Free Lives stúdió portfóliója egészen széles skálát ölelt fel az alapítása óta eltelt bő tíz évben. A köztudatba egy run-and-gun platformer öklömnyi pixeleivel robbantak be (Broforce), amit később Sylvester Stallone is felbérelt némi magánakcióra (The Expendabros). A Genital Jousting őrült party módjaival polgárpukkasztva feszegették a határokat, majd nemrég a városépítő stratégiák mechanikáit fordították ki, a Terra Nil belső zsebébe varrva a klímaváltozás fenyegető üzenetét. Na meg úgy tűnik a stúdió postaládájában talált VR headseteket is kézközt forogtak a holtidőben.

Ennek a kísérletezésnek az eredménye lett a GORN! Egy teljesen a fizikai motor vezérelte, képregényszerűen elnagyolt látványvilágú, komikusan erőszakos gladiátor szimulátor. Alapvetően nem egy új megjelenésről beszélünk. A játék először 2019-ben tűnt fel a Steam VR kínálatában, majd a Quest és az első PSVR után most a PlayStation VR2 amfiteátrumába is beterelte ügyetlenül mozgó harcosait - a korábbi információkkal ellentétben végül ingyenes frissítést kínálva az előző generációs változat vásárlóinak. Az egész alapja nem egy bonyolult koncepció: adott a szűk aréna, a kapukon hullámokban betántorgó ellenfelek és nagyjából két tucat felkapható harci eszköz.

A változatosságot leginkább utóbbiak fogják biztosítani, hiszen mindössze három egyszerű harctér áll rendelkezésünkre, a kilenc jópofa főellenfél kivételével pedig a gladiátorok is csupán fegyverzetben és méretben térnek el egymástól. Sokat dobott volna az élményen, ha az arénák pár kósza dárdán kívül is képesek felmutatni valamilyen környezeti interakciót - néhány folyamatosan mozgó vagy általunk aktiválható csapdát például. Szerencsére gumiszerű gyilkolóeszközből viszont nincs hiány: kisebb és (sokkal) nagyobb kések, kardok, bunkósbotok, buzogányok, fejszék, kalapácsok, dárdák, dobókések, íjak és lőfegyverek egész garmadájával kalimpálhatunk a káosz közepén.

Mindezt a rendkívül részletes sérülésmodell teszi igazán szórakoztatóvá. A tompa fegyverek ütései után torzul a koponya, kilátszik a csont és repülnek a szemgolyók. Az éles pengék skalpolnak és csonkolnak, könnyedén kialakítva néhány méter távolságot test és végtagok között. Akár ököllel is nekieshetünk a másiknak, puszta kézzel szakítva le a fejét - romantikus beállítottságúak esetleg a opponens szívét is kitéphetik. Az elnagyolt, karikatúraszerű karakterek gondoskodnak arról, hogy a vérengzés könnyen fogyasztható maradjon, olykor Monty Python-t idéző abszurd jelenetekkel tarkítva. De az érzékenyebb lelkületűek pinyátákra is cserélhetik a hús-vér gladiátorokat, akik ezt követően csak színes cukorkákat szórnak majd szét a homokban.

Mókás! Technikai oldalról viszont könnyedén találunk rést a pajzson, aminek egy része nem is PlayStation VR2 specifikus probléma. Az alap gesture-based mozgás karlóbálását például kizárólag a térbeli menürendszer egy eldugott pontján tudjuk átállítani az analóg karokra - nyilván hozzátartozik a szándékos esetlenséghez, de konzolon még csak most kaptunk végre normális VR kontrollert a kezünkbe. Engedjétek használni! Folyamatosan fordulni így is a látótér masszív összehúzása mellett lehet velük és a kesztyűnk is a térbeli középponttól centikkel eltolva követi a csuklónk forgását. Háttérzene egyáltalán nincs a stáblista halandzsa rap betétjén túl, a közönség némán és passzívan figyel a lelátókon, a hangok pedig erőtlenek és furcsán távolinak tűnnek. Grafikai anomáliákat és tömegjeleneteket kísérő eldobott képkockákat sem lehetetlen észrevenni.

