[Teszt] Terminal Velocity: Boosted Edition

Terminal Velocity: Boosted Edition

mcmackoGéczy Attila2023.03.14. 14:00

Körülbelül 1997 magasságában jártunk családostól a Pozsonyi úton, tudjátok a központi 576-ban, ahol drága anyukám révén a 4000 Ft-os budget polcról választhattam egy PC játékot. A Terminal Velocity és a Johnny Bazookatone KIXX kiadásai között vekengve végül az utóbbi győzött, de később azért megbántam, hogy nem a 3D űrhajós csodára tettem le a voksom. Mert a Terminal Velocity, a megjelenésének környékén legalábbis, egy kifejezetten előremutató és észveszejtően szórakoztató shooter volt. Érzésre a Starfox továbbvitelének tűnt a program, igaz annak a sztorizós rétegei nélkül, és kicsit szabadabb elvű pályadesignnal. A Terminal Velocity sosem volt szimulátor, az árkádos lövöldözése egyszerű és izgalmas játékmenetet kínált, szélsebes grafikával és akkor dögösnek tűnő körítéssel.

Bár Steamen korábban is elérhető volt a játék, most Terminal Velocity: Boosted Edition néven konzolokon is dobbant Tom Hall és Mike Randell játéka, az új változat viszont ehhez a konzolosdihoz igazítja a körítést. Eltűnik a Dosbox, natívan fut a kód, alapvető szélessávú-kijelző támogatást kapunk, jobb a látótávolság, és sok apró grafikai és hang-béli polírozást is eszközöltek az új kiadáshoz. A HUD is igazodott egyet a kor követelményeihez. A játék Steam Decken is elindul, jól fut és irányítható is (bár az analóg kart alapból nem ismerte fel, ellenben az alap/legacy kiadással).

Játékmenet tekintetében kettős a benyomásunk. Egyrészt a programnak a pionír mivolta most is átüt minden pixelből. 1995-ben ez egy kiválóan összerakott, változatosságra törekedő lövölde volt, amihez foghatót még PlayStation-ön is nehezen talált az ember. A Terminal Velocity olykor a felhők fölé, máskor alagutakba vitte az akcióját, és végig tartott egy fokozott sebességet. Ha tudod, hogy akkor és ott ez mit jelentett, akkor most is értékelni fogod a játékot. Ha ki nem is fogod belőle az acsikat maxolni (őrületes dara kell hozzá), azért simán elpötyögsz majd vele, még egyes jelenetekre, pályaszakaszokra is emlékezni fogsz.

A másik oldalról viszont pont a DOS-korszak szárazsága jön át a játékból. Hiába volt technikailag urakoldó egy-egy ilyen játék, a konzolos közönség a másik oldalon már például nem viselte el, ha nincsenek emlékezetes szereplők, vagy valami minimál lore egy ekkora kaliberű megjelenés mögött. A power-up és score rendszer is kezdetleges. De legalább a shareware-világra jellemző epizodikusság kellemesen hat, és a bossok is jópofák tudnak lenni.

Ennyi és nem több. A Terminal Velocity: Boosted Edition egy remek múltidéző, egy kortörténeti lenyomat. Ha ott voltál, már remeg is az ujjad a virtuális ravaszon. Ha ezt a korszakot pedig nem élted, nem fogsz tudni miben megkapaszkodni, a stílus és a kivitelezés felett ugyanis már réges-régen elhaladt a világ.

PLATFORM Nintendo Switch, PC (tesztelt), PlayStation, Xbox
KIADÓ | FEJLESZTŐ Ziggurat | Terminal Reality MEGJELENÉS 2023. március 14.

Resident Evil 4 – 5 tipp, hogy túléld a spanyol kiruccanást

A négyes számú Resident Evil is remake formájában éled újra, tesztünk után pedig most néhány tippel is készültünk számotokra, hogy felkészülten vághassatok neki a kalandnak.

