[Teszt] Children of the Sun

Children of the Sun

sQrNagy Csaba2024.04.17. 15:00

Az alapítása óta eltelt tizenöt év alatt a Devolver Digital neve szép lassan összefonódott az egyedi, kreatív és stílusos indie projektekkel. A texasi székhelyű kiadó valami hihetetlen érzékkel karolja fel a figyelemreméltó független fejlesztéseket. Támogatásuknak köszönhetően többek között olyan sorozatok indulhattak útjukra, mint a Hotline Miami, az OlliOlli, az Enter the Gungeon, a Reigns vagy a The Talos Principle. Mindeközben megismételhetetlen szerelemprojektek is képesek voltak szélesebb közösséghez eljutni általuk. GRIS, Terra Nil, Katana Zero, Inscryption… Genital Joustin! A közel sem teljes, de kétségtelenül impozáns sort most pedig René Rother debütáló alkotása folytathatja.

A rendkívül stílusos, mindössze néhány másodperces, lázálomszerű villanásokból kibogozható történet bár a kronológiai sorrendet látványosan felrúgja, valójában nem igazán tartogat nagy relevációt és váratlan fordulatokat azután sem, hogy darabjai lassan a helyükre kerülnek. Elég lesz zsírkrétával felvázolni hozzá röviden az alapszituációt. Főszereplőnk A LÁNY, aki családjával egy jobb élet reményében csatlakozik A SZEKTÁHOZ. Nem kell sok időnek eltelnie azonban ahhoz, hogy A VEZETŐ és a modern világ innovációs káoszát elutasító fanatikus csoport felfedje előttünk valódi arcát.

Innen már csak némi szexuális erőszak, kelepcébe zárás és egy öngyilkosság szükséges ahhoz, hogy ijesztő maszkot öltve elinduljunk véres bosszúhadjáratunkra. Nem túl eredeti. Nem nyújtózkodik mélyre. Nem próbálja görcsösen megkedveltetni velünk a főszereplőjét (sőt) vagy kétségbeesetten racionalizálni az erőszakot. A rövid átvezetők, minimális interaktív intermezzók és a kirakós felépítés viszont kitűnően illeszkedik a játék egészébe. Keretet nyújt valami sokkal érdekesebbnek.

Említettem már, hogy A LÁNYNAK telekinetikus képességei vannak? A megjelölt “külső nézetes taktikai puzzle-lövölde” kategorizálás talán rögtön érthetőbbnek tűnik ezáltal, de bontsuk ki egy picit. A játékmenet alapvetően két jól elkülöníthető részből tevődik össze. A tenyérnyi helyszínen először lehetőségünk van egy behatárolt vonalon mozogva felmérni a terepet és opcionálisan bejelölni az ellenfeleket a távcsöves puskánk objektívjén keresztül. Olykor teljesen körbejárhatjuk a peremterületet, máskor mindössze néhány méter mozgásterünk lesz. Az alapos megfigyelés és a tudatos tervezés viszont fontos, hiszen a 26 pálya mindegyikén csupán egyetlen töltény áll rendelkezésünkre!

A fegyverünk elsütése után már a lövedék útját kíséri tovább látványosan a kamera. Az ismerős gimmick pedig itt válik zseniális koncepcióvá. Sikeres találat esetén ugyanis mi döntjük el, hogy merre tereljük tovább az értékes muníciót! Kezdetben szigorúan egyenes pályán, később finom ívet kanyarítva neki, majd akár teljesen új utakra terelve és páncélokat átszakító lendületet adva a tölténynek. Semmihez nem hasonlítható, egyedi és addiktív élmény a logikai játékok palettáján. A fokozatosan bővülő képességek, korábban nem látott ellenfél típusok, komplexebbé váló területek és a környezeti elemek kreatív használata pedig könnyedén szolgálja ki a nagyjából 3-6 órát felölelő történetszálat.

Ez elsőre valószínűleg szűkösnek hangzik, de a korábbi területekre nem csupán a ködösen megfogalmazott egyedi kihívások miatt érdemes visszatérnünk. A Children of the Sun fő motiváló ereje egyértelműen a pályánkénti online ranglista, ahol az felhasznált időkeret, a találatot ért testrészek, a lövedék által megtett út és a szorzókat megmozgató kreatív megoldások függvényében tornázhatjuk egyre előkelőbb pozícióba magunkat. A rendszer apró szépséghibája, hogy bár a játék kényelmesen végigjátszható kontroller segítségével, a kompetitív rész élvezetéhez már elengedhetetlen az egér biztosította gyors irányváltás és precizitás.

A tesztidőszak alatt használt Steam Deck OLED azonban ezen kívül nem igazán hátráltatott. A 16:10-es képarányt natívan támogatja és az optimalizálás is elfogadható a Unity motort figyelembe véve - igaz, a beállítások menü egyébként meglepően kevés opciót kínál a finomhangolásra. Az agresszív túlélesítés és a kromatikus torzítás a vizuális irány sajátja, mint ahogyan a kissé low-poly modellek és az elnagyolt textúrák is. Nem mindenkinek fogadja be könnyen a gyomra, de láthatóan tudatos döntés és kétségtelenül koherens összképet eredményez. A torzított, fehér zaj szerű ambient “zenei” anyaggal együtt kitűnően simul bele a sötét, kaotikus, esetenként szürreálizmusba hajló hangulatba.

