[Teszt] Pepper Grinder - Kicsi a bors, de őröl!

Pepper Grinder - Kicsi a bors, de őröl!

dragCsető Zsolt2024.04.03. 17:00

A sokat emlegetett indie-boom rengeteg műfajnak elhozta az új reneszánszát, ám a kőkemény verseny a vásárlók kegyeiért egyre inkább a komplexitás és tartalom felé tolja a hangsúlyt. Talán ezért is van, hogy továbbra sem egyszerű gondosan kimunkált, ugyanakkor mégis egyszerűségre és letisztultságra törekvő címekre lelni – például egy olyan platformerre, ami nem akar minden áron metroidvania (is) lenni...

...mondom ezt úgy, hogy amúgy imádom a metroidvaniákat, de a szekvenciális platformerek tömegében kifejezetten üdítő jövevény a Pepper Grinder, amely felépítésével hibátlanul idézi meg az ugrándozós játékok hőskorát – miközben új ízeket is tartogat bőven. A viszonylag rövid, világok mentén csoportosított pályákat ugyanis meglehetősen szokatlan módon járhatjuk be, hiszen hősnőnk (Pepper) egy nem mindennapi „jármű” (Grinder) segítségével tudja átverekedni magát a különböző akadályokon. A fúrás, mint központi játékelem egészen szokatlan, de közben mégis szórakoztató dinamikát ad az előrehaladásnak – kicsit olyan az egész, mint egy felülnézetes autóverseny, ahol a lendület megtartására, illetve a megfelelő ívekre kell odafigyelnünk. Maga Pepper ugyanis érdemben nem tud ugrálni, így a legapróbb szakadékot is a földből (vagy éppen vízből) kilőve tudjuk átugratni.

Ez az alapfelállás nem sokat változik a végigjátszás során, mint ahogy új játékelemek is nagyon visszafogottan lépnek csak be a képbe. A nehézség és a változatosság sokkal inkább az egyre összetettebb akadályokon és ellenfeleken keresztül jön be – főleg úgy, hogy egyre nagyobb távolságokat kell megtennünk megállás nélkül, hiszen amint beássuk magunkat a föld alá, megállíthatatlanul robogunk előre addig, amíg felszínre nem érünk újból. A végigjátszás utolsó negyedére már szembe is fog jönni egy-két szivatósabb pályaszakasz, ahol el tudtam volna képzelni némileg barátságosabb checkpointokat, de összességében így sem mondanám nehéznek a Pepper Grindert – az első videók alapján sokkal hardcore-abb szekvenciákat vizionáltam.

Ez utóbbi talán annak is köszönhető, hogy a játék rögtön véget is ér ott, ahol láthatóan elkezdi feszegetni a saját határait – a sok kis platformmal dolgozó pályaszakaszoknál érződik, hogy egy bizonyos szintű precizitás fölé már nem tudtak menni a készítők. Egyszerűen ennyi fért a grinder mechanikába – talán nem véletlen, hogy közbeékeltek néhány szórakoztatóan rendhagyó pályát is. Ami jó, hogy így tényleg kerek az élmény – gameplay szemszögből nézve az volt a benyomásom, hogy pontosan ott ért véget a kincskeresős kaland, ahol kellett neki. Ami viszont nagy kár, hogy mindez játékórában nézve meglehetősen csekély – a négy világ nagyjából húsz pályája egy hosszabb délután alatt kényelmesen letolható. Vissza lehet még menni persze a pályákon elrejtett kalózérmékért, de ezek egyrészt első nekifutásra is begyűjthetőek kellő odafigyeléssel, másrészt a megnyitható extra tartalmakat (skinek, matricák, képeslapok) nem mondanám különösebben motiválónak.

A Pepper Grinder letisztultságával és jópofa alapötletével hibátlanul ötvözi a 8/16 bites érát a modern videójátékokkal, így nyugodtan nevezhetjük hiánypótlónak napjaink felhozatalában. Ha egy sallangmentes, de mégis új impulzusokat tartogató platformerre vágysz, akkor nyugodt szívvel befizethetsz rá, azzal viszont mindenképpen kalkulálj, hogy a tartalom egészen visszafogott – de kizárólag mennyiségre!

PLATFORM PC, Switch (tesztelt)
KIADÓ Devolver Digital FEJLESZTŐ Ahr Ech
MEGJELENÉS 2024. március 28. ÁR 14,99 EUR

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Senua's Saga: Hellblade 2 - Düh, erő és tapintat

A Ninja Theory munkája végre megjelent, és részleteiben bemutatja, hogyan emelkedik az alkotói-művészi érték, a mondanivaló és a csúcsra járatott technológia a korszellemen túl. A Senua's Saga: Hellblade II bár megosztó, de valódi értékein kevesen vitatkoznak. Teszt!

