[Teszt] Super Monkey Ball Banana Rumble

Super Monkey Ball Banana Rumble

dragCsető Zsolt2024.06.24. 16:00

Ritka az, amikor egy széria olyan szinten változatlan formában képes fennmaradni több mint 20 éven keresztül, mint a Super Monkey Ball. Jelen esetben azonban teljesen érthető a jelenség: a majomterelgetős ügyességi móka még mindig van annyira sajátos, hogy az élmény ne váljon elcsépeltté, arról nem is beszélve, hogy 2001 óta senki sem próbált lecsapni a banánbabérokra, így a Yakuza-csapat külső nyomás és különösebb innovációs elvárások nélkül hozhatta össze Switch-re a franchise legújabb felvonását.

Az alapok tehát változatlanok: az AiAi által vezetett majombrigádnak átlátszó gömböket hajtva kell végigjutnia az akadályokkal teli pályákon. A trükk az, hogy nem magát a karaktert irányítjuk közvetlen módon, hanem a komplett szintet döntögethetjük, így befolyásolva, hogy merre guruljon a labda. Az elsődleges feladat, hogy 60 másodpercen belül célba érjünk, maga a kihívás azonban többszintű, hiszen a pályákon rengeteg – opcionálisan összeszedhető – banán (köztük egy kiemelt státuszú arany gyümölcs) van szétszórva, melyek hiánytalan összegyűjtése közel sem egyszerű feladat. Főként egyre messzebbre jutva a végigjátszás során...

Ez utóbbi, vagyis a végigjátszás pedig közel sem olyan gyors menet, mint a sorozat egyes korábbi epizódjaiban, az Adventure mód ugyanis 20 világot, azokon belül pedig 10-10 pályát tartogat, így a tartalom mennyiségére aligha lehet panasz. Még annak ellenére sem, hogy különleges minijátékokat ezúttal nem kapunk, mivel a 4 fős lokális, illetve 16 fős online multiplayer még ott vannak azért, ha a színtiszta ügyességi gameplay helyett valami kompetitívre vágyunk. Aki pedig maradna az egyszemélyes élményeknél, az játékórák tucatjait ölheti bele a Banana Rumble kimaxolásába, hiszen a banánok összegyűjtése, illetve az időalapú kihívások teljesítése már a közepesen kemény szinteken is emberszabásút próbáló feladat lesz.

Könnyűnek nem is igazán mondanám az új Super Monkey Ballt, az első két bemelegítő jellegű világ után ugyanis folyamatosan emelkedő nehézség vár ránk, egyre könnyebben elhibázható szintekkel. Az egyes pályacsokroknak egyébként mindig megvan a sajátos mechanikája, illetve az új Spin Dash mozdulatot is egyre gyakrabban kell használnunk, amivel extra lendületet vehetünk, a profik pedig izgalmas rövidítéseket is találhatnak vele. Az egyre több mozgó platform, az egyre szűkebb szakaszok és a mozgásunkat egyre kiszámíthatatlanabbá tevő nehezítések pedig komoly precizitást, is így komoly koncentrációt igényelnek. Így aztán a Banana Rumble mentálisan igencsak kimerítő élmény, ami ennek megfelelően sokkal jobban működik rövid, 20-30 perces menetekben – ilyen tekintetben pedig kiválóan illik egyébként egy olyan hordozható konzolra, mint a Switch.

Joggal merül fel a kérdés: mire fel a gyűjtögetés, ha egy idő után már az is siker, hogy végig tudunk jutni a pályákon? Érdekes gondolatkísérlet, hogy jobb lenne-e esetleg a végigjátszás felépítése, ha bizonyos mennyiségű banán összeszedésére is oda kellene figyelnünk egy-egy világon belül. Jelen formájában ugyanis eléggé "digitális" a kimenetel: a kapcsolódó feladat csak akkor teljesül, ha minden egyes banánt összeszedünk a pályán, így a 0 és a 99% százalék között ilyen szempontból semmi különbség nincs – igencsak high-end kihívás ez tehát. Aki viszont szereti a testreszabást, az minden egyes gyümölccsel extra pontokat szerezhet, amiket aztán kismillió kozmetikai cuccra lehet beváltani a shopban.

A Sega és a Ryu Ga Gotoku Studio maradtak a bevált receptnél, amivel túl nagy reflektorfényt aligha fognak bevonzani az új Super Monkey Ball számára, a Banana Rumble azonban ezzel együtt a széria talán legtartalmasabb és legnagyobb kihívást nyújtó darabja lett. A rajongóknak pedig alighanem ez is több mint elegendő lesz...

PLATFORM Switch
KIADÓ Sega FEJLESZTŐ Ryu Ga Gotoku Studio
MEGJELENÉS 2024. június 25. ÁR €49,99

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Ez volna a 10 legszebb grafikájú Nintendo Switch játék? A pixelszámlálóból jelentjük...