13 órája
1

Redemption Reapers

Tapasztalt japán nagyágyúkat bevetve támad a körökre osztott taktikai játékok piacán a Redemption Reapers, de úgy tűnik a rutin sem mindig garancia a minőségre.

15 órája
2

MindsEye: az EVERYWHERE metaverzumának úttörője

Leslie Benzies, a Rockstar Games egykori elnökének ambiciózus projektje újra megmutatta magát néhány látványos villanással.

16 órája
5

EDGE #383 pontszámok

Címlapon a Rockstar North egykori alkalmazottaiból verbuválódott Build a Rocket Boy debütáló alkotása, az Everywhere. De a pontszámok is érdekesek!

16 órája
2

Oculus Publishing: tíz évnyi VR tapasztalat

A Meta a belsős Oculus Studios csapatok mellett a külsős fejlesztőket és partnerstúdiókat is támogatja. Jelenleg több mint 150 címet.

16 órája

LEGO 2K Drive: megtörtént a hivatalos bejelentés

Több napi szivárgás után végre hivatalosan is leleplezték a LEGO Racers spirituális utódját! Ráadásul nem is kell rá sokat várni...

17 órája
3

PS5-re is megjelenhetett volna a Redfall

A Microsoftnak azonban más tervei voltak az Arkane játékával.

18 órája
6

Atari x Nightdive Studios felvásárlás

A mára francia kézbe került legendás vállalat felvásárolta a retro játékok felújítására és kiadására szakosodott stúdiót.

18 órája

Pixel Ripped 1978: az Atari virtuális világaiban

Az ARVORE sorozata trilógiává bővül, ráadásul mostantól nem kell fiktív retro címekre szorítkoznia. Megkapta az Atari támogatását!

19 órája
1

Júniusban érkezik a Crash Team Rumble

Napra pontos megjelenési dátum. Előrendelés. Pár perc gameplay. Na meg egy zárt tesztidőszak jövő hónapban!

20 órája

Layers of Fear: 11 perc gameplay

A Bloober Team és az Anshar Studios először enged betekintést a trilógiát lezáró folytatásba. Ami egy újragondolás is egyben.

20 órája

State of Unreal összefoglaló: a jövő valótlanul erős grafikát hoz majd

Fortnite, Hellblade 2, Project M... Csak azért nem írtuk, hogy "unreális grafikát", mert nem akartunk feleslegesen modoroskodni.

21 órája
7

Miasma Chronicles: irányítsd a sötét erőt!

Remek taktikai TPS-kalandjáték érkezik a Mutant Year Zero fejlesztőitől. Trailert is tudunk mutatni.

22 órája

Aliens: Dark Descent - fókuszban a taktikus játékmenet

Zsoldos csapatokkal a xenók csapatai ellen.

22 órája
1

Tovább zöldül az Xbox platform, köszönhetően az energiafogyasztást figyelő fejlesztői eszközöknek

A játék fejlesztése során lehet figyelni a felvett teljesítményt.

22 órája
8

A Valve bejelentette a Counter-Strike 2-t!

A következő generáció a Counter-Strike: Global Offensive ingyenes frissítéseként érkezik idén nyáron!

1 napja
11

Cuki animével hangolódhatunk a Resident Evil 4 megjelenésére

A minisorozat első részében Leon a Titokzatos Faluban kutakodik Ashley után.

1 napja
9

Project Zero 4: Mask of the Lunar Eclipse

A 2008-ban Nintendo-exkluzívként Wii-re megjelent Project Zero 4: Mask of the Lunar Eclipse végre Japánon kívül is debütál PC-n és a jelen generációs konzolokon, megvalósításában pedig felér egy időutazással a múltba. Visszatértem a holdkórosok szigetére!

1 napja
4

Game Pass: március utolsó heteinek kínálata

MLB The Show 23. Infinite Guitars. Ni no Kuni II: Revenant Kingdom. Jövő hónap elején pedig érkezik a Ghostwire: Tokyo is.

2 napja

Műfajteremtő címnek készül a Spellcraft

A One More Game stúdió első játéka nincs híján ambíciónak.

2 napja