[Teszt] Children of the Sun

Children of the Sun

sQrNagy Csaba2024.04.17. 15:00

Az alapítása óta eltelt tizenöt év alatt a Devolver Digital neve szép lassan összefonódott az egyedi, kreatív és stílusos indie projektekkel. A texasi székhelyű kiadó valami hihetetlen érzékkel karolja fel a figyelemreméltó független fejlesztéseket. Támogatásuknak köszönhetően többek között olyan sorozatok indulhattak útjukra, mint a Hotline Miami, az OlliOlli, az Enter the Gungeon, a Reigns vagy a The Talos Principle. Mindeközben megismételhetetlen szerelemprojektek is képesek voltak szélesebb közösséghez eljutni általuk. GRIS, Terra Nil, Katana Zero, Inscryption… Genital Joustin! A közel sem teljes, de kétségtelenül impozáns sort most pedig René Rother debütáló alkotása folytathatja.

A rendkívül stílusos, mindössze néhány másodperces, lázálomszerű villanásokból kibogozható történet bár a kronológiai sorrendet látványosan felrúgja, valójában nem igazán tartogat nagy relevációt és váratlan fordulatokat azután sem, hogy darabjai lassan a helyükre kerülnek. Elég lesz zsírkrétával felvázolni hozzá röviden az alapszituációt. Főszereplőnk A LÁNY, aki családjával egy jobb élet reményében csatlakozik A SZEKTÁHOZ. Nem kell sok időnek eltelnie azonban ahhoz, hogy A VEZETŐ és a modern világ innovációs káoszát elutasító fanatikus csoport felfedje előttünk valódi arcát.

Innen már csak némi szexuális erőszak, kelepcébe zárás és egy öngyilkosság szükséges ahhoz, hogy ijesztő maszkot öltve elinduljunk véres bosszúhadjáratunkra. Nem túl eredeti. Nem nyújtózkodik mélyre. Nem próbálja görcsösen megkedveltetni velünk a főszereplőjét (sőt) vagy kétségbeesetten racionalizálni az erőszakot. A rövid átvezetők, minimális interaktív intermezzók és a kirakós felépítés viszont kitűnően illeszkedik a játék egészébe. Keretet nyújt valami sokkal érdekesebbnek.

Említettem már, hogy A LÁNYNAK telekinetikus képességei vannak? A megjelölt “külső nézetes taktikai puzzle-lövölde” kategorizálás talán rögtön érthetőbbnek tűnik ezáltal, de bontsuk ki egy picit. A játékmenet alapvetően két jól elkülöníthető részből tevődik össze. A tenyérnyi helyszínen először lehetőségünk van egy behatárolt vonalon mozogva felmérni a terepet és opcionálisan bejelölni az ellenfeleket a távcsöves puskánk objektívjén keresztül. Olykor teljesen körbejárhatjuk a peremterületet, máskor mindössze néhány méter mozgásterünk lesz. Az alapos megfigyelés és a tudatos tervezés viszont fontos, hiszen a 26 pálya mindegyikén csupán egyetlen töltény áll rendelkezésünkre!

A fegyverünk elsütése után már a lövedék útját kíséri tovább látványosan a kamera. Az ismerős gimmick pedig itt válik zseniális koncepcióvá. Sikeres találat esetén ugyanis mi döntjük el, hogy merre tereljük tovább az értékes muníciót! Kezdetben szigorúan egyenes pályán, később finom ívet kanyarítva neki, majd akár teljesen új utakra terelve és páncélokat átszakító lendületet adva a tölténynek. Semmihez nem hasonlítható, egyedi és addiktív élmény a logikai játékok palettáján. A fokozatosan bővülő képességek, korábban nem látott ellenfél típusok, komplexebbé váló területek és a környezeti elemek kreatív használata pedig könnyedén szolgálja ki a nagyjából 3-6 órát felölelő történetszálat.

