[Teszt] Fashion Police Squad

Fashion Police Squad

dragCsető Zsolt2023.02.01. 19:00

Az egyszeri gamer azt hihetné, hogy ha valamiféle újdonságra vágyik, akkor nem egy retro FPS felé kellene kacsingatnia. Ehhez képest a PC-re tavaly nyáron megjelent, konzolokra pedig most ellátogató Fashion Police Squad olyan szintű és volumenű kreativitást zúdít az arcunkba, amihez hasonlót ritkán tapasztalni ebben a műfajban.

Ennek a szenzációs ötletcunaminak természetesen már maga az alaphelyzet megágyaz, mert bár a háromfős finn indie-csapat, a Mopeful Games játékában is rosszfiúkat kell elintéznünk, ebben a játékban valójában az ég világon senkit sem fogunk lelőni vagy meggyilkolni. Mert mi a divatrendőrség vagyunk, hősünk, Des őrmester pedig teljesen más jellegű bűn után kutat az utcákon: itt a bő (vagy éppen kinőtt) öltönyök, a lángoló ingek és a zokni-szandál kombók viselése számít törvényellenes tettnek. Nincs mit tenni: ideje fellépni a jó ízlés nevében – meg persze utánajárni annak, mi (vagy ki) a fene áll a hirtelen megszaporodott bűncselekménynek hátterében.

Az első pillantásra pisztolynak, géppuskának vagy éppen rakétavetőnek tűnő fegyverek valójában cseppet sem azok: ahogy említettem, a harceszközökkel itt nem gyilkolni kell – vagyis hát nem embereket, hanem az ellenfelek öltözékét. Lőni persze fogunk, nem is keveset, a játékmenet pedig ilyen szempontból tényleg hibátlanul illeszkedik a retro FPS sémába: nincs más dolgunk, mint végigjutni a többé-kevésbé lineáris (és felépítésükben is abszolút a régi időket idéző) pályákon, kiiktatva mindenkit, aki szembe jön. Mindeközben azonban színezni, átszabni és zoknítlanítani fogunk tonnaszámra, és amivel nagyot csavar a játék az alap gameplayen, az az, hogy nagy általánosságban mindegyik divatbunkó ellen egy pontosan meghatározott fegyver és tüzelési mód jó csak. Az egyszerű darálás mellett tehát egyre nagyobb tér jut a stratégiának is: ahogy haladunk előre a végigjátszásban, és jönnek a durvábbnál durvább leosztások, úgy kell egyre inkább mérlegelnünk azt, hogy melyik fegyverrel kezdünk és kiket iktatunk ki először. Ez pedig nagyon szórakoztató, hiszen végig meg tud újulni egy kicsit a játékmenet az új ellenféltípusok és fegyverfunkciók által.

Apropó, ellenféltípusok: na, ők iszonyat viccesek. Levedlett üzletemberek, idegesítő ficsúrok, vakut villantó német turisták és mindenféle egyéb extremitások állják utunkat, akik halálhörgés helyett hirtelen megszépülnek, hogy aztán megköszönjék (!) nekünk jócselekedetünket, ami századjára is irtó mulatságos – köszönhető a szándékosan gagyi szinkronoknak is. A Fashion Police Squad persze nem elégszik meg az alpárisággal: egyszerűsége mögött valójában rendkívül kifinomult humor rejtőzik, olyan szintű öniróniával és olyan kikacsintásokkal, amik túlzás nélkül új szintre emelik az élményt. Magába az FPS műfajba is lépten-nyomon beleáll a játék: a szellőzőjáratok például úgy csillognak bentről, mintha aranyból lennének, amikor pedig egy mozgó vonatkocsiból hirtelen benyitottam egy könyvtárba, majd egy bálterembe, ott már tényleg hangosan felnevettem. A sztori is zseniális érzékkel építi be a szándékos kliséket, de ahol végképp kiderül, hogy valódi, lelkes műértőkkel állunk szemben, azok a videójátékos utalások és kitérők. Spoilerezni nem szeretnék, de annyit elárulhatok talán, hogy a spektrum a Metal Gear Solidtól a Tony Hawk's Pro Skaterig húzódik, de nem csak a legnagyobb klasszikusok kerülnek elő, egy erősen platforming-heavy pályán ugyanis még Mirror's Edge-es kikacsintásokkal is találkozhatunk.

A Fashion Police Squad a tökéletes példa arra, amikor egy alapvetően egyszerű játékot az ötleteken és a megvalósításon keresztül sikerül kivételes szintre emelni. Audiovizualitásában, pályadizájnjában és játékmenetében abszolút hozza az alapvető elvárást: megidézi a régi idők belső nézetű shootereit. Ezt azonban olyan szintű kreativitással és humorral sikerült nyakon önteni, ami mégis elképesztően frissé teszi az élményt – nem is tudtam letenni, amíg a végére nem értem. Tudom, elcsépelt jelző, de ide most tényleg tökéletesen illeszkedik, úgyhogy adjunk neki súlyt és zárjuk ezzel a tesztet: zseniális.