1 órája
1

Men of war II – elhamarkodott háború

A Best Way elhozta a Men of War sorozat új részét, ami kicsit csúszott is, a közelmúlt történései miatt, hiszen a cég székhelye Ukrajnában van, ahol most is harcok dúlnak. De talán még így is korán adták ki a folytatást…

8 órája

Új Sony platform, szivárog a Deadlock - ez történt szerdán

Továbbá: Rise of the Ronin, Arrowhead Studios, Dragon Ball Xenoverse 2.

9 órája
4

Elden Ring DLC sztori trailer, Downward Enhanced bejelentés – ez történt kedden

Továbbá: Kingmakers, Drill Core, RAWMEN, Train Valley World, Vanillaware, The Last Alchemist.

1 napja
10

System Shock Remake - kiberanyu karmai között!

A tavalyi megjelenést egy friss kiadvány követi - a konzolos System Shock Remake érkezésével visszatértünk a Citadel Station-re, hogy ismét elkenjük Shodan száját (ehm). Teszt következik!

2 napja
2

Bővül a Larian Studios, költözik a V Rising – ez történt hétfőn

Továbbá: Stellar Blade, Senua's Saga: Hellblade II, Inazuma Eleven: Victory Road, NeoSprint, tinyBuild Connect 2024, Life by You, Black Myth: Wukong.

2 napja
6

Moses & Plato: Last Train to Clawville

A World of Wilderness újra bővül, ám a Chicken Police helyett két másik detektív is a rivaldafénybe szeretne kerülni. Megnéztük a Moses & Plato: Last Train to Clawville Steam demóját!

3 napja

Heti megjelenések

3 napja
6

Total War: WARHAMMER III - Thrones of Decay

Ismét triplázik a Total War: WARHAMMER III, de most kicsit másképp. Vajon jóvá tudja tenni a közelmúlt DLC ballépéseit? Lássuk!

3 napja
2

Crow Country - varjúdombi rémmesék

"Hát ismét beléptél a túlélő-horror világába. Sok szerencsét!" - Resident Evil, 1996.

5 napja
1

Xbox Game Pass-cím lehet az új Call of Duty – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, The Glass Staircase, College Football 25, Isles of Sea and Sky, Cygames Singapore.

5 napja
2

GTA VI megjelenés, új Activision Studio az Elsewhere képében - ez történt csütörtökön

Továbbá: Roll7, Intercept Games, Xbox Proteus Controller, GreedFall II: The Dying World, Shield Strike, Phoenix Labs, Pinball FX, Horizon Chase 2, XDefiant.

6 napja
2

Buckshot Roulette - pofád leszakad!

Az egyik friss tavaszi virális csapást (sic!) a Buckshot Roulette lőtte bele a világ arcába, pedig a Mike Klubnika által fejlesztett indie szösszenet már 2023 év végén elérhető volt az Itch.io felületén. A Steam verzióval játszva egyértelművé vált - erről a játékról írni kell. Viszont egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy valódi értékről beszélünk-e.

6 napja
1

EDGE #398 pontszámok

Instant klasszikusok közé lépő független fejlesztések és néhány alacsony pontszámmal lenyomott AAA cím a brit magazinban.

7 napja
7

Sand Land

A Sand Land ugyan nem váltja meg a világot (a sajátján kívül persze), mégis azon kaptam magam, hogy észrevétlenül repülnek vele az órák. Kiporoltuk a homokot a szánkból és elmondjuk hogy mi a véleményünk Toriyama mester utolsó (?) kollaborációjáról.

7 napja
3

Assassin's Creed Shadows leleplezés, új játék a NieR alkotóitól – ez történt szerdán

Továbbá: PlayStation Plus, The Division Heartland, F1 Manager 24, Enotria: The Last Song, Sword of the Necromancer: Resurrection, Future Games Show.

7 napja
41

PlayStation Game Catalog: a májusi felhozatal

Red Dead Redemption 2. Deceive Inc. Crime Boss: Rockay City. Cat Quest I-II. Csöndes hónap társul a megszokottnál lényegesen több távozó mellé.

7 napja
3

MADiSON VR

A népszerű argentin pszichológiai horror két évvel a megjelenése után VR platformokra költözött, nekünk pedig minden bátorságunkra szükségünk volt, hogy a fejünkön tartsuk a headsetet. TESZT!

8 napja
2

Bemutatkozott a SteelSeries legújabb gaming headsetje, az Arctis Nova 5

Az új Nova 5 Companion App több mint 100 féle hangprofillal segíti a minél jobb hangzást.

8 napja
3

Sony évértékelő, Dead by Daylight bejelentések - ez történt kedden

Továbbá: ALZARA Radiant Heroes, What the Fog, The Casting of Frank Stone, Midsummer Studios, Albatroz.

8 napja

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==