[Teszt] System Shock Remake - kiberanyu karmai között!

System Shock Remake - kiberanyu karmai között!

mcmackoGéczy Attila2024.05.21. 14:00

A szerkesztő döbbenten nézte végig a Gamer365 oldalának tartalmát. Lehetséges, hogy nem is írtunk bővebben a System Shock Remake-ről? Annak idején egy halvány streamen túl nem volt erőnk az eredeti demót, na meg a többszörös fejlesztői pokolban rotyogó bugyrokat megjárt felújítást részletesen elemezni. Tavaly pedig egyszerűen kimaradt a PC-változat megjelenésekor a cím. Most a konzolos kiadvány érkezésével visszatértünk a Citadel Station-re, hogy ismét elkenjük Shodan száját (ehm). Teszt következik!

Az első System Shock 1994-ben maga volt a csoda, bár stílusából fakadóan nem lehetett mindenki játéka. A Doom-lázban égő közönség nem számított arra, hogy az Ultima Underworld ágból kifejlődött űrállomás-látogatás nem áll be a sorba, sokkal inkább műfajt teremt. Lo and behold, megszületett az "immerzív szimulátor" műfaja, a tartalom és ötlettár tekintetében pedig az igazolja a készítőket, hogy 2023-24-ben még mindig érdekes és játszható tud lenni az eredeti koncepció.

Na persze ma már csak a legelhivatottabbak állnak le szöszmötölni az eredeti DOS játékkal (vagy annak Enhanced változatával), de a játék, némi kezelőfelületi ráncfelvarrás és teljes grafikai gatyába rázás után vígan szórakoztat konzolon is. Ez pedig egy hatalmas igazolása annak, hogy Warren Spectorék maradandót alkottak. Az ilyen örökbecsű értékeket pedig érdemes legalább egyszer átélni, kipróbálni és kihúzni a kötelező olvasmányok listájáról.

A System Shock egyébként labirintusszerű pályákkal kínálja azt a szöszmötölős játékmenetet, ami mondjuk a Deus Ex-et, vagy később a szuper áramvonalas Prey-t vagy Bioshockot jellemezte. Itt kezdődött minden, és sokszor érezhetjük úgy, hogy több is. Jócskán túlmutattak a készítők ugyanis az akkori elvárásokon és megszokásokon. A titkok, rejtvények a mai napig becsapósak. A szobáról-szobára haladós felderítés izgalmas és szórakoztató módon küzdelmes. Talán csak a mesterséges, rácsszerű tervezés lesz fárasztó. Na meg az oda-vissza mászkálás a pályarészek között. 1-2 nagyobb ívű szívatás az egyes vizuális, megfejtést segítő elemek keresgélésével. És a harc sem túl acélos. A rendszer teszi a dolgát, de talán ez a legfőbb erénye. Heh, tényleg nem való mindenkinek ez a móka!

Objektív-szubjektív pontjaimat a mérleg pozitív oldaláról lepakolva, nem voltam viszont elégedett a vizuális körítéssel. Furcsa lesz a következő okfejtés, hiszen a System Shock egy 1993-as program, ezt újították fel a kurrens kor színvonalára. Viszont a végső eredmény néha olyan, mintha egy első X, esetleg Xbox 360-korabeli játékot húztak volna fel mostani látványra. Remélem értitek, hogy mire gondolok. Eskü a Unity-féle változat (amely 2016 körül látott napvilágot) egy picit mintha mélyebb, atmoszferikusabb környezetet teremtett volna, mint a 2023-as Unreal-be menekített kiadás. A HUD sem az igazi, túl sok az apró betű, amit az 55-ös tévémen is alig látni. Emellett az apró-cseprő tárgyak, gombok nem kedveznek a konzolos FPS-habitushoz szokott játékosnak. Viszont a futással nem volt gond, és a készítők tényleg átmentették az eredeti program hangulatát, darabos, mégis maradandó designnal bíró űrállomását. Sokat fejlődött látványra és érzésre a kibertér is - itt komplett újrahuzalozást eszközöltek a készítők, legalábbis olyan érzete van az embernek.

A Nightdive ismét tett arról, hogy ne maradjunk minőségi újragondolás nélkül. A múlt egyik fontos szelete annyira komplex kívánalmakat ébresztett, hogy a remake fejlesztését közel tíz év alatt konkrétan háromszor kellett újrakezdeni, mire a végére jutottak. De mindeközben úgy látszik tökéletesen tudatában volt mindenki a csapatban annak, hogy a System Shock mitől nagyszerű. Ahogy fentebb is említettem, az újrakiadás sem való mindenkinek. De ha nem félsz egy kis klausztrofób szöszmötöléstől egy gyakorlatilag minden későbbi hasonszőrű játékra ihletként ható űrállomáson, akkor eljött a te időd.

PLATFORM PC, PS5, Xbox Series (tesztelt) KIADÓ Prime Matter FEJLESZTŐ NightDive Studio MEGJELENÉS 2024. május 21. ÁR kb. 15.000 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Heti megjelenések

1 órája
1

Berserk Boy

Nem mondhatjuk el, hogy szana-szét lennénk kényeztetve Mega Man játékokkal, sőt még klónokkal se nagyon, de szerencsére a berzerkerek gondolnak ránk és elénk vetik a fiukat - ezzel is betöltve az űrt.