A Devolver Digital tehát újabb különleges darabot emelt be egyre bővülő indie kollekciójába. A Children of the Sun egy zseniális koncepció kissé rövidre szabott, egyszerű, de végtelenül stílusos, minden elemében átgondolt és meglepően magabiztos megvalósítása. Valami frissnek ható, apró kreatív szikra a biztonsági játékba kényszerült másolatok másolatának másolatai között. René Rother. Biztos vagyok benne, hogy nem most olvashattuk ezt a nevet utoljára!

PLATFORM PC (tesztelt) KIADÓ Devolver Digital FEJLESZTŐ René Rother MEGJELENÉS 2024. április 9. ÁR 14.79 USD

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Senua's Saga: Hellblade 2 - Düh, erő és tapintat

A Ninja Theory munkája végre megjelent, és részleteiben bemutatja, hogyan emelkedik az alkotói-művészi érték, a mondanivaló és a csúcsra járatott technológia a korszellemen túl. A Senua's Saga: Hellblade II bár megosztó, de valódi értékein kevesen vitatkoznak. Teszt!

2 órája
3

Men of war II – elhamarkodott háború

A Best Way elhozta a Men of War sorozat új részét, ami kicsit csúszott is, a közelmúlt történései miatt, hiszen a cég székhelye Ukrajnában van, ahol most is harcok dúlnak. De talán még így is korán adták ki a folytatást…

9 órája

Új Sony platform, szivárog a Deadlock - ez történt szerdán

Továbbá: Rise of the Ronin, Arrowhead Studios, Dragon Ball Xenoverse 2.

10 órája
4

Elden Ring DLC sztori trailer, Downward Enhanced bejelentés – ez történt kedden

Továbbá: Kingmakers, Drill Core, RAWMEN, Train Valley World, Vanillaware, The Last Alchemist.

1 napja
10

System Shock Remake - kiberanyu karmai között!

A tavalyi megjelenést egy friss kiadvány követi - a konzolos System Shock Remake érkezésével visszatértünk a Citadel Station-re, hogy ismét elkenjük Shodan száját (ehm). Teszt következik!

2 napja
2

Bővül a Larian Studios, költözik a V Rising – ez történt hétfőn

Továbbá: Stellar Blade, Senua's Saga: Hellblade II, Inazuma Eleven: Victory Road, NeoSprint, tinyBuild Connect 2024, Life by You, Black Myth: Wukong.

2 napja
6

Moses & Plato: Last Train to Clawville

A World of Wilderness újra bővül, ám a Chicken Police helyett két másik detektív is a rivaldafénybe szeretne kerülni. Megnéztük a Moses & Plato: Last Train to Clawville Steam demóját!

3 napja

Heti megjelenések

3 napja
6

Total War: WARHAMMER III - Thrones of Decay

Ismét triplázik a Total War: WARHAMMER III, de most kicsit másképp. Vajon jóvá tudja tenni a közelmúlt DLC ballépéseit? Lássuk!

3 napja
2

Crow Country - varjúdombi rémmesék

"Hát ismét beléptél a túlélő-horror világába. Sok szerencsét!" - Resident Evil, 1996.

5 napja
1

Xbox Game Pass-cím lehet az új Call of Duty – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, The Glass Staircase, College Football 25, Isles of Sea and Sky, Cygames Singapore.

5 napja
2

GTA VI megjelenés, új Activision Studio az Elsewhere képében - ez történt csütörtökön

Továbbá: Roll7, Intercept Games, Xbox Proteus Controller, GreedFall II: The Dying World, Shield Strike, Phoenix Labs, Pinball FX, Horizon Chase 2, XDefiant.

6 napja
2

Buckshot Roulette - pofád leszakad!

Az egyik friss tavaszi virális csapást (sic!) a Buckshot Roulette lőtte bele a világ arcába, pedig a Mike Klubnika által fejlesztett indie szösszenet már 2023 év végén elérhető volt az Itch.io felületén. A Steam verzióval játszva egyértelművé vált - erről a játékról írni kell. Viszont egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy valódi értékről beszélünk-e.

6 napja
1

EDGE #398 pontszámok

Instant klasszikusok közé lépő független fejlesztések és néhány alacsony pontszámmal lenyomott AAA cím a brit magazinban.

7 napja
7

Sand Land

A Sand Land ugyan nem váltja meg a világot (a sajátján kívül persze), mégis azon kaptam magam, hogy észrevétlenül repülnek vele az órák. Kiporoltuk a homokot a szánkból és elmondjuk hogy mi a véleményünk Toriyama mester utolsó (?) kollaborációjáról.

7 napja
3

Assassin's Creed Shadows leleplezés, új játék a NieR alkotóitól – ez történt szerdán

Továbbá: PlayStation Plus, The Division Heartland, F1 Manager 24, Enotria: The Last Song, Sword of the Necromancer: Resurrection, Future Games Show.

7 napja
41

PlayStation Game Catalog: a májusi felhozatal

Red Dead Redemption 2. Deceive Inc. Crime Boss: Rockay City. Cat Quest I-II. Csöndes hónap társul a megszokottnál lényegesen több távozó mellé.

7 napja
3

MADiSON VR

A népszerű argentin pszichológiai horror két évvel a megjelenése után VR platformokra költözött, nekünk pedig minden bátorságunkra szükségünk volt, hogy a fejünkön tartsuk a headsetet. TESZT!

8 napja
2

Bemutatkozott a SteelSeries legújabb gaming headsetje, az Arctis Nova 5

Az új Nova 5 Companion App több mint 100 féle hangprofillal segíti a minél jobb hangzást.

8 napja
3

Sony évértékelő, Dead by Daylight bejelentések - ez történt kedden

Továbbá: ALZARA Radiant Heroes, What the Fog, The Casting of Frank Stone, Midsummer Studios, Albatroz.

8 napja

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==