De a GORN nem véletlenül talált magának bő 1.5 millió önkéntes gladiátort az elmúlt években. A játékmenet alapjai stabilak. A tartalom bár papíron soványka, a koncepció jellegéből adódóan hosszú távon is szórakoztató maradhat - főleg a számtalan szabadon variálható attribútummal, ideális esetben egy baráti társaság programjának részeként. A stúdió viszont meg sem próbált csiszolni a négy éves vázon és jól láthatóan a PlayStation VR2 egyedi lehetőségeihez sem tudtak igazodni. Így az új kiadás ezúttal semmiképpen sem egy definitív verzió. Csupán egy ismerős, könnyen felkapható, feszültséglevezetőnek is kiváló darab.

PLATFORM PCVR, Quest, PSVR, PSVR2 (tesztelt)
KIADÓ Devolver Digital FEJLESZTŐ Free Lives
MEGJELENÉS 2023. március 30. ÁR 7.090 Ft

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Resident Evil 4 – Separate Ways

A történetet már ismerjük, de nem minden szeletét - most itt az ideje, hogy Ada Wong szemszögéből is átéljük a Resident Evil 4 cselekményét.

1 órája
2

Új látnivalót szállított a Dragon's Dogma II

Megkaptuk az első részleteket a játékmenetet illetően, főként a harcra és a kasztokra koncentrálva.

12 órája

Először mozgásban a Hotel Barcelona

Életjelet adott magáról Swery65 és Suda51 koprodukciója.

20 órája
4

A Battlefield támogatására vezénylik át a Criteriont

A stúdió emellett továbbra is dolgozik a Need for Speed szérián.

1 napja
6

Januárban keresi a gazdagságot a Like a Dragon: Infinite Wealth

A megjelenési dátum mellé 15 percnyi látnivalót csomagolt a Sega.

1 napja
3

Glen Schofield távozik a Striking Distance-től

Nem sokáig volt új csapatának élén a veterán fejlesztő.

1 napja
2

Feng Wei vezeti fel a Tekken 8 zárt bétáját

Az új belépő mellett a jövő hónapban esedékes próbakört is felfedte a Namco.

1 napja

Baldur's Gate 3

2017 óta készül, három évig korai hozzáférésben patkolták, most pedig itt van velünk a Baldur’s Gate 3, hogy másfél hónapja minden szabad percemet elvegye és minden kósza gondolatomat uralja. Röpke 23 évet vártuk rá, a tőlem telhető legnagyobb alapossággal kiélveztem, de most már csak megpróbálom szavakba önteni az átélteket.

2 napja
19

Új Xbox, dollármilliók és Nintendo: brutális szivárgás a Microsoft háza táján

A gaming történelem egyik legnagyobb szivárgására ébredhettünk ma.

2 napja
34

Jövőre jön a Rainbow Cotton felújítása

A kultsorozat új része tér vissza felújított formában.

2 napja

Heti megjelenések

4 napja
11

Firewall Ultra

A PlayStation VR legnépszerűbb többjátékos taktikai lövöldéje egyfajta újragondolásként is felfogható folytatással költözött át a következő generációs headsetre. Az Unreal Engine 5 fényesre csiszolt váza alatt azonban néhány régi elem már kínosan rozsdásodik. TESZT!

5 napja
2

Akciódús sztori trailert villantott az Avatar: Frontiers of Pandora

Decemberben illeszkedhetünk be a Na'vi közösségbe.

7 napja
4

Marvel's Spider-Man 2: fókuszban a kibővített világ

A nagyobb terület több tennivalóval jár.

7 napja
22

Bemutatkozott a Resident Evil 4 várva várt DLC-je

Hivatalosan is érkezik a Seperate Ways, de egyéb frissítésekre is számíthatunk a remake kapcsán.

7 napja
7

Februárban folytatódik a Final Fantasy VII Remake

A State of Play-en végre felfedték a Rebirth megjelenési dátumát.

7 napja
17

Október végén jön a Ghostrunner 2

A demó azonban már most elérhető.

7 napja

Jövő nyáron érkezik a Hades II...

...legalábbis Early Access-be. Előtte pedig zárt próbakörre is számíthatunk.

7 napja
2

Masszív leépítés az Immortals of Aveum fejlesztőinél

Az Ascendant Studios a dolgozóinak közel felétől megválik.

7 napja

Családi rejtély ügyében nyomoz Detective Pikachu

A dinamikus duó személyes érintettség miatt járja Ryme City utcáit.

7 napja

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