[Teszt] Tchia

Tchia

KennyKern Péter2023.03.30. 12:30

Bevallom, a trailerek alapján nem nagyon tudtam hova tenni a Tchia-t, mivel az előzetes nekem nagyon zsúfolt volt és valahogy nem is sikerült meghozni a kedvem hozzá. Szerencsére pozitívan csalódtam!

A Tchia egy olyan nyílt világú kalandjáték, ahol a Legend of Zelda játékok mechanikái és ötletei köszönnek vissza, mindez keverve az Új-Kaledóniai szigetvilág életérzésével. Új-Kaledónia több szigetcsoportból áll, és a Csendes-óceán délnyugati részén található, Ausztráliától nagyjából 1500 km-re. Franciaország tengerentúli területe és érdekessége még, hogy a világ nikkelkészletének 15%-át itt bányásszák. 2020-ban volt népszavazás az anyaországtól való függetlenségről, de a többség maradni akart. Lakói az őshonos malenéz kanakok, valamint francia állampolgárok. E trópusi helyszín változatos tájait, népeit, kultúráját, hagyományát és zenéit felhasználva vezet bele minket a játék egy nyugtató, a mi megszokott monoton szürke hétköznapjainktól merőben eltérő mesés kalandba. A készítők- az Awaceb - is Új-Kaledóniaiak, így teljesen hűen adják át ezt a trópusi idillt.

A szereplők az őslakos nengone és drehu mellett francia nyelven szólalnak meg, ami szintén ad egy különleges alaphangot a kalandhoz. A játék főhőse Tchia egy kamasz lány, akinek több mesés képessége van. Ukulelén speciális dallamokat játszva például befolyásolhatja az időjárást (a’la Wind Waker), vagy magához vonzhatja az állatokat. A másik jelentős adottsága a lélekugrás, amivel bármilyen állatba bele tud szállni, így átveszi annak irányítását. Nagyszerű érzés madárként átrepülni a vidéket, de ha úgy tartja kedvünk még rá is tojhatunk az ellenségre. Sokszor kell valamilyen állati test a feladat megoldásához, így van, hogy disznó alakban ásnunk kell, vagy delfin formában igazgyöngyöket felkutatnunk. A történet alapján apánkat kell kiszabadítanunk a zsarnok Meavora fogságából, valamint a hazánkat felszabadítani a gonosztól és annak szövetkatonáitól.

Egy chill nyílt világot kell bejárnunk, melyben a térkép folyamatosan mutatja a következő helyszín irányát. A kaland során számos feladatot kell megoldanunk, és megannyi minijátékban teljesítenünk. A világ felépítése kicsit Breath of the Wild szerű. Itt a Shrine-okat kell becéloznunk, de logikai feladatokkal megtűzdelt labirintusok helyett totemoszlopokat kell kifaragnunk minta alapján, és ez a nyitja a lélek barlangnak, amivel képességünk fejleszthető. Itt is van staminánk, ami hegyre mászva, vagy vízalatti úszásnál folyamatosan fogy, valamint Tchia is rendelkezik hasonló ernyővel, mint Link, amivel szintén tud vitorlázni – le sem tagadhatná az ötletforrást. Wind Waker-ből a vízi közlekedés is ismerős lehet, csak itt a King of Red Lion helyett tutaj formájában szeljük a habokat. Itt is fontos a szél szerepe és a kormányzás is hasonló. A történetvezetés amúgy nagyon bájos. Rengetegszer felnevettem, mert tényleg nagyszerű humora van, nagyon szerethető a világa és annak karakterei.