A Digital Foundry munkatársai összeszedték, hogy szakmailag melyik 10 játékot látják legcsinosabbnak a korosodó Switch könyvtárából.

2 órája
1

Heti megjelenések

15 órája

Riven

Az 1993-as ős-Myst négy évig váratta a rajongóit a folytatással, annak újraálmodása viszont most csak három évet vett igénybe: végre a Riven is megkapta az őt megillető gondoskodást.

1 napja
2

CONCORD

A PlayStation Studios 2018-ban alapított új fejlesztőstúdiójának debütáló alkotását vihettük el egy próbakörre a hétvégén. Az első benyomások alapján profi munkával van dolgunk, de nehezen látjuk a helyét a piacon.

2 napja
24

Kaszálták a Halo TV sorozatot - ez történt pénteken

Továbbá: koROBO, River City Saga: Three Kingdoms Next, Pacific Drive, Forestrike.

2 napja
7

Splitgate 2 bejelentés, A Quiet Place gameplay - ez történt csütörtökön

Továbbá: PowerWash Simulator, Unknown 9: Awakening, BioGun, The Mortuary Assistant, Gimmick! 2, Guayota, C-Smash VRS: New Dimension.

3 napja
2

Folytatódik az Orcs Must Die! és az EA Sports FC – ez történt szerdán

Továbbá: The Plucky Squire, Hollow Cocoon, Just Crow Things, Nocturnal II, No Man's Sky, Emio – The Smiling Man: Famicom Detective Club.

4 napja
1

Still Wakes The Deep - Vérvörös olaj

A leginkább a történetre fókuszáló játékairól elhíresült The Chinese Room nemrég ügy döntött, hogy a 2013-as Amnesia: A Machine for Pigs után visszatér a horrorhoz, méghozzá egy eléggé érdekes koncepcióval, ami a Dolog hangulatát vegyíti a tengeri olajfúrótornyok zárt és veszélyes világával.

5 napja
6

NeoSprint - Mázli újratöltve

A már veterán-korúnak számító Atari NeoSprint c. játékával a klasszikus izometrikus versenyek kedvelőinek készített be némi adrenalinpótlékot: színpadon a Sprint 2 ük-ükunokája!

5 napja
2

Game Pass: mozgolódás július második felében

Izgalmas premier címek érkeznek a következő napokban, de elvileg hamarosan újabb bejelentések várhatóak!

5 napja

Horrorisztikus hírcsokor – ez történt kedden

Benne: The Casting of Frank Stone, Sylvio: Black Waters, Neverness to Everness, Crossy Road Castle, NetEase Games, Amber Isle.

5 napja

Jonathan Green: Drakula - A vámpír átka

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, ezúttal az Ace Gamebooks sorozat Drakulája kerül terítékre Jonathan Greentől.

6 napja

Dupla adag Call of Duty: Black Ops 6 béta közeleg, nem lesz Crash Bandicoot 5 – ez történt hétfőn

Továbbá: Spark the Electric Jester 3, Shoulder of Giants.

6 napja

Schim - Az Árnyugró

A nagyvilágban nem könnyű megtalálni a helyünket, vagy épp a helyes utat, akkor meg pláne, ha csak árnyról árnyra közlekedhetünk. Tesztlaborba vittük az utóbbi idők egyik legérdekesebb indie-koncepcióját, az árnyékugró Schim-et.

7 napja

Heti megjelenések

7 napja
3

The Case of the Golden Idol

Kalandjáték? Igen is, meg nem is. Talán szerencsésebb lenne narratívával rendelkező puzzle játéknak hívni a The Case of the Golden Idolt, amely a dedukciós játékmenetével vált kultikussá. Teszteltük a Game Pass-on is megjelent Xbox változatot...

7 napja

Retro hangulat bűvöletében - ez történt pénteken

Benne: Paraside: Duality Unbound, The Karate Kid: Street Rumble, Undergrounded, Tekken 8, Castaway, The First Descendant.

9 napja
2

Planet Coaster 2 bejelentés, GreedFall II megjelenés - ez történt csütörtökön

Továbbá: Double Dragon Revive, Daydream: Forgotten Sorrow, Aero the Acro-Bat, Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutants Unleashed.

2024.07.12.
5

Anger Foot – Vadláb akcióban

Itt van végre a lábbal lerúgós FPS játék, amely a klasszikus trutymós akció-rajzfilmek rajongói mellett az FPS, az árkád és az egykori Shiny-fanok számára is hozhat érdekes pillanatokat. Vigyázat, lábszag érkezik szemből!

2024.07.11.
5

Új Double Dragon, terjeszkedik a Palworld - ez történt szerdán

Továbbá: Nobody Wants to Die, NBA 2K25, FRENZIES, Operation: Tango, Emio, Black State.

2024.07.11.
8

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==