[Teszt] Stray Gods: The Roleplaying Musical

Stray Gods: The Roleplaying Musical

Oldern2023.09.06. 13:30

Azt hiszem, valaki(k)nek NAGYON megtetszett a Hades. Na nem a játékmenete, mert akkor épp flowchartok tengerében úszva próbálnának valami jobbat összedobni. Nem is vagyok benne biztos, hogy sok csapat tudna sikerrel járni ez ügyben. Az ihlet itt az esztétikájára vonatkozik. Mert manapság sok tulajdonságnál fontosabb az esztétika, az összhatás, az érzet. (... a vibe, ahogy mostanában mondják. - macko)

Vagy lehet hogy totálisan hülyeséget beszélek, és csak én hallucinálok oda kapcsolatokat, ahol azok nincsenek is. Egy dolog biztos: a Stray Gods nagyon alaposan odatette magát, és mint szerep/kalandjáték, azzal az egyébként tényleg hiánypótló koncepcióval rukkolt elő, hogy ötvözi a szokásos beszélgetéseket a musicalek műfajával. Mert hát dalra fakadni mégis csak jobb, mint nem, és attól tartok hogy eljön a legtöbb "tartalomfogyasztó" ember életében az a pont, amikor döntenie kell arról, hogy fenntartja-e még a musicalekkel szembeni teljesen felesleges előítéleteit, vagy belép egy olyan világba, ahol a haragon túl más érzelmeket is meg lehet élni. Hetero férfiként is, igen. Tagadásban élném az életem?

Azért akartam ezt nagyon gyorsan leszögezni, mert azért a Stray Gods beszélgetéseinek, hm, erős 20-25 százaléka ének formájában lesz meghallgatható. Néha a dalok közben is döntenünk kell majd. Grace, aki a tanulmányai félresiklását követően egy meghallgatáson fakad dalra, hogy ott találkozzon egy igazi, élő Muzsával, még ugyanezen a napon ugyanezzel a múzsával haldokoló formájában is találkozik, méghozzá a lakásán. Na, ezen a ponton nagyjából kiválasztottuk, hogy jófej, arrogáns vagy...excentrikus(?) karaktert játszunk, és onnantól kezdve a markánsabb döntéseink előtt különböző ikonok is jelzik, hogy mely tulajdonságunkra hallgatunk nagyon - ez pedig eltérő történeti elágazásokhoz vezethet majd. De én most komolyan azt írom le, hogy hogyan működik egy beszélgetés-alapú kalandjáték? Te jó ég.

Két kritikus eleme van egy musical-alapú játéknak, gondolom én. Az első: mennyire van egyben maga a történet, a vizuál, meg a kezelhetőség. Nos, itt semmiféle kritikát nem tudok megfogalmazni. A legutolsó menüig tényleg mindenről süt hogy profik rakták össze, minden utolsó szeglete a helyszíneknek (festmények meg 3d renderek mixe, ha jól látok még vénségemre), a karakterdizájn pedig kifejezetten... modern-gótikus-alter-hippie, PONT mint a Hades, ha egy hasonló dizájnt kéne valahonnan említenem. Szóval a játék érdemi része, amit látunk, amilyen menük közt navigálunk, nagyon, nagyon rendben van.

A hangok is rendben vannak. A szinkronszínészek nagyon odatették magukat - nyilvánvalóan, hiszen ezúttal olyan embereket kellett összeválogatni, akik konzisztensen és szépen, érzelmekkel teli tudnak énekelni. A konfliktusok, amik a meggyilkolt Múzsa gyilkosa utáni hajtóvadászattal kezdődnek, aztán persze pszichológushoz nem járó istenek lelki szemetesládáinak kiürítéséhez (is) vezetnek, elegendő komolyabb érzelmi pillanatot is nyújtanak ahhoz, hogy tényleg a hangoknak nagyon a helyén kelljen lenniük. Itt én egy lájtos metakritikán túl nem is nagyon tudok mibe belekötni: a brigád, amivel dolgoztak, nagyon tudja a dolgát. Bravó, tényleg.

És akkor hol a gond? Van egyáltalán gond? Nos, az a nagy helyzet hogy én valamikor 2015 környékén tényleg belezuhantam ebbe a musicalesdibe. Valahol az életemből eltűnt egy hónap a Hamilton (a liberalizmusából már kinőttem azóta, elnézést) és később az In The Heights után, aztán pedig elkezdtem felkutatni a nagyobb klasszikusokat főleg Sondheim művei közt (Company, Pacific Overtures - a someone in a tree minden idők egyik legjobb kompozíciója, FIGHT ME, aztán Sweeney Todd, stb), és rengetegszer veszem elő a mai napig ezeket. Na, szóval amikor arra gondolok hogy musical, akkor ezek a klasszikusok jutnak eszembe. A Stray Gods dalai nem jutnak el ide, de ez szerintem senkit nem fog meglepni. Az érzelmi skálán az "epikus" vonalat egyszerűen nem, vagy csak nagyon rövid másodpercekre érik el a különféle nóták. Van egyetlen dal ami számomra kiemelkedőbb, de az sem teljes egészében, hanem az általa alkalmazott váltások és kicsit más hangvétel miatt (köh, Medusa), DE a többi inkább az érzelmekről, vágyról, haragról, bűntudatról, csalódottságról, konfliktusokról, emberibb mértékben (köh, istenibb mértékben?) szólnak, és ezért egyszerűen nem okoznak akkora katarzist, mint amit elméletben akár adhattak is volna.