11 órája
2

Steam Next Fest 2024 nyár #2: varázslók, háborúk, háborgó önmagunk klónjai

A Next Fest következő állomásán megállunk, hogy varázslóként kommandózzunk, elnézzünk az emberiség egyik legsötétebb korszakába, a háborgó mélységbe, valamint önmagunk háborgó klónjainak segítségével éljünk túl egy vad bolygó viszontagságai között.

1 napja
1

Beyond Good & Evil 2 életjel, kevesebb belsős PS VR2 játék jöhet- ez történt pénteken

Továbbá: PowerWash Simulator, Fate Seeker II, Stray Gods: The Roleplaying Musical.

2 napja
5

Tiny Terry's Turbo Trip - Tipli van, Terry!

A Short Hike, a Lil' Gator és hasonló társaik felnyitották szemünket a falatnyi élvezetek irányába. Végy egy aprócska világot, egyszerű, de szemnek tetszetős látvánnyal, majd tömd tele kedves-rendes karakterekkel, pöttöm tennivalókkal, pár óra alatt teljesíthető sztorival.

2 napja
4

Visszatér a Beyond Good & Evil, tovább nosztalgiázik a Limited Run Games – ez történt csütörtökön

Továbbá: Warhammer 40,000: Space Marine 2, Dune: Awakening, Otherskin, The Berlin Apartment, Nivalis, Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, Pepper Grinder, Teenage Mutant Ninja Turtles: Splintered Fate, Deliver Us the Moon.

3 napja
13

Steam Next Fest 2024 nyár #1: szörnyek, futárok, szájberpunkok

Indulhat a nyári Steam Next Fest zúzás? Első felvonásunkban egy John Wick szimulátorral, igazságosztókkal, futárkodással és cyberpunk városnézéssel szolgálunk. Öveket becsatolni!

3 napja
1

Kihagyja a Sony a Gamescomot, PlayStationre jön a Fesztáv – ez történt szerdán

Továbbá: Creatures of Ava, Eden Genesis, Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin.

4 napja
2

Kamaeru: A frog refuge – Hippity-hoppity

Chloe megunta a nagy hajtást és helyette nyugodtabb életre vágyik. Ezt a motivációját segítő szándékkal is ötvözi: békáknak akar menhelyet létrehozni. Ennek kialakításában és menedzselésében segítünk mi a Kamaeru játékmenetében.

4 napja
2

Game Pass: mozgolódás június második felében

Érkezik az EA Sports FC 24 az EA PLAY kínálatába, ezen kívül azonban túl sok nagy név nem tűnik fel a hónap második felében.

4 napja
1

Egy Direct és más szinte semmi - ez történt kedden

Továbbá: Yars Rising, Baten Kaitos I & II HD Remaster, Evotinction, Bandai Namco.

5 napja
3

Games to Get Excited About Fest 2024 - a mágikus szám: 105!

Vajon mennyi indie játék fér bele egy órányi műsorba?

5 napja
1

Új Metroidot és Zeldát hozott a nyári Nintendo Direct - összefoglaló

Metroid Prime 4: Beyond, The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom, Mario & Luigi: Brothership, Super Mario Party Jamboree, Donkey Kong Country Returns HD, Dragon Quest III HD-2D REMAKE, és még sok minden más...

5 napja
26

Elden Ring – Shadow of the Erdtree

Hogy mit nyújthat több száz óra után a FromSoftware legutóbbi souls-műremeke? Természetesen még több kihívást, még több kegyetlen főellenfelet - és ezzel együtt még több katarzist és felfedezést, amik kárpótolnak szenvedéseinkért.

5 napja
24

Játékadaptációt kap a Hang nélkül, bezár a Pieces Interactive - ez történt hétfőn

Továbbá: Graven, Captain Blood, Uncharted, Forza Horizon 5, Life By You, Lords of the Fallen.

6 napja
9

Heti megjelenések

7 napja
4

Alan Wake 2: Night Springs – szörnyen vicces rémálmok

Hasonlóan az alapjátékhoz a Remedy munkásságának ismerői ismét komoly előnyben vannak, de az Alkonyzóna nyomán született fiktív tévésorozat abszurd humortól sem mentes interaktív epizódjai bárki számára emlékezetes perceket tartogatnak. Night Springsbe látogattunk!

7 napja
5

Shovel Knight bejelentések, bezár a Galvanic Games - ez történt pénteken

Továbbá: Mina the Hollower, John Hight, Until Dawn.

9 napja
2

PS5-ön is nagyot ment a Sea of Thieves, masszív Life is Strange betekintés – ez történt csütörtökön

Továbbá: Lollipop Chainsaw RePop, THQ Nordic, PS5 x Discord, Dragon Ball: Sparking! Zero, Super Monkey Ball Banana Rumble.

2024.06.14.
4

Summer Game Fest: információ-morzsák

Dragon Age: The Veilguard. Gears of War: E-Day. Astro Bot. Perfect Dark. LEGO Horizon Adventure. Phantom Blade Zero.

2024.06.13.
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==