[Teszt] Fashion Police Squad

Fashion Police Squad

dragCsető Zsolt2023.02.01. 19:00

Az egyszeri gamer azt hihetné, hogy ha valamiféle újdonságra vágyik, akkor nem egy retro FPS felé kellene kacsingatnia. Ehhez képest a PC-re tavaly nyáron megjelent, konzolokra pedig most ellátogató Fashion Police Squad olyan szintű és volumenű kreativitást zúdít az arcunkba, amihez hasonlót ritkán tapasztalni ebben a műfajban.

Ennek a szenzációs ötletcunaminak természetesen már maga az alaphelyzet megágyaz, mert bár a háromfős finn indie-csapat, a Mopeful Games játékában is rosszfiúkat kell elintéznünk, ebben a játékban valójában az ég világon senkit sem fogunk lelőni vagy meggyilkolni. Mert mi a divatrendőrség vagyunk, hősünk, Des őrmester pedig teljesen más jellegű bűn után kutat az utcákon: itt a bő (vagy éppen kinőtt) öltönyök, a lángoló ingek és a zokni-szandál kombók viselése számít törvényellenes tettnek. Nincs mit tenni: ideje fellépni a jó ízlés nevében – meg persze utánajárni annak, mi (vagy ki) a fene áll a hirtelen megszaporodott bűncselekménynek hátterében.

Az első pillantásra pisztolynak, géppuskának vagy éppen rakétavetőnek tűnő fegyverek valójában cseppet sem azok: ahogy említettem, a harceszközökkel itt nem gyilkolni kell – vagyis hát nem embereket, hanem az ellenfelek öltözékét. Lőni persze fogunk, nem is keveset, a játékmenet pedig ilyen szempontból tényleg hibátlanul illeszkedik a retro FPS sémába: nincs más dolgunk, mint végigjutni a többé-kevésbé lineáris (és felépítésükben is abszolút a régi időket idéző) pályákon, kiiktatva mindenkit, aki szembe jön. Mindeközben azonban színezni, átszabni és zoknítlanítani fogunk tonnaszámra, és amivel nagyot csavar a játék az alap gameplayen, az az, hogy nagy általánosságban mindegyik divatbunkó ellen egy pontosan meghatározott fegyver és tüzelési mód jó csak. Az egyszerű darálás mellett tehát egyre nagyobb tér jut a stratégiának is: ahogy haladunk előre a végigjátszásban, és jönnek a durvábbnál durvább leosztások, úgy kell egyre inkább mérlegelnünk azt, hogy melyik fegyverrel kezdünk és kiket iktatunk ki először. Ez pedig nagyon szórakoztató, hiszen végig meg tud újulni egy kicsit a játékmenet az új ellenféltípusok és fegyverfunkciók által.

Apropó, ellenféltípusok: na, ők iszonyat viccesek. Levedlett üzletemberek, idegesítő ficsúrok, vakut villantó német turisták és mindenféle egyéb extremitások állják utunkat, akik halálhörgés helyett hirtelen megszépülnek, hogy aztán megköszönjék (!) nekünk jócselekedetünket, ami századjára is irtó mulatságos – köszönhető a szándékosan gagyi szinkronoknak is. A Fashion Police Squad persze nem elégszik meg az alpárisággal: egyszerűsége mögött valójában rendkívül kifinomult humor rejtőzik, olyan szintű öniróniával és olyan kikacsintásokkal, amik túlzás nélkül új szintre emelik az élményt. Magába az FPS műfajba is lépten-nyomon beleáll a játék: a szellőzőjáratok például úgy csillognak bentről, mintha aranyból lennének, amikor pedig egy mozgó vonatkocsiból hirtelen benyitottam egy könyvtárba, majd egy bálterembe, ott már tényleg hangosan felnevettem. A sztori is zseniális érzékkel építi be a szándékos kliséket, de ahol végképp kiderül, hogy valódi, lelkes műértőkkel állunk szemben, azok a videójátékos utalások és kitérők. Spoilerezni nem szeretnék, de annyit elárulhatok talán, hogy a spektrum a Metal Gear Solidtól a Tony Hawk's Pro Skaterig húzódik, de nem csak a legnagyobb klasszikusok kerülnek elő, egy erősen platforming-heavy pályán ugyanis még Mirror's Edge-es kikacsintásokkal is találkozhatunk.

A Fashion Police Squad a tökéletes példa arra, amikor egy alapvetően egyszerű játékot az ötleteken és a megvalósításon keresztül sikerül kivételes szintre emelni. Audiovizualitásában, pályadizájnjában és játékmenetében abszolút hozza az alapvető elvárást: megidézi a régi idők belső nézetű shootereit. Ezt azonban olyan szintű kreativitással és humorral sikerült nyakon önteni, ami mégis elképesztően frissé teszi az élményt – nem is tudtam letenni, amíg a végére nem értem. Tudom, elcsépelt jelző, de ide most tényleg tökéletesen illeszkedik, úgyhogy adjunk neki súlyt és zárjuk ezzel a tesztet: zseniális.

