[Teszt] Steelrising

Steelrising

ne5hVáradi Dániel2022.09.08. 10:00

Valahol tiszteletreméltó az, amit a Spiders csinál. A stúdiót leginkább a közepes vagy azt alulról súroló minőségű játékaival szokták párhuzamba állítani, a 2019-es GreedFallal azonban megmutatták, hogy tudnak ők valamivel többet is. A Steelrisinggal pedig ezen az úton haladnak tovább, ráadásul nem is olyan rosszul.

Mindannyian emlékszünk a történelemórákról, amikor XVI. Lajos a francia forradalom leverésére hadba állította automaton seregét, ezzel sosem látott pusztítást szabadítva Párizs utcáira és lakóira. Viccet félretéve, a Spiders csapata egy egészen egyedi csavart vitt a francia történelem eme nem éppen békés időszakába, a megtörtént események közé ugyanis bedobták a mechanikus gépek seregét, valamint a velük szemben álló táncos robotot, Aegis-t.

Történetünk elején Mária Antónia megbízásából kell felkerekednie a táncosból testőrré kinevezett Aegis-nek, feladata pedig első sorban pusztán annyi, hogy kiderítse, mi történt a királyné gyerekeivel és visszajuttassa őket a szerető anyai kezek közé. Útja során azonban egyre nagyobb megbízásokkal gazdagodik, hamar kiderül ugyanis, hogy alighanem ő lehet az egyetlen, aki véget vethet a gépek ostromának, miközben olyan neves személyek is a segítségét kérik, mint Maximilien de Robespierre vagy Gilbert du Motier, ismertebb nevén Lafayette márki.

A körítésből adódó egyediség tehát megvan, a játékmenet alapjai azonban ismerősek lehetnek azoknak, akik életükben legalább egy soulslike játékkal találkoztak, a Spiders ugyanis nem próbálta meg feltalálni a spanyolviaszt. Pontosan úgy építkezik a megszokott pillérekre, ahogy az elvárható, azonban egy-két apróságban azért sikerült eltérniük, ezzel némi újdonsággal is szolgálnak.

Végletekbe menő karakterkészítővel nem szolgálnak és a játék elején választható 4 kaszt is inkább kötelezően elvárt elemként van jelen, semmint valóban drasztikus különbséget képviselő opcióként. Ezzel szemben a kezdőfegyverek terén már nagyobb az eltérés, köszönhetően annak, hogy a fejlesztők csavartak egyet a harcrendszeren és az olyan alapnak számító mozdulatot, mint a védekezés vagy az ellentámadás, bizonyos fegyverekhez rendelték hozzá.

Az előbb említett megoldásnak köszönhetően pedig sikeresen érték el, hogy bár a játékban található fegyverosztályok száma nem kiugróan magas, az egyes csoportok képviselői mégis mind egyedinek hatnak, köszönhetően ezen speciális mozdulataiknak. Ennek köszönhető, hogy például a gyors csapásokkal operáló legyezők egyikével parry-zhetjük az ellenfelek támadásait, egy másikkal rejtett tőröket dobálhatunk, míg egy másikkal dermesztő hideggel sújthatjuk a velünk szemben állókat. Az egyszerű támadások mindegyiknél egyeznek (legyen szó a gyors vagy lassú csapásokról), de ezen egyedi képességeiknek hála mégis képesek eltérőnek hatni és arra bátorítani, hogy ne mondjunk azonnal le egy kategóriáról, csak azért, mert az első képviselője nem passzol hozzánk.

A fegyverek terén kapunk némi újdonságot, és hasonlót sikerült eszközölniük a megszokottnak számító stamina rendszer esetében is. A koncepcióból adódóan Aegis nem tud a végletekig futni vagy harcolni, túlzott terhelés után túlmelegszik, ez pedig azzal jár, hogy néhány másodpercig vissza kell fognia magát. Vagy használja a beépített hűtőrendszerét, amivel gyorsabban nyeri vissza a mozgékonyságát, ugyanakkor kockáztatja azt, hogy a gyors hűtés következtében a fogaskerekei megfagynak, ezzel mozgásképtelenné válik.

A Spiders tehát a klasszikus kockázat kontra jutalom megközelítést alkalmazta a staminával kapcsolatban, aminek köszönhetően még az egyszerűbb harcok is könnyen át tudnak menni egyfajta erőforrás menedzsmentbe. Használhatjuk a gyors hűtést, hogy tudjunk támadni, ezzel kockáztatva, hogy ha az ellenfél is ilyen típusú sebzéssel támad minket, akkor lebénulunk. Vagy hagyhatjuk, hogy Aegis rendszere önmagától nyerje vissza az üzemi hőmérsékletét, de ilyenkor kiszolgáltatottabbak vagyunk a támadásoknak.