PLATFORM PS5 (tesztelt), PS4, Xbox Series, Xbox One, PC (korábban megjelent)
KIADÓ No More Robots FEJLESZTŐ Mopeful Games
MEGJELENÉS 2023. február 2. ÁR 19.99 EUR

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

The Rogue Prince of Persia - Early Access

Az utóbbi években a Dead Cells tartalmi bővítésein dolgozó kis független stúdió debütáló alkotása sem távolodik el a rougelike alapoktól, de éppen ezzel visz egyedi színt a Ubisoft legendás sorozatába.

7 órája
1

Heti megjelenések

15 órája
7

Ian Livingstone - A halál seregei

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, ezúttal a sorozat atyjának, Ian Livingstone-nak egy jó harmincöt éve megjelent kötetével.

1 napja
2

INDIKA - a konzolos változat

Az idei év egyik legkülönlegesebb független fejlesztését hozta az Odd Meter. A konzolos változatok megjelenésének ürügyén a szerkesztőség két újabb tagja mereng el picit az orosz apáca gondolatébresztő utazásán.

2 napja
1

Próbakalózkodás a Skull and Bones-szal, Miyazaki és az Armored Core - ez történt pénteken

Továbbá: Respawn Entertainment, Doom, Indiana Jones and the Great Circle, Avowed, Astro.

2 napja
1

Warhammer 40K bejelentések, felvásárol az Atari - ez történt csütörtökön

Továbbá: Dragon Quest Champions, Dragon Quest Keshi Keshi!, Call of Duty: Black Ops 6, Stellar Blade, Devolver Direct, MultiVersus.

3 napja
9

Senua's Saga: Hellblade 2 - Düh, erő és tapintat

A Ninja Theory munkája végre megjelent, és részleteiben bemutatja, hogyan emelkedik az alkotói-művészi érték, a mondanivaló és a csúcsra járatott technológia a korszellemen túl. A Senua's Saga: Hellblade II bár megosztó, de valódi értékein kevesen vitatkoznak. Teszt!

4 napja
33

Men of war II – elhamarkodott háború

A Best Way elhozta a Men of War sorozat új részét, ami kicsit csúszott is, a közelmúlt történései miatt, hiszen a cég székhelye Ukrajnában van, ahol most is harcok dúlnak. De talán még így is korán adták ki a folytatást…

4 napja

Új Sony platform, szivárog a Deadlock - ez történt szerdán

Továbbá: Rise of the Ronin, Arrowhead Studios, Dragon Ball Xenoverse 2.

4 napja
4

Elden Ring DLC sztori trailer, Downward Enhanced bejelentés – ez történt kedden

Továbbá: Kingmakers, Drill Core, RAWMEN, Train Valley World, Vanillaware, The Last Alchemist.

5 napja
10

System Shock Remake - kiberanyu karmai között!

A tavalyi megjelenést egy friss kiadvány követi - a konzolos System Shock Remake érkezésével visszatértünk a Citadel Station-re, hogy ismét elkenjük Shodan száját (ehm). Teszt következik!

6 napja
2

Bővül a Larian Studios, költözik a V Rising – ez történt hétfőn

Továbbá: Stellar Blade, Senua's Saga: Hellblade II, Inazuma Eleven: Victory Road, NeoSprint, tinyBuild Connect 2024, Life by You, Black Myth: Wukong.

6 napja
6

Moses & Plato: Last Train to Clawville

A World of Wilderness újra bővül, ám a Chicken Police helyett két másik detektív is a rivaldafénybe szeretne kerülni. Megnéztük a Moses & Plato: Last Train to Clawville Steam demóját!

7 napja

Heti megjelenések

7 napja
7

Total War: WARHAMMER III - Thrones of Decay

Ismét triplázik a Total War: WARHAMMER III, de most kicsit másképp. Vajon jóvá tudja tenni a közelmúlt DLC ballépéseit? Lássuk!

8 napja
2

Crow Country - varjúdombi rémmesék

"Hát ismét beléptél a túlélő-horror világába. Sok szerencsét!" - Resident Evil, 1996.

9 napja
1

Xbox Game Pass-cím lehet az új Call of Duty – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, The Glass Staircase, College Football 25, Isles of Sea and Sky, Cygames Singapore.

9 napja
2

GTA VI megjelenés, új Activision Studio az Elsewhere képében - ez történt csütörtökön

Továbbá: Roll7, Intercept Games, Xbox Proteus Controller, GreedFall II: The Dying World, Shield Strike, Phoenix Labs, Pinball FX, Horizon Chase 2, XDefiant.

2024.05.17.
2

Buckshot Roulette - pofád leszakad!

Az egyik friss tavaszi virális csapást (sic!) a Buckshot Roulette lőtte bele a világ arcába, pedig a Mike Klubnika által fejlesztett indie szösszenet már 2023 év végén elérhető volt az Itch.io felületén. A Steam verzióval játszva egyértelművé vált - erről a játékról írni kell. Viszont egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy valódi értékről beszélünk-e.

2024.05.16.
1

EDGE #398 pontszámok

Instant klasszikusok közé lépő független fejlesztések és néhány alacsony pontszámmal lenyomott AAA cím a brit magazinban.

2024.05.16.
8

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==