PLATFORM PS5 (tesztelt), PS4, Xbox Series, Xbox One, PC (korábban megjelent)
KIADÓ No More Robots FEJLESZTŐ Mopeful Games
MEGJELENÉS 2023. február 2. ÁR 19.99 EUR

Resident Evil 4 – 5 tipp, hogy túléld a spanyol kiruccanást

A négyes számú Resident Evil is remake formájában éled újra, tesztünk után pedig most néhány tippel is készültünk számotokra, hogy felkészülten vághassatok neki a kalandnak.

12 órája

Redemption Reapers

Tapasztalt japán nagyágyúkat bevetve támad a körökre osztott taktikai játékok piacán a Redemption Reapers, de úgy tűnik a rutin sem mindig garancia a minőségre.

14 órája
2

MindsEye: az EVERYWHERE metaverzumának úttörője

Leslie Benzies, a Rockstar Games egykori elnökének ambiciózus projektje újra megmutatta magát néhány látványos villanással.

15 órája
5

EDGE #383 pontszámok

Címlapon a Rockstar North egykori alkalmazottaiból verbuválódott Build a Rocket Boy debütáló alkotása, az Everywhere. De a pontszámok is érdekesek!

15 órája
2

Oculus Publishing: tíz évnyi VR tapasztalat

A Meta a belsős Oculus Studios csapatok mellett a külsős fejlesztőket és partnerstúdiókat is támogatja. Jelenleg több mint 150 címet.

15 órája

LEGO 2K Drive: megtörtént a hivatalos bejelentés

Több napi szivárgás után végre hivatalosan is leleplezték a LEGO Racers spirituális utódját! Ráadásul nem is kell rá sokat várni...

16 órája
3

PS5-re is megjelenhetett volna a Redfall

A Microsoftnak azonban más tervei voltak az Arkane játékával.

17 órája
6

Atari x Nightdive Studios felvásárlás

A mára francia kézbe került legendás vállalat felvásárolta a retro játékok felújítására és kiadására szakosodott stúdiót.

17 órája

Pixel Ripped 1978: az Atari virtuális világaiban

Az ARVORE sorozata trilógiává bővül, ráadásul mostantól nem kell fiktív retro címekre szorítkoznia. Megkapta az Atari támogatását!

18 órája
1

Júniusban érkezik a Crash Team Rumble

Napra pontos megjelenési dátum. Előrendelés. Pár perc gameplay. Na meg egy zárt tesztidőszak jövő hónapban!

19 órája

Layers of Fear: 11 perc gameplay

A Bloober Team és az Anshar Studios először enged betekintést a trilógiát lezáró folytatásba. Ami egy újragondolás is egyben.

19 órája

State of Unreal összefoglaló: a jövő valótlanul erős grafikát hoz majd

Fortnite, Hellblade 2, Project M... Csak azért nem írtuk, hogy "unreális grafikát", mert nem akartunk feleslegesen modoroskodni.

20 órája
7

Miasma Chronicles: irányítsd a sötét erőt!

Remek taktikai TPS-kalandjáték érkezik a Mutant Year Zero fejlesztőitől. Trailert is tudunk mutatni.

20 órája

Aliens: Dark Descent - fókuszban a taktikus játékmenet

Zsoldos csapatokkal a xenók csapatai ellen.

21 órája
1

Tovább zöldül az Xbox platform, köszönhetően az energiafogyasztást figyelő fejlesztői eszközöknek

A játék fejlesztése során lehet figyelni a felvett teljesítményt.

21 órája
8

A Valve bejelentette a Counter-Strike 2-t!

A következő generáció a Counter-Strike: Global Offensive ingyenes frissítéseként érkezik idén nyáron!

1 napja
11

Cuki animével hangolódhatunk a Resident Evil 4 megjelenésére

A minisorozat első részében Leon a Titokzatos Faluban kutakodik Ashley után.

1 napja
9

Project Zero 4: Mask of the Lunar Eclipse

A 2008-ban Nintendo-exkluzívként Wii-re megjelent Project Zero 4: Mask of the Lunar Eclipse végre Japánon kívül is debütál PC-n és a jelen generációs konzolokon, megvalósításában pedig felér egy időutazással a múltba. Visszatértem a holdkórosok szigetére!

1 napja
4

Game Pass: március utolsó heteinek kínálata

MLB The Show 23. Infinite Guitars. Ni no Kuni II: Revenant Kingdom. Jövő hónap elején pedig érkezik a Ghostwire: Tokyo is.

2 napja

Műfajteremtő címnek készül a Spellcraft

A One More Game stúdió első játéka nincs híján ambíciónak.

2 napja