[Teszt] Tchia

Tchia

KennyKern Péter2023.03.30. 12:30

Bevallom, a trailerek alapján nem nagyon tudtam hova tenni a Tchia-t, mivel az előzetes nekem nagyon zsúfolt volt és valahogy nem is sikerült meghozni a kedvem hozzá. Szerencsére pozitívan csalódtam!

A Tchia egy olyan nyílt világú kalandjáték, ahol a Legend of Zelda játékok mechanikái és ötletei köszönnek vissza, mindez keverve az Új-Kaledóniai szigetvilág életérzésével. Új-Kaledónia több szigetcsoportból áll, és a Csendes-óceán délnyugati részén található, Ausztráliától nagyjából 1500 km-re. Franciaország tengerentúli területe és érdekessége még, hogy a világ nikkelkészletének 15%-át itt bányásszák. 2020-ban volt népszavazás az anyaországtól való függetlenségről, de a többség maradni akart. Lakói az őshonos malenéz kanakok, valamint francia állampolgárok. E trópusi helyszín változatos tájait, népeit, kultúráját, hagyományát és zenéit felhasználva vezet bele minket a játék egy nyugtató, a mi megszokott monoton szürke hétköznapjainktól merőben eltérő mesés kalandba. A készítők- az Awaceb - is Új-Kaledóniaiak, így teljesen hűen adják át ezt a trópusi idillt.

A szereplők az őslakos nengone és drehu mellett francia nyelven szólalnak meg, ami szintén ad egy különleges alaphangot a kalandhoz. A játék főhőse Tchia egy kamasz lány, akinek több mesés képessége van. Ukulelén speciális dallamokat játszva például befolyásolhatja az időjárást (a’la Wind Waker), vagy magához vonzhatja az állatokat. A másik jelentős adottsága a lélekugrás, amivel bármilyen állatba bele tud szállni, így átveszi annak irányítását. Nagyszerű érzés madárként átrepülni a vidéket, de ha úgy tartja kedvünk még rá is tojhatunk az ellenségre. Sokszor kell valamilyen állati test a feladat megoldásához, így van, hogy disznó alakban ásnunk kell, vagy delfin formában igazgyöngyöket felkutatnunk. A történet alapján apánkat kell kiszabadítanunk a zsarnok Meavora fogságából, valamint a hazánkat felszabadítani a gonosztól és annak szövetkatonáitól.

Egy chill nyílt világot kell bejárnunk, melyben a térkép folyamatosan mutatja a következő helyszín irányát. A kaland során számos feladatot kell megoldanunk, és megannyi minijátékban teljesítenünk. A világ felépítése kicsit Breath of the Wild szerű. Itt a Shrine-okat kell becéloznunk, de logikai feladatokkal megtűzdelt labirintusok helyett totemoszlopokat kell kifaragnunk minta alapján, és ez a nyitja a lélek barlangnak, amivel képességünk fejleszthető. Itt is van staminánk, ami hegyre mászva, vagy vízalatti úszásnál folyamatosan fogy, valamint Tchia is rendelkezik hasonló ernyővel, mint Link, amivel szintén tud vitorlázni – le sem tagadhatná az ötletforrást. Wind Waker-ből a vízi közlekedés is ismerős lehet, csak itt a King of Red Lion helyett tutaj formájában szeljük a habokat. Itt is fontos a szél szerepe és a kormányzás is hasonló. A történetvezetés amúgy nagyon bájos. Rengetegszer felnevettem, mert tényleg nagyszerű humora van, nagyon szerethető a világa és annak karakterei.

A Tchia nem nehéz és sohasem frusztrál, így kisgyerekeseknek nagyszerű vásár lehetne, de sajnos néhol olyan jelenetek vannak benne, melyek nem biztos, hogy érthetőek számukra. Például a főgonosz megeszik benne egy csecsemőt (WTF? - mcmacko), vagy az egyik jelenetnél levágjuk egy csirke fejét, aki az egész játékban fej nélkül rohangál miközben folyamatosan bugyog belőle a vér. Persze vicces jeleneteket kerekítenek ebből, de a gyerkőcök lelki világának ártalmas is lehet az ilyesmi. A történet nagyon izgalmas és tanulságos mivel rengeteg bölcsesség van benne, és sokszor megható is. Arra tanít, hogy becsüljük azt, amink van, a családunkat, az otthonunkat és segítsünk másoknak, legyünk kitartóak, valamint élvezzük az életet. Kicsit kettőség van benne. Fekete humora miatt nem a gyerekekhez szól, ellenben felnőtteknek túl könnyű. A normál kalandjáték mechanikát színesíti az ukulelével és egyéb hangszerekkel, vagy akár lábdobbal hangszerelt zenés minijáték. Itt megfelelő irány és gomb lenyomásával kell követni az ütemet. Ezekben annyira szép dalok vannak, nagyszerű szöveggel, hogy sokszor a feliratot figyeltem inkább a megfelelő dallam bevitele helyett – helyi népdalok többségében szintén a barátságról, szeretetről, közösségről szólnak. A játék hangulatát nagyban emeli a zenéje, amely szintén helyi hangszerekkel és dallamokkal szól, így valóban jól visszaadja Új-Kaledónia hangulatát. A grafika is színes és részletes, és hűen mutatja be a szigetvilágot. A tájai változatosak, városai autentikusak, a víz alatti világ lagúnái színpompásak, valamint az égbolton a felhők és a csillagos ég is gyönyörűen van ábrázolva. Én PS4 Prón teszteltem és ott azért néha döcögött a játék, valamint a gép is nagyon hangosan felbőgött – vagy rosszul optimalizálták, vagy ez már valóban PS5-öt kíván. Néhol grafikai bugok is vannak, valamint egyes versenyeknél, amikor állati testben kell időre teljesíteni, az irányítás sem a legpontosabb.