A Tchia nem nehéz és sohasem frusztrál, így kisgyerekeseknek nagyszerű vásár lehetne, de sajnos néhol olyan jelenetek vannak benne, melyek nem biztos, hogy érthetőek számukra. Például a főgonosz megeszik benne egy csecsemőt (WTF? - mcmacko), vagy az egyik jelenetnél levágjuk egy csirke fejét, aki az egész játékban fej nélkül rohangál miközben folyamatosan bugyog belőle a vér. Persze vicces jeleneteket kerekítenek ebből, de a gyerkőcök lelki világának ártalmas is lehet az ilyesmi. A történet nagyon izgalmas és tanulságos mivel rengeteg bölcsesség van benne, és sokszor megható is. Arra tanít, hogy becsüljük azt, amink van, a családunkat, az otthonunkat és segítsünk másoknak, legyünk kitartóak, valamint élvezzük az életet. Kicsit kettőség van benne. Fekete humora miatt nem a gyerekekhez szól, ellenben felnőtteknek túl könnyű. A normál kalandjáték mechanikát színesíti az ukulelével és egyéb hangszerekkel, vagy akár lábdobbal hangszerelt zenés minijáték. Itt megfelelő irány és gomb lenyomásával kell követni az ütemet. Ezekben annyira szép dalok vannak, nagyszerű szöveggel, hogy sokszor a feliratot figyeltem inkább a megfelelő dallam bevitele helyett – helyi népdalok többségében szintén a barátságról, szeretetről, közösségről szólnak. A játék hangulatát nagyban emeli a zenéje, amely szintén helyi hangszerekkel és dallamokkal szól, így valóban jól visszaadja Új-Kaledónia hangulatát. A grafika is színes és részletes, és hűen mutatja be a szigetvilágot. A tájai változatosak, városai autentikusak, a víz alatti világ lagúnái színpompásak, valamint az égbolton a felhők és a csillagos ég is gyönyörűen van ábrázolva. Én PS4 Prón teszteltem és ott azért néha döcögött a játék, valamint a gép is nagyon hangosan felbőgött – vagy rosszul optimalizálták, vagy ez már valóban PS5-öt kíván. Néhol grafikai bugok is vannak, valamint egyes versenyeknél, amikor állati testben kell időre teljesíteni, az irányítás sem a legpontosabb.

Én mindenesetre nagyon élveztem a kalandot, ami főleg a hangulatának köszönhető. Ha a mázat levesszük akkor viszont sajnos kicsit repetitív és kevésbé változatos, valamint relatíve hamar végigvihető, és a nehézsége is minimális. A Breath of Wild változatosságától, mechanikájától sajnos nagyon messze van, és a fejlődési lehetősége is elenyésző. Mellette szól varázslatos és hangulatos atmoszférája, megható és szomorú története, bájos történetvezetése és szerethető szereplői. Ha nem vársz sokat tőle, csak picit kiszakadnál a hétköznapok szürkeségéből, megnyugtatnád magad, valamint picit megsimogatnád a lelkedet, Tchia a Te játékod lesz.

PLATFORM PC, PS5, PS4
KIADÓ Kepler Interactive FEJLESZTŐ Awaceb
MEGJELENÉS 2023. március 21. ÁR kb. 10 000 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Berserk Boy

Nem mondhatjuk el, hogy szana-szét lennénk kényeztetve Mega Man játékokkal, sőt még klónokkal se nagyon, de szerencsére a berzerkerek gondolnak ránk és elénk vetik a fiukat - ezzel is betöltve az űrt.

9 órája
1

Steam Next Fest 2024 nyár #2: varázslók, háborúk, háborgó önmagunk klónjai

A Next Fest következő állomásán megállunk, hogy varázslóként kommandózzunk, elnézzünk az emberiség egyik legsötétebb korszakába, a háborgó mélységbe, valamint önmagunk háborgó klónjainak segítségével éljünk túl egy vad bolygó viszontagságai között.

1 napja
1

Beyond Good & Evil 2 életjel, kevesebb belsős PS VR2 játék jöhet- ez történt pénteken

Továbbá: PowerWash Simulator, Fate Seeker II, Stray Gods: The Roleplaying Musical.

1 napja
5

Tiny Terry's Turbo Trip - Tipli van, Terry!

A Short Hike, a Lil' Gator és hasonló társaik felnyitották szemünket a falatnyi élvezetek irányába. Végy egy aprócska világot, egyszerű, de szemnek tetszetős látvánnyal, majd tömd tele kedves-rendes karakterekkel, pöttöm tennivalókkal, pár óra alatt teljesíthető sztorival.

2 napja
4

Visszatér a Beyond Good & Evil, tovább nosztalgiázik a Limited Run Games – ez történt csütörtökön

Továbbá: Warhammer 40,000: Space Marine 2, Dune: Awakening, Otherskin, The Berlin Apartment, Nivalis, Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, Pepper Grinder, Teenage Mutant Ninja Turtles: Splintered Fate, Deliver Us the Moon.

