[Teszt] Terminal Velocity: Boosted Edition

Terminal Velocity: Boosted Edition

mcmackoGéczy Attila2023.03.14. 14:00

Körülbelül 1997 magasságában jártunk családostól a Pozsonyi úton, tudjátok a központi 576-ban, ahol drága anyukám révén a 4000 Ft-os budget polcról választhattam egy PC játékot. A Terminal Velocity és a Johnny Bazookatone KIXX kiadásai között vekengve végül az utóbbi győzött, de később azért megbántam, hogy nem a 3D űrhajós csodára tettem le a voksom. Mert a Terminal Velocity, a megjelenésének környékén legalábbis, egy kifejezetten előremutató és észveszejtően szórakoztató shooter volt. Érzésre a Starfox továbbvitelének tűnt a program, igaz annak a sztorizós rétegei nélkül, és kicsit szabadabb elvű pályadesignnal. A Terminal Velocity sosem volt szimulátor, az árkádos lövöldözése egyszerű és izgalmas játékmenetet kínált, szélsebes grafikával és akkor dögösnek tűnő körítéssel.

Bár Steamen korábban is elérhető volt a játék, most Terminal Velocity: Boosted Edition néven konzolokon is dobbant Tom Hall és Mike Randell játéka, az új változat viszont ehhez a konzolosdihoz igazítja a körítést. Eltűnik a Dosbox, natívan fut a kód, alapvető szélessávú-kijelző támogatást kapunk, jobb a látótávolság, és sok apró grafikai és hang-béli polírozást is eszközöltek az új kiadáshoz. A HUD is igazodott egyet a kor követelményeihez. A játék Steam Decken is elindul, jól fut és irányítható is (bár az analóg kart alapból nem ismerte fel, ellenben az alap/legacy kiadással).

Játékmenet tekintetében kettős a benyomásunk. Egyrészt a programnak a pionír mivolta most is átüt minden pixelből. 1995-ben ez egy kiválóan összerakott, változatosságra törekedő lövölde volt, amihez foghatót még PlayStation-ön is nehezen talált az ember. A Terminal Velocity olykor a felhők fölé, máskor alagutakba vitte az akcióját, és végig tartott egy fokozott sebességet. Ha tudod, hogy akkor és ott ez mit jelentett, akkor most is értékelni fogod a játékot. Ha ki nem is fogod belőle az acsikat maxolni (őrületes dara kell hozzá), azért simán elpötyögsz majd vele, még egyes jelenetekre, pályaszakaszokra is emlékezni fogsz.

A másik oldalról viszont pont a DOS-korszak szárazsága jön át a játékból. Hiába volt technikailag urakoldó egy-egy ilyen játék, a konzolos közönség a másik oldalon már például nem viselte el, ha nincsenek emlékezetes szereplők, vagy valami minimál lore egy ekkora kaliberű megjelenés mögött. A power-up és score rendszer is kezdetleges. De legalább a shareware-világra jellemző epizodikusság kellemesen hat, és a bossok is jópofák tudnak lenni.

Ennyi és nem több. A Terminal Velocity: Boosted Edition egy remek múltidéző, egy kortörténeti lenyomat. Ha ott voltál, már remeg is az ujjad a virtuális ravaszon. Ha ezt a korszakot pedig nem élted, nem fogsz tudni miben megkapaszkodni, a stílus és a kivitelezés felett ugyanis már réges-régen elhaladt a világ.

PLATFORM Nintendo Switch, PC (tesztelt), PlayStation, Xbox
KIADÓ | FEJLESZTŐ Ziggurat | Terminal Reality MEGJELENÉS 2023. március 14.

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

The Game Awards 2023

26 perce
59

Exoborne bejelentés

A trendeket meglovagoló nyílt világú “extraction shooter” játékon dolgozik a Vampire: The Masquerade – Bloodhunt fejlesztőcsapata.

28 perce

Xbox-ra is megjelent a Baldur's Gate 3!

Végre-valahára az Xbox tulajok is belevághatnak az év kalandjába.

38 perce

15 után visszatér a World of Goo

A nagy sikerű logikai játék jövőre kapja meg a folytatását.

42 perce
1

The Casting of Frank Stone bejelentés

A Supermassive Games májusban megszellőztetett új narratív kalandja a Dead by Daylight világába kalauzol majd minket 2024-ben.

43 perce

Elindult a THE FINALS első szezonja!

Az exDICE veterán fejlesztőiből álló stúdió debütáló alkotása mostantól ingyenesen elérhető a csapatalapú többjátékos lövöldére vágyóknak.

58 perce

Hazai pályáról kap kihívót a Payday a Den of Wolves képében

A sci-fi környezetbe helyezett csapatos rablás a megbízásokon is csavar egyet.

1 órája

Sötét traileren a Banishers: Ghosts of New Eden

Megjelenési dátumot is kaptunk a Don't Nod következő játékához.

2 órája

Offline módot kap a Suicide Squad: Kill the Justice League

Igaz, nem rögtön a megjelenéskor lesz elérhető ez az opció.

2 órája

Felcsendül a Final Fantasy VII Rebirth új dala, és szem nem marad szárazon

No Promises to Keep - énekli Loren Allred.

2 órája
2

Már elérhető a Final Fantasy XVI első DLC-je

Az Echoes of the Fallent tavasszal követi majd a The Rising Tide.

2 órája

Rise of the Golden Idol - folytatódik a nyomozás

Ám ezúttal a huszadik század bűnökkel kikövezett időszakában.

7 órája

A Dave the Diver világába jönnek a Dredge aberrációi

A két csúcs indie csoda egyesíti erejét!

7 órája
3

Light No Fire bejelentés

A No Man’s Sky fejlesztőcsapata a végtelen űr után most egy új világba invitál, ami elmondásuk szerint az első valódi open-world.

10 órája
2

No Rest for the Wicked bejelentés

Az Ori sorozatról ismert Moon Studios először engedett betekintést a következő projektjébe, ami egy brutális akció-szerepjátéknak ígérkezik!

11 órája

OD - Kojima és az Xbox közös projektje

Leleplezték a Kojima Productions és a Microsoft közös fejlesztését, ami a félelmed és a médium határait is feszegeti majd a tervek szerint.

11 órája
12

Last Sentinel bejelentés

A Rockstar Games veterán Steve Martion vezetésével és a Tencent anyagi hátterével egy ambiciózus kalandnak nézünk elébő Tokió utcáin.

12 órája
1

Nagyszabású vadászatot sejtet a Monster Hunter Wilds

A Capcom lerántotta a leplet a sorozat következő részéről.

12 órája
1

Marvel’s Blade bejelentés

A DEATHLOOP fejlesztői a Marvel Games embereivel karöltve Franciaországba költöztetik a legendás karaktert egy külső nézetű akciójátékhoz.

12 órája
11

Februárban bont vitorlát a Skull & Bones

A nehézkes fejlesztés után pedig csak remélhetjük, hogy nem fut zátonyra.

12 órája
4

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