Ha pedig már a fagyást szóba hoztam, nem ez az egyetlen hatás, amivel az ellenfeleink vagy mi rendelkezhetünk. A játék a fagy mellett a tüzet és a túlfeszültséget használja, mint különböző státuszok, a játék egy pontjától a legtöbb ellenfél valamilyen sebzéstípust is képes használni, sőt, megjelennek az egymást erősítő vagy gyógyító gépek is, ezáltal egy újabb taktikai réteget adva a harcoknak.

Amire egyébként szükség is van, ugyanis a Steelrising összecsapásai az esetek többségében akkor jelentenek egyáltalán kihívást, ha túlerővel kerülünk szembe, esetleg speciális ellenfelek kerülnek az utunkba. Az egyszerű gépezetek ellen tökéletesen működik a körbetáncolós taktika, ezt még a miniboss-oknak beillő nagyobb mechanikus monstrumok ellen is könnyűszerrel alkalmazhatjuk. Ahol némileg megcsillantja tudását a fejlesztők tervezése, az a titánoknak nevezett, valódi boss-oknál érhető tetten. Ezek a hagyományos, több fázisból álló összecsapások, ahol a velünk szemben álló hatalmas szerkezetek a harc előrehaladtával új, egyre erősebb és brutálisabb támadásokat vetnek be.

Velük ellentétben a többi ellenfélnél ugyan variálgatnak a készítők különféle változatokkal és elementális támadásokkal, de mindegyikük ugyanazokat a mozdulatokat használja, így ha egyet kiismerünk, az összessel szemben tudjuk ezt a tudást használni.

A harcokkal pedig a játék helyi tapasztalati pontját és fizetőeszközét, az anima esszenciát halmozhatjuk fel, amiket aztán a biztonsági pontoknak számító szerelőszékeknél költhetünk el, hogy Aegis tulajdonságait vagy fegyvereit fejlesszük. A székek továbbá boltként is funkcionálnak, ahol az új eszközökön túl fejlesztési alapanyagot vagy más használati tárgyat is vásárolhatunk.

Vásárlásaink vagy a felfedezés során találhatunk különböző ruhákat is Aegis-nek, ezek azonban inkább apró kiegészítésként vannak jelen, lévén előre meghatározott mértékben változtatnak a karakterünk tulajdonságain. Ami egy fokkal nagyobb mértékben változtathatja meg az automatonunkat, azok a modulok. Ezeket leginkább passzív perkekként lehet leírni, segítségükkel még tovább erősíthetjük Aegis bizonyos értékeit vagy épp ellenkezőleg, ezekkel kompenzáljuk, ha adott tulajdonságát nem erősítjük.

Nem ejtettem még igazán szót a játék világáról, pedig ezen a téren egyáltalán nincs miért szégyenkeznie a Steelrisingnak. A 18. századi Párizs bár nem egy hatalmas egybefüggő játéktér, hanem több, egymástól jól elválasztott apróbb terület, mégis látszik, hogy a tervezők beleadtak mindent, amit csak lehetett. A háború sújtotta utcák és nevezetes épületek bár mindegyike magán viseli az összecsapások nyomát, mégis képes egymástól jól megkülönböztetni a pályákat, az előrehaladás során egyre nagyobb pusztításokkal találkozhatunk, ahogy folyamatosan kerülünk közelebb küldetésünk végső céljához.

Ahol pedig igazán megcsillan a pályatervezésben rejlő erő, az a speciális képességeinkre építő metroidvaniás felépítés. Bizony, a Steelrising helyszínei úgy vannak felépítve, hogy első találkozáskor csak bizonyos pontjait fedezhessük fel, a titánok legyőzésével megszerzett mozdulatoknak hála azonban később keresztül-kasul bejárhatjuk őket. Ezen kívül a történet előrehaladtával a már felfedezett pályák is képesek némileg megváltozni, új, korábban nem látott ellenfelek bukkanhatnak fel a már felderített szakaszokon, ezáltal még inkább biztosítva, hogy a vissza-visszatérésekkor valami új is fogadjon minket. Ráadásul a már említett képességeket a harcok során is tudjuk alkalmazni, remek kiegészítést adva a fegyvereink mellé.

A Steelrising igyekszik a lehető legjobban összeilleszteni a fentebb részletezett darabokat, ami az egész képet elrondítja, az az egészet összekötő küldetésrendszer, valamint a tény, hogy a fejlesztők nem tudták igazán eldönteni, hogy pontosan melyik oldalát is akarják képviselni a műfajnak. A feladatok felépítése ugyanazt a struktúrát követi, ahol csak a hagyományos "menj el - hozd vissza" típusú megbízásokra számíthatunk. Annyival árnyalódik a helyzet, hogy néhány esetben megkapjuk a döntést, hogy a begyűjtött tárgyat egyik vagy másik forradalmárnak adjuk, ezzel adva egy lökést az újrajátszásnak, ha mindenki történetívét látni akarjuk. Ezt leszámítva azonban csak egyszerű postást játszunk a megbízóinknak, aminek legnagyobb hátránya, hogy a pályákon belül nincs lehetőségünk gyorsutazásra, illetve a köztük való váltáskor is mindig ugyanarról a helyről kell indulnunk.