2 napja
13

Steam Next Fest 2024 nyár #1: szörnyek, futárok, szájberpunkok

Indulhat a nyári Steam Next Fest zúzás? Első felvonásunkban egy John Wick szimulátorral, igazságosztókkal, futárkodással és cyberpunk városnézéssel szolgálunk. Öveket becsatolni!

3 napja
1

Kihagyja a Sony a Gamescomot, PlayStationre jön a Fesztáv – ez történt szerdán

Továbbá: Creatures of Ava, Eden Genesis, Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin.

3 napja
2

Kamaeru: A frog refuge – Hippity-hoppity

Chloe megunta a nagy hajtást és helyette nyugodtabb életre vágyik. Ezt a motivációját segítő szándékkal is ötvözi: békáknak akar menhelyet létrehozni. Ennek kialakításában és menedzselésében segítünk mi a Kamaeru játékmenetében.

4 napja
2

Game Pass: mozgolódás június második felében

Érkezik az EA Sports FC 24 az EA PLAY kínálatába, ezen kívül azonban túl sok nagy név nem tűnik fel a hónap második felében.

4 napja
1

Egy Direct és más szinte semmi - ez történt kedden

Továbbá: Yars Rising, Baten Kaitos I & II HD Remaster, Evotinction, Bandai Namco.

4 napja
3

Games to Get Excited About Fest 2024 - a mágikus szám: 105!

Vajon mennyi indie játék fér bele egy órányi műsorba?

5 napja
1

Új Metroidot és Zeldát hozott a nyári Nintendo Direct - összefoglaló

Metroid Prime 4: Beyond, The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom, Mario & Luigi: Brothership, Super Mario Party Jamboree, Donkey Kong Country Returns HD, Dragon Quest III HD-2D REMAKE, és még sok minden más...

5 napja
26

Elden Ring – Shadow of the Erdtree

Hogy mit nyújthat több száz óra után a FromSoftware legutóbbi souls-műremeke? Természetesen még több kihívást, még több kegyetlen főellenfelet - és ezzel együtt még több katarzist és felfedezést, amik kárpótolnak szenvedéseinkért.

5 napja
24

Játékadaptációt kap a Hang nélkül, bezár a Pieces Interactive - ez történt hétfőn

Továbbá: Graven, Captain Blood, Uncharted, Forza Horizon 5, Life By You, Lords of the Fallen.

5 napja
9

Heti megjelenések

6 napja
4

Alan Wake 2: Night Springs – szörnyen vicces rémálmok

Hasonlóan az alapjátékhoz a Remedy munkásságának ismerői ismét komoly előnyben vannak, de az Alkonyzóna nyomán született fiktív tévésorozat abszurd humortól sem mentes interaktív epizódjai bárki számára emlékezetes perceket tartogatnak. Night Springsbe látogattunk!

7 napja
5

Shovel Knight bejelentések, bezár a Galvanic Games - ez történt pénteken

Továbbá: Mina the Hollower, John Hight, Until Dawn.

8 napja
2

PS5-ön is nagyot ment a Sea of Thieves, masszív Life is Strange betekintés – ez történt csütörtökön

Továbbá: Lollipop Chainsaw RePop, THQ Nordic, PS5 x Discord, Dragon Ball: Sparking! Zero, Super Monkey Ball Banana Rumble.

9 napja
4

Summer Game Fest: információ-morzsák

Dragon Age: The Veilguard. Gears of War: E-Day. Astro Bot. Perfect Dark. LEGO Horizon Adventure. Phantom Blade Zero.

2024.06.13.
9

Astor: Blade of the Monolith

Bármelyik elemét is nézzük, az Astor igencsak attraktív és csalogató képet sugároz magáról. A figurák jellegzetesek és megkapóak, a környezet és az art style mesébe illő, a leírásban hangoztatott akció-rpg műfaj pedig az élvezetes harcok, illetve egy jól felépített fejlődési rendszer ígéretét hordozza. Valóban csábítóan hangzik, de vizsgáljuk meg behatóbban, hogy mi is lapul a maszk mögött.

2024.06.13.

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==