De ez tényleg csak az én nyavalyám, és egyszerűen unfair módon magasra tettem a lécet. A zenei része is teljesen rendben van a Stray Gods-nak, tényleg - különben sincs hatalmas választék a musical-rpg-kalandjáték műfajban. Persze, ha hidegrázásod van a dalra kapó karakterektől (for shame! For shaaaaaame), akkor viszont ne erre keresgélj. De ilyet nem írnék oda egy Forma-1 játékteszt végére, nem? Ha utálsz balra kanyarodni, ezt ne válaszd! Köszi. A Stray Gods egy igazán profin összerakott musical-rpg, amely markáns stílussal rendelkezik, és éppen emiatt valószínűleg sokakban mélyebb benyomást fog kelteni, ha fogékonyak erre a zsánerre.

PLATFORM PC, PS4, PS5, One, Series S/X, Switch
KIADÓ Humble Games FEJLESZTŐ Summerfall Studios
MEGJELENÉS 2023. augusztus 10. ÁR 10590 Ft

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

A Baldur's Gate 3 főszereplői magukat adva D&D-znek

Ma este 8 órától kiderül, mennyire tud Astarion, Gale, Karlach, Lae'zel, Shadowheart, és Wyll csapatként együttműködni.

6 órája

Resident Evil 4 – Separate Ways

A történetet már ismerjük, de nem minden szeletét - most itt az ideje, hogy Ada Wong szemszögéből is átéljük a Resident Evil 4 cselekményét.

10 órája
11

Új látnivalót szállított a Dragon's Dogma II

Megkaptuk az első részleteket a játékmenetet illetően, főként a harcra és a kasztokra koncentrálva.

21 órája
1

Először mozgásban a Hotel Barcelona

Életjelet adott magáról Swery65 és Suda51 koprodukciója.

1 napja
4

A Battlefield támogatására vezénylik át a Criteriont

A stúdió emellett továbbra is dolgozik a Need for Speed szérián.

1 napja
6

Januárban keresi a gazdagságot a Like a Dragon: Infinite Wealth

A megjelenési dátum mellé 15 percnyi látnivalót csomagolt a Sega.

1 napja
3

Glen Schofield távozik a Striking Distance-től

Nem sokáig volt új csapatának élén a veterán fejlesztő.

1 napja
2

Feng Wei vezeti fel a Tekken 8 zárt bétáját

Az új belépő mellett a jövő hónapban esedékes próbakört is felfedte a Namco.

2 napja

Baldur's Gate 3

2017 óta készül, három évig korai hozzáférésben patkolták, most pedig itt van velünk a Baldur’s Gate 3, hogy másfél hónapja minden szabad percemet elvegye és minden kósza gondolatomat uralja. Röpke 23 évet vártuk rá, a tőlem telhető legnagyobb alapossággal kiélveztem, de most már csak megpróbálom szavakba önteni az átélteket.

3 napja
25

Új Xbox, dollármilliók és Nintendo: brutális szivárgás a Microsoft háza táján

A gaming történelem egyik legnagyobb szivárgására ébredhettünk ma.

3 napja
34

Jövőre jön a Rainbow Cotton felújítása

A kultsorozat új része tér vissza felújított formában.

3 napja

Heti megjelenések

4 napja
11

Firewall Ultra

A PlayStation VR legnépszerűbb többjátékos taktikai lövöldéje egyfajta újragondolásként is felfogható folytatással költözött át a következő generációs headsetre. Az Unreal Engine 5 fényesre csiszolt váza alatt azonban néhány régi elem már kínosan rozsdásodik. TESZT!

5 napja
2

Akciódús sztori trailert villantott az Avatar: Frontiers of Pandora

Decemberben illeszkedhetünk be a Na'vi közösségbe.

7 napja
4

Marvel's Spider-Man 2: fókuszban a kibővített világ

A nagyobb terület több tennivalóval jár.

7 napja
22

Bemutatkozott a Resident Evil 4 várva várt DLC-je

Hivatalosan is érkezik a Seperate Ways, de egyéb frissítésekre is számíthatunk a remake kapcsán.

7 napja
7

Februárban folytatódik a Final Fantasy VII Remake

A State of Play-en végre felfedték a Rebirth megjelenési dátumát.

7 napja
17

Október végén jön a Ghostrunner 2

A demó azonban már most elérhető.

7 napja

Jövő nyáron érkezik a Hades II...

...legalábbis Early Access-be. Előtte pedig zárt próbakörre is számíthatunk.

7 napja
2

Masszív leépítés az Immortals of Aveum fejlesztőinél

Az Ascendant Studios a dolgozóinak közel felétől megválik.

7 napja

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