Ez elsőre valószínűleg szűkösnek hangzik, de a korábbi területekre nem csupán a ködösen megfogalmazott egyedi kihívások miatt érdemes visszatérnünk. A Children of the Sun fő motiváló ereje egyértelműen a pályánkénti online ranglista, ahol az felhasznált időkeret, a találatot ért testrészek, a lövedék által megtett út és a szorzókat megmozgató kreatív megoldások függvényében tornázhatjuk egyre előkelőbb pozícióba magunkat. A rendszer apró szépséghibája, hogy bár a játék kényelmesen végigjátszható kontroller segítségével, a kompetitív rész élvezetéhez már elengedhetetlen az egér biztosította gyors irányváltás és precizitás.

A tesztidőszak alatt használt Steam Deck OLED azonban ezen kívül nem igazán hátráltatott. A 16:10-es képarányt natívan támogatja és az optimalizálás is elfogadható a Unity motort figyelembe véve - igaz, a beállítások menü egyébként meglepően kevés opciót kínál a finomhangolásra. Az agresszív túlélesítés és a kromatikus torzítás a vizuális irány sajátja, mint ahogyan a kissé low-poly modellek és az elnagyolt textúrák is. Nem mindenkinek fogadja be könnyen a gyomra, de láthatóan tudatos döntés és kétségtelenül koherens összképet eredményez. A torzított, fehér zaj szerű ambient “zenei” anyaggal együtt kitűnően simul bele a sötét, kaotikus, esetenként szürreálizmusba hajló hangulatba.

A Devolver Digital tehát újabb különleges darabot emelt be egyre bővülő indie kollekciójába. A Children of the Sun egy zseniális koncepció kissé rövidre szabott, egyszerű, de végtelenül stílusos, minden elemében átgondolt és meglepően magabiztos megvalósítása. Valami frissnek ható, apró kreatív szikra a biztonsági játékba kényszerült másolatok másolatának másolatai között. René Rother. Biztos vagyok benne, hogy nem most olvashattuk ezt a nevet utoljára!

PLATFORM PC (tesztelt) KIADÓ Devolver Digital FEJLESZTŐ René Rother MEGJELENÉS 2024. április 9. ÁR 14.79 USD

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

A Fallout sikerei, a Remedy tervei – ez történt hétfőn

Továbbá: Housemarque, Tekken 8, Street Fighter 6, Guilty Gear: Strive, Venture to the Vile, Another Crab's Treasure, Rising Heat, Beyond Galaxyland.

5 órája
1

Erre a hétre is jutott indie-cunami - ID@Xbox összefoglaló

A Microsoft és az IGN összefogásában megnézhettük a legújabb ID@Xbox adást, melyben közel két tucat független fejlesztés került terítékre.

16 órája
1

Heti megjelenések

18 órája
2

The Smurfs – Dreams: új Hupikék Törpikék játék az álmok földjéről

A Microids és a Marsupilami fejlesztői egy nintendolike platformerrel gurítják tovább a törpök szekerét.

1 napja
2

A Zónánál már csak az űr hátborzongatóbb – ez történt pénteken

Benne: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Alien: Rogue Incursion, GALIX: New Horizons, Honkai: Star Rail, Kage: Shadow of the Ninja, The Detective Reaper Invites, Save me Mr Tako: Definitive Edition.

3 napja

Rauniot – Visszafogott világvége

Az apokalipszis általában hangos, mindent maga alá temető eseményként jelenik meg a szórakoztatóiparban. Ledobják az atomot, zombihordák árasztják el a városokat, vagy brutális természeti katasztrófák törik el a civilizáció gerincét. Akad azonban néhány mű, ami a fonákjáról közelíti meg ezt a témát. Ilyen a Rauniot is.

3 napja
2

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

4 napja
10

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

5 napja
16

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

5 napja
11

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

6 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

7 napja
13

Heti megjelenések

8 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

8 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

9 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

2024.04.20.
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

2024.04.19.
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

2024.04.18.
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

2024.04.18.
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

2024.04.18.
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

2024.04.17.
6

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==