Én mindenesetre nagyon élveztem a kalandot, ami főleg a hangulatának köszönhető. Ha a mázat levesszük akkor viszont sajnos kicsit repetitív és kevésbé változatos, valamint relatíve hamar végigvihető, és a nehézsége is minimális. A Breath of Wild változatosságától, mechanikájától sajnos nagyon messze van, és a fejlődési lehetősége is elenyésző. Mellette szól varázslatos és hangulatos atmoszférája, megható és szomorú története, bájos történetvezetése és szerethető szereplői. Ha nem vársz sokat tőle, csak picit kiszakadnál a hétköznapok szürkeségéből, megnyugtatnád magad, valamint picit megsimogatnád a lelkedet, Tchia a Te játékod lesz.

PLATFORM PC, PS5, PS4
KIADÓ Kepler Interactive FEJLESZTŐ Awaceb
MEGJELENÉS 2023. március 21. ÁR kb. 10 000 Ft

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Komplett kiadást kap a Horizon Forbidden West

A DLC-n túl más extra is lesz a PS5-re és PC-re érkező pakkban.

4 órája

Mega Man X Dive (Offline)

A Mega Man X sorozat sok szempontból az örökös kedvencek közé tartozik. A Capcom generációkon át formálta a felturbózott Kék Bombázó receptet, de valahol talán az X1-2-3 környékén volt a csúcson...

21 órája

Ingyen rettegés: kódot oszt a Man of Medan PC verziójából a Bandai Namco

A sokktóberre való készülődés első állomása a Dark Pictures első epizódja lehet.

1 napja

NBA 2K24

Az idei NBA 2K játék borítóján Kobe Bryant látható, és nehéz nem párhuzamot vonni a sorozat és a játékos között. Kobe egy zseni volt, az első játékos Jordan után akinél komolyan lehetett arról beszélni, hogy veszélyeztetheti a levegő urának GOAT (Greatest Of All Time) státuszát...

1 napja
2

Megjelent a Cyberpunk 2077: Phantom Liberty

A DLC-hez launch trailert is kapunk.

1 napja
7

Switchre jönne a Red Dead Redemption 2?

Egy hivatalos brazil oldalon tett bejegyzés borzolta fel a kedélyeket.

1 napja
6

Samba De Amigo: Party Central

A Sonic Team Samba de Amigo szériája egészen 1999-ig nyúlik vissza, ugyanis ekkor jelent meg a japán játéktermekben, majd egy évvel később otthoni gépen, avagy Sega Dreamcast-re a rumbatökös ritmusjáték.

1 napja
1

Októberben távozik Kamiya a PlatinumGames-től

A társalapító 15 év után hagyja ott a stúdiót.

2 napja

Heti megjelenések

2 napja
3

A Baldur's Gate 3 főszereplői magukat adva D&D-znek

Ma este 8 órától kiderül, mennyire tud Astarion, Gale, Karlach, Lae'zel, Shadowheart, és Wyll csapatként együttműködni.

5 napja
10

Resident Evil 4 – Separate Ways

A történetet már ismerjük, de nem minden szeletét - most itt az ideje, hogy Ada Wong szemszögéből is átéljük a Resident Evil 4 cselekményét.

5 napja
15

Új látnivalót szállított a Dragon's Dogma II

Megkaptuk az első részleteket a játékmenetet illetően, főként a harcra és a kasztokra koncentrálva.

5 napja
4

Először mozgásban a Hotel Barcelona

Életjelet adott magáról Swery65 és Suda51 koprodukciója.

6 napja
5

A Battlefield támogatására vezénylik át a Criteriont

A stúdió emellett továbbra is dolgozik a Need for Speed szérián.

6 napja
7

Januárban keresi a gazdagságot a Like a Dragon: Infinite Wealth

A megjelenési dátum mellé 15 percnyi látnivalót csomagolt a Sega.

6 napja
5

Glen Schofield távozik a Striking Distance-től

Nem sokáig volt új csapatának élén a veterán fejlesztő.

6 napja
2

Feng Wei vezeti fel a Tekken 8 zárt bétáját

Az új belépő mellett a jövő hónapban esedékes próbakört is felfedte a Namco.

7 napja

Baldur's Gate 3

2017 óta készül, három évig korai hozzáférésben patkolták, most pedig itt van velünk a Baldur’s Gate 3, hogy másfél hónapja minden szabad percemet elvegye és minden kósza gondolatomat uralja. Röpke 23 évet vártuk rá, a tőlem telhető legnagyobb alapossággal kiélveztem, de most már csak megpróbálom szavakba önteni az átélteket.

8 napja
41

Új Xbox, dollármilliók és Nintendo: brutális szivárgás a Microsoft háza táján

A gaming történelem egyik legnagyobb szivárgására ébredhettünk ma.

8 napja
34

Jövőre jön a Rainbow Cotton felújítása

A kultsorozat új része tér vissza felújított formában.

8 napja

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