Ezen kívül mind a küldetéseknél, mind a harcoknál lehetőségünk nyílik segítséget használni. Előbbieknél egy megbízható iránytű lesz a hasznunkra, mely ugyan nem rajzol nekünk térképet a célunkhoz, de azt bármikor képes megmutatni, hogy az adott fő- vagy mellékküldetés aktuális lépésétől milyen távolságra vagyunk, ezáltal egyszerűbben teljesíthetjük őket. A csavar a dologban, hogy ez pusztán a küldetéseknél nyújt segítséget, a város polgárai által adott kisebb megbízásoknál már a saját kútfőnkből kell megoldanunk a feladatokat. A harcok terén pedig a készítők gondoltak azokra is, akik nem vágynak a játék által nyújtott kihívásra, az Assist Mode segítségével ugyanis olyan pontokon módosíthatjuk a játék nehézségét, minthogy Aegis mekkora sebzést kapjon az ellenfelektől vagy hogy milyen gyorsan töltődjön vissza a staminája.

Ami pedig igazán lerontja a Steelrising összképét, az a technológiai oldal számlájára írható. Hiába az egyébként remekül kinéző Párizs, ha a benne élő lakosok ábrázolása meglehetősen elnagyolt, különösen az animációk tekintetében. Aegis esetében még érthető a darabos mozgás vagy élettelen arcjáték, azonban ha hozzávesszük, hogy még ezekkel együtt is belé szorult a legtöbb "élet," akkor a helyzet eléggé kiábrándító. Legyen szó bármilyen helyzetről, a szinkronszínész hiába ad bele apait-anyait, ha a digitális képmása baltaarccal, mindenféle érzelem nélkül tolmácsolja a sorokat.

Korunk trendjeinek megfelelően a Steelrising is megkapta a választható opcióit a felbontás-teljesítmény tengelyen, azonban ezek részletezésére már nem vállalkozott a Spiders csapata. A menüben lévő kapcsolónak köszönhetően 3 opció közül választhatunk: felbontást, grafikai részletességet vagy képfrissítést preferálunk. Azonban, hogy az egyes lehetőségeknél mi a megcélzott érték, arról már nem tájékoztatnak minket. Az fps számot előnyben részesítve egyébként a játék az esetek többségében stabilan fut, néhány látványosabb zuhanással azért találkozhatunk, de ezek többsége inkább egyes pályarészek betöltésénél fordul elő, nem harc közben.

Végezetül pedig szót kell ejtenem a bugokról, amik közül a viccestől a frusztrálóig bármivel találkozhatunk. Előbbiek közé tartoznak az átvezetőknél előfordulók, amikor például nem vált a kamera a karakterek között vagy nemes egyszerűséggel nem halljuk azt, amit mondani akarnak nekünk (már csak ezért is célszerű a feliratot bekapcsolni). Utóbbiaknál pedig olyanokra számíthatunk, minthogy a küldetések részfeladatai nem frissülnek, ezért az iránytű nem megfelelő helyre terelne minket vagy hogy halál esetén csak akkor tudjuk begyűjteni az elveszített XP-t, ha harcban estünk el. Amennyiben ugyanis leesés vagy más módon sikerül Aegis-t eltörnünk, a játék hajlamos a pályán kívülre elhelyezni az esszenciát, ami így elérhetetlenné válik.

A Steelrisinggal a Spiders haladt tovább a GreedFallal megkezdett úton, vagyis sikeresen törtek ki a középszerű játékok börtönéből. Technikai oldalról még lenne hova fejlődniük, az azonban látszik, hogy már nem csak a hajlandóság van meg a csapatban, hanem az eszköz is, hogy mindezt elérjék. A Steelrising sem koronáztatja meg magát a zsáner új királyaként, de egyedi körítése, letisztult, de taktikus harcrendszere és többrétegű pályatervezése gondoskodik róla, hogy a műfaj kedvelői vigyázó szemüket Párizsra vessék.

PLATFORM PC, PS5 (tesztelt), Series S/X
KIADÓ Nacon FEJLESZTŐ Spiders
MEGJELENÉS 2022. szeptember 8. ÁR 20990 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

4 órája
1

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

1 napja
15

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

1 napja
10

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

2 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

3 napja
13

Heti megjelenések

4 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

4 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

5 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

6 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

7 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

7 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

7 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

8 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

8 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

8 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

9 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

9 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

2024.04.16.
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

2024.04.15.

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

2024.04.